Most Újvidéken vertek össze két magyart.
Sokadik magyarellenes támadás.
Somogyi külügyminiszter!
Mikor lépsz már valamit?
Nem lehet, hogy ez a hatalom más nációkért aggódik, azokat védi, de a magyarokért nem tesz semmit!
Látod? Még egy másik országbeli komcsi is kénytelen lépni:
Markó a belügyminiszterhez fordult a magyarverések miatt 2005. június 10. 19.02
Az utóbbi időszak sepsiszentgyörgyi eseményei engem is aggasztanak, és az Önök egyértelmű állásfoglalását indokoltnak tartom" írja a román miniszterelnök-helyettes a sepsiszentgyörgyi magyarverések kivizsgálására parlamenti bizottság létrehozását kérőkhöz írt válaszlevelében.
Markó Béla az RMDSZ nevében biztosítja a levélben hozzá fordulókat, hogy mindent elkövetnek a hasonló erőszakos cselekmények megakadályozása, illetve megelőzése végett.
Markó Vasile Blaga belügyminiszterhez intézett levelet, melyben felkéri, hogy az etnikumközi konfliktusok megelőzése céljából határozottan lépjen fel, és kezdeményezzen kivizsgálást a felelős tényezők, illetve személyek megállapítása végett.
Ugyanakkor tizenöt éves parlamenti tapasztalatára hivatkozva kifejti: a különböző események kivizsgálása céljából létrehozott parlamenti bizottságok hatékonyságában egyáltalán nem bízik, de a levél aláíróinak kérését teljesítve továbbítja azt az RMDSZ szenátusi és képviselőházi csoportjaihoz.
A Sepsiszentgyörgyön történteket elsősorban az illetékes hatóságoknak kell sürgősen kivizsgálniuk zárja válaszlevelét az RMDSZ elnöke. Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgyön a múlt hónapban többször is előfordult, hogy román kiskorúak támadtak magyarokra közölte a Transindex
A magyar állampolgárság visszaadása ellen kb 1.4 millió szavazott. Tehát 8.6 milló nem ellenezte.
A Magyar Köztársaságnak 8 millió választásra jogosult állampolgára van, ebből másfél millió szavazott arra, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésére. Miután az igenek száma kevesebb volt, mint az összes jogosult 25%-a + 1 fő, a kezdeményezés eredménytelen lett. De ezt Te is pontosan tudod...
Már a számokkal is manipulálsz, nemcsak a szavakkal?
Érdekes. Van lehetőség lépni. Csak nem a hatalom illetékesei teszik. Sajnos.
"Becsey Strasbourgban ismét a délvidéki magyarverések ellen emelt szót kettos, 2005, június 11
Becsey Zsolt (Fidesz Magyar Polgári Szövetség), az Európai Parlament képviselője a ház júniusi plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában ismét szóba hozta a vajdasági kisebbségek ellen irányuló támadások kérdését. A képviselő mintegy fél évvel ezelőtt az EP tényfeltáró bizottsága tagjaként a helyszínen vizsgálódott az incidensek ügyében, és mint felszólalásában hangsúlyozta, a helyzet azóta sem javult. Csupán az utóbbi néhány hétben is a Vajdaságba települt szerbek vertek véresre őshonos magyarokat pusztán azért, mert anyanyelvükön beszéltek európai uniós nyelven!�? áll abban a sajtóközleményben, mely Becsey Zsolt nagy nyilvánosságot kapott beszédét foglalja össze.
