Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2024.07.04 0 0 271979

az olasz szalmagyopárt ("curry") ismered? a felsoroltak mellett jól mutatna.

Előzmény: Imrehajcsi (271975)
Imrehajcsi Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271978

A kép címe: "Út a hegy tetejére" :D

A jobb oldali kép moziszerűbb. Valaki írta itt, hogy ha nem hagyja tovább nőni hanem visszavágja, akkor megmentette volna a a fát. Viszont nem értem mire értette,de lehet nekem is meg kellene lassan mászni a "hegyet", csak sajnálom. A hibámból tanulva már 10 méterrel arrébb nő egy kölyke a hegynek, ha minden jól megy 10 év múlva ilyen szép lesz, ha netán ezzel történne valami.

beetee Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271977

Elég furcsa levendulának ez a zsálya...

Imrehajcsi Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271976

Ja bocs a képen húztam egy kicsit mert a Tablet nem adja vissza a színeket, de még ennél is durvább teliholdkor szabályosan világít a zsálya mint a korallok a zátonynál!

Imrehajcsi Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271975

Nekem volt egy tő árnyékban, minden baja volt. Csak pár 40 cm körüli satnya ágat növesztett amik a földön voltak elfeküdve. Ha jól emlékszem pár év után átültettem napos helyre. Amiket multiba vettem a kasszánál azok az akciós 10-es cserepes, 10centi magas ("fűszernövény mix"), azokat a kezdetektől gömbre nyírtam már kiskorától. Mára már 1 méter magasak, egy 3 egymás mellett összenőve szélességre több mint 2 méter minden irányba. Mögötte van egy rozmaring és zsálya a zsálya is 1 méter kerületű. A rozi volt a legszebb, de tavaly a szomszéd fájáról a levelek ráestek, későn vettem észre és gombás lett, valamint a téli hirtelen leesett hó letörte 2 nagy ágát, pedig másfél méter magas volt már. Viszont egész télen és még most is virágzik.

Előzmény: Didergő Király (271971)
CBNora Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271974

Az őszi átültetés jó lesz.

Nálunk van málna is a diófa alatt, ott kelt ki magról. Ha kap elég vizet, terem rendesen, száraz időben viszont szenved, a diófa nyilván elszívja a vizet. 

Nekem vannak régi dugványok elég árnyékos helyen, teremnek. Ha napra kerül, száraz időben öntözni kell, ki tud száradni. Tavalyelőtt az öreg bokorra nem figyeltem eléggé, az ágak fele elszáradt.

A jostát ne rakd közel, mindkettő hajlamos elterebélyesedni. A divaricatumnak lehajlanak az ágai, termésekkel gyakran egész a földig, ilyenkor könnyen le is gyökeresedik. Emiatt nem lesz nagyon magas, az enyém 2 m alatt van, de egyre szélesebb lenne, ha hagynám. Bozótot lehet képezni belőle.

Nem savanyúbb a fekete ribizlinél. Az érett egresnél savanyúbb, a jostánál kevésbé savas. Persze éretten, ha valaki éretlenül kóstolja, akkor lehet, hogy savanyú. Emlékszem, gyerekkoromban hogy utáltam az egrest, nagyanyámék a piacon vették, kemény, savanyú rettenet volt, pedig milyen finom édesre érhetett volna.

Előzmény: Didergő Király (271973)
Didergő Király Creative Commons License 2024.07.03 0 0 271973

Nóra! így néz ki most a ribes divaricatum. 40 centi magas már. ez az egy darab maradt meg, de csak az én hibámból, mert véletlenül vastagon lemulcsoltam a helyet, ahova ültettem. de egy is elég lesz. ősszel átültethetem? azon agyalok, hogy hova kerüljön...ahol a málna szenved, ott ez is szenvedne? ha félárnyékba teszem, ott meg lehet, hogy a diófa közelsége kever be, a málna sem szeret arra menni. a ribizli nem problémázik rajta. egy jostát is teszek mellé, azért az szereti a a napot. szerintem azt ültetem a naposabb részre, ezt meg félárnyékba. nagyon kevés infó van róla a neten, de youtube-on egy kanadában, árnyékos vízparton, vadon élő példányt láttam. hát itt árnyékos vízpart nem nagyon van. amúgy egy termését tesztelő fickó meg azt mondta, hogy savanyú, savanyúbb, mint a fekete ribizli. mekkorára nő majd? főleg széltében számítana.

sza_attila Creative Commons License 2024.07.02 0 0 271972

🤣

Ugyanez volt a kérdésem, miután elolvastam a hozzászólását

Előzmény: Didergő Király (271971)
Didergő Király Creative Commons License 2024.07.02 0 0 271971

de hogy vágjak vissza egy db 20-30 cm-és hajtást gömb alakra? 

