A Vénusz ugyan tud az ősei között direkttermőket felmutatni, de elvesztette filoxérával való rezisztenciáját. Kötött talajon mindenképp oltványként érdemes ültetni, vagy csinálhatod, hogy alanyt vagy direkttermőt (pl. Othellót) ültetsz, s ha megerősödött, ráoltod a Vénuszt...
Most, hogy még mindig rajta van a tőkén egész elfogadható nekem.... Nem szeretem a labruska izt. De éppen a Kosmonaut például--köszönet az oltóvesszért ismét-- sokkal finomabb és nincs vagy nem bántó a labruska iz. Lányoméknak jobban bejött mint, amit én is szeretek (pl. Pölöskei muskotály, Piros saszla). üdv PJ
Tőle is rendeltem, általam küldött csapokból oltványt, mondjuk 2x100db lett, erre is azt mondta, hogy kis mennyiség, de megcsinálta, most már csak várom a tavaszt, hogy elhozzam tőle.
Örülök, hogy jó a tapasztalatod vele, így bizakodhatom én is.
Az Othelló megosztó szőlő: van, aki rajong az ízéért, vannak, akik nem szeretik a labrusca-ízt.
Nagyon sokan tartják, ellenálló fajta, az első hibridek egyike, amerikai szülőktől származó direkttermő.
Mint ilyen, hivatalosan nagy mennyiségben nem ültethető, s eredetvédett bor sem készíthető belőle, de csemegének házikertbe jó választás lehet, főleg, ha nincs időd permetezni.
FONTOS! A legtöbb Magyarországon termesztett szőlőfajtával ellentétben kénérzékeny, ezért ha mégis permetezed, kéntartalmú szert (pl. Thiovit) semmiképpen ne használj!
Azért, ahogy a korábbi hozzászólásokban elhangzott, ma már léteznek olyan hibridek, amik ellenállóságban felveszik a versenyt vele, s esetleg számos más előnyük is van (magnélküliség, labrusca-mentes íz pl. a Vénusznál)...
Kaszás Balázs még egy problémára felhívta a figyelmemet: Ha ültetés előtt rosszul van tárolva az oltvány, kiszáradhat (megfeketedik a belseje) a gyökere. Ilyenkor is előfordul, hogy kihajt (van még annyi tápanyag a fás részekben), de mivel nem él a gyökere, gyorsan el is szárad.
Ez nyilván nehezen meghatározható, kinek a hibája (az oltványosnál is meg a tulajnál is lehet rosszul tárolni).
A tapasztalatok szerint ha a gyökér nedvesen van tartva (nedves fűrészpor pl.), akkor ilyen nem fordul elő.
De a megvásárlástól számított egy-két héten belül akkor is el kell ültetni vagy szakszerűen elvermelni.
Mi a véleményetek az Othello szőlőről? Van pár tőkém,és szeretném szaporítani.Nagyon ellenálló,és rogyásig van minden évben terméssel.Arról nem is beszélve,hogy még most is vannak fürtök a tőkéken. Mennyire gyökerezik jól a vesszője? Tavasszal próbálok pár vesszőt gyökereztetni.Van valami félvad szőlőm,brutálisan nő,és szinte 100%-ban gyökeresedik.Ritka fürtű,piros szőlő,apró bogyókkal. Még most is van rajta ehető bogyó,és beérett a másodtermése is!
Iszonyú különbség van a fajták "növekedési erélye" között (ez minden fajtánál külön ismertetőjegy a ampelográfiákban).
A Vénusz például 1-2 év alatt olyan lombot növeszt, hogy el tudsz bújni a bokorban. A hagyományos európai borszőlőfajták többsége gyenge vagy közepes növekedési erélyű.
A növekedésnél meg az sem mindegy, hogy volt előkészítve a talaj (forgatás 70-90 cm mélyen, alaptrágyázás stb.), illetve ha előzőleg szőlő volt benne, akkor annak a kivágása után volt-e 3-4 évet pihentetve (talajúntság), vagy ha nem, akkor kapott-e talajfertőtlenítést...
Az, hogy egy oltvány megered, majd leszárad a kis hajtás, nagyon sok mindentől függhet. Az alábbiak saját tapasztalatok:
- az ültetés során hanyag tömörítés, iszapolás (a gyökérzóna kiszárad, így tavasszal a hajtás megindul ugyan, de olyan, mintha nem lenne gyökere) - általában ez a leggyakoribb, pláne, ha ne rutinos ültető az ember
- eleve gyenge gyökérzet (ez az, ami az oltványos hibája)
- homokos talaj (ez főleg aszályos időben - azaz száraz március-áprilisban - szembetűnően különbözik a kötött talajtól, van szerencsére mindkettő)
- nagyon száraz évjárat (mint például az idei), öntözés nélkül
Ha fagykár éri a kis oltványt (sajna idén ilyen is volt, kb. 1000 Furmint lett tavaly novemberben ültetve, s a Furmint fagyérzékeny fajta), az ki sem hajt, vagy csak az alany fog kihajtani (ilyen nem sok volt).