Most küldtem levelet Doris Pack asszonynak, a délszláv bizottság elnökének, amelyben leírtam a jelenlegi helyzetet, és az összes rendelkezésemre álló háttéranyagot megküldtem neki. A levélben javasoltam, hogy keressük meg a monitoring megfelelő módját. Ez persze jelentheti azt is, hogy elmegy a terepre egy újabb bizottság, bár én ennek pillanatnyilag nem látom a realitását. Reálisabb az, hogy meghallgatásokat hajtunk végre Brüsszelben, vagy igénybe vesszük a nemzetközi jogvédő szervezetek vajdasági információs hálózatát, esetleg az EU-nagykövetek belgrádi fölméréseit. Különböző módozatai léteznek az állapotok felmérésének. Emellett a legfontosabb az, hogy az Európai Bizottságot folyamatosan nyomás alatt tartsuk, főleg az illetékes bővítési biztost, Olli Rehnt, hogy ők is mélyrehatóan foglalkozzanak ezzel a problémával, és vegyék figyelembe akkor is, amikor elkezdik Szerbiával a társulási tárgyalásokat. A monitoring-tevékenység beindítását már február óta sürgetem mindhiába. Nem azt állítom, hogy ellenlobbi dolgozik, egyszerűen arról van szó, hogy nincs kellő érzékenység az EU-ban azok iránt a konfliktusok iránt, ahol nem zajlik háború, nem folyik vér. Ráadásul az idén mindenki óvatos a kosovói ügy és Montenegró kiválási törekvései miatt. Nem akarják Szerbiát tűz alá venni még ebben a kérdésben is, ami persze magyar szempontból teljességgel elfogadhatatlan megközelítés, de létezik. Az utóbbi hetek tisztázatlan feljelentései a vajdasági magyar vezetők ellen összehangolt politikai támadás benyomását keltik. Feltűnő módon egyszerre indultak el egy azonos politikai csoport ellen az igazságszolgáltatási perek, ráadásul hasonló vádakkal, korrupciós gyanúval. Ha pedig a temerini ügyet is beemeljük ebbe a politikai kontextusba, azt látjuk, hogy fordított nemzetiségi felállásnál nincsenek ennyire gyors és főleg ilyen drákói ítéletek, sem pedig ilyen fogva tartási módszerek a hasonló ügyeket illetően. Mindebből azért már bizonyos politikai következtetésekre lehet jutni, persze anélkül, hogy az egyedi büntetőjogi ügyekbe beleavatkoznánk, hiszen ezt nem is tehetjük. A délszláv bizottság májusi ülésén minderről már beszéltem. Elmondtam, hogy a toleranciatábortól kezdve az Interreg-pályázatokig hányféle pozitív lépés történt, de ugyanakkor az alapvető kérdésekben, melyek okán a vizsgálóbizottság a helyszínen járt, továbbra is súlyos gondok vannak. Mindennek oka, hogy a szerbiai igazságszolgáltatásban, a rendőrségben, de az állami szférában sincsenek a kisebbségek arányosan képviselve. Úgy vélem, hogy ha az EU komolyan veszi ezt a helyzetet, akkor az Európai Bizottságnak a CARDS-programon belül hangsúlyt kellene fektetnie ennek orvoslására. Amint Olli Rehn úrral személyesen is tudok beszélni, mindenképp megemlítem neki, hogy a Szerbiának szánt EU-programok keretében az efféle, politikai fölzárkózást célzó problémák megoldására is fektessenek hangsúlyt. A belgrádi vezetés a kisebbség oktatására tett ígéreteit is halogatja. Konkrétan az észak-bácskai tanítóképző ügyére gondolok, melynek megnyitására már akár január végén is sor kerülhetett volna, Belgrádnak csak egy rábólintásába és egy számla megnyitásába került volna. Önmagában már az a tény is jól mutatja Vajdaság státusát, hogy belgrádi bólintás nélkül nem lehet elindítani egy oktatási intézményt, pedig az autonómiák a kultúránál és az oktatásnál kezdődnek. Nagyon komoly ígéretet kaptunk ottjártunkkor az oktatási minisztertől. Azt mondta, hogy a tanítóképző megnyitásának semmi akadálya. Ha konkrét igény mutatkozik rá, ő azonnal cselekszik. Nos, azóta is cselekszik A helyzet ilyen alakulása az Európai Parlament és az uniós intézmények felelősségét is fölveti. Továbbá az is, hogy az unió elnézte, hogy az Interreg-együttműködésbe Vajdaság mellett Belgrád térségét is bekapcsolják, ami a szubszidiaritás elvének a megsértése, vagy legalább is egy nagyon sajátos, centralizált értelmezése. Vajdaság ugyanis önmagában kielégíti a NUTS II. besorolású régió követelményeit, ami lehetővé tette volna számára, hogy önálló státusa legyen a határ menti együttműködést szolgáló Interreg-tervekben. A NUTS II. szint olyan régiókra vonatkozik, amelyek 800 ezer és 3 millió közötti lakossal, önállóan behatárolható történelmi, kormányzati vagy önkormányzati háttérrel rendelkeznek. Nem volt indokolt tehát Belgrád beemelése ebbe a régióba. Vajdaság minden feltétellel rendelkezik: saját kormányzata, saját történelme, saját identitása, sőt még saját egyeteme is van. Mindent megteszek, hogy napirenden tartsam Vajdaságra és az itteni kisebbség helyzetére vonatkozó kérdéseket. Amit csak lehet, el fogok követni az ügyben, de ez természetesen nem pótolja a magyar kormánynak vagy a vajdasági vezetőknek a diplomáciai lépéseit.
ez egy igazi komcsi hozzászólás volt, én azt mondom hogy Magyar Nemzet...te azt mondod erre, hogy nemzetgyalázó. Visszautasítom ezeket a jelzőket, undorító egy alak vagy. figyelő= 3/3???
Látod mekkora hülye vagy, magad ellen érvelsz. 1,5 millió szavazott igennel, tehát 8,5 millió ellenezte. Ugye milyen jól hangzik. És pont annyira igaz, mint az a süket duma, amit itt elkarattyoltál.
