Legyen ez egy olyan topic, ahol nem az utazási és szállásfoglalási lehetőségek dominálnak, hanem azokról az élményekről, szépségekről, emlékekről írunk, amik arra készettek minket, hogy Olaszország elkötelezett rajongóivá legyünk. Legyen az a szép táj, a művészetek, a hegyre épült csodás kis városok, vagy Róma..., esetleg a finom fagyik vagy egy emlékezetes hangulat, szóval minden, amire ha visszaemlékezünk, akkor összeszorul a szívünk és nagyon vágyunk újra átélni a régi emlékeinket!
És legalább annyira szeretnénk ezt az érzést másokkal is megismertetni.
Sziasztok, Tropeába készülünk üdülni, onnan pedig szeretnénk 1 napra hajóval átmenni Taorminába de nem láttam hajójáratot. Van valami ötletetek hogy lehetne átjutni?
A booking is tele van utolsó pillanatig lemondható szállásokkal. Mi is olyan szállodában voltunk Cefaluban, ahol még az aznapi lemondás esetén is csak az első éjszaka árát kellett volna kifizetni, nem az egész tartózkodásét. Nekünk ez most anyukám miatt volt fontos, mert neki kínai oltás miatt teszt kellett. Nem tartottuk valószínűnek, hogy pozitív lesz, de azért az ördög sosem alszik. :)
Ha a Dolomitokba készültök menni, akkor talán a múzeumokra vonatkozó korlátozás annyira nem nagy érvágás nektek, ha marad is. Amennyiben a beutazási szabályokon nem szigorítanak addig, én mindenképp elmennék. Nézz körül több helyen szállás ügyben, én az Airbnb-t javaslom, én is ott foglaltam és utolsó napig ingyenesen lemondható.
Szeptembert szerintem senki se tudja megmondani, de szerintem nem fog javulni a helyzet, az új eset számok emelkedőben vannak, bár a szigorítások miatt úgy tudom most ismét tömegesen oltanak, éppen ezért 2 esélyes lehet a helyzet.
Most itt olvastam, hogy a múzeumokban szigorodnak a belépési feltételek, van esetleg valakinek arról infója, hogy szeptemberben mi várható általánosságban? Akkor mennénk a Dolomitokba 5 napra, és kissé tanácstalan vagyok, hogy most foglaljak-e szállást előre, vagy sem (nem mindenhol van ingyenes lemondás, sőt..)
Gyanítom, hogy ha OV a folyamatos kakaskodásával nem húzná ki állandóan a gyufát, akkor az EU covid pass feltétele nem az EMA által elfogadott oltás lenne, hanem az EU területén elfogadott oltás. Mindenesetre kíváncsi vagyok, akkor is ugyanez lenne-e a helyzet, ha valamelyik nyugatabbra lévő ország lépte volna meg az extra vakcinabeszerzést.
Meg amúgy a politikusok állandóan magukat mossák. Most már kiegyenlítődött mindenhol a beoltottság mértéke, de sokáig élmezőnyben voltunk, míg máshol csigalassan haladt az oltás. Akkor még nem volt elég adat sem a Szputnyikról, sem a Sinopharmról, így máshol nem merték bevállalni, ez is érthető. Azóta elég egyértelmű, hogy működő oltások. Csak valószínűleg már annyi agymosás ment ellene a többi országban, hogy most már utólag nem fogják bevallani, hogy ja, akár ezt is be lehetett volna adni. Márpedig ha elfogadják a covid pass feltételeként, akkor azzal azt is elismerik. A "bocsi, tévedtem" egy országban sincs benne a politikusok szótárában.
Az EU elfogadta a San Marino-i oltási gazolványt. Ami történetesen Sputnik-kal való oltottságot igazol. De a Sputnik , mint olyan továbbra sem elfogadott az EU-ban. Ügyes.
Uye a dolog érthető, ogy miért btörtént. Egy csomó San Marino-i naponta jár a környező vidékre pld dolgozni, és egy csomó olasz is fent a hegyen kapott oltást. De akkor is diszkriminációt jelent, úgyhogy kiváncsian várom, mi lesz a dolog folyománya.(Mindez amúgy arra is utal, hogy ha Magyarország az éertelmetlen beszólások és trollkodások helyett normális kapcsolatot ápolna az elvben szövetségeseivel, akkor ilyen alapon akér a magyar oltási igazoilványt is el lehetett volna fogadtatni.)
Igen, a szabályok úgy vannak ahogy írtad. A 6-a utáni tapasztalatokat én is kíváncsian várom majd, mert minket is érint. Egyelőre találgatások vannak, hogy mennyire fogják ezt komolyan venni. Volt aki azt írta, hogy a kínai/orosz oltásról szóló (EESZT-ből kinyomtatott) EU-s igazolást ugyanúgy elfogadják majd, hiszen az is QR kódos green pass, mint a többi, ugyanúgy be tudják olvasni és nem nézik az oltás típusát. De ez még nem biztos, meg kell várni ténylegesen mi lesz.
Pénteken megyünk wizzair-el Nápolyba, még mindig az a protokoll hogy "nyugati" vakcinával elég ha kinyomtatom eeszt-ből az ott elérhető A4-es igazolást? Gyerekeknek meg kínaival oltottaknak negatív antigén teszt igazolás kell? Múzeumokban aug. 6-tól szigorodnak a belépési feltételek, mennyire veszik vajon majd komolyan, nyilván erről még nincs tapasztalat, csak hát mostanában előre online kell megváltani a belépőket.
Köszi a tanácsokat. Igen, a google map is mutat újfelújításokat sok helyen, de azt a Szlovénián át vezető útvonalon is mutatja. A költségek igen, valószínű így kiegyenlítődnek az olasz útdíjak miatt, erre nem gondoltam. Mérlegelni fogjuk még a dolgot és majd eldöntjük.
Ja és igen, láttam a Whitelabnál, hogy felemelték az árat sajnos, de hát ez van. Azért még így is itt a legolcsóbb, ahogy néztem.
Juniusban is sok helyen volt utjavitas es sebessegkorlatozas. A brenneri hago elott jo hosszan. Visszafele a Pragser Wildsee felol jottunk,ott a kozelben leptuk at a hatart es fol Graz fele tovabb. Arra talan nem volt annyi utjavitas,mint a Becs-Linz-Innsbruck-Brenner szakaszon.
Ja, ne lepődjtek meg, most néztem a whitelab megemelte a tesztek árát, már 8500.- az antigén teszt 6500,- helyett... (de persze akciósan, 9500 helyett!)
Ausztrián keresztül szebb az útvonal, az biztos. Ott valamivel olcsóbb a pálya, legutóbb 8,50 körül volt a 10 napos. Viszont úgy emlékszem hogy abból az irányból közelítve meg az olasz útdíj lesz magasabb. Költség szempontjából nagy különbség így nincs. A benzin picit drágább mint Szlovénában de lényegsen olcsóbb mint az olaszoknál, de ezt itt meg tudod nézni:
Nem tudom most mi a helyzet arra de régen nekünk az agyunkra ment hogy egész nyáron felújították az osztrákok a pálya különböző szakaszait és hosszú kilomérterek csak 80km/h-val lehetett haladni...
De tény hogy nagyon szép útvonal, főleg ha van időtök megállni a wörth-i tónál.
Ha már tankolás volt a téma, had kérdezzem meg a rutinosoktól, hogy mennyire érdemes Ausztria felől menni? Az nyilvánvaló, hogy Szlovénián át kicsit rövidebb lenne az út, viszont az autópálya díj ott olcsóbb, plusz az Alpokon keresztül gondolom gyönyörű az útvonal és nekünk az is előnyös lenne, hogy Udinénél megyünk le, mert ott szeretnénk picit körülnézni. Ausztriában is olcsóbb a benzin? Ott is érdemes még a határ előtt tankolni gondolom.
A dPLF nyomtatványnál azt írja, hogy minden családtagnak külön ki kell tölteni, de ugyanakkor van a nyomtatványon egy rész, hogy family members. Elég oda beírni a családtagokat? Ráadásul, ha mindenkinek külön nyomtatványt akarsz létrehozni, akkor mindenkinek külön account is kell, külön email címekkel. Szerintetek hogy van ez? köszi
Igen, énis ezen az oldalon nézegettem guberáltam. Aztán arra jutottam, van egy OMV ami nem a pályán, de közvetlen mellette van, kb 1km oda 1km vissza, és bő 15ft-al olcsóbb, mint a többi. Az azért porzó 60 literes tanknál - kb pont egy tanknyira indulok a határtól - majd egy ezres, talán nyugisabb is egy kis szünetre, összességében ennyit nekem megér, persze többet én se mennék.