Előzmény: Imrehajcsi (271970)
Imrehajcsi Creative Commons License 2024.07.02 0 0 271970

Elég ha virágzás után visszavágod formára, gömbalak mondjuk. Bár idén még tűző napon is elkezdett gombásodni a rengeteg esőtől és párától. Félárnyékba még lassabban szárad meg eső után.

Előzmény: Didergő Király (271969)
Didergő Király Creative Commons License 2024.07.02 0 0 271969

a március végi levendula dugványaimat szabad földbe tettem annak idején, félárnyékos helyre. elég lassan indultak be, csak akkor, amikor bejött júniusban az esős idő, de beindultak. viszont amiatt, hogy nem kapnak elég fényt, nagyon megnyúltak. szerintetek visszametsszem őket, hogy bokrosodjanak? vagy felesleges, mert a kevés fény miatt úgyis nyúlni fognak? ha a visszametszés hatására elágazik, már az is valami lenne. de lehet, hogy fiatal dugványt egyáltalán nem kéne metszeni, nem tudom.

Didergő Király Creative Commons License 2024.06.30 0 0 271968

tényleg utolsó: https://youtu.be/oobyYsB-0-8?si=FDRIz6m3oty8D3hy

beszarás hogy be van zöldítve minden szabad cm2. hihetetlen. pakisztán vagyunk ehhez képest.

más: ruhafestéssel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? :D van egy egyszerű, h&m-es fekete chinóm, amit imádok, de sajnos a combja eléggé meg van sárgulva. ha lehetne kapni, vennék belőle 5 darabot, de nincs már a boltokban. érdemes megpróbálni befesteni? tartós lesz a festés? nem fog fogni? a szín nem problémás, mert feketét akarok feketére. az anyaga 97% pamut, 3% elasztán.

fede941 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 271967

köszönöm a választ!

Előzmény: Imrehajcsi (271966)
Imrehajcsi Creative Commons License 2024.06.28 0 0 271966

Ránézésre a talaj be van tömörödve, elég szikesnek tűnik. Vagy lehet nem tud alul kifolyni a felesleges víz. Nehéz megmondani. Manapság idehaza borókát szépre felnevelni az extrém kategória, amik meg 1-2 évtized alatt felnőttek halnak kifele. Két csemete borókámnak nincs baja most, mind a kettő full árnyékba van a pampák között. Hiába írják róla, hogy teljes nap, idehaza szétég jelenleg. Van egy tippem, az idei sok eső, és főleg a jéghideg jégkásás komoly stressznek teszi ki a tűlevelűeket, jön a gomba rá. A tiednek ránézésre gyökér baja lehet oxigénhiány stb, a szakirodalom szerint ha alulról szárad felfelé akkor gombás a gyökere, a rossz talaj miatt. De mégegyszer írom aki ma idehaza kicsiből szépet nevel  az vagy a boróka titkok titkának őrzője vagy nagyon szerencsés.

Előzmény: fede941 (271964)
Didergő Király Creative Commons License 2024.06.28 0 0 271965

hát ebben az apróra vágott focipályagyepben brutál sok a nitrogén. kicsit megázik, nagyon tömény trágyaszaga lesz. a csalánnal ezt nem tudnám összehozni szerintem. szóval inkább attól félek, hogy megégetné a rózsákat a gyepből készült trágya. persze biztos hígítás kérdése. gondolom, hogy a N-P-K arány sem mellékes. de ja, ha nem túl sok, akkor biztos nem ártana. mindegy, egyelőre meglátom, hogy hogy reagálnak a csalánlére. jó lenne, ha már megérne, mert amióta érlelgetem, azóta nem nagyon köszön a szomszéd. :))))

