Nálunk ennek tendenciának a legjobb fokmérője:Fehérvár away
Kis távolság,kellemes vendég,stb...azelőtt 2-3 buszokkal(tömött csuklós)+raklapnyi autóval érkeztünk...már egy órával a kezdés előtt vadászni kellett a helyeket...bementünk,atyaisten hová fér el még ide egy busznyi ember?
Az utóbbi egy-két évben talán egy busznyi ember sem jött össze...az autósok száma is szépen lecsökkent.
Legfőbb okokat a témában már felsorolták az alant hozzászólók...generációváltás(ok),no utánpótlás,szar színvonal,secu,stb...
Én mondanék egy személyest is: anno tizenpár évvel ezelőtt az éppen aktuális spílerek a mi korosztályunk volt...itt Pakson ugye kisvárosi hangulat van,ha hétközben összefutottál akármelyik játékossal az utcán,nyugodtan le tudtál állni dumálni akármelyikkel(Zalántól Érsek Steve-ig bárkivel)...volt akivel akár még egy sör is belefért a Bongoban(Jancsi,Szellő,Pilu...stb)...)))
Akármiről,meccsről,napi történésekről...gyertek hérvégén minél többen,bla-bla...Lehet közhely de bizonyos mértékben együtt voltunk...jó,akkor őket szídtuk néha...de teljesen más volt az.(komolyan:néha elnézve Kámán kétéves semmijét kezdem visszasírni CzL akkori alibijét...))))
De ez a mai brigád?még tisztességesen köszönni sem tudnak...időnként. Tulajdonképpen sok kapcsolat nincs is szurkoló és játékos közt...
Nagyon nem is látni őket,biztos facebook van meg a tököm tudja.
Nem csak hozzátok, sehova sem megy senki. 1 kocsinál többen idén csak Kaposváron voltunk, és emlékeim szerint talán csak a paksiak jöttek hozzánk nagyobb létszámban.
Nálunk szerencsére megjelent mostanában kb egy 10 fős 16-17 éves társaság, de ők az anyagi oldal miatt idegent még nem nagyon vállalnak. De sajnos teljesen igazad van.:S
Az az igazság, hogy kb. 2-3 évig nem voltam meccsen, a kupa döntőre kilátogattam. Gondoltam, hogy vajon mennyit változtak a dolgok a lelátón, és basszus semmit. A pécsi, fehérvári és paksi táborban ugyanazok az arcok, mint akikkel 3-4-5 évvel ezelőtt találkoztam. Ők vannak pár tucatnyian, nekik respect, de mi lesz ha ők megunják az egészet? Tényleg marad az, hogy mindenki csak tapsikolni fog, mint a buzik?
Az egykori Blue Front (Hódmezővásárhely) vezetője mondta azt a csoport megszűnés után, hogy a mai pláza generáció képtelen lesz ezt az egészet tovább vinni.
Látod, mégis sokan mondták hogy a hazai bajnokság az lesz az igazi....hát nem tudom... így visszanézve az idei évre, az AL meccsek hangulata teljesen rendben volt itthon, és egy pár idegenbeli is teljesen ok volt. Jöttek jó táborok is, mentünk egy pár helyre, új helyek, néhol jó táborok, és folyamatosan színvonalas meccsek voltak. Az EC-ben a tétmeccsekkel se volt gond, de amióta visszatértünk a honi bajnokságba azóta minden szar! Kezdődött az ec-s holon meccsel, hazugságok és a többi velejáró dolog, majd jött a többi szar....Mindent megtesznek azért, hogy eltűnjünk a lelátóról. És ezt az egészet megtetézi csapatunk hatalmas visszaesése! Rájuk sem lehet ismerni, sem akaratban, sem játékban. Más volt az AL és más ez.... Nem véletlen az, hogy senkit nem érdekelt egy körmendi fellépés, se egy hazai Paks, se semmi...Nem nagyképűség, de nagyon mélyponton van a bajnokságunk színvonala a pályán és a lelátón is!Nem is tudom hogy ebből mi lendíthetne ki most minket. Abba bele sem kezdek, hogy nem jönnek magyar táborok Szolnokra, nincs ellenfél, szinte senki nem kíséri el sajátjaikat hozzánk, tiszta unalom az egész, de ez már nem nagyon újdonság. (ez alól csak a berényiek a kivételek.) Egy-két meccsre összekapjuk magunkat, de az is csak inkább buli, mert igazából sehol nincs semmi! Hát itt tartunk...