A magam részéről én nagyon elégedett vagyok Kaszás Balázzsal. Elég sok mindent megcsinál hozott anyagból is, bár nem igazán "szeret" apró mennyiségekkel (10-20 db) dolgozni: saját bevallása szerint 10-20 darabbal ugyanannyi a munka, mint 100-200 db-al, és senki nem adna érte tízszeres árat (nyilván nem is annyit kér érte, de azért elgondolkodtató, hogy ha minőségi munkát várunk, hajlandók vagyunk-e fizetni is érte minőségi árat).
A félreértések elkerülése végett: NEM arról van szó, hogy ne szolgálna ki szíves-örömest bármely megrendelőt kis darabszámban olyan fajtából, ami a választékában van. Itt arról beszélek, amikor egy sosem hallott fajta saját szelekciójú klónjából szeretnél öt darabot. :-D
Én is vettem jópár oltványt tavaly,és tavaly előtt is. Finoman fogalmazva is drámai a különbség köztük. Van amelyik mutatóujj vastagságú 3 méteres hajtást hozott,a mellette levő meg hurkapálca vastagságú 20 cm-es hajtást.Egyszerre lettek ültetve tavasszal,trágyát is kaptak egyformán.Én nem értettem mi ez a nagy különbség,de úgy látszik másnál is ez van...
Nehéz olyan oltványos találni, aki az általad adottat leoltja, és még jó is lesz az oltvány. De idén három oltványostól jönnek az oltványok, ebből kettő általam adott. Majd egy-két év múlva meg fogom tudni mondani, melyik milyen...
Igen így én is jártam, hogy a kutya ránézett és az oltvány kitört. Majdnem mérges lettem, de mikor láttam, hogy az oltás helyén alig volt élő szövet, még örültem is, mert ez később úgy is visszaütött volna. De igen, a selejt oltványokat nem kéne árulni. Még olcsóbban sem, mert sok bosszúságot okoz a pótlás, nem egyöntetű lesz az ültetvény.
Én tavaly ősszel 50 ezerfürtűt vettem próbaképpen, mert 1x sikerült olyan jó bort csinálni a meglévő 6 tőkéről, hogy elgondolkoztam, hogy ezt nagyobban is lehet érdemes lesz. 50-ből kb 10et kell pótolni. Az a gond, hogy a postaköltség kb annyiba kerül mint maga az oltvány. De itthonra majd már magamnak pótolom, ha beáll az alanytőkém és képes lesz elegendő vesszőt adni. De a leendő szőlősben nem tudom hogy kitől fogom az oltványokat beszerezni, pedig nagyon vészesen közeleg az idő, szóval ha van konkrét javaslatod nagyon szívesen fogadom!
Wwá az nekem kuka, hobbi kertészkedek kis ideje. Nem oltok. :) Vatera kiskert eladótól nagyon szép gyökeres oltványokat vettem. Szép nagy erős gyökerei voltak, bár az elpusztult terézek sem tűntek elégtelennek. A Vénusz ízéről valaki nyilatkozna aki kostólta is?
Nem teljesen világos mi a kérdés, de az oltás az az a nemes ha nem forr jól össze az alannyal, vagy ahogy Ali bá írta, a hajtás nem érik be, az bizony olyan télen mint a tavalyi volt, fajtától függetlenül elfagy. Új rügyek legfeljebb az alanyon hajthatnak ki. Szerencsés esetben ezeket újraolthatod.
Nagyon igaz, amit leírsz. Képeim sajnos nincsenek, de ugyanarra a területre, sőt, ugyanabba a sorba (amit előtte egy évvel előkészítettünk - szép nagy árok, trágya), eltette németo-i oltvány (gyökérzete, forradása is, hibátlan - azt sem zárom ki, hogy oltás és iskolázás éve után még egy évet kint hagyták) és magyar oltványos anyaga ég és föld, és már két nyarat értek meg. Előbbin jövőre már hagyhatok meg termést, utóbbit talán két év múlva fel tudom vinni a drótig. És nem fajtajelleg, mert egy másik magyar oltványostól beszerzett, ugyanez a fajta egy évvel korábbi beszerzése idén már adott 1-2 fürtöt, ugyanolyan erős, mint a német forrás. Sopron környéki, így visznek tőle osztrákok, szlovákok.
