Sziasztok! megint zaklatnálak benneteket kérdéssel. Baj, ha a kacsa kutyatápot eszik? A kacsáim akik már eleve rossz evőként kerültek ide, azóta is csak nasiznak a kukoricából, tritikáléból, mennyiséget nem esznek. Amíg volt, ették a sok zöldet, de ugye az már csak nagyon kevés van. Ami megrémített, rákaptak a kutya, meg a macska tápra. Azt kétpofára zabálják. Egyrészt örültem, hogy végre jó étvággyal esznek, de aztán eszembe jutott, hogy hátha bajuk lesz tőle, nem nekik gyártják. Mi a véleményetek?
Ez inkább szép mint hús hasznú. Szép szürke, szép a bütyke, kicsi, alacsony fogyasztás XD szóval dísz. Nem egy gazdasági állat. Legalább is vannak tőle jobb gazdasági libák. Ismerősömé pl olyan volt, hogy nem tudta megenni annyira sötét volt a húsa. Szóval lehet olyan mint a kacsánál a néma kacsa, hogy száraz vadas parázs a húsa. De ez csak saját vélemény!!!!
Hát nem egy touluse-i liba az tuti :) Amelyeket én láttam, azok alapból kisebbek is mint az egyéb szürke és fehér liba fajták. A hús:csont arányt azt nem tudom, de ha egy más fajtához hasonlítom akkor nem egy hús fajta. Persze enni attól jó.
Böngészgettem a neten a butykos liba után. Azt írják többnyire hogy nem kimondott húsos fajta. Azért kérdem mert, szeretnék venni butykos tojásokat, és hát nem e fognék mellé, ha a tepsire, a husra gondolok. :) Meg hát terveznék meghagyni is, hogy jovore nekem tojjanak majd tovabbi keltetesre. Valaszaitokat elore is koszonom.
Én 500 -ért adom de kinek hogy.Tavaj ebből az állományból keltettem nem emlékszem pontosan de kb 50 darabot,saját részre és eladásra is,nagyon jól keltek egészséges libák voltak ,elhullás nem volt egyiknek volt valami a fülén,de állatorvos segítségével meggyógyult.5 napos gyógyszeres kúrával.
Szombaton elvitték az eddig összegyűjtott tojáskákat,de 1-1,5 héten belül összejön a kívánt mennyiség.Ha így is érdekel akkor jelezd.Postára is fel tudom adni.Honnan írsz?
Helló. Egy 10-15 fokos spajz megfelel ha nem nagy a höingadozás,ajanlott naponta megforgatni a tojásokat ott is. Van esély rá hogy el ül majd a libád nem kizáró ok az elsö év. Az igaz hogy sokkal többet tojnak az elsö évesek. Ha van keltetöd vagy keltetös ismid akkor ne halmozd fel a tojást hanem keltesd ki,a liba tojás nem szereti a tul hosszü idejü tárolást,hamar elhal benne a szem. Vagy add el,persze elötte gyözödj meg róla hogy termékeny e.
Ebben az évben tartok először libákat továbbtartásra. Mind a két libám február eleje óta tojik. Mit tegyek a tojásokkal? Még nagyon hideg van, kint nem merem hagyni. A spájz az hideg nekik? Azt hallottam egy ismerősömtől, hogy tartsam szobahőmérsékleten a tojásokat. El fognak e ülni a libák? Akitől hoztam a libákat, azt mondta, hogy az első évben nem kotlanak meg... Ebből mi igaz? Köszönöm szépen a segítséget előre is.
A Börzsöny környékén vagy Budapest irányában (Vác környéke) termékeny, szakszerűen gyűjtött-kezelt libatojásokat nagytestű szürke állománytól eladnék, vagy takarmányra cserélek. Házhoz viszem vagy megbeszélt helyre.
Max 10 darab landesi szürke keltetni való libatojás eladó.Még hideg van én így csak később akarok keltetni.addigra viszont ezek a tojások elöregszenek.Sötét helyen tárolom őket ,és naponta forgatva vannak.Nógrád megye.
Ezzel csak az a baj, hogy a mulard már kikel, mikor a némák még csak készülnek a kelési folyamathoz. Nekem tavaly egy magyar kacsa becsúszott a némákhoz, szerencsére a kotló nem pátyolgatta annyira, hogy ott haggya a fészket. Igaz, ez rutinos kotló, egy fiatalabb lehet leszállt volna.
Mind2 lehet bármelyik, ha sablonosan vesszük az előbbi írásom akkor a hosszúkás valóban néma kacsa. De azt javaslom akkor figyeld hogy mikor ki tojik és akkor látod ki milyen alakút tojik.
Igen, mert ha kotlani akar akkor már időben elkezdi szépítgetni a fészket. (Engedelmeddel ezzel is bővítem a némás leírásokat. Erre így konkrétan eddig nem gondoltam, mert annyira természetesnek tűnt.)
Viszont ha egy fészekre jár a magyar és a néma és a tojások egyformák, (a némánál sincs semmi egyedi) akkor sztem toll ide v oda hát nem jövünk rá mi lenne az. De 6 naposan a keltetőben, ha megindul fejlődni, már rá lehet jönni, mert a magyar (házi kacsa) hamarabb fejlődik.
Nagyából sehogy. (Bár a professzorok biztos megmondják a tutit.)
A némáknál egyed függően egyedi a tojás színe, alakja nagysága. A magyar kacsánál saját tapasztalatom szerint a szokásos "kacsatojás fehér" színűek a tojások, a tojás alakja le van kerekítve, sok esetben szemmel nem lehet a légkamra és a hegyes végét látni, annyira egyforma. De persze lehet itt is egyedre jellemző méret. Ezt tapasztaltam már, de a szín és alak az nagyon nem változik. A legbiztosabb, ha elválasztod őket, akkor tudod ki kicsoda.