Hát igen. Meg hát "felnőtt" fejjel már egy "rangadó" (rangadó, pff, édes istenem, de mást jelentett színvonalban ez 10 évvel ezelőtt, mint most....) sem úgy hoz lázba például, mint mikor még a korláton állva tomboltunk... És lett egy csomó fontosabb dolog is az ember életében, egy Factum, Nyír1 stb. mérkőzés már semmilyen szinten nem hoz lázba engem, még így, "másképpen" sem.
Ahol nincs utánpótlás a lelátón sem, ott kihal a szurkolás, marad a taps, meg a nagylelátós rigmusok, de a b-közép-es szurkolás eltűnik. Mindenhol, most szerdán Körmendről (!!) írd és mond; 0 szurkoló jött Kaposvárra, hát akkor mit is akarunk???
Én úgy látom a helyzetet, hogy most egy bizonyos görbe alján (talán legalján) vagyunk, de voltunk már ott, nem egyszer. A 2002-2006-os időszakban például volt sok kivétel, de alapvetően kis létszám volt otthon és idegenben egyaránt. A rangadók azért jók voltak. Aztán 2006-2009/10 szerintem egészen rendben volt, azóta újabb visszaesés. Idén meg ugye rangadónk sincs, ami nélkül nagyon nehéz fenntartani valamilyen színvonalat.
(Amikor a szombathelyi tombolás után írtam, hogy na ez igen, erre gondoltam például. Hogy a Körmend-tábor évtizedes mélyponton van és így ünnepeltük a lelátón 600-an idegenben. Mert ha minden jól menne, ez semmiség volna.)
A problémák fő gyökere meg ugyanaz, mint a pályán: nincs utánpótlás. Azért mikor a táborok legtöbb meccsen ott lévő/első soros stb. szurkolói 15 éve ugyanazok, akkor már gond van. A Devilsben vannak olyanok, akik 20-30 éve járnak meccsre. Ezalatt bajnoki címek, kupadöntők, nemzetközi kupa (és ott győzelmek, és hatalmas túrák) - na most ilyen srácokat hogy a francba motiválna egy Körmend-Nyíregyháza/Factum/Szeged stb. alapszakaszmeccs a szurkolásra, egyebekre?! Néha még egy-egy túra csak-csak, de az se a meccs miatt. Bajnoki döntő meg nem mostanában lesz Körmenden.
Az Ultras hozta az utánpótlást, csak ma már látható, hogy nem csak az nem tartható a csarnokban és környékén, amit ők terveztek, hanem lassan már az sem, hogy egy jóesőt zeg-zeg-zegezzünk vagy áléáléáléáléóózzunk, különben kitiltanak, zártkapuznak, meg yarddal (nem csak) fenyegetnek. Egy "lázadó" fiatal hogyan fog belekóstolni a légkörbe olyan meccsek nélkül, ahol harapni lehet a feszültséget?!