Igazgassák magukat, jobban járnak, mintha egy ilyen undorító országhoz tartoznának, ahol szembeköpik saját nemzetüket az emberek húszfillérért, miközben chipszet zabálnak, s szapponoperákat néznek. Kb annyiba került volna egy személynek az állampolgárság, viszont lelkiekben mérhetetlen lett volna.
A szomszéd asztaltól egy katona azt mondta, hogy amikor a 28-as ezreddel megérkeztek Szegedre, a magyarok felemelték a karjukat, a megadást utánozva, így csúfolták őket...
...Aztán ez a katona is hozzájuk ült, és elmesélte, hogy ők hogy elbántak Szegeden a magyarokkal, s kiverték őket néhány kocsmából. Közben elismerően kijelentette, hogy a magyarok is tudnak verekedni, ő is kapott egy bicskát a hátába, úgyhogy kórházba kellett mennie....
...Nagyszerűen eldiskuráltak a régi időkről, s amikor tizenkét óra után elhagyták a "Fekete bárányt", mindent nagyon természetesnek és könnyűnek éreztek.
Azonkívül az a szilárd meggyőződés fűtötte őket, hogy senkitől se félnek. A Soproni utca 16. szám felé menet Vodička másról se beszélt az egész úton, mint az ő állandó összetűzéseiről a magyarokkal, s folyton azt mesélte, hogy hol mindenütt verekszik velük, hol és mikor voltak már eddig is ilyen verekedései, máskor pedig mi akadályozta meg a verekedésben.
- Egyszer már elkaptuk egy ilyen magyar legénynek a torkát Pausdorfban, ahová mi árkászok borért mentünk, és én éppen kupán akarom vágni a übersvungommal[144] abban a sötétben, mert ahogy elkezdődött, levertük a függőlámpákat, amikor a magyar elordítja magát: "Megállj, Tonda, én vagyok az, Purkrábek, a tizenhatos landverből!" Majdnem tévedés történt. Ezért aztán jól megfizettünk ezeknek a magyar mitugrászoknak a Fertő tónál, amikor három héttel azelőtt odamentünk megnézni azt a pocsolyát. Van ott egy közeli faluban valami honvéd géppuskás osztag, és mi véletlenül mind bementünk egy kocsmába, ahol ezek a csárdásukat járták, mint az eszeveszettek, és tátott szájjal bömbölték, hogy "Uram, uram, bíró uram", meg "Lányok, lányok, lányok a faluba". Mi leültünk velük szemben; csak odatettük magunk elé az asztalra az übersvungot, és azt mondtuk: "Majd adunk mi nektek lányokat", és egy Mejstřik nevű pajtás, akinek akkora mancsa volt, mint a Fehérhegy, mindjárt ajánlkozott, hogy ő táncolni megy, és elszedi ott az egyik tekergőtől a párját. A lányok marha jóképűek voltak, olyan bögyösek-farosak, vastagcombúak, nagyszeműek, és ahogy ezek a magyar legények tapogatták őket, látszott, hogy jó teli, kemény mellük van, mint a duda, és hogy nagyon jólesik nekik, és értik a módját. No, a Mejstřik beugrik a körbe, és el akarja venni a legcsinosabb lányt egy honvédtól, az elkezdett karattyolni valamit, a Mejstřik meg mindjárt behúzott neki, a honvéd elvágódott, mi meg rögtön fogtuk az übersvungot, a kezünkre csavartuk, hogy a szurony le ne repüljön róla, odaugrottunk közéjük, és én elkiáltottam magamat: "Üsd, vágd, nem apád!" és aztán már ment, mint a karikacsapás. Kezdtek kiugrálni az ablakon, mi meg elkaptuk a lábukat, és visszahúztuk őket a kocsmába. Aki nem tartozott mihozzánk, megkapta a magáét. Beleavatkozott a bírójuk is egy csendőrrel, hát azokat is megruháztuk. Elvertük a kocsmárost is, mert káromkodni kezdett németül, hogy elrontjuk a mulatságot. Aztán még a faluban elkaptuk azokat, akik meg akartak lógni előlünk. Például egy cugszfürerüket a szénába bújva találtuk meg egy padláson, a falu végén. A szeretője árulta el, mert a cugszfürer mással táncolt. Ez a lány belehabarodott a Mejstřikbe, és aztán felment vele a királyhidai úton az erdő mellé, ahol szénaszárítók vannak. Belehúzta a fiút egy ilyen szárítóba, és aztán öt koronát kért tőle, és a Mejstřik szájon vágta. Aztán Mejstřik csak fent a lágernél ért utol minket, és azt mondta, hogy ő mindig azt hitte, hogy a magyar lányok tüzesebbek, de ez csak feküdt, mint egy tuskó, és folyton povedált valamit.
- Egyszóval, a magyarok a begyemben vannak - fejezte be elbeszélését Vodička, az öreg árkász, mire vejk megjegyezte: - Nem minden magyar tehet arról, hogy magyar.