De láttam már más magyar oltványosok munkáit, amik ugyanilyen erőteljesek tudnak lenni. Csak meg kell találni a jót. Ja, és volt olyan, hogy 1 év után kitört az oltásból a nemes, mert nem jó volt a forradása.
Nem győzöm szajkózni, hogy az oltványoknál elsődleges a gyökér állapota! Ha nincs gyökérzet, akkor tehetsz te bármit, nem fog csodát művelni... Egy kész oltványnak 3 helyre kell az erő: gyökér fejlesztése, a nemes éltetése és az oltás helyének "gyógyulása". Na ha nincs gyökérzet, vagy olyan silány, hogy azt nem lehet annak nevezni, akkor jön a gond, mert az oltvány önerőből már a nemest fogja éltetni, nem pedig gyökeret fejleszteni. A gyökeresedési időszak a természetben a kora tavaszi időszak és a késő őszi (amíg a föld nem fagy be). Szőlőnél saját tapasztalat az oltványokkal kapcsolatban, hogy ősszel ha elültetem, az nem nagyon gyökeresedik, a meglévőből kell gazdálkodni. Ha nincs, akkor a tavasz a nemes résznek már nagyon nehéz lesz.
Egy élő példa: Homokos terület, kadarka oltványok. egyik oltvány 2. évben hozott 2 db méter feletti hajtást, a mellette lévő meg 2 levelet. Ugyanazt a kezelést kapta.
Voltam Tokajba kirándulni, ott is láttam pár friss telepítést. Sok oltvány nagyon silány volt, hiába a jobb talaj meg minden.
Hiába van itt sok oltványos kis hazánkban, a minőség az nagyon nincs meg... Csak a tömegtermelés és a gyors pénzszerzés, meg gondolom a támogatások felvétele. (Nem sajnálom én se a pénzt se a támogatást, csak saját tapasztalat, hogy igen is lehet jó minőségű oltványt előállítani, csak akarni kellene)
Oh,ezt jó tudni, akkor valszeg már az oltás bál baj volt a 2 terézemmel ami nem hajtott ki, meg az 1 eszterrel,ami kihajtott de pár hétre rá elsorvadt.
Szerintem a legjobb pengéje az ARS-nek van,a legjobb ütközője,tompítása,a legagresszívebb vágása a Bahconak a legergonómikusabb olló pedig a Felco kompromisszum kérdése is a szerszám mit akarok,és hogy kényelmesebb.Egy Bahco élezőm van még kést is élezek vele.
Szőlőszem weboldalárol idézek újra " http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu . Itt sok új és régi fajta igényes leírását olvashatód 😉
VÉNUSZ
USA.fajta. (1977). Szülők: Alden x NY46000. (NY46000=Buffalo x NY340.06). Átlag feletti növekedésű. Érési idő: aug. közepe. Fürt: átlag 200 gr. hengeres, közepesen sűrű. Bogyó: 2-3 gr. kerek, sötétkék, húsos, lédús, könnyű eper ízű. Bőre vékony, magnélküli (I.oszt.). Cukor: 18-20 %, sav:6-7 gr./l. Óriási dekoratív levelei vannak. Hajtásai jól beérnek. Metszés: 4-6 rügyre. A bogyó ellenáll a darazsaknak, és a repedésnek. Betegség ellenállás: magas, rezisztens. Fagy: -26 C°.
Foto: saját kép Termesztési tapasztalatok: lásd lent
Saját termesztési tapasztalat:
Az egyik legkiválóbb magnélküli fajta. Igen erős növekedésű, sűrű lombozatot növeszt. Levelei óriásiak, nagyon dekoratívak. Fürtje termékeny, a bogyó kötése,termékenyülése még rossz időjáráskor is megfelelő. Túlterhelésre hajlamos, fürtjeit ritkítani kell.Bogyói egyöntetű méretűek, nincs apró,vagy madárkás bogyó. Íze kiváló,nem labrusca ízű. Bogyója nem reped,nem pereg,nem rothad, darazsak nem bántják. Sokáig a tőkén tartható.Lugas művelésre is kiváló, árnyékot adó lombozata miatt is. Metszés: 4-6 rügyre. A fajta teljesen rezisztens.
“Kiválóan f a g y a s z t h a t ó, mert tartja felengedés után is az állagát, és ha lehet ilyet mondani, akkor talán még finomabb mint frissen. Szőlős pitének az egyik legjobb választás” (Sándor tiszteletes, Csemegeszőlő index fórum 5110. hsz).