Keresés

Részletes keresés

mercedes1111 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4194
Nálunk nem rémlik semmilyen vizeletvizsgálat : o hacsak mutyiban meg nem csinálták az oviban : D nálunk az oviba kijárt a doki ellenőrizni a gyerekeket, (vagy a csoport ment át a rendelőbe, az út másik oldalán van) A védőnők rendszeresen mennek az oviba-suliba most is, dokit nem tudom. Fogorvosnál az elsősök 1x voltak eddig, előtte a szülőknek alá kellett írni egy papírt, h ha találnak vmi gondot, engedélyezi e a kezelést. volt, aki aláírta, volt aki nem. (én nem, én azt mondtam, h ha gond van, akkor majd legyek ott én is, h ne féljen a gyerek az idegen környezetben, stb... eddig más fogorvoshoz jártunk) de nálunk nem volt, sőt, megdicsérték a lányomat, h övé a legszebb fogsor, a legjobban ápoltak közé tartozik : ))
Előzmény: Kriza (4193)
Kriza Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4193
összevisszaság megint. nálunk kellett 2 éve vizeletvizsgálat, és előz évben is, akik akkor mentek, és a barátnőm fogorvos, és kijár az ovikba ellenőrízni, ma is épp ott van, szóval ez a nem járnak ki a dokik sem egységes.
Előzmény: Babco (4192)
Babco Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4192

Kérdezte valaki korábban a törvényt, megnéztem a papírt, amit a védőnő adott a 6 éves vizsgálaton és állítólag kell majd a suliba:

"Védőnői tájékoztató

6 éves korban végzett területi védőnői szűrővizsgálatról és eredményéről

A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997 (XII.18) NM rendelet alapján."

Olyanok vannak rajta, hogy jobb-balkezes, látás, hallásvizsgálat eredménye, szobatiszta, vérnyomás, stb.

Tavaly ilyenre nem emlékszem, hogy a nagy kapott volna sulikezdés előtt....

Amit nem értek, hogy a barátnőméktől és másoktól is hallottam, hogy kell vizeletvizsgálat. A nagynak az sem volt tavaly... Ez kerületfüggő lenne?

Babco Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4191

idén megváltoztatták a törvényt/rendeletet/akármit és már nem megy ki a gyerekorvos az oviba, csak járvány esetén.

Igen, ezt mondta a fogorvos is. Régebben évente egyszer belenézett az oviban a gyerekek szájába és akinél látott valalamit, akkor a szülőnek szóltak, hogy vigyék be a rendelőbe. De a védőnő jár rendszeresen, ha meg tetves gyerek van, akkor külön is kimegy és átnézi az összes gyereket.

Előzmény: Lappantyú (4174)
mzsperx Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4190
nálunk tavaly volt ez az 5 éves státusz cucc. rajtunk követelték, mondom, az orvos máshol, mint a védőnő. a védőnp nekem ilyen papírt nem ad, az orvos meg közölte, neki ilyen nincs. hogy miért, azt nem tudom, de mit kezdjek vele? mondok, nem tudok ilyet szerezni. hetekig ki volt írva a faliújságra, hogy hiányzik a státsuz - és egy felsorolás a gyerekekről, és a mienket egyszercsak kihúzták. állítólag vittük :D nem feszegettem, hogy hogy vittem volna, mindenesetre az iskolába semmi ilyen papír nem kellett. most elsős a kiscsaj.

