Üveg és dunsztolás. Gondolom úgy eláll. Esetleg befőtt tartósító hogy tuti legyen. Anyám a magozott meggyett lecukrozza és rak(ott rá míg be nem tiltották) szalicilt egy kicsit. Hónapokig jó volt a sima hűtőben.
Hogyan lehet valahogy tartósítani RENGETEG almakompótot? Tegnap föztem, és most félek, hogy fölforr. A lábos óriási, még a jégszekrénybe se tudom betenni.
Az emlekezetem az evek soran homalyosult, mert 1965-66 amikor szervetlen kemiat tanultam, regen volt. De azert megprobalom felidezni:
A borken natrium-metabiszulfit. A kenessav natriummal kepzett valamilyen soja.
Ha a boroshordot kezezik, akkor kennel bevont papirlapot egetnerk el a hordoban. A ken elegesekor kendioxid keletkezik, amibol a hordoban levo nedvesseg hatasara kenesssav H2SO3 keletkezik. Csiratlanit es az oxidaciot is gatolja.
A borkent keves borral keverik es igy adjak a borhoz.
Savanyusagoknal feherit (gatolja az oxidaciot) es roppanos marad a zoldseg.
Persze, a sodium az a nátrium. Eleget bosszankodtam, amikor még TV-t néztem, hogy a filmekben a szinkronban magyarul is sodiumnak mondatták.
Nem lehet másfajta tartósítót sem kapni arrafelé? Nálunk van ugye a szalicil, már szinte csak patikában lehet kapni. Eláll szerintem a végtelenségig, én most találtam a spájztakarításkor egy 2001-es csomagot, fel fogom használni.
Van a nátrium-benzoát, nálunk leginkább az használják. Szerintem az is korlátlanul eláll, ha nem nedvesedik meg.
De vannak más tartósítók is, lehet, hogy ott mást használnak.
Borként pl borászati szaküzletben lehet kapni. Én csak borokhoz használom, nem régóta tudom, hogy savanyúsághoz is szokták.
Az Amazonnal megtalaltam a timsot, van! / alum/. Remelem az! A borkensav es a borkosav az ugyanaz? Mar regen tanultam kemiat es szinte soha nem kellett gyakorlatban az eletemben ez a tudas. Mert borkosav az van/ tartaric acid, szinten az Amazonnal.
A natrium benzonatnak nyoma sincs arulni, illetve fozok, lekvart keszitek es nincs idom kutatgatni, majd este vagy holnap! Nemhiaba nekem minden savanyusag keszitesi kiserletem nulla eredmennyel vegzodik! Anyag nelkul nem lehet! Es kisse aggaszt hogy nem-e mergezem meg a csaladot meg magamat ezzel a sok kemiai szerrel, marmint hogy tenyleg arravalo? Mert eleg lehet egy betu elteres talan aztan nezhetjuk. Szalicil kene, nem lejart de az sincs. Azert majd az amerikai oldalon talan vilagosabb lesz hogy mit hasznalnak csak legyen idom kikutatni!
En sem talaltam! Illetve egy amerikai befozesi oldalon a borkent igen, illetve sejtettem hogy az lehet es meg az Amazonon is megtalaltam. De nem irtam fel, most meg azt a websitet nem talalom. Se timsot, se natrium benzonatot! Viszont a magyar hentesnel kaptam szalicilt, ahova ti is jartok, az ara oda volt ragasztva a lejar idejere, lekapartam, 2008-ban jart le es meg mindig arulja. Szavam sincs! Itt nekunk igen nehez lesz barmit is eltenni romlas nelkul. Majd ma este tovabb keresem az amerikai oldalakon a "vegyszereket", aztan megirom.
Mivel most van a paradicsomszezon, és ahogy olvasom, nem szűkölködtök, felteszek egy receptet, használjátok egészséggel. Tavaly elkészítettem, nekem nagyon ízlett. Most megint akarok készíteni egy kisebb mennyiséget.
A paradicsomot megmostam, éretlen, hibás részeit eltávolítottam. A vöröshagymát megtisztítottam, a bazsalikomot, rozmaringot szintén. Majd a hagymát az aprítógépbe hajigáltam, péppé zúzattam. Ment a lábasba olaj bőséggel, rá a hagymapép, és következett a hagyma puhára párolása. Amikor ezzel készen voltam, az egyszerűség kedvéért két edénybe szétraktam a hagymát. Ezután a paradicsomokat kaszaboltattam össze az aprítóval, ami oly jól sikerült, hogy boldogan konstatáltam: nem kell passzírozni, a paradicsom héja észrevehetetlen a masszában, ráadásul jelenléte pozitív hatású, ugyanis sűríti a cuccot. No, a paradicsompépet szépen beleöntöttem a két edénybe, és megkezdődött a főzés-sűrítés hosszadalmas - ám felügyeletet nemigen igénylő - művelete. Ebben a fázisban kerültek még bele a fűszerek: a (szintén péppé aprított) bazsalikom, rozmaring, oregano, só. Most békésen rotyognak a gázon, időnként kimegyek ellenőrizni, hol tartanak az eszencializálódás rögös útján, aztán ha úgy ítélem meg, hogy pont megfelelő az állag, sterilizált üvegekbe kanalazom a szószt. A csavaros kupakot rájuk illesztem, fél percre mindegyik fejtetőre fog állni, majd mehetnek néhány napra ágyba, párnák közé pihenni. Az egész megvan két óra alatt - már feltéve, hogy Lucullus paradicsomot veszünk, a többi fajtáról elfőzni a víztartalmat nagyon keserves időtöltés.
A tisztított apró vöröshagymát feleztem,negyedeltem.Egy nagy serpenyőben olajat hevítettem rádobtam a hagymát,átforgattam,hozzáadtam a kockázott cukkinit frissen őrőlt borsot és kb.2 percig nagylángon összesütöttem.Óvatosan hogy a zöldség ne essen szét.Nagy tepsire kiborítottam,hagytam kihűlni.Egyszerű levet készítettem:víz,só,ecet cukor,nátrium-benzonát,borkén.Üvegbe töltve felöntöttem és lezártam 2-3 mm olajjal.