amúgy egész jól növögetnek a rózsák. azon lepődtem meg, hogy az ágyásrózsák sokkal jobban, mint a fairy-k. pedig azokat ültettem a végén, nagyon későn, 20-30 centis friss hajtásokat vágtam le róluk, plusz a gyökerük is sokkal fejletlenebb volt, mint a fairy-ké. meg voltam győződve róla, hogy nem lesz belőlük semmi. valószínű, hogy abból adódik a különbség, hogy más talaj van alattuk. pedig azt hittem, hogy az lesz a rosszabb, mert szerkezet nélküli szarnak tűnt, míg a fairy-k alatt egy picikét agyagosabb van, és trágya is több jutott oda. úgyhogy a laza talajszerkezet úgy látszik, hogy minden egyéb tényezőt kiütött, könnyebben fejlődnek az ágyásrózsák gyökerei. nagy kár, hogy nem akarnak barackszínűek lenni. van bennük egy barack beütés, főleg fiatalon, de aztán átmennek full rózsaszínbe. így meg nem képeznek kontrasztot a háromféle rózsaszínből álló fairy ágyással. először úgy voltam vele, hogy jövőre kiszedem az egész sort (17 tő) és ültetek igazi apricot bordürét, mert ezek sajnos nem azok, de elengedtem, nem akarok már a fák körül ásni, féltem a gyökerüket. ez van. még az átoltás egy lehetőség, de sosem oltottam még rózsát, meg ha sikerülne is, később szívás lehet az alannyal, plusz örökös gyenge pont marad az oltási pont stb. az a félelmem viszont sajnos beigazolódott, hogy a fák közelébe (70-80 cm) ültetett példányok gyengébben muzsikálnak. az is igaz, hogy a fa gyökerei miatt ott nem ástam akkora gödröt...mindegy, azért nem vészesek még azok a példányok sem. még így is szebbek, mint azok, amiket ajándékba szétosztogattam. 3-4 helyen megnéztem őket, hát elég szomorú látvány volt, pedig a szebbekből ajándékoztam mindig. csak hát hiába mondtam, hogy rendesen fel kell lazítani a talajt, mulcs, öntözés. mindegyik helyen látszik, hogy kb. 20x20-as gödröket ástak, az egyik néni meg kb. 10 centire ültette el egymástól a két példányt. meg full árnyékba elültetik stb. pedig elmondtam, hogy hogy kéne, szerintem nem egy agysebészet elültetni egy rózsát, 3 dolgot kellett volna megjegyezni, de nem sikerült megugrani a feladatot. mindegy, nem akarom még ezen is aggasztani magamat. 

Előzmény: Kertkedvelő999 (271963)
fede941 Creative Commons License 2024.06.27 0 0 271964

Sziasztok, mi lehet a gond ennél a 2 hónapja ültetett növénynél?

köszönöm.

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.06.27 0 0 271963

Nem azonos az összetétel.

Több a Lingán, kevesebb a kioldható tápanyag (nitrogén, foszfor, cukrok, keményítők,

bioaktív anyagok.)

A fűből viszont jóval több van, ami erre a célra használható.

Nem hiszem hogy ártana, biztosan hasznos tápanyagforrás lehet locsoláskor.

Ha a csalánlé permerezésével hasonlítjuk össze, akkor viszont ne várd 

a csalánlé permet vélt vagy valós hatásait.

Szerintem -megfeleő higításban/koncentrációban szinte minden szerves anyag jót tehet

bármelyik növénynek, a rózsának is.

Ez alól csak az olyan növények kivonatai lehetnek kivéátelek, mint a dió héj/levél,

ami más növényekre ható növényi növekedési hormont gátló anyagot tartalmaz.

Előzmény: Didergő Király (271962)
Didergő Király Creative Commons License 2024.06.27 0 0 271962

szerintetek vágott focipályagyeppel is lehetne olyan tápoldatot készíteni, mint csalánból? pár napon belül megérik a csalán + fekete nadálytő mix, de úgy számoltam, hogy csak kétszer fogom tudni meglocsolni vele a 60 tő rózsát, hiába szedtem kb. 8 kiló növényt. újabb kör csalán már nem lenne jó, mert virágzik és ilyenkor állítólag már nem ugyanaz a hatóanyagtartalma. viszont az tuti, hogy a focipályagyepben is nagyon sok a nitrogén, sőt. tavalyelőtt, amikor még a pálya mellé szórták, brutális trágyaszaga lett nagyon hamar. mondjuk vízbe áztatva pép lesz a végeredmény, de max ezt a pépet jól felhígítva locsolnám ki egy az egyben.

Imrehajcsi Creative Commons License 2024.06.26 0 0 271961

Madárháló sajnos nem jó, mert madárbarát a kert- láttam már beleakadni madarakat felvételeken. Akkor jó lenne most gyorsba a krumplis zsák is. De pont emiatt nem használom. Egy kertészet azt ajánlotta amit alin linkeltél, csak azzal kisebb fákat is be lehet takarni. A tavaszi jeges szél ellen tanácsolta gyümölcsfák virágaihoz. Ha megúszom a mai napot akkor beszerzek ilyen tasakokat.

hbe Creative Commons License 2024.06.26 0 0 271960

Madárháló nem mehetne fölé? Azt elég sok helyen lehet kapni. Az sokkal magasabban megfogná és lelassítaná, ha meg olyan erős a jég, akkor inkább azt szaggassa. Cseresznye már csak az apró szemű esik át rajta, és meglepően erős, és rugalmas.

Előzmény: Imrehajcsi (271957)
beetee Creative Commons License 2024.06.26 0 0 271959

Vegyél ilyen fürthálókat. Én ezt használom.

grapes net - Buy grapes net with free shipping on AliExpress

Lehet, nem pont jég ellen a legjobb, de azt is le tudja vezetni. Főleg az aprószeműt. 