Törölt nick Creative Commons License 2010.02.18 0 0 4189

szia..

koszi a megerositest , rajta vagyunk az ugyon...nem tudod veletlenul ez nekunk szuloknek is jarhato ut valahogyan? en mar nem is sejtem hol es ki volt a gyerekorvosom millio koltozes utan :(

megegyszer koszi

Előzmény: Törölt nick (4159)
kishatos Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4188
Jelentem, az elsős kisfiam másodszor számolt be arról, hogy mérték őket, meg meghallgatták a szívüket, légzésüket stb. Rendben, vizeletvizsgálat nem volt:) Fogászatra is most mennek másodszor.
Nem emlékszem, hogy nekünk kellett volna bármilyen orvosi vizsgálat, az ovi adta a papírokat, de szerintem csak azt a nagyon hivatalost, hogy mehet, nem mehet vagy további vizsgálat szükséges.
Ami azonban tényleg kerületfüggő, hogy ha nem a körzetes suliba íratjátok be a gyereket, akkor elegendő-e, ha az új iskola hivatalból értesíti a jegyzőt, vagy pedig be kell menni személyesen a körzetes suliba és igazolni, hogy máshova viszitek a gyereket. XIX. kerületben pl. elég ha a suli jelenti a jegyzőnek, de a X. kerületben mi voltunk a legutolsó alja szülők, mert 1. nem a körzetesbe írattuk, 2. nem mentünk személyesen. Úgy telefonáltak ránk, és fenyegettek meg mindenféle retorzióval, ha nem megyünk azonnal.
Sok sikert az iskolaválasztásnál minden nagycsoportosnak, sajnos hiába akarjuk a legjobbat, általában csak jóval később derül ki, hogy jó döntést hoztunk-e.
Előzmény: Ancsúr (4172)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4187
No, nálunk ilyesmi kiskönyv sem volt ovi előtt. De az tény, hogy az óvodában évente megvizsgálták a gyerekeket, ott volt védőnő is, tehát ott csinálhattak ilyen kiskönyvet. Viszont akkor most ide is adhatnák, hátha kell az iskolába.

Pedig alapvetően határozottan kedvelem az óvodánkat, a vezetőnő kivételével, aki iszonyú katonás, legszívesebben a szülőket is folyton kettes sorba állítaná. Egyfelől jó az a rend, amit az óvodában tart, másfelől viszont, amikor a szülőket "kötelezi" erre-arra, az nagyon nem okés. Ezért pörgök annyit ezen a "kötelező" vizsgálaton is, mert erősen tartok attól, hogy ez ismét a vezető óvónő túlburjánzása. No, majd kiderül:)

Előzmény: Ancsúr (4186)
Ancsúr Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4186
Ó, tényleg! A 6 évesem úgy ment 3 évesen oviba, hogy előtte ki kellett töltetni a védőnővel egy kiskönyvet, amit azóta is ott őriznek. 2 évvel később a kicsi ugyanabba az oviba ment, felkészültem a könyvvel, de nem kérték.
Most megkerestem: Iskolások és Óvodások eü törzslapja. Rémlik, hogy évtizedekkel ezelőtt uilyen volt nekünk is. Ebben sem hivatkoznak semmilyen törvényre, rendeletre, annyi van a végén, hogy. tanköteles korba lépő gyermek orvosi vizsgálatának ideje+ szülő által bemutatott bizonylat.
Most már kíváncsian várom, hogy nekünk szólnak-e bármiről is. Ha nem, most már azért is megkérdezem.
Előzmény: Lappantyú (4177)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4185
OK, annyira nem sürgős:)
Viszont a gyerekorvos nem tud róla, és nálunk pont az óvoda forszírozza a dolgot, hogy kötelező, és nekik kell leadni az eredményt február 28-ig (pedig a suliba a beiratkozás még kicist odébb van).

Ezek szerint legalább közérdekű a dolog.

zso70 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4184
:)))))))))) és legalább jó volt ??
Előzmény: Lappantyú (4182)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4183
Mi XI. kerület, úgyhogy ezek szerint ez nem egy helyi hóbort.

Előzmény: Lappantyú (4180)
Lappantyú Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4182
((((nagyonoff. megmondjam, miért nem volt érkezésem kérdezősködni a témában? mert a pasim kint várt az ovi előtt, hogy menjünk a Frangepán utcába indiai kaját enni. :))))))) szóval tkp. te vagy ám a hibás :))))))))
Előzmény: zso70 (4181)
zso70 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4181

a másik gyerekemnél kérték a másik iskolában, de csak papíron, én nem vittem.

egyébként talán akkor volt erről szó, szintén, s többen azt írták, hogy a suliban megcsinálták.

