Az elmúlt időszakban teljes joggal került kritikai górcső alá a jobboldalon elharapódzott fasisztoid jelképek halmaza, árpádsávtól turulmadárig. Kevés szó esett viszont a talán leggyakrabban használt szélsőséges jelképről, Nagymagyarországról. Mindenfelé terjed: pólókon, kulcstartókon, autós matricákon, még lágyjobbos, fideszes körökben is. Holott súlyos ügylettel állunk szemben: ezen jelkép a legalpáribb sovinizmus megnyilvánulása: EU és NATO tagországok területi épségét vonja kétségbe felesleges feszültségeket gerjesztve a társadalomban.
Történelmi szempontból az egész piros-fehér-zöldre színezve abszolút pontatlan, hiszen 1868 után Horvátországnak volt külön zászlaja és magaszintű belső önállósága is, jobbosaink ezt is hajlamosak semmibe venni. Az árpádsávos verzió pedig igazi szellemi csökevény.
Lassan kezd a jelenség természetesnek, elfogadottnak tűnni, de ne tűrjük ezt! Mi józan békeszerető demokraták, merjük felvilágosítani a társadalom megtévedt egyedeit, hogy merre van a helyes út!
A Magyar Királyság is illegitim! Hiszen István Vajk nem a legidősebb férfi volt Árpád leszármazottai között, vagyis Koppánynak kellett volna örökölnie! A Hét-Magyar törzsszövetség de jure ma is létezik! :)
A 2 vh. közötti "fasisztoid birodalmi ábrándokat" cáfolni nem tudod, mert azok minden ilyesforma rendszer velejárói. A mai jobboldal politikailag a Horthy-korszak egyfajta idealizált ősképéből eredezteti magát, ezáltal a legtöbb jobbos osztozik annak ábrándjaiban is, ki nyíltan, ki burkoltan, de ez tény.
Nemcsak a két világháború között, hanem azok alatt is. Szálasi Ferenc a Magyar Királyság nemzetvezetője és miniszterelnöke volt, felesküdött a Szent Koronára (amit én ettől függetlenül a magyar államiság jelképének tartok és nem szeretem, ha leszólják, igaz, azt sem, amikor okkultista-bálványimádó mítoszokat költenek köré).
Nem vagyok zavarban. A Magyar Királyság de facto megszűnt, azonban de jure ma is létezik, ugyanis a kunbéla-féle köztársaság, és az azt követők is illegitimek.
Történelmi jelképként elfogadható a Magyar Korona országainak 1718-1918 közti területének térképe, mondjuk domborzati és vízrajzi színezéssel vagy vármegyebeosztás jelölésével. Bár az sem feltétlenül lobogtatandó, de mondjuk szoba falára ki lehet azt rakni éppenséggel, az még feltétlenül irredentizmus, legfeljebb múltidézés, ez még belefér a magyarságtudatba.
De ha trikolórra satírozva, vagy újabb divathullámok szerint címermintásan, sőt Árpád-sávosan, esetleg benne H betűvel vagy turullal ábrázolják, az már tekinthető irredenta megnyilvánulásnak, provokatív lehet szomszédainknak, na meg azoknak, akikben van annyi realitásérzék, hogy tudják: ebből a területből már nem lesz egységes magyar állam, nincs esélye a teljes visszaszerzésnek és nem is lenne értelme.
A határontúli magyarok ettől még a magyar nemzet részei, Trianon valóban hibás döntés volt, amiért belevágott a magyarlakta területekbe, na de az egészet a magyarok földjének tekinteni ma már esztelenség.
A Nagy-Magyarország jelképpel az a baj, hogy TV-bejátszásokból láttuk korábban, hogy orbánnak is ez van a kocsiján. Egyszer pedig rákérdezésre azt mondta, ha valaki a kocsijára ragasztja, nincs azzal semmi baj. Most meg a hívei sajnos utánozzák.
Ettől függetlenül mindenkinek a figyelmébe ajánlom a Mészáros Lászlónak : "A történelmi Magyarország Szent Istvántól Trianonig" c. most megjelent művét, térképekkel, színes képekkel, megyénkénti részletezésben tárgyalva a legutóbbi, 1910-es népszámlálási adatok alapján. Inkább ezt illene mindenkinek kívülről fújni, én is csak tanulom még. Sajnos 9000 Ft.....
Oszt miben nyilvánul meg a nemtoleranciád? Zavarólag hat rád a világ? ÉS mit tudsz ez ellen tenni? Idejössz, és jól odamondogatsz a téged zavaró netezőknek, esetleg elmész 1-2 tüntetésre teli torokból gyurcsánytakarodjozni?:))
Én magam miatt vagyok toleráns. Hülye lennék azon mérgelődni, hogy nem olyan a világ, amilyennek én szeretném látni. A mérgelődés, bosszankodás előbb-utóbb betegséget alakít ki a szervezetemben. Te ezt akarod tenni magaddal? Nem hiszem, hogy valóban ezt akarod. Az élet többet tartogat számodra, mint anyázni a neten vagy a tüntetésen.;)
Ne hozd zavarba. Nem tudja, hogy a 2 vh. között mi volt az államformánk, ezért gondolta ütős érvnek, hogy rákérdez a Magyar Királyság fasiztoid voltára.
Ha önáltató illúziókról, más nemzetek érzékenységének figyelmen kívül hagyásáról, nosztalgikus múltbarévedésről, esetenként nemzeti önteltségről értekeznél a matrica kapcsán, akkor, megintcsak esetenként igazad is lehetne.
De fasisztoid birodalmi ábrándokról hörögni --- ez épp olyan művi (sic!) hisztéria, mint a tomcat és Toroczkai-féle operett-figurákból fenyegető (húúúúúúúúúúúú!) náciveszélyt kreálni.
Amúgy: hazám a szülőföldem, honfitársam minden magyar állampolgár, és nemzetemhez tartozik a világban élő összes, magát magyarnak valló ember.
Az angolok, holllandok, meg a többi gyarmattartó is olyan matricákat kéne árusítson, amin a fél földgolyó az ő zászlajuk színét viseli, hiszen egykoron így volt. Akkor jönnél rá, hogy mennyire pici az a Nagy-Magyarország. Sőt, a törökök meg nyomulhatnának olyan matricákkal, amin M.o. félholddal lenne besatírozva. Teccene?:))
Ami volt, az elmúlt. Lehet a múltba révedni, de te sem fogod már anyád csöcsét szopogatni, bármennyire is szeretnéd. Most most van.:))
A lényeg: történelmi jelképként nem igazolható, maximum annyiban, hogya 2 vh. közötti fasisztoid rendszer használta irredenta jelképként, max. erre hajazhat, de ez a demokratikus Európában teljességgel elfogadhatatlan.
Szerintem viszont a mai demokratúrára is ráillik ez a jelző.
Az iskolában én még ezt a definíciót tanultam:
"A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legsovinisztább, legimperialistább elemeinek nyílt terrorista diktatúrája." No már most jelenleg a finánctőke uralkodik imperialista módon és az ellenvéleményt nyilvánítókat nyílt terrorral (agyba-főbe verés, szemkilövés stb.) próbálja jobb belátásra bírni.