Darázs ellen, és azok szívogatása után befertőződés elkerülésére nagyon jó.

Úgy jobb rögzíteni, hogy nem csak a fürt felett kötöd meg, hanem a fölötte lévő vesszőhöz is odahúzod, akkor a fürt tetejére nem ér hozzá a háló, és lehet, jobban levezeti ami ráesik.

Ja... az eső egy jó részét is a külső felületén csorgatja le, tehát a fürt és belseje nem nedvesedik be annyira. Nehezen telepednek meg rajta a gombák. 

Mondjuk én inkább érés előtt pár héttel szoktam feltenni, mikor már úgysem permetezem. És mielőtt megindulnának a zsendülő bogyókra a darazsak.

sza_attila Creative Commons License 2024.06.26 0 0 271958

Védőháló miért nem? 

Előzmény: Imrehajcsi (271957)
Imrehajcsi Creative Commons License 2024.06.26 0 0 271957

Szerintetek hogy lehetne a jégtől megvédeni pár tő szőlőt? Az előző jegeket csoda folytán megúszták ezért úgy döntöttem ostmár nem engedem el. Ilyen szépekmég nem voltak soha,hatalmas fürtök tőkénként tíz. Mivel a védőháló már ma nem jöhet szóba, azt találtam ki, hogy körékötök elkötött szájú szemetes zsákokat , amik kellőenkönnyűek ha belekap a vihar,de mivel tele vannak levegővel, az elsó jéghullámtól védhetik a fürtöket. És nem is párásodik e mintha ráhúznák zsákot a tőkére és nem tudna levegőzni. Van még egy nádkerítés darab amit köré lehetne tekerni, de ebbe már belekaphat a szél és lehet letörné a fürtöket. Van valami jó megoldàs?

Didergő Király Creative Commons License 2024.06.22 0 0 271956

nálam a bougainvillea a nyár nagyon kellemes meglepetése. május elején vettem, egyből át is ültettem egy 20 literes kaspóba, de már bánom, hogy nem nagyobba, mert nagyon szépen fejlődik. virágosan vettem, azóta másodszor virágzik. a ház dél-nyugati oldalán van, tűző napon, a fal mellett. amikor bejött a nagy meleg, azt hittem, hogy nem fogja bírni, de csak még jobban rákapcsolt a virágzásra. nem tudom, hogy karózni kellene-e, de ha így nő, akkor lehet, hogy szükség lesz rá. a teleltetés mondjuk problémás lesz. asszem a garázsban fogom, ahol olyan 12-15 fok van télen, időjárástól függően. a pincében sajnos vak sötét van, bár a leander is kibírta. azt fogom csinálni, hogy csak a fagyok előtt viszem be és azok elmúltával már teszem is ki, így kb. 3 hónapot kell kihúznia. ha jönnek késői fagyok, akkor naponta rakom ki-be. nem fértem hozzá, hogy rendes szögben le tudjam fényképezni, de valami ilyesmi. a színe tök más a valóságban, inkább lilás. https://imgur.com/a/519i4CA

sza_attila Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271955

Nem bántja, csak játszani akar velük. Ők meg félnek tőle. Anyjuk is, apjuk is mindig félt a kutyától. A kutya egy valamilyen keverék, 5 éves. Nem árt a légynek se, de egyedül unatkozik. Régebben volt 2 jöttment macska, azok nem féltek tőle, dörzsölődtek hozzá, játszottak vele. A kutya is boldogabb volt. Aztán elkoptak a macskák... 

Előzmény: lychnis (271954)
lychnis Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271954

Milyen kutya? Nem lehet megtanítani,hogy ne bántsa a macskákat?

Előzmény: sza_attila (271952)
sza_attila Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271953

A hortiknak tőzeg plusz kékítő, ami alumínium szulfátot tartalmaz. 

Előzmény: lychnis (271951)
sza_attila Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271952

Levágtuk a lombját különben meg sem lehetett mozdítani. A nagy eső tette vele. Kikaróztuk újra... 

A cicák kijárnak, de az a gond, hogy félnek a kutyától. Amikor kinn vannak, a kutyát be kell zárni. Azt meg ő nem viseli jól. Elég szar helyzet hogy amikor a macskák kinn élik világukat, hallgathatjuk a kutya sírást. 

Előzmény: lychnis (271951)
lychnis Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271951

Vissza tudod kötözni?

Szegény cicák kimehetnek? Nagyon kifelé nézegetnek.

A kék hortenziáknak mit fogsz adni hogy ilyenek maradjanak?

Előzmény: sza_attila (271950)
sza_attila Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271950

Nagyon helyes! :)

Családi fotó :)

Végül egy érdekesség, mennyire hajlékony a gömbszivarfa...

Előzmény: lychnis (271949)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!