Ezexerint ha jól számoltam, egy 300B-ből kiveszel 14 Wattot? Mert éppen most olvastam, hogy egyes 300B-k max anód diszipációja max 40, de inkább 36 Watt. Ez felszorozva a hatásfokkal, hát nem is tudom... 400 V anódfesznél 100mA-t adsz a csőre? Nem sok ez? Mikor PP 300B-t készítettem, akkor feszegettem a határokat, két csőből PP max 24 Wattot bírtam csak kiszedni. Ez stimmelt is a hatásfokhoz, bevitt energiához, stb. Persze azóta már vannak újabb konstrukciójú 300B triódák.
Rácslevezető elenállást helyettesítő fojtónál az impedanciaviszonyok miatt óriási értékre van szükség, ezért is tekerik jellemzően mümetall vasra. Különben a kapacitása lesz túl magas.
okaj,danke..éreztem én a vizeletemen hogy valahol sántitani fog a dolog :) 2x5W?...keresztet vetek,nem szoktam hangoskodni,de néha fel szoktam tekerni a hangerőt,ha elzavartam axonyt a háztol :)..a D700-nál nincs nyugodt impedanciamenet,ha van egy 3Ohmos pont..dicsérem az eszét a gyártónak,hogy névleges 6Ohmra specifikálta,és nem 8-ra..ez van,vagy elfogadod,küzdesz,vagy megszöksz....ennyi..az egyszálgitárleányzó+vokál zene,nem az estem :)
A kapcsolási rajzok nem rosszak....szólnak is...nem is rosszul.... feltéve, hogy elég érzékeny (ezek kb. 5W-ot produkálnak) és "nyugodt" impedanciamenetű hangfalakat használsz.
A D700-ra az első még igaz (93dB) a második..... khmmm...annyira nem.
Persze lehet azt is 300B SE-vel hajtani, csak
Az általam használt 300B kapcsolás pl. abban különbözik ezektől, hogy nem használok katódkomplexumot (R//C tag) a 300B katódjában (fixed bias) -3..4W nyereség, + jobb hang-, alacsony impedanciás -FET-es- source követővel hajtom (A2-ben) - még 2 W nyereség, sokkal jobb /megfogott/ basszus- a végcsövet és 400V van a végcsövön.
urak,az lenne a kérésem,biztos van olyan aki ért hozzá,hogy a csatolt kapcsolási rajz alapján egy kicsit "kivesézze" a kapcsolási rajzot..nem tartozom a 300B rajongótáborához=lagymatag,csingli-tengi -lengi zenéhez esteleg jó,de semmi hajtás,adrenalin ami egy kis rockhoz,vagy free jazzhez szükséges :)..a rajzot egy Tannoy D700 felhasználótol kaptam,megesküdött hogy non plus ultra a D700-hoz (na náááá),én meg nem hiszek (már) a low-power-flea-watt elméletben..Tango/Tamura trafókrol nem volt szó,és nem vagyok hajlandó fityangot sem fizetni értük :)
Hát jelenleg nincs kész TauCetim, de ha eljössz, akkor megtudok szervezni egy ismerősnél a hallgatást. Viszont készíteni fogok, csak most nincs bele invesztálható általános csereeszközöm. Talán évvége felé készítek egyet. Addig meg abból, ami van itthon: szovjet csövekből egy triódásat deszkán, mert drága a doboz. Lásd Krizsi erősítőjét.:o))
Ha megtetszik valakinek, akkor bedobozolom, aztán hagy szóljon.
Jelenleg egy egyébként pro termékeket gyártó hazai cég 4x40W-os D-osztályú végfokával hallgatom, páronként hídba kötve. Ezért is vetődött fel bennem dys-cus beírása kapcsán a "kvázi hídba kapcsolt" két SE végfok - a másik bejövős hangzást a kis EAG AE-233-al produkálta, de sajna ezt (szinte kizárólag) csakis barokk kevés hangszeres muzsikán esetleg kis jazz-combo-nál és szóló zongorán (a szóló vonósok már kevésbé). Bár ezeket szívesen hallgatom, de azért eléggé leszűkítik a zenei palettát!:))))
Régebben egy Naim végfokkal is kipróbáltam (talán a 140-el?), de az nekem nem igazán jött be, pedig máskor-másutt-másik Naim tetszett!
A Sonidot két alkalommal hallottam kiemelkedően jónak: egyszer az egyik indexes talin Kálmán (a pécsi ) D osztályú erősítőjével, és akkor mikor eladtam egy Naim NAP 150? 250? -el.
Hiába egyutas, könnyen hajtható, szereti ha egy jól terhelhető erősítő van előtte.
Azért hogy komolyra fordítsam: egy ilyen PSE, amit leírsz engem lehet hogy komolyan is érdekelne - meghallgatnám a Sonido-val, amiről még mindig nem tettem le, mert tud valami olyat a létező hibái mellett, amit sok 2 és 3 utas nem!:)
Sőt, ha van lehetőség, a TauCetit is meghallgatnám!:))) A szállítást vállalom, ha elhozod Félegyházára!:))))
Igen, az ELS az 10k felett könnyen leszalad 1,5-1,8 Ohm alá. Viszont a Quadnál az ARC, és a TauCeti megoldása jobb, mivel nincs külön tekercs a CFB.nek, hanem a hanxóró huncutságai egyből beszaladnak a katódkörbe, ezért az ilyen erősítők szeretik a hangfalakat. Ez a megoldás egy nagyságrendel jobb adatokat produkál, mint a visszacsatis tekercsű Quad kapcsolás. Pluszban még ott van az is, hogy a hangfal szimmetrikusan van jajtva. Olyan, mintha két SE hídba lenne kapcsolva, és csak a tápellátásuk közös, meg a kimenő vasa. Majd fejlesztek már triódára is egy ilyen erősítőt, hogy a trióda t6ali követelményeinek megfeleljek. Úgy is van egy rahedli orosz triódám. Kis 12 Wattost akár tudnék is készíteni.
Az a láda azt mutatja ami elé van kötve. Teljesen szükségtelen "meghágni". De ha valakinek az a gusztusa, akkor a meghágós erősítő meghágós karakterét közvetíti.
A terhelő áramból való visszacsatolás jó lehet az alacsony impedancia hullámok kezelésére. Nem véletlenül találta ki a Quad, akinek milyen hangfala, milyen impedancia menettel is volt? :)
Hát igen! Nos a 6L6 GC-vel épített TauCeti szűk 40 James Wattot tud, de biztonsággal állítom, hogy 38W-al nagyon jól elmuzsikál. A TauCeti Minimax, ami volt Annán is, az a végcső altípusa miatt (6L6WBT) csak 26 Wattos volt. A hangfalad csak lesett, mikor e kicsike meghágta, s azt gondolta: no végre már férfiasan belémhatolnak azzal a sok jó Wattal. :o)))