Az üveges sörös esethez még annyit, hogy természetesen idáig sem lehetett "hivatalosan" bevinni, de megoldottuk :), és ebből soha semmi probléma nem adódott. (Évek alatt többezer üveg sör volt nálunk, kis meccsektől rangadókig, szerintem erről játékos, edző, vendégszurkoló, bíró még csak nem is tudott.) De most a szigorítások után nyilván ezt is elővették, és bemennek a lelátóra a biztonságiak. Ebben a sörbeengedésben a legnagyobb vicc az a rendszer volt (bár nem tartom kizártnak, hogy most is ez van érvényben Körmenden), hogy nem vihettél sört papír pohárban sem a lelátóra. A sört fehér pohárban adták a büfében, az üdítőt piros kólásban. Nem kellett sok ész hozzá és a második meccsen már mindenki úgy kérte a sört, hogy piros kólás pohárba és már mehettél is fel, mert a biztonsági nyilván nem vetette le veled a műanyag fedőt a kólás pohárról. :) Ez persze már a témától való erős elkanyarodás, csak az egész szabályozósdi fonákját jól mutatja.
De mondom, szerintem ez csak a szokásos görbe alja, ami egyszerűen kötelező rossz (ugyanazon szereplőkkel képtelenség mindig fenn lenni), de lehet, hogy már jövőre jön egy-két olyan meccs, ami elindít egy újabb pozitív folyamatot, ami kitarthat pár évig újra.
Mi 10-en kaptunk felfüggesztettet, 2 tagunkat kitiltották. Azóta már semmi sem a régi, ott valami megtört sok emberben. Folyamatos rendőri baszogatás,motozások,büntetések,tárgyalások munkahelyről előállítások, stb. Ez sok embernek elvette a kedvét. Szar úgy meccsre járni,hogy bármikor bármit rádhuzhatnak (főleg ha már a sokadik),még akkor is ha semmi közöd sincs hozzá. Emelett az elmúlt pár év légióskeringője sem tett jót a tábornak. Az idei évről meg ne is beszéljünk.
A másik dolog az mkosz. Mindenki tudja mi folyik mostanság. (nem csak nálunk). Ezekre is mindent lehet mondani,csak azt nem hogy használ nekünk. (tiltakozik mindenki,de szarra sem megyünk vele ha külön külön csináljuk 50-100-an.) Persze ettől még vagyunk, ha kedvünk van szurkolgatunk,ha tudunk próbálkozgatunk ezzel azzal. :) A Devilsről majd vki közülük ír ha akar, ők többet járnak idegenbe,de már ők sem annyian mint pár éve.
Engem már nem hoz lázba pl egy Paks idegenben,( elég volt odajárni tizenpár éven keresztül:)) akkor már inkàbb elmegyek Hali meccsre. Vagy mondjuk Bukarestbe. ;)
Nálunk kb ez a helyzet.
Ráadásul mindenhol mások ezek az elvileg törvényileg szabályozott dolgok: hol be lehet vinni a rudast, hol nem, ugyanez vonatkozik a konfettire is. Néha pár héten belül megváltoznak, vagy mint a kupadöntőn: mást lehetett szombaton és mást vasárnap. Így kurva nehéz tervezni, vagy mondjuk egy idegenbeli koreóval előrukkolni, hisz mi van, ha felkészültök, aztán ott közlik, hogy nem.
Szerintem a sok szabállyal(amik nem feltétlenül rosszak, csak rosszul van 1-2 kivitelezve) és az esetleges b@szogatásokkal sok embernek elment a kedve a szurkolástól.
Nem csak nálatok, mindenhol ez van. Rólunk szerencsére hazai meccseken szokott készülni kép, de semmi extra és ez sajnos kivétel nélkül mindegyik táborról elmondható.:(
Megkérhetlek, hogy emailben küldöd el őket eredeti méretben? Köszönöm!:)
Nálunk évek óta nem lehet bevinni a lelátóra semmilyen italt, MŰANYAGPOHÁRBAN se.
Most a lengetőseink miatt megy a fejetlenség. Tegnap érdekes volt, hogy nekünk a saját csarnokunkba nem engedték, ellenben a vendégben volt lengetős...
Mondjuk nekünk ez volt a célunk is. Tudtuk jól, hogy mind a két meccsen hasonló lesz az eredmény, így azokra jobb nem emlékezni, meg így legalább végigtomboltuk a két meccset és jól éreztük magunkat!:)