1. Valszeg nem tanítasz, mert tudhatnád az opera a mai diáknak nem menő. A nürnbergi mesterdalnok, azt sem tudják eszik vagy isszák. Az operánál a szókincs mellékes tán a dalra figyel aki oda elmegy.
2. Ha mondjuk filmet is mondanál ami a mai kölköt izgatja mondjuk a Trainspottinghoz hasonlót. Mert filmeket mégiscsak az angolszász világ ontja...
Majd megnézem mit tud kezdeni valaki a némettel az informatikában. Szinte minden szakirodalom angolul van. Minden segítség, tutorial angolul van. Talán az SAP-nál lenne esélye a csak németül tudóknak. Miért megy el az esze itt mindenkinek, akit Hoffmannak hívnak, már persze minden személyeskedés nélkül.
Mindenki tanuljon olyan nyelvet, amit hasznosnak tart. Miért sírjuk vissza a "kötelező orosz" időket? Ne értsetek félre, az orosz szép nyelv, tanulom is. A hangsúly a kötelezőn van. Ennyire luxus gondolkodni? Az a legjobb a társadalomnak, ha heterogén és aktív a nyelvtudás. Az emberek jelentős része az angolt sem használja. Pedig kellene. És aki az angolt nem használja, az a németet még annyira sem fogja.
Ennek az lesz az eredménye, hogy még azt a kevés angolos tudást is leépítik, ami nagy keservesen épült fel az elmúlt években. Angolul tudni kell ma már sok mindenkinek. Nem azért, mert az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ezt beszélik, hanem mert közvetítő nyelvvé nőtte ki magát a 20. században. Lázadozni akar Rózsa? Miért nem élte ki magát kamaszként?
Csak, mondom, elég jól beszélek németül is, angolul is, olvasok mindkét nyelven, filmet nézek, de azért nem merném azt mondani, hogy anyanyelvi szinten... Ha végiggondolod, kapásból tudsz 20 olyan szót, amit ha magyarul mondanak, tudod, mi, de az angol megfelelőjéről gőzöd sincs.
Mellesleg én Vas megyében lakom, hozzánk német tanulása után jönnek a diákok és nem veszem észre, hogy a kedves diákok a bonyolult nyelv tanulása után könnyebben haladnának. Náluk ugyanúgy kimarad az is mint a németből az ist. Nem kötik egymáshoz, náluk ez két külön nyelvként jelenik meg, még a szavak azonossága sem tűnik fel sokszor.
Rammstein. :) Az operáé meg a német meg az olasz. És az kicsit bővebb szókincset ad, mint pl az Eser-nyő-nyő-nyő. :)
OVről egy francia magazinban írták, h onnét is látszik, h az európai integráció híve, h a gyerekei első idegen nyelve nem az angol, hanem a német, francia, olasz és spanyol. Szíjjártó GyMS megyei, ott pedig a legtöbb suliban a német az 1. idegennyelv, legalábbis, mikor ő tanult, tuti az volt. Mellesleg a Szíjjártó nem beszél rosszul németül, de angulul sokkal jobban, ő is a könnyebb ellenállás felé mozdult, persze ki nem. :P
Ha a moziban csak feliratos filmek vannak, megvan a késztetés.
Ha heti két órában ( jelenleg egy talpas áltiskolában ennyi a heti óraszám ! ) az általános iskolában németet tanulnak a diákok akkor németül sem fognak megtanulni. Ez összesen 36 tanítási héttel számolva 72 X 5 év = 360 óra. Ez pedig édeskevés. Ha nincs késztetés a nyári olvasásra, eredeti nyelven való filmnézésre, zenehallgatásra akkor veszett fejsze nyele. Ja amúgy a pop-rock, számítógép nyelve a az angol tetszik vagy sem. A multicégek nyelve is angol. Vagy arra gondolnak hogy Nenát dúdolnak a diákok hogy 99 léggömb ?
Amúgy szeretném ha a kormánytagok magukkal kezdenék. Szíjjártó, OV, Rózsika stb. tudnak németül ?
Ami a makogást illeti. A vizsgákon a beszélgetés egy készség, de van hallás utáni értés szövegértés, nyelvhelyesség is. Ebből áll össze egy komplex vizsga akár origo akár telc a stb.
és mi a haszna? ha valakit nem érdekel a német, nem rajong a nyelvekért, végigszenvedi kettessel, mennyit fog tudni, ha utána nem használja? tegyük hozzá, magyarul sem ártana tanulni pl. szövegértelmezést, sokan rászorulnának.
vagy:
"nincs az a szerelem, aki el nem múlik"---a mondat tagadása másodéves pszichológushallgatóknak ill. matekból emelt szinten érettségizőknek problémát jelentett.
az angol nyelv megfelelő szintű ismerete mindenkitől elvárható (persze végzettség és képzettségfüggő a megfelelő szint, nyilván szakmunkástól más várható el, mint egy diplomástól stb), a többi nyelv tkp. hobbi vagy esetleg célfüggő. annak még csak-csak lenne értelme, hogy más nyelv is kötelező legyen, de hogy kijelöljenek egyet, az abszurd.
"Bár nem az anyjával élt, rendszeres kapcsolatban volt vele és a látogatások alatt Julia megtanította bendzsón játszani. John (Lennon) egy életre elkötelezte magát a zene mellett."
Hajdani katonakollégáim nem győznek nyeltanfolyamokra járni. Az egyik ismerős is ilyen tanfolyamon volt éppen, amikor érdeklődtem, mondták is, hogy francia tanfolyamon van.
Na erre jöttem én: "Mi a fenének nektek a francia nyelv? Hiszen az utóbbi két háborúba mindig német oldalon léptünk be, majd orosz fogságba estünk. Inkább azt kéne tanulni!"
Na úgy látszik, hoffmann rózsi is rájött erre. :))))
Nem nyert! A felmenőim Burgenlandban, vagy a közeli magyar helységekben születtek. Mind tökéletesen beszéltek németül. Én pedig sokat voltam Drezdában és Münchenben is. És alkalmazkodtam. Ahogy Budapesten sem a nagyanyám falujának tájszólását beszélem. De bármikor reprodukálom, ha akarom.