Keresés

Részletes keresés

tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 460

Üveg és dunsztolás. Gondolom úgy eláll. Esetleg befőtt tartósító hogy tuti legyen. Anyám a magozott meggyett lecukrozza és rak(ott rá míg be nem tiltották) szalicilt egy kicsit. Hónapokig jó volt a sima hűtőben.

Előzmény: taormina001 (458)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 459

műanyag doboz, fagyasztó.

Előzmény: taormina001 (458)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 458

Hogyan lehet valahogy tartósítani RENGETEG almakompótot? Tegnap föztem, és most félek, hogy fölforr. A lábos óriási, még  a jégszekrénybe se tudom betenni.

ZsuR Creative Commons License 2012.08.27 0 0 457

...es van aki erzekeny ra... 

Előzmény: ke_fe (455)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.27 0 0 456

Helyesbitek:

 

Kálium-metabiszulfit  K2S2O5

Előzmény: ke_fe (455)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.27 0 0 455

A borken es a borkosav ket kulonbozo vegyulet.

 

Az emlekezetem az evek soran homalyosult, mert 1965-66 amikor szervetlen kemiat tanultam, regen volt.  De azert megprobalom felidezni:

A borken natrium-metabiszulfit.  A kenessav natriummal kepzett valamilyen soja.

 

Ha a boroshordot kezezik, akkor kennel bevont papirlapot egetnerk el a hordoban.  A ken elegesekor kendioxid keletkezik, amibol a hordoban levo nedvesseg hatasara kenesssav  H2SO3 keletkezik. Csiratlanit es az oxidaciot is gatolja.

 

A borkent keves borral  keverik es igy adjak a borhoz.

Savanyusagoknal feherit  (gatolja az oxidaciot) es roppanos marad a zoldseg.

Előzmény: islamorada (451)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.27 0 0 454

Ezt kaptam az Amazonon - borkent meg nem talalok sehol.  Remelem nelkule is jo lesz...

Előzmény: Törölt nick (453)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.27 0 0 453

Persze, a sodium az a nátrium. Eleget bosszankodtam, amikor még TV-t néztem, hogy a filmekben a szinkronban magyarul is sodiumnak mondatták.

Nem lehet másfajta tartósítót sem kapni arrafelé? Nálunk van ugye a szalicil, már szinte csak patikában lehet kapni. Eláll szerintem a végtelenségig, én most találtam a spájztakarításkor egy 2001-es csomagot, fel fogom használni.

Van a nátrium-benzoát, nálunk leginkább az használják. Szerintem az is korlátlanul eláll, ha nem nedvesedik meg.

De vannak más tartósítók is, lehet, hogy ott mást használnak.

Borként pl borászati szaküzletben lehet kapni. Én csak borokhoz használom, nem régóta tudom, hogy savanyúsághoz is szokták.

Előzmény: ZsuR (450)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.27 0 0 452

Azért majd itt is beszámolhatnál, mert minket is érdekel.

Előzmény: zsebi41 (445)
islamorada Creative Commons License 2012.08.26 0 0 451

Az Amazonnal megtalaltam a timsot, van! / alum/. Remelem az! A borkensav es a borkosav az ugyanaz? Mar regen tanultam kemiat es szinte soha nem kellett gyakorlatban az eletemben ez a tudas. Mert borkosav az van/ tartaric acid, szinten az Amazonnal.

A natrium benzonatnak nyoma sincs arulni, illetve fozok, lekvart keszitek es nincs idom kutatgatni, majd este vagy holnap! Nemhiaba nekem minden savanyusag keszitesi kiserletem nulla eredmennyel vegzodik! Anyag nelkul nem lehet! Es kisse aggaszt hogy nem-e mergezem meg a csaladot meg magamat ezzel a sok kemiai szerrel, marmint hogy tenyleg arravalo? Mert eleg lehet egy betu elteres talan aztan nezhetjuk. Szalicil kene, nem lejart de az sincs. Azert majd az amerikai oldalon talan vilagosabb lesz hogy mit hasznalnak csak legyen idom kikutatni!

Előzmény: ZsuR (450)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.26 0 0 450

Borkent nem talalom... viszont rendeltem Sodium Benzoatetot igen... remelem ez az ami kell?

Előzmény: islamorada (449)
islamorada Creative Commons License 2012.08.26 0 0 449

En sem talaltam! Illetve egy amerikai befozesi oldalon a borkent igen, illetve sejtettem hogy az lehet es meg az Amazonon is megtalaltam. De nem irtam fel, most meg azt a websitet nem talalom. Se timsot, se natrium benzonatot! Viszont a magyar hentesnel kaptam szalicilt, ahova ti is jartok, az ara oda volt ragasztva a lejar idejere, lekapartam, 2008-ban jart le es meg mindig arulja. Szavam sincs! Itt nekunk igen nehez lesz barmit is eltenni romlas nelkul. Majd ma este tovabb keresem az amerikai oldalakon a "vegyszereket", aztan megirom.

Előzmény: ZsuR (447)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.26 0 0 448

Szerintem nátrium-benzonát nélkül ne. Az tartósít, a borkén az a színét tartja meg.

Előzmény: ZsuR (447)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.26 0 0 447

Sem borkent nem talaltam, sem natrium benzonatot :((... neki merjek allni azert?