Valahol azt olvastam a gondolánál, hogy alkudni lehet, csak akkor hiphop kimaradnak dolgok :D Persze hogy ennek mi a valóságalapja, senki nem tudja. Itt is az látszik, max 5 fő. De hogy kevesebbnél feltöltik-e.. hátnemtom. Pedig bizti nem 5-ösével mennek a népek mindig városlátogatni :) majd lehet megkérdezzük helyben, lehet-e társulni még egy 2 fős pakkal, vagy még megkérdezem Mestrében a panzióst :)
Bár csak a Gorizia határátkelő közelében néztem az árakat a pályán és az elérhető közelségében, de nekem úgy tűnik, hogy nem olyan látványos a difi mint itthon, csak kb 15ft, az is pénz, de nagy kerülőt sztem nem ér... (de az látszik ezen az oldalon is, hogy az olasz oldal mennyivel drágább... tehát sztem határ előtt, de pályáról nem feltétlen letérve érdemes tankolni...
az automatás tipp viszont jó, kösz, ha van nézzük mi is...
Köszi, ilyenről még nem is hallottam. Itthon szoktam automatával tankolni, de ott mindig az a bajom, hogy újabban nem mondhatom, hogy tele akarom, mert akkor visszaad vásárlási utalványt. Régebben csak befoglalta amennyit akartam tankolni, aztán a tényleges levonás kevesebb volt, ha nem ment bele.
Közben néztem térképet, kb 1km-re a pályától van sokkal olcsóbb, lehet elgurulok majd oda, meglátjuk. Mindenképp figyelek majd erre az automatásra akkor, még egyszer köszi!
Az OMW a pályán van, mielőtt átmész Olaszországba Szlovéniából. Mi is ott tankoltunk, sokkal olcsóbb mint az olaszoknál.
A tankoláshoz még 1 tipp: Sok helyen ki van írva egy nagyon kedvezőár. De ez rendszerint csak az automata tankolásra vonatkozik. Azaz először odamész az automatához, bankkártya be, kiválasztod melyik kút és mit tankolsz. Van olyan kút ahol azt is meg kell adni hogy 20-30-50..stb euróért szeretnél tankolni. De van ahol a KP-t rakod be az automatába, annyit amennyiért tankolni szeretnél. Egy a lényeg, ha csak egyszerűen leemeled a kart és "hagyományos" módon tankolsz, majd bent fizetsz akkor az sokkal drágább lesz, akár 20-25 cent /liter különbözet is van!(persze a kijelző már a drágább árat mutatja) Erre érdemes figyelni. Ja és persze autópályán ott sem tankolunk ha nem muszáj....
Köszi, énis néztem térképet, de az OMV úgy tűnt, hogy nem a pályán van, de max lemegyünk, megkeresem azt a MOL-t, illetve hátha írja a Waze is őket.
Gondolánál meg a 80 eurót 6 személyesre írták, azért kérdeztem, hátha esetleg valaki tudja, hogy megy ez, mert mi pl csak ketten vagyunk, ekkor az egész gondola a miénk és mindet fizetjük, vagy többen vagyunk és osztódik - ez merült fel bennem.
Revolut-ról fogok levenni kinn KP-t, az ingyenes havi 75.000 huf-ig és nagyon jó az árfolyama is. Ott váltogatok most is eurora és azzal fogok fizetni is, 5-10ft-al olcsóbb, mint a sima magyar kártyákkal fizetve. De akkor énis lehet csak kb 200 eurot váltok, az elég gondolára, meg apróságokra, ha valahol épp utcai árusnál nem lehet fizetni, a többi meg megy kártyáról. Köszi.
- benzinkút pont a határon van a pályán, de van 500m-re letérve egy mol is
- ~80eur egy "menet" (naplemente nyilván drágább)
a kártya vs kp: sztem hacsak nem tudsz jól váltani, akkor sok kp sztem felesleges, mert a kártyás vásárlásoknál használt árfolyamok elég barátságosak szoktak lenni, tényleg max ilyenekre kellhet, mint gondola, esetleg belépők, parkolók... (helyben atm-ből felvenni az már bankfüggő is, de vészmegoldásnak az is ott van)