Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Farclo, Fardao , Farelly, 2 xKioto, 2 xKuresia , Big Red , kombók amikben volt Shamade , Barbora , pár gyűjtőfa /ezekben több fajta is volt /...ezeket többségében az ízük miatt . Betegség miatt : 1 Pinkcot , egy ismeretlen , 1 Ceglédi arany . Idén is van több esélyes pl a Radka , Jenny cot , 1-2 kombifa . Ami még kisebb és átszemezhető talán marad , de nagyon nem ragaszkodok hozzájuk.
A kemény nyugati fajtákat nehéz eladni , a család se szereti. A fagy szinte csak a kajszit tarolja.Se időm, se kedvem fölöslegesen dolgozni velük és pénzt se tudok pocsékolni rájuk...de sztem ezt már írtam is.
Inkább évente 10-15 mázsa alma , mint 5 évente 1 mázsa kajszi . Mivel ez csak hobby , akkor és annyiszor tudok váltani ahányszor csak akarok :)
Nekem a korai Aurora kajszim pirosbimbós és a mandulafáim rügyei is eléggé duzzadtak, talán még icipicit előrébb is vannak, mint az Aurora. De egyébként a 3 éves Göncim virágrügyei is szépen duzzadtak, nem sokkal vannak lemaradva az Aurorától.
2 csapadék közti átmeneti időszakot kéne jól elcsípni permetezésre...
Du metszegettem kicsit a kertben , és közben feladtam az utolsó kenetet pár kajszinak...a Sweet red virágzik , az Ishtara Alanyú Rubista és a Magic cot is fehérbimbós...ezekről aligha kell enni az idén...de lehet hogy a többiről se....lesz helye az új almáknak , körtéknek.
Az igazság az hogy nézem én is a jóslatokat a legjobb az lenne ha 16 fok körül lene nappal a jóslások nem ezt mutattják jövöhét csütörtöktöl esö éjszakai lehülésekkel.Mennyivel vagytok elörébb itt még a rügyek se duzzadnak még a koraiaknál látszik a megindulás de nem jelentös mértékben.Attol félek rosz lesz az időzités lemosás után jön a csapadék aķkor egyszerüen lemossa nem ér semmit hidegben se érdemes lemosozni, mert nem hatékony a permetszer.
Monília- és fagyérzékeny Aurora kajszimat szeretném bordói lével megpermetezni. Remélhetőleg még nem fagyott el rajta sok virágrügy, felénk volt -11 fok is korábban.
Az lenne a kérdésem, hogy a réz/kén minimum hány fokon permetezhető? És mikortól hatékony?
Ugye, a késő délutáni, kora esti órákban - permetezéskor - már csak max. 5 fok környékén van a hőmérséklet a következő napokban.
Én most már az időjárás előrejelzéseket végérvényesen esetlegesnek érzem, már kezd komédiába hajlani, hiába beszélnek itt szakmaiságról és tudományosságról...
Amit már oly sokszor elmondtunk itt is: biztosat csak 1 napra előre, de még azt is csak nyugtával. Az a biztos, ami már zajlik vagy megtörtént.
Hozzánk Felsőörs közelébe naponként változtatják a reggeli fagyértékeket: eddig csak enyhék voltak, most már megjelentek -6 fokok is.
Sztem a -5 lesz a befutó, főleg ha a széltérképet nézem, gyenge 6-8 km/h légmozgás lesz az Alföldön éjjel is, ez esetben kizárt egy -10 fok sztem. Persze ha jó a szélelőrejelzés, de több helyen is ilyesmit ír.
Tegnap -8;-10 fokot jósoltak ma reggelre helyette o fok volt 7 órakor holnapra ide -8 -at jósolnak. Tenap nem volt nálam a telo munkatársam nézte délben akkor 4-5 fok eltérés volt minuszban az adatszolgáltatók között igy az egész nagyon hasonlit a Gálvölgyi féle iďőjárás jelentésre .
Szerintem sok mindenki örülne ha egy kis termö réteget tudna az ültettvényébe varázsolni a humusz fontos része a talajnak ha nem a legfontosabb föleg kötött talajok esetén ezért fontos a szerves anyag utánpótlás a humusz kolloid vizmegtartó képessége 3,5 ször nagyobb mint az agyag kolloid esetén.Szerintem egy összetett talaj sokkal jobb mint egy mondjuk sima homok .Kiprobálom most tavasszal nem virág földet hanem homokot veszek és beleültetem a muskátlit majd azt mondom otthon ilyet kaptam a tecsoba.(tesco)
Ebben a pillanatban olvastam bele a Boldogköváraljai cikkben hááát inkább nem mondok semmit pl nálam a bergeron birta a legtovább és mégis 100 db 20 éve telepített fábol 2db gönci maradt meg a mai napig ezt ugy kell értelmezni 100 db fa bergeron ,gönci, pannonia volt ültettve nagyjábol egyforma db számban elöször pannonia majd gönci bergeron volt a sorrend átlag életkor 10-15 év .Pontosan ilyen ültettvényekben járok a környéken voltam egy 180ha kajsziban na a boldogköváraljai is szép ültettvény. de ez még szebb volt mikor a tulaj mondta hogy 500 ember szüretelt akkor ledöbbentem (természetesen nem tavaly volt).
Na látod ez is érdekes amit irsz a kiotoról régebben azt irták róla elpusztithatattlan annyira rezisztens fajta.Amit meg Gönc és környékéröl az is igaz de azt ne felejtsük el hogy rengeteg elhagyott( otthagyott)ültettvény van volt és lesz és erröl is könyedén elviszik a virusvektorok eggyik ültettvényböl a másikba.
Egy kicsit félre értettél a fa pusztuĺásra én arra gondoltam hogy egy esetleges aszály eestén 40 fokban megsül a szerencsétlen fa a homokban szerintem amit irtok hogy homok az is inkább löszös hordalékos talaj mint sem teljesen homok ,mert akkor veszek a tüzépen 6m3 homokot és ültetek bele kajszit kiváncsi leszek meddig fogja birni
A pusztuláshoz semmi köze a talajnak, nézd meg mekkora pusztulás van/volt Gönc környékén, ott aztán minden van, csak homok nincs (és egyébként Kecskemét, Szeged környékén is főleg homok van, és vígan megél a kajszi is, nem pusztul jobban mint bármilyen más talajon).
Pusztulás-ügyben régóta vannak kutatások, legújabban a fitoplazmát és terjesztőjét, a szilvalevélbolhát tudták bizonyítani, de a magyar tapasztalatok itt jól össze vannak foglalva:https://magazin.fruitveb.hu/kajszibarack-forum-boldogkovaraljan-2-resz/ (mellesleg nekem eddig kizárólag Kioto pusztult ki, Bergeron, Bergeval még egyetlen egy sem, úgyhogy általánosítani sem lehet, egy adott fajtát/alanyat okolva, akkora különbségek vannak területtől függően.)
Jó az a területnek. Szórd el bátran szerintem, csak dolgozd be valahogyan. A te homokodnak ez a titka. Adni kell neki a szerves anyagot meg a tápanyagot is. Plusz rengeteg öntözés kell hozzá. Volt ilyen szép sárga homokunk, a legfinomabb gyümölcsöt azokról a fákról ettem. De sokszor trágyáztuk. Most is homok talajom van, de 20 aranykorona körül, nagyon jó vele dolgozni, és jól is érzik benne magukat a fák.