Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Sajnos az őszi szállítmányról lekéstél. Talán tavaszra, ha marad ki készletből az értékesítés lezárása után, de tavasszal már nincs válogatás, ami maradt és amennyi maradt el kell hozni, vagy nem kapsz semmit.
Ez a fajta nem való erre. Viszont lehet hogy már oltottam. :-) Tavasszal oltottam egy ismerősömnek egy cseresznyét, ő szedte a vesszőt egy ismerősétől, hasonlókat mondott róla, de anyira fényezte, hogy következő hétvégén, mikor megamnak oltogattam, találtam egy megmaradt vesszőt az ő fajtájából. Gondoltam ha olyan jó, beoltom magamnak is. Meg is maradt. Majd ha terem, kiderül milyen.
Nem, Ali-bá szerintem nem. Viszont egy ismerősömnek oltottam róla, nem tudom, lehet hogy neki megmaradt. (bár kecskéi is vannak) Majd megkérdezem. Nem tudom hova tenném, mert nagyon erős növekedésű volt. Az is lehet hogy hagyom, elvégre van egy pár fajtám, olyan is amit még nem is kóstoltam, lehet hogy lesz új kedvenc. Másrészt meg kötődik hozzá néhány emlék...
Bizony kár! :( A reményt azért ne add fel. Ha jól emlékszem Ali-bá is oltott belölle sőtt van Napóleoni ropogós fája is. A Vega cseresznyére is hasonlít az is van néhány fórumtársnak.
Ma voltam annál, aki annak idején a sárgás cseresznyémet oltotta. Kérdezem meg van-e még neki az a fa, amirő oltotta. Azt mondja, neki nem is volt sosem olyan fajtája amiet én mondok, ha tőle volt a fa, akkor az csak germersdorfi lehetett. De ugye nem az volt. Lehetséges hogy az alany amire oltott, az hajtott ki és azt nevelgettem, és az teremte azokat a félig sárga félig piros ropogós nagyszemű cseresznyéket?
A szöveg még másnap is benne van, csak nem megy át.
Az orsó fa neveléséhez nem kell szakértelem, nagyon egyszerű és sokkal hamarabb terem, mert megmaradhatnak az első oldalhajtások is a fácskán.
Ha nagy fát akarsz, akkor a legalsó oldalhajtás ne legyen lejjebb a fejed magasságánál. Az ágak ugyanis idővel lejjebb hajlanak és a cseresznye nem szerti az ágak lefűrészelését. Az ollós metszést jól tűri, fiatal korban meg is hálálja.
Még benne volt a szöveg, amikor rányomtam,hogy mehet......a képpel szenvedtem sokat,mert normális méretben nem engedte sem feltenni, sem másik oldalról beilleszteni. De hogy még törölni sem tudom utána..Ez kicsit vicces.
Most a fa törzse kb 2-2,5 méterre van a kerítéstől.
1. Magas törzsűre (nagy fának), hogy el lehessen férni alatta. Ekkor az oldal hajtásokat mind le kell vágjad tavasszal. Magasabban kell kinevelni a koronát. Hátránya, hogy létrázni kell és nem lehet megvédeni a madaraktól. : Az összeset? És csak a sudárt meghagyni? A létra meg a madár nem érdekel.Van 2 gyerek, gyorsabbak,mint a madarak. :-)
Ettől az orsó dologtól félek.. Nem értek hozzá és még zöldborsót nevelek belőle :-D
Sajnos nem nagy a telkem...mindenhol közel van valami. Igen visszapakoltam a téglákat. kb 80x80.as gödröt ástam neki.Tele van termőrüggyel.A karót megnézem, bár elég szélvédett ez a rész.
A hozzászólások akkor szállnak el, ha sokáig vacakol az ember. (Azt hiszem van valami időhatár beépítve.) Ezért mielőtt elküldöm amit írtam, főleg, ha hosszú, én mindig 'control C'-zem, aztán ha elszállt, ujra bemásolom 'control V'-vel és mehet..
A cseresznyéd tényleg közel van a bejárathoz és a kerítéshez is. Ezért kétféleképpen nevelheted :
1. Magas törzsűre (nagy fának), hogy el lehessen férni alatta. Ekkor az oldal hajtásokat mind le kell vágjad tavasszal. Magasabban kell kinevelni a koronát. Hátránya, hogy létrázni kell és nem lehet megvédeni a madaraktól.
2. Orsó koronára, ami azt jelenti, hogy oldalra nem nő a fa csak felfele és egy henger alakot vesz fel. Hátránya a kevesebb termés, előnye sok van.(A szuperorsóról visszább sokszor volt szó, de ha érdekel a lényeget majd összefoglalom.)
Szerintem nagyon közel ültetted a bejáróhoz, bár ez nem nagy növekedési erélyű. Az ültetőgödör átmérője kicsinek tűnik, vagy visszatetted a gyeptéglákat? Mindegy, ezzel már sok teendő nincs (max lemosózás) tavaszig, sőt szerintem 20-30 szem termés is lesz már rajta jövőre (nézd meg vannak-e rajta termőrügyek), tavasszal mehet neki megint lemosózás, aztán virágzáskor monília elleni védelem és a termés beérése után - és ez az, amit elmulasztottam idén - permetezés a levélfoltosodás (blumariella? okosabbak megmondják) ellen. Ja, és egy karó nem ártana mellé.