Hát ahogy mi számolgatunk, nálunk is már igen csak decemberig tető alatt kellene legyen a ház ahhoz, hogy a belső munkálatokkal is meglegyenek május 31-ig amire az átadást ígérték. Hát nehéz megítélni, de szerintem állhatnának jobban is... :-))
A kert az azért szupi lesz, kiülni vacsizni oda nyáron vagy csak a hétvégén egy kicsit lazítani. Jó lesz az nagyon!!!
Okés, majd szólok a munkásoknak, hogy kicsit lassítsanak... :)
Azért ez tényleg egy egyszerűbb ház lesz, nincs se pince se mélygarázs, na meg 1 szint lesz. De tényleg nagyon gyorsan építik, október végére tető alá akarják hozni, hogy a tél előtt el tudják kezdeni a belső, sokkal időigényesebb munkákat.
Mi a kis kertnek örülünk nagyon, az volt a nagy álmunk, így lesz egy majd 50 m2-es most. :)
Hóóóóóhóóó, ez nem ér, még a végén beelőztök!? :-))
Amúgy gratulálok Nektek!
Tuti biztos szép kis otthont fogtok varázsolni Magatoknak ott is!
Majd az erősítést küldd már át légyszi a Terrához is. Mert mi ezt még nem mondhatjuk el, hogy egy hét alatt áll a falazatunk! Jelenleg úgy tűnik, hogy még várhatunk rá 1 vagy 2 hónapot, mire a mi szintünkre érnek! :-))
Körülöttünk is zajlanak az események, a mi házunk is épülget. :) Végül a Helikopter lakópark mellett döntöttünk, ott egy 65 m2-es sorházat vettünk kis saját kerttel és autóbeállóval. Jövő március-áprilisban költözünk ha minden jól megy. Elég gyorsan építkeznek, ma egy hete még üres volt a telek, most pedig már falaznak. :) De ez egy nagyon más típusú ház lesz mint a Tietek, sokkal egyszerűbb szerkezetű, könnyebb az építése is (állítólag).
Azért a Terra-Zebrát is figyelni fogom, továbbra is nagyon tetszik nekünk! :)
Épülgetünk... mondjuk véleményünk szerint lehetne gyorsabban is, mert a május egyre jobban közelít, és még igencsak a földszinttel bajlódnak, de hát... na mindegy...
Garázsunk meg tárolónk már úgy tűnik lesz. :-))
Hétvégén majd csinálunk pár fotót...
És Veletek? Jutottatok valamire ház-keresés-ügyileg?
Piglet, nekünk 15 alatt volt az eladott panel, úgyhogy inkább azt választom, hogy 15-ig illetékmentes, plusz még a szocpol utáni rész is. Így is nagyon sok lesz az illeték.
Eleri, én is megyek szabira, Veled egy időben, de én csak 2 hétre :-)
köszi a képeket! Napról-napra egyre szembetűnőbb a változás! Bár tény, hogy ez most a látványos időszak...
Sica,
igen-igen, 3 hét szabi egyben. :-))) Életemben először. Amióta dolgozom 1 hétre szoktam elmenni, max. talán előfordult már a 10 napra. De most muszály... :-)))
Levonható, de csak abban az esetben, ha nem adtál el lakást, és nem úgy kérted az illeték kiszámítását, hogy a különbözetre fizetsz. Tehát, ha valaki 15M-nál nagyobb értékű lakást adott el az új vásárlása előtt, akkor kedvezőbb a különbözetre illetéket kérni, mint a 15M forintig terjedő illetékmentességet. De ez persze egy extrém eset, csak érdemes tudni.
köszönjük a hasznos infot, nem mindegy, hogy mennyi után kell illetéket fizetni, úgyhogy mi is oda fogunk figyelni. Sajnos még így is eszméletlen sok, amit kirónak az emberre. A tisztességgel leadózott jövedelmedből vett lakás után fizetsz egy újabb adót, aminek még a mértéke sem egyszerű...
Egérlány,
bár én jöttem volna, de köszi a helyettesítést :-) Jók a képek! Mi is jártunk arra tegnap, de persze a fényképezőgép nem volt nálam...
Eleri, 3 hét szabi? Egyben? Azért ez nem semmi! :-)
bocsi, az egész fórumot nem akartam végigolvasni, azért tanulságnak nem rossz a történetem, csak 2 fellebbezés kellett ahhoz, ami valójában alapból jár.... Barátaim lakásáról annyit tudok, hogy 50m2 körüli, és első emeleten van, és elvileg abban az épületben lesz, ami először készül el, pontosat nem. Tudatom velük, hogy van itt egy fórum....:)
És az ismerőseid véletlenül nem akarnak jönni fórumozni? Egyébként hol vettek pontosabban lakást? Nem tudod véletlenül?
Ha visszaolvasol kb. 1 hónappal ezelőtti beírásokat az Árpádföld Lakókert fórumánál, ott is lehet találni érdekességeket az illeték számolás és fizetés ügyben, elég változatosan adja elő az illetékhivatal az egyszer már biztos. Úgyhogy tényleg célszerű lecsekkolni a kiérkező határozatot. (Egyébként grkr ott már javította a szocpol levonhatóságával kapcsolatos hozzászólását, tényleg levonható! :-))
barátaim költöznek majd a lakóparkotokba, ezért kezdtem el olvasni a fórumot, mindjárt az elején találtam érdekes dolgoat... Szóval csak hogy segítsek és tudjátok, szocpol és illeték ügyben. Qrkr ezek szerint jogász, és azt írja hogy "az elmúlt 15 évben egységes a gyakorlat, a szocpol (lakásvásárlási kedvezmény/megelőlegezp kölcsön) után is fizetni kell az illetéket." Az a baj, hogy ha a jelenleg érvényben lévő jogszabályt tüzetesen elolvassátok, abban van olyan paragrafus, amely kimondja, hogy a szocpol értékét le kell vonni a lakás árából, és úgy kell kiszámolni az illeték mértékét...igaz kicsit hamiskás a fogalmazás, de benne van... Fél éve vettünk mi is új építésű ingatlant, 16,5M volt, szerődéskötés után hamar jött is az illeték befizetésére felszólító levél, munkatársam javaslatára elkezdtem böngészni a jogszabályt, és fellebbeztem. A fellebbezést elutasították, egy olyan mondattal, hogy két kedvezmény nem vonható össze. Szerintük az egyik kedvezmény az, hogy 15M-ig nem kell fizetni illetéket, a másik az, hogy a szocpol után nem kell fizetni.... Felhívtam az ügyintézőt, és megkérdeztem, hogy hol van ez leírva a jogszabályban, erre csak hümmögött, és közölte hogy ő nem ért hozzá, de mivel az osztályvezető (a félisten) aláírta, ez így biztos jó....NEVETSÉGES! Ismét fellebbeztem, gondoltam nem hagyom annyiban, rákérdeztem hogy hol van ilyen leírva, és rávilágítottam a jogszabály adott paragrafusára, amely kimondja hogy nem kell a szocpol után illetéket fizetni.... Megjött a válasz, hogy "többféleképpen lehet értelmezni a jogszabályt" a fellebezésem elfogadták, és levonták a szocpolt, ezáltal a lakás ára 15M alá esett és nem kellett illetéket fizetnünk... Szerintem jól olvassátok át Ti is a jogszabályt, plusz számoljátok át az összeget ami nekik kijött (munkatársamnak múlt héten tripla összeget hoztak i), volt vele kis meló, de megérte, közel 150E forintot sóroltam, amivel simán lehúztak volna....