Dr. Vámos Tóth Bátor amerikai magyar geológus 30 éve arra lett figyelmes, hogy a Földön sok olyan helynevet (település, víz, hegy, út, dűlő, stb) talált, amelyeknek itteni megfelelőik is vannak.
Eddig kb. 8000 ilyen helynév merült fel. A kutatók mindezidáig tartózkodtak e nevek eredetének meghatározásától, sőt következtetések levonásától is. A helynévbúvárok egyelőre semmiféle feltételezést nem fogalmaztak meg a jelenség okát illetően - így nem érheti őkat az a vád, hogy prekoncepció alapján kutatnának.
Egy lelet, amely előbb utóbb valamiféle magyarázatot követel majd...
Ezzel szemben Hispániában a baszk törzsterületeket kivéve gyakorlatilag alig van Tamana-név.
A Baszkföldnek nevezett Tanama-térkép magába foglalja Baszkföldön, Navarrán túl a teljes Kantábria térséget Asturias és Gallicia bizonyos részeivel együtt, ó-Kasztília egy részét, La Rioja, Valencia és Katalónia tartományok jelentős részeit. Azaz, messze túlmutat a történelmi Baszkföldön és egyértelműen olyan területeket is Tamanának tart, amelyek görög, római, mór és keresztény alapításúak voltak.
Így, