Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2023.10.27 0 0 4361

Ha a két i2c megy párhuzamosan, utána még egy analóg bemenet már csak kb. 3 sor.

Előzmény: garab (4360)
garab Creative Commons License 2023.10.27 0 0 4360

Köszi a választ. Nem 2db I2C-re gondoltam, hanem a kijelző és az ADC I2c-t használ, ez a rész működik. E mellé szeretném még az A0-t is kiolvastatni amin van egy feszültségosztó, és ennek az eredményét is szeretném látni az I2C LCD-n. Sajnos semmilyen kódot nem találtam amiben a ilyen összvér megoldás van...

Előzmény: Prof (4358)
Prof Creative Commons License 2023.10.23 0 0 4359

Úgy bizony! A 20 és a 10 mA közötti differencia nem nagyon látható, de műszakilag ég és föld szinte. A 20 és a 30 mA közötti különbség ellenállásban már elég minimális, de a 30 mA már lehet, hogy meggyilkolja a rosszabb minőségű ledet.

Előzmény: Alpári Gnác (4357)
Prof Creative Commons License 2023.10.23 0 0 4358

A két i2c nem gond, csak a címekre kell figyelni.

Ha nem ütköznek össze, akár az összes analóg bemenetet is használhatod i2c-vel együtt. Jelszintekre kell figyelni, egyébként nem vészesen bonyolult szerintem a probléma.

Előzmény: garab (4355)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.22 0 0 4357

Hát ugye az a LED-től függ.

Alapból az van, hogy az 5V-ból kell levonni a nyitófeszültséget és a maradékra kell kiszámolni az ellenállást a LED kívánt áramfelvételének megfelelően.

Az általad írt értékek kb. 20mA-t eredményeznek, ami lehet akár jó is, de én sokkal följebb kezdeném, mondjuk 470 ohmmal.

Az én tapasztalatom, hogy egy 20mA-es LED már 10mA-nél is közel max fényerővel világít, nagyon keveset változik nagyobb áramra, ellenben sokkal hosszabb lesz az élettartama, de ki kell próbálni.

Nekem van olyan dobozom, hogy az SMD LED-eket már 1,5k-val hajtom és így is kiveri a szememet, de ez csak indikátor, bőven elég ha látom, hogy villog.

Előzmény: Mr.Cross (4356)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.22 0 0 4356

Sziasztok. Rendeltem RGB ledeket, sajnos modulban nem volt:

Feszültség: (Piros: 2 – 2.2 V) (Zöld – Kék: 3 – 3.2V)  -áll a weboldalas adatlapon.

5 voltról működtetve milyen ellenállásokat használjak? A chatGPT a pirosra 150 ohm, a többire 100 ohmot ajánl, szerintetek ez jó érték?

Nem figyeltem de szerencsére közös katódosat (-) rendeltem, de ha közös anódos lett volna, akkor hogyan megy a bekötés? Akkor inverzben kell beállítani a PWM-et?

garab Creative Commons License 2023.10.22 0 0 4355

Nagyon szépen köszönöm a részletes magyarázatot! Első olvasatra bonyolult. Egy ADS1115 modult használok feszültség mérésre, ami működik(I2C), a kijelző is I2C. Az arduino Nano egy szabad analóg bemenetével szeretnék még áramot mérni egy ACS712 modullal. Egyáltalán lehetséges az I2C mellett még egy analóg bemenetet is használni?

Előzmény: Prof (4354)
Prof Creative Commons License 2023.10.22 0 0 4354

Szia,

Jó a megközelítés. Első menetben külön-külön próbáld ki két kóddal az érzékelőket. Ha mindkettő úgy fut, ahogy futnia kell, akkor:

1. praktikusan a hosszabb / nagyobb / bonyolultabb kódot mentsd el egy újabb projektként.
  2. a másik érzékelő működő kódját másold be a létrehozott újabb projekt végére, egyértelműen jelezve, hogy hol van a kettő határa.
  3. A két kódrészlet összehasonlításával szedd ki a bemásolt második szakaszból azt, ami az első szakaszban egyébként már benne van. Ilyenek pl. az #include direktívák, de ebből viszonylag kevés lesz.
  4. Szakaszonként (lásd alább) fűzd össze a két kódot úgy, hogy a bemásolt részt a felső kvázi "eredeti" rész megfelelő helyeire másolod be.

Ehhez az alábbi irányelvek fontosak:

• Sorrendiség: #include-ok, utána #define-ok, utána a változó deklarációk (int, const int, float, unsigned long, stb.) ezek mind a void setup() szakasz fölé kerüljenek. Ezeken belül a sorrend mindegy.
  • ezek után jön a void setup() szakasz, amibe a bemásolt (alsó) void setup() elemeit kell átrakosgatni. A sorrend itt már nem teljesen mindegy: pinMode-ok előre, utána az összes többi.
  • Itt is, és a void loop()-ban is nagyon fontos, hogy a legkülső kapcsos zárójeleken belüli kapcsos zárójeleket csak egyben szabad mozgatni, rendszerint a nyitó kapcsos zárójelet megelőző paranccsal együtt. Ebben az IDE is segít, ha megfelelő a formázás, akkor nagyjából az a szabály érvényesület, hogy ami beljebbezve van, azt az előző kóddal együtt kell mozgatni. Példa:

Itt a while (true) utáni { és } közötti szakaszt együtt kell mozgatni.
  • A void setup()-ot és a void loop()-ot szintaktikailag és logikailag ugyanazokkal a szabályokkal kell felépíteni, a kettő között az a különbség, hogy a setup csak egyszer fut le, a loop pedig folyamatosan megy körbe-körbe. Mindkettőre igaz, hogy a végrehajtás sorrendje a kódsorok sorrendjével egyezik (kivételek persze vannak, de nem jellemzőek). Ennek megfelelően nem lehet össze-vissza egymás után rakosgatni az egyes kódsorokat és/vagy a két működtető kódot, mert elképzelhető, hogy a két kódban vannak teljesen azonos funkciót ellátó részek (pl. Serial.println()), illetve előfordulhat az is, hogy a két érzékelőt más logikával/parancsokkal kell kiolvasni és más módszerrel kell a kiolvasott adatokat feldolgozni. Más megközelítéssel nagyon nem mindegy a sorrend. Szóval ezen a ponton (a void setup() és a void loop() szintjén) már elengedhetetlen, hogy legalább nagyjából tudd, hogy mi az, amit a kód csinál, mire valók az utasítások és azokat milyen szintaktikával kell használni. Ebben nagy segítsége az Arduino honlap referencia szakasza: https://www.arduino.cc/reference/en/ 

Alapvetően nem lehetetlen megcsinálni azt, amit szeretnél. Ha az angol megy és nem vagy 100%-ig tehetségtelen, akkor a mai és a holnapi nap (ha picit segítünk) elég lehet arra, hogy az egészet végigcsináld. Arra készülj, hogy szinte biztosan nem fog elsőre lefordulni a kód, és nagyjából kizárt, hogy az első sikeres fordítás után a kód úgy működjön, ahogy azt szeretnéd. Ez tök természetes, a lényeg, hogy ne add fel! Én a mai napot a helyedben a két alap kód megértésére szánnám, holnap délelőtt az összefűzés és első tesztelés, délután pedig a már működő kód finomhangolása lehet.

Nagyjából leszek ma, ha van kérdésed, nyugodtan írd meg!

Előzmény: garab (4353)
garab Creative Commons License 2023.10.22 0 0 4353

Sziasztok!

Most kezdtem nem rég az Arduinoval való foglalkozást, programozást nem tanultam.

Azt szeretném kérdezni, hogy két eszköz(érzékelő modul) kódját, hogy kell elhelyezni szintaktikailag helyesen a loop-ban, hogy mindkettő fusson.

Gondolok itt a zárójelekre elsősorban. Pl, ha van egy kód, ahhoz hogyan lehet egy másik eszközt beszúrni?

Köszönöm a választ!

Prof Creative Commons License 2023.10.18 0 0 4352

Persze, simán.

Az, hogy meg lehet nézni... Eddig is meg lehetett, csak körülményes volt.

Előzmény: Mr.Cross (4351)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.18 0 0 4351

Két 15x15-ös doboz van, az egyikben az eredeti 230-as kötések, a másikban az arduino + a relé.

Az hogy if vagy while az nem jelent semmit, látni kellene az assembly kódját. A legújabb arduino IDE-ben már meg lehet nézni egy utasítás függvényét, és például a delay() utasításnak elég szörnyű kódja van. 

Tehát akkor azt mondjátok, hogy mehet nyugodtan a loop függvény évekig, ahol folyamatosan figyelem a bemeneteket mondjuk 200 ms-ként, mert mért' ne...  ?

Előzmény: Prof (4350)
Prof Creative Commons License 2023.10.17 0 0 4350

Ez bármi is lehet. Kellene:

1. rajz az áramkörről,
  2. kód,
  3. a hibák kicsit pontosítva.

Én amondó vagyok, hogy valahol valami összeszed  pár dolgot és az bebolondítja az MCU-t. Amit egyébként sem túl szerencsés 230 V-tal egy dobozkába rakodni.

A koncepcióval kapcsolatban: a megszakításnak nem biztos, hogy van értelme ebben az esetben. Persze nem feltétlenül rossz, csak jól mell megcsinálni.

Az if() return; megoldás kifejezetten nem szép, ehhez képest egy while() {} is megteszi, pontosan  ugyanaz az eredménye (a loop()-ba rakott return; visszaugrik a loop() elejére.

Én megnézném, hogy:

• előfordulhat-e túlcsordulás az időmérésnél (valószerűtlen, de ha hosszú időre van tervezve a működés, akkor lehet reális gond),
  • jól van-e megírva az ISR,
  • nem hal-e be valamikor a lapka és nem indul-e újra kvázi random.

És egyébként:

• minden bemenetet hidegítenék, az aktívakat diódákkal tisztogatnám a károsabb hatásoktól, plusz
  • leválasztanék minden külső szenzort közvetlenül a bemenet közelében (júl méretezett schmitt triggerekkel),
  • ellenőrizném a tápolást,
  • ellenőrizném a valós idejű futást (egy i2c lcd kijelző erre bőven elég), illetve betennék egy watchdogot (külsőt, van rá filléres IC).
Előzmény: Mr.Cross (4346)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.17 0 0 4349

A csövek multiplexelve vannak, vagyis minden katód megkapja ugyanazt a vezérlést, de csak az a cső világít, amelyiknek szimultán az anódja is be van kapcsolva. Kb. 4 ms a multiplex idő, ezzel pörög folyamatosan.

Mondjuk, így is be kellett tennem egy portbővítőt, mert van hanglejátszás, GPS és külön óramodul, gombok, potméterek, a nyavalyás háttérvilágítás, úgyhogy ez mind már nem fér bele, de a sallangok nélkül beleférne.

Nem fejlesztői board van benne, hanem sima Atmega328.

Előzmény: Mr.Cross (4348)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.17 0 0 4348

Az egy jó ötlet, hogy egy felhúzó ellenállást teszek be az input_pullup helyett mert az lehet hogy csak akkor kapcsol fel, ha semmit nem érzékel a lábon, itt meg van egy méter vezeték aminek lehet alapból valamilyen töltöttsége és ha FET kapcsol, annak ez nem mindegy. 
Az interrupt részt azért tettem bele, hogy ne dolgozzon feleslegesen a proci, a loop{} első sorában meg van egy if (mode==0)return; és a mode-t az interrupt változtatja meg. De lehet hogy hülyeség az egész mert attól hogy a loop függvény nem dolgozik, még van száz másik dolog ami pörgeti a processzort.
Reggel óta minden ajtónyitást érzékel, tuti hogy valami "üres" vezeték töltöttsége zavarja meg, holnap nem dolgozok, majd rakok be egy felhúzó ellenállást.
Amúgy meg (Alpári Gnác) multkor gondolkoztam a nixie csöves órádon, ott van négy digit, vagyis 0-2, 0-9, 0-9, 0-9 az harminchárom plusz a villogó pontok, azt hogyan csináltad meg? Mármint azt hogy ennyi kimenete nincs az arduinonak, azt valami shield-el oldottad meg?

Előzmény: Alpári Gnác (4347)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.17 0 0 4347

Ha az a kérdés, hogy működik-e egy arduinos szerkezet sokáig, akkor egyértelmű a válasz: igen.

Nekem több olyan dolgom van, ami évek óta megy minden probléma nélkül.

Ha jól értem, az a gond, hogy az ajtónyitás érzékelő nem kapcsol üzembiztosan.

Ha így van, akkor megpróbálnám egy sima kapcsolóval helyettesítve tesztelni.

A belső pull-up ellenállásnak van valami speciális oka? Miért nem jó a külső felhúzó ellenállás?

Amúgy is mérni kellene, hogy ott van-e az 5V, vagy nincs, egyszerűen kiderül.

Illetve miért kell ezt interrupt-ból megoldani?

Nem elég folyamatosan olvasni a bemeneteket és kész?

És mi van az interruptban?

Az a baj, hogy hardveres hiba éppúgy lehet, mint szoftveres, el kell kezdeni sorban kizárni a lehetőségeket.

Előzmény: Mr.Cross (4346)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.17 0 0 4346

Sziasztok! Csináltam egy gagyi-project-et, kint a műhelyben van egy lámpa amit ha felkapcsolok, akkor lefut egy interrupt, elkezd visszaszámolni egy számláló, majd nullánál egy relé áramot ad a kapcsolónak fél másodpercre ami amúgy is egy impulzus-relét működtet és lekapcsolja a villanyt. Van még egy végálláskapcsoló az ajtón ami zárt állapotban összezárja a GND-t  a 3-as lábbal, ezen is egy interrupt van, szintén elindul a visszaszámláló és ugyanúgy lekapcsolja a villanyt. A gond az, hogy fél nap után kinyitom az ajtót és nem történik semmi, illetve a második vagy a harmadik ajtónyitás-csukástól mégis működik. A villany felkapcsolásánál ilyen gond nincs, ott működik a dolog. A villanynál van egy ilyen https://www.hestore.hu/prod_10044455.html optocsatolós izé, az egyik lábára rámegy az 5V a másikra a GND, a harmadik lábon vagy 5 vagy 0 volt van, ez megy rá az arduino 2-ik lábra.

A végálláskapcsolónál más a helyzet, ott a GND a végálláskapcsolón keresztül rámegy a 3-as lábra

pinMode(3, INPUT_PULLUP);

ha bontja az áramkört a végálláskapcsoló elvileg fel kéne húzni 5V-ra, de ez nem működik fél nap után. Tudom hogy csúnyán néztek amiért 230-at kapcsolgatok arduinoval, de szakmám szerint amúgy is villannyal foglalkozom, eddig is csináltam FET-es alkonyatkapcsolót vagy lépcsőházi automatát, az egész egy 15x15-ös kötődobozban van lezárva, szóval nem vág agyon az áram. Ez az egész csak egy kísérlet, hogy bírja-e az arduino hónapokig-évekig a folyamatos működést, de úgy tűnik elsőre nem jött össze  :(

lesi fotós Creative Commons License 2023.10.08 0 0 4345
Előzmény: lesi fotós (4344)
lesi fotós Creative Commons License 2023.10.08 0 0 4344

Nem tudom,hogy ki és milyen módon próbálkozik,de 2023-ban,egy digitális szkóppal nem lehet ördöngösség.