Előzmény: Sárközi István (409)
tmari28 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 446

Mivel most van a paradicsomszezon, és ahogy olvasom, nem szűkölködtök, felteszek egy receptet, használjátok egészséggel. Tavaly elkészítettem, nekem nagyon ízlett. Most megint akarok készíteni egy kisebb mennyiséget.

 

Spagettiszósz télire

 

http://fakanal.freeblog.hu/archives/2007/08/24/Spagettiszosz_telire/

 

Hozzávalók:

 

7 kg lucullus paradicsom                                 1kg                                                      

1,5 kg vöröshagyma                                       21 dkg (kettő nagyobb)            

1 naaagy csokor bazsalikom                            kis csokor

1 cserép rozmaring                                         egy ág

oregano                                                          1 csipet szárított, vagy két kis ág

1,5 dl olaj                                                       0,21 dl                                      

só                                                                   só                                           

 

Elkészítés:

A paradicsomot megmostam, éretlen, hibás részeit eltávolítottam. A vöröshagymát megtisztítottam, a bazsalikomot, rozmaringot szintén. Majd a hagymát az aprítógépbe hajigáltam, péppé zúzattam. Ment a lábasba olaj bőséggel, rá a hagymapép, és következett a hagyma puhára párolása. Amikor ezzel készen voltam, az egyszerűség kedvéért két edénybe szétraktam a hagymát. Ezután a paradicsomokat kaszaboltattam össze az aprítóval, ami oly jól sikerült, hogy boldogan konstatáltam: nem kell passzírozni, a paradicsom héja észrevehetetlen a masszában, ráadásul jelenléte pozitív hatású, ugyanis sűríti a cuccot. No, a paradicsompépet szépen beleöntöttem a két edénybe, és megkezdődött a főzés-sűrítés hosszadalmas - ám felügyeletet nemigen igénylő - művelete. Ebben a fázisban kerültek még bele a fűszerek: a (szintén péppé aprított) bazsalikom, rozmaring, oregano, só. Most békésen rotyognak a gázon, időnként kimegyek ellenőrizni, hol tartanak az eszencializálódás rögös útján, aztán ha úgy ítélem meg, hogy pont megfelelő az állag, sterilizált üvegekbe kanalazom a szószt. A csavaros kupakot rájuk illesztem, fél percre mindegyik fejtetőre fog állni, majd mehetnek néhány napra ágyba, párnák közé pihenni. Az egész megvan két óra alatt - már feltéve, hogy Lucullus paradicsomot veszünk, a többi fajtáról elfőzni a víztartalmat nagyon keserves időtöltés.

 

zsebi41 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 445

rendben!

Előzmény: tmari28 (444)
tmari28 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 444

Ha nem gond, akkor levélben , mert nem biztos, hogy itt találkozom vele, nem leszek itthon.

Előzmény: zsebi41 (441)
tmari28 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 443

Köszönöm előre is, nagyon kíváncsi vagyok.

Előzmény: zsebi41 (441)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.25 0 0 442

Most megfürdöm a Dunában és ...

Zöld szilva szemezve és jut majd belőle kispestre... :)

Előzmény: Sárközi István (440)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.25 0 0 441

Tegnap volt a lányom szülinapja és azt kapott tőlem. Majd megírom a tapasztalatait.

Előzmény: tmari28 (430)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.25 0 0 440

Igen de nem zöld szilvával!:-)

Előzmény: Törölt nick (439)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.24 0 0 439

Szép! 

 Ügyes ember finomakat eszik.

Kispesten meg a gombócot szeretik? :D

Előzmény: Sárközi István (436)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.24 0 0 438

A tisztított apró vöröshagymát feleztem,negyedeltem.Egy nagy serpenyőben olajat hevítettem rádobtam a hagymát,átforgattam,hozzáadtam a kockázott cukkinit frissen őrőlt borsot és kb.2 percig nagylángon összesütöttem.Óvatosan hogy a zöldség ne essen szét.Nagy tepsire kiborítottam,hagytam kihűlni.Egyszerű levet készítettem:víz,só,ecet cukor,nátrium-benzonát,borkén.Üvegbe töltve felöntöttem és lezártam 2-3 mm olajjal.     

Előzmény: Mariska néni (437)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.24 0 0 437

Jól néz ki. Hogy csináltad?

Előzmény: Sárközi István (436)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.24 0 0 436

Szia! Ilyen lett a cukkinim. A második kép egy kis bónusz, nem sokkal több szilvánk lett!

 

 

Ui: holnap learatjuk a zöldeket!

Előzmény: Törölt nick (418)
Szürkéske Creative Commons License 2012.08.23 0 0 435

Szia!

Engem érdekelne a házi vegeta recept. Köszi

Előzmény: tmari28 (430)
tmari28 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 434

 

 

Levél ment.

Előzmény: borsika79 (431)
trigi0722 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 433

Most olyan meleg volt, hogy 2 nap alatt megaszalódott a paradicsom. Durva.

Előzmény: Törölt nick (427)
trigi0722 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 432

Nincs mit, remélem, segítettem.

 

Előzmény: ZsuR (429)
borsika79 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 431
Szia. Én kíváncsi vagyok.
Előzmény: tmari28 (430)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!