Lappantyú Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4180
még akár kerületfüggő is lehet, bubbba, én XIV.
Előzmény: Lappantyú (4179)
Lappantyú Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4179
nemtom, nemtom, esküszöm, nemtom, adjatok nekem időt hétfőig :))))
Előzmény: zso70 (4178)
zso70 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4178

nekünk még nem szóltak...

kérdés, hogy vajon ki szólna, mert ugye nem körzetes ovi, a gyerekorvosunk sem körzetes, egyedül talán a védőnő, akivel sosem találkoztunk, azt sem tudja, hogy a kötelező 6 éves oltást megkapta a gyerek.

az iskolában sem mondták  (ahová megy ), hogy kellene. ja, és az oviban nemrégen volt az ovi körzetes védőnője, de erről nem szóltak, csak, hogy szokásos, csá.

Lappantyú Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4177
de, itt azt mondták, hogy az iskola kéri ezt, mindig is kérte, csak eddig az oviban intézték, volt egy ilyen kis könyv vagy nyomtatvány vagy whatever és akkor abba a védőnő felvéste az adatokat és küldték tovább a sulinak, a szülőt kihagyva.
na most meg az a felállás, hogy az ovit hagyják ki mindebből.

de nem akarok nagyon hülyeségeket beszélni, elég legyen ennyi a részinformációimból :), jövőhéten megy a gyerek legközelebb oviba, akkor mindenképpen rákérdezek és leírom, hogy mit mondtak!
Előzmény: bubbbba (4176)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4176
Hopp, egy sorstárs. Engem még mindig a *kötelező* kitétel izgat. Kötelezhet-e olyanra az ovi, amit az iskola nem kér?

bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4175
Ez pedig a háziorvos által használatos nyomtatványok szabályozása, ha jót találtam...

Nálunk kifejezetten arról van szó, hogy a védőnővel kötelező megcsináltatni bizonyos vizsgálatokat. De úgy tűnik, hogy ez tényleg csak valami partizánakció lehet az ovink részéről, mert egyelőre legalábbis ide senki nem írta azt, hogy igen, tényleg, nálunk is, nálunk is, és ez és ez a jogszabály, aminek alapján.

Úgyhogy nem izgatom magamat az ügy miatt.

Előzmény: Ancsúr (4172)
Lappantyú Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4174
ma voltam szmk-s szülői értekezleten, ahol mondták, hogy idén megváltoztatták a törvényt/rendeletet/akármit és már nem megy ki a gyerekorvos az oviba, csak járvány esetén. régen ezt az iskolaérettségi(?) vizsgálatot a gyerekorvos az óvodában elintézte, ez már nem lesz így tovább, hanem a szülőnek kell gondoskodni a dologról.
nem volt teljesen világos a sztori, de már nem volt időm kérdezősködni és csak a végén említették, de gyakorlatilag egybevág a dolog azzal, ami itt a topicban is elhangzott.

jövőhéten rákérdezek pontosan.
Ancsúr Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4173
Teljesen megértelek. Mi pont kirándulást terveztünk aznapra, meg a felnőtt háziorvoshoz ugrottunk be receptért, csakis ez az oka, hogy a védőnő megnézhetett minket a szomszéd szobában.
Előzmény: bubbbba (4171)
Ancsúr Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4172
1. számú melléklet a 4/2000. (II. 25.) EüM rendelethez

Esetleg itt?

Most, hogy visszagondoltam, a gyerekem még verset is mondott, de pl. sem a látását, sem a hallását nem kérdezte a védőnő.

Egyébként (iskolába járók anyukái biztos tudják) az első osztályban nincs eü vizsgálat?
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4171
OK, de ezért miért az ovi izgatja magát? Ahány gyerek, annyiféle iskolába megy, el nem tudom képzelni, hogy az óvoda küldözgeti majd az összes iskolába ezeket az űrlapokat. Az iskolában pedig nem mondták, hogy a szül.akvi kivonaton és a lakcímkártyán még bármi más kellene nekik.

