Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2230

egyszer a lengyel topikban vki megkérdezte, igaz-e az, hogy Lengyelországban minden autót ellopnak, Eze után én semmin nem lepődök meg :)

Előzmény: emojnarode (2226)
SlatkaVila Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2229

Kedves drága pityy palko! :) 

Igen, próbáltam úrinő lenni, de nem ment... :))  Csirkét is és tyúkot is :))) A válasz nagyon frappáns volt, azon derültem, de ezt nyilván te is tudod! Amit írtál, az nagyon szép és nagyon igaz lehet. Írom ezt úgy, hogy én itt élek, de határon belüli magyarként, ami ugye szintén más szitu. Az itt történtek nekem híradó, újságcikkek és az utóbbi időben a helyiek elbeszélései. Valóban más turistaként menni ( bárhová ) és nagyon nagyon különböző élni valahol, életvitelszerűen. Kultúr-sokk :) 

Előzmény: pityy palko (2228)
pityy palko Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2228
Egy Slatka, ráadásul ha Vila is, nem röhög, hanem KACAG! :-))Remélem tudsz hozni puliszkát a tyúkdobáláshoz!:-))
Előzmény: SlatkaVila (2218)
pityy palko Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2227
Csak érzékeltetni akartam, hogy másképp látjuk mi túristák és másképp aki ott él vagy élt.Amúgy nem rossz a birkával, habár állítólag a kecske klaszissal jobb!:-)Reményeim szerint hamarosan láthatom Mostart, a tyúkdobálásról feltétlen beszámolok. :-)
Előzmény: Prigradica (2216)
emojnarode Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2226

E kedélyes társalgás után talán Wilzon is megszólal, hogy kérdései komolyak-e, avagy provokáció az egész kérdésözön? Első nekifutásra én is kiakadtam és itt megkérdezem tőle, hogy valóban ennyire "hibernálta" magát, hogy ilyen kérdésekre vetemedett, mert ha provokált, vihart aratott.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2225

:))) tökéletes

pityy palko Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2224
Sikerült!:-))
Előzmény: pityy palko (2223)
pityy palko Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2223
Szeretnék idemásolni egy levélrészletet. 2010-ben kaptam egy olyan embertől, aki a háború elejéig katona volt, vajdasági magyar.Néha kiírja a gép, hogy hozzászólása nem tartalmaz szöveget, ezért nem tudom, hogy sikerül-e. "Mostar…tudja ott nőttem fel, minden ami az életemben számított ott történt, ma is égő seb számomra. Először amikor odautaztam, este érkeztem, lassan behajtottam a Sarajevo felőli úton, .. alig kaptam levegőt…a könnyeimet éreztem kicsordulni..és legszívesebben félreálltam volna, mert a torkomat szorongatta a zokogás amit visszafojtottam. Azóta is, pedig már relatív sokszor jártam ott, minden látogatásom alkalmával, mintha belehalnék egy kicsit. Nem tudok ott nyugodtan aludni sem, pedig már minden fontos emberrel találkoztam, egyik oldalról is és a másik oldalról is…tartanom nem kell mivel nem ártottam senkinek. Semmi nem az ami volt már, természetesen, és semmi sem az aminek látszik, illetve aminek bemutatják. Dühöng a bűnözés, helyi maffia alakult ki, szinte vadnyugat, csak minden sokkal durvább. A horvátok egy 37 méter magas keresztet emeltek fel a Hum-on, ami éjjel vakítóan fénylik..ha a hálószoba ablaka arra néz, lehetetlen aludni..erre a muszlimok az egész nyugati városrészt kihangosították…olyan hangerővel kezdi meg az imám a reggeli korai imát, mintha közvetlen az ember ágya mellett állna és ki hangosítóból torkaszakadtából üvöltene. Azóta megállapodtak, a horvátok csökkentették a kereszt intenzitását, az imám pedig egy picit halkabban hívja a hívőket imára. Egy ultramodern betegellátó központ éktelenkedik, és kong pang a főutcán, mivel a horvátok nem hajlandóak a muszlimokkal egy betegellátót használni…és sorolhatnék még hasonló példákat."
sfi Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2222

:))))) Első felindulásból valamit hasonlót mondtam volna, de nem sikerült volna ilyen összeszedettre! :)

Buhul Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2221

96-ban voltam először Mostarban,akkor sem voltak ilyen problémáim,pedig néha még lőttek is akkor,autó nem is volt rajtam kívül a városban ép.17 évig hybernálva voltál.

Előzmény: Wilzon (2213)
PNikolett Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2220

Összefoglalva leírtad a lényeget. :) :)

vargamarcs Creative Commons License 2013.06.13 0 0 2219

hát ehhez nincs is mit hozzátenni, mindenben igazad van :)

SlatkaVila Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2218

:DDDD SlatkaVila hangosan röhög

Fél 12 óta vártam, hogy valaki válaszoljon...

oleandro Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2217

:)))

Prigradica Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2216
Jobb, ha viszel magaddal ásványvizet, mert még ott nem láttak olyat.A fényképezőgépedet sem fogják kitépni a kezedből, mert arról sem fogják tudni, hogy micsoda. Azt meg látják, hogy nem lehet megenni, így nem fog kelleni nekik.Oroszul beszélnek, alsó-cseljabinszki tájszólással. Persze a forintot mindenhol elfogadják, sőt ha előveszed a forintot, meg is csókolják a cipődet (az ott egy ilyen helyi szokás).Kihagyhatatlan látnivaló még a birkával nemi aktust végző pásztor szobra, a taposóakna mező és a csirkedobó verseny (egy nagy szikáról hajigálják a csirkéket lefelé és az nyer, akinek a csirkéje beleláll egy 50 m-re kitett tál puliszkába).Neked készítették a Borat c. filmet.
emojnarode Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2215