Előzmény: Mr.Cross (4343)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.08 0 0 4343

Közben találtam egy fórumot, ahol a Gree klímák távirányításával foglalkoznak és ott a távirányítók kódjának a visszafejtése a téma, vagyis nem véletlen hogy nem tudtam kiolvasni és visszajátszani, mert a Gree-nél komoly védelem van a távirányítók másolását illetően. Úgyhogy egyelőre hanyagolom a témát

Előzmény: lesi fotós (4342)
lesi fotós Creative Commons License 2023.10.07 0 0 4342
Előzmény: Mr.Cross (4341)
Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.06 0 0 4341

Kicsit naívan álltam az infra adó (vevő) dologhoz, azt hittem ez egy egyszerű dolog lesz. A vevő oldalon az interrupt függvényben csak annyi volt hogy irBuffer[x++] = micros();  ezt utólag feldolgoztam, az első értéket levontam az összes többiből, így lett

long irBuffer[104] = {0, 2468, 3000, 3656, 4164, 4872, 5376, 6656, 7160, 7816,...

majd utána

void loop() {
if (Serial.read() != -1) {
x = micros() + 1000;   //a mostani időhöz 1000 msec múlva fog először bekapcsolni az infra led
for (int i = 0; i < 104; i += 2) {
z = x + irBuffer[i];
while (micros() < z) {}
digitalWrite(pinIR, HIGH);
z = x + irBuffer[i + 1];
while (micros() < z) {}
digitalWrite(pinIR, LOW);
}

úgy voltam vele, hogy a mikroszekundum az egymillió az egy másodpercben, ha valahol csúszik 4 mszekundumot, azt még elbírja (egymillióban a 38 KHz megvan 26-szor) mert elvileg az összes időzítés az elsőhöz van igazítva. Hát nem bírta el  :) Próbáltam a buffer értékeit -8-tól +8-ig eltolni, de ez sem segített. Van egy teszterem ami a távirányító jelét is kiírja számokban, na az konkrétan nem mutatott semmit, ebből gondoltam hogy valami nagyon nem stimmel. Két konklúziót is levontam ebből, első hogy a tv-k és más infravevők valami nagyon precíz órajel szerint dolgoznak, második hogy az Arduino valahogyan képes a precíz időzítésre is, de én ehhez túl kezdő vagyok, itt már ismerni kéne az Arduino belső működését, annyira meg nem akarok belemenni.

Prof Creative Commons License 2023.10.05 0 0 4340

Először egy skimmerrel megnézném, hogy mit ad-vesz a klíma és a távirányítója.
Igen, van különbség az infra ledek között, emlékeim szerint legalább 4-5 féle alap szabvány van, amelyek szignifikánsan ugyan nem térnek el egymástól, de simán előfordulhat, hogy a két "szélső" már nem látja egymást adó és vevő oldalon.

Előzmény: Mr.Cross (4337)
halaloszto Creative Commons License 2023.10.05 0 0 4339

A gree szerintem kétirányú. A légkondik többsége kétirányú.

lesi fotós Creative Commons License 2023.10.05 0 0 4338

Lehet,hogy elkerülte a figyelmemet,én nem találtam a Vegában utalást arra,hogy ismerné a Gree-t...

De ez segíthet: 

https://www.instructables.com/Record-and-Send-Infrared-Commands-to-Air-Condition/

Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.05 0 0 4337

Sziasztok! Szenvedek egy infra távirányítóval, amivel a Gree klímát szeretném bekapcsolni, de sehogy sem akar sikerülni. Míg a TV-t simán ki-be kapcsolom, addig a klíma nem érzékeli az infra jelet, pedig már próbáltam három féle programmal. A legrészletesebben a VEGA IRremote library ReceiveDump írja hogy mit ad a klíma távirányítója, amit ide bemásolok, a négy csillaggal lerövidítettem a kódot, mert a ti szempontotokból az nem lényeges:

Protocol=PulseDistance Raw-Data=0x2 35 bits LSB first

Send with:
uint32_t tRawData[]={0x50200E3C, 0x2};
IrSender.sendPulseDistanceWidthFromArray(38, 8900, 4400, 700, 1600, 700, 500, &tRawData[0], 35, PROTOCOL_IS_LSB_FIRST, <RepeatPeriodMillis>, <numberOfRepeats>);

Raw result in internal ticks (50 us) - with leading gap
rawData[74]:
-65535
+178,-88
+14,-10 +13,-10 +14,-32 +14,-32
+14,-10 +13,-32 +14,-10 +14
Sum: 1354
Raw result in microseconds - with leading gap
rawData[74]:
-3276750
+8900,-4400
+ 700,- 500 + 650,- 500 + 700,-1600 + 700,-1600
+ 700,- 500 + 650,-1600 + 700,- 500 + 700
Sum: 67700