Egy kicsit most elvi kérdést csinálok ebből, hogy miért állítják valamiről, hogy kötelező, amiről sehol nincs leírva, hogy valóban kötelező lenne (mármint az van, hogy a védőnőnek ki kell töltenie, de arról sehol semmi, hogy a szülőnek ezzel kapcsolatban kötelezettségei lennének).

Előzmény: Ancsúr (4170)
Ancsúr Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4170
Én arra gondolok, hogy mivel 5 éves kor a "tankötelezettség" kezdete, ez a legkésőbbi időpont az óvodába lépéshez, ezért ekkor ajánlott (néha kötelező) az adatlap kitöltése. Mivel ezt nem tették meg, de az iskolának át kellene adni, így most utólag próbálják beszerezni.
Előzmény: bubbbba (4167)
Ancsúr Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4169
Az eü vonatkozású részeket az orvos, a fejlettségre vonatkozókat a védőnő tölti ki. Minket a 6 éves oltás kapcsán keresett (nagyon) a védőnő, így 2 1/2 év után meglátogattuk. Szerintem ezt az adatlapot töltötte ki, nagyrészt engem kérdezett ki, a gyerek rajzolt, számolt, stb. Orvosunknál a szűrővizsgálat a súly, magasság méréséből állt.
Én csak a saját a területemről tudok többet az adatlapról, a Közoktatási tv. szerint nem végezhető el szakértői vizsgálat eme adatlap nélkül. Értelmét nem látom.
Előzmény: piglet (4166)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4168
Ez az érdekes, hogy a gyerekorvost kérdeztem, és ő még csak nem is hallott arról, hogy neki bármi ilyen vizsgálatokat kötelező lenne elvégeznie. Beoltja a gyereket, max. megméri, aztán kész. Ha a szülőnek van panasza, valami gyanús, akkor az orvos ad beutalót, ennyi.

Előzmény: piglet (4166)
bubbbba Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4167
OK, de érted, még mindig nincs egy jogszabály arra nézvést, hogy ez a *szülő* számára bármi *kötelezettséggel* jár. Hogy a védőnőnek mit kell kitöltenie, az egy dolog, nekünk a gyerek párhetes kora óta nincs védőnőnk, ugyanis lemondtunk a szolgáltatásairól írásban.

Szorgalmazzák, az egy dolog, de nem *kötelező*. A védőoltás, az kötelező, nem vitás, de külön vizsgálatok kötelező voltát tartalmazó jogszabályt keresgélek legalább annyi, mint amennyi a felnőttek tüdőszűrési kötelezettségét írja le.

Pl. Budapesten, ahol a tüdőszűrés elvileg kötelező, az más kérdés, hogy soha senki nem szankcionálja, ha valaki nem megy el, de legalább megvan rá a jogszabály. Ilyesmit keresek ehhez az állítólagos hatéveskori, iskolát megelőzően KÖTELEZŐ vizsgálatsorozatra, amit az óvoda előírt.
Előzmény: Ancsúr (4164)
piglet Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4166
Szerintem a háziorvos gond nélkül ki tudja tölteni, mivel ő rendszeresen látja a gyereket - 6 évesen az oltás miatt pl. biztosan.
Ebben a kis olvasmányban nincs benne, hogy külön el kell menni, hanem csak az, hogy ki kell töltenie a háziorvosoknak ezt az adatlapot a normál éves szűrővizsgálat alapján.
Előzmény: Ancsúr (4164)
piglet Creative Commons License 2010.02.17 0 0 4165
Maximálisan megértelek :)))
Az egész védőnői rendszerről megvan a véleményem. Az iskolai csodánk is időnként olyanokat talált ki, hogy a hajam szála égnek állt. Persze soha nem a valódi gondokat, azt még nem sikerült felfedeznie.
Előzmény: bubbbba (4163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!