Mostarral kapcsolatban már megválaszolták a lényeget, nincs okod aggódni. Néhány gondolat a Split- Mostar járathoz. Attól függ milyen vállalat buszán utazól, változhat minimális eltéréssel az ár. Jegyet vehetsz elővételben is, de legjobb ha a buszon veszed meg. Nem kell semmire figyelned, csak az elsuhano panorámára. Határátkelésnél pont úgy, mint a kompoknál-mivel menetidőhöz kötött a jármű- a busznak elsősége van. Semmi okod aggódni, ez nem Szerbia, vagy Bulgária, ismeretlen dolog a határőrök "kenése". A menetidő minden esetben pontos, de felrugja ezt egy esetleges baleset, vagy egy erdőtűz. Splitből indúlva rövid időre megáll Makarskán és Ploce ban. Kunával fizetsz és visszafelé is, ha Horvát busszal jösz. Mostárba eurót vigyél és csak annyit válts, amennyit kőlteni kivánsz. Máshol a márka a kutyának sem kell.

Passager53 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2214

Mostar nem hátsó Afrika, nyugodtan vedd elő a fényképezőgépet, kamerát.A belvárosban egymást érik az üzletek, kávézók, éttermek, az árszínvonal kb. mint a magyar, legalábbis az óvárosban, máshol valamimel alacsonyabb, tőlünk minden vendéglátóhelyen elfogadták az eurót is, és euróban adtak is vissza. érdemes sétálgatni a híd környéki utcákban, keleti hangulat. A közbiztonság nem rosszabb semmivel mint nálunk, illetve jobb mint fővárosunk bizonyos részein. Általában kedves, segítőkész emberek, nem fogsz csalódni. Buszos témához nem tudok hozzászólni.

Wilzon Creative Commons License 2013.06.12 0 0 2213

Üdv mindenkinek!

Júliusban szeretnék Splitből átbuszozni Mosztárba. 

A menetrendet megnéztem itt : http://www.ak-split.hr/EN/vozni.red/index.html 

Van valakinek a buszúttal személyes tapasztalata?

Elsősorban olyasmik érdekelnének hogy

1., mennyibe kerül?

2., mire kell figyelni?

3., sofőrnél kell-e jegyet venni?

4., határátlépés hogy zajlik( kell-e valami sarcot fizetni a határőrnek hogy átengedjen stb)?

5., mennyire pontosak a buszok?

6., megáll-e valahol?( határon kívül, pihenni wc ilyesmi)

7., milyen pénzt fogadnak el? (odafele illetve vissza, KM-et vagy kunát)

Valamint lenne pár, a várossal kapcsolatos kérdés is

7.,   mennyire jó a közbiztonság nappal?( pl elő merjem-e venni a fényképezőgépet úgy hogy nem tépik ki a kezemből, egyedül utazom)

8.,   van-e a híd környéként valami bevásárlóközpont ahol tudnék ásványvizet venni?

9.,   milyen az árszínvonal arrafelé?

10., hol érdemes KM-et váltani Mostarban?( forintot váltanak?)

11., angolul vagy oroszul beszélnek-e a városban?

12., a hídon kívül mi az ami kihagyhatatlan egy pár órás városnézés során?

Előre is köszönöm a válaszokat.

PNikolett Creative Commons License 2013.06.09 0 0 2212

Igen, innen az utikönyv webáruháztól rendeltem a térképet és nekem ezt a 2011-es kiadásút küldték.

Előzmény: Kront (2209)
oleandro Creative Commons License 2013.06.09 0 0 2211

az utikonyv.eu-nál nem írják, de a mapking oldalán pld az van, 2011-es

http://www.mapking.hu/bosznia-hercegovina-terkep.html

ha mégse  2011-es lesz, nem veszem át oszt jó' van

Előzmény: Kront (2210)
Kront Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2210

csak azért kérdem, mert nekem a hivatalos forgalmazó /http://www.freytagberndt.hu/ nem tudott 2005 évinél frissebbet adni.

Előzmény: Kront (2209)
Kront Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2209

te is innen rendelted?

Előzmény: PNikolett (2206)
PNikolett Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2208

A térkép 2011-es kiadású, ennél újabbat nem találtam.

Előzmény: oleandro (2207)
oleandro Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2207

na ha ez már mégis új, meg is rendelem iziben :)

Előzmény: PNikolett (2206)
PNikolett Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2206

Szia!

Nekünk ez az új Freytag térkép van, jó és részletes.

http://utikonyv.eu/spd/terkep_908177/BoszniaHercegovina_autoterkep_fb_AK_0712

Innen a webáruháztól rendeltem meg.

Előzmény: Kront (2205)
Kront Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2205

köszönöm, ezzel bepróbálkozom. végül is az Intersistem helyi cég. akár jó is lehet.

a nagyobb léptékű freytag volt a kezemben. 2005-ös, nagyon elavult. még annál is hibássabb, mint amit vettem. ennek létezik ugyan egy 2012-es kiadása is, de az meg itthon nem kapható, csak ausztriában. (kicsi a piac, nyilván addig nem rendelik be, amíg a régi el nem fogy.)

Előzmény: oleandro (2202)
Kront Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2204

ok. ha nem kapok hazai javaslatot, azt teszem.

Előzmény: emojnarode (2201)
oleandro Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2203
Előzmény: oleandro (2202)
oleandro Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2202
Előzmény: Kront (2200)
emojnarode Creative Commons License 2013.06.07 0 0 2201

Itthon nem sok esélyed van rá, de ha Horvátországban jársz, az első benzinkútnál találsz ilyent. Vagy ott a helyszinen Boszniában, ott biztos hogy találsz.

Előzmény: Kront (2200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!