Result as internal 8bit ticks (50 us) array - compensated with MARK_EXCESS_MICROS=20
uint8_t rawTicks[73] = {178,88, 14,10, 13,10, 14,32, 14,32, 14,31, 14,32, 14,10, 14,10, 14,10, 13,32, ****,14,32, 14,10, 14,10, 13,32, 14,10, 14}; // Protocol=PulseDistance Raw-Data=0x2 35 bits LSB first

Result as microseconds array - compensated with MARK_EXCESS_MICROS=20
uint16_t rawData[73] = {8880,4420, ****680,520, 680}; // Protocol=PulseDistance Raw-Data=0x2 35 bits LSB first

uint16_t address = 0x0;
uint16_t command = 0x0;
uint32_t rawData = 0x2;

Pronto Hex as string
char prontoData[] = "0000 006D ****0012 001C 06C3 ";

A fenti infóból én így próbáltam:

uint32_t tRawData[]={0x50200E3C, 0x2};   

IrSender.sendPulseDistanceWidthFromArray(38, 8900, 4400, 700, 1600, 700, 500, &tRawData[0], 35, PROTOCOL_IS_LSB_FIRST, 10, 2);

Próbáltam rawData-val is, igaz ott másik programmal olvastam ki a távirányítót:

IrSender.begin(3);

. . .

uint8_t raw4[73] = {178,88, 14,10, ****,14,10, 14};  // Protocol=PulseDistance Raw-Data=0x2 35 bits LSB first

IrSender.sendRaw(raw4,73,35);

de azzal sem ment.

Infra led és infra led között van különbség? Vagy valamit trükközik a gyártó, hogy ne lehessen másolni a távirányítóit?

Üdv: -domel

Mr.Cross Creative Commons License 2023.10.02 0 0 4336

Most hogy mondod a nagyfeszültségű tápegységet,  nekem a digitális konyhai mérleg szokott meghülyülni ha megy a mikrohullámú sütő fél méteren belül, ezt leszámítva még soha nem tapasztaltam, hogy nagyfeszültség és törpefeszültség összeakadt volna

Előzmény: lesi fotós (4335)
lesi fotós Creative Commons License 2023.10.01 0 0 4335

A nixiket és a 141-ket felkötheted egyszerre,csak a nagyfeszgenerátort állítsd le. Sanszos,hogy az (ill- annak a tápvezetéke) lesz a bűnös.

Kértem TŐled skiccet az áramkörök földelédéről.... Ha nagyfeszgen nélkül műxik a dolog,akkor annak a tápvezetékelését kellene szemügyre venni. Az én tapasztalatom az,hogy az a legstabilabb megoldás,ha az ilyen tápok közvetlenül a tápegységük pufferére csatlakoznak (és nem egy hosszú "tápkígyó"-ra vannak felfűzve).

Jó munkához idő -és sok szívás!-kell. :-)

Előzmény: Alpári Gnác (4333)
Prof Creative Commons License 2023.10.01 0 0 4334

Lassú munkához idő kell, kolléga...
Még mindig gyorsabban meglesz, mint egy ritkán előforduló runt jelet egy Tek 2 Series szkóppal megtalálni.

Előzmény: Alpári Gnác (4333)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.01 0 0 4333

Gondoltam rá, de 12V-os akku / 7805 párossal is villog.

Sajnos csak nemrég értem haza és mint mondtam, este látom/veszem észre igazán a bármilyen változást, most lehúztam róla az öcsipanelt, amin a 74141 és a nagyfesz táp van és úgy néz ki, hogy most nem villog.

Megpróbálok ezután szisztematikusan haladni, ahogy javasoltátok és egyenként visszadugdosni az egyes elemeket.

Csak ez napokba fog telni.

Köszönöm az együttérzést:)

Előzmény: lesi fotós (4331)
lesi fotós Creative Commons License 2023.09.30 0 0 4332

:-)

Előzmény: ruzsa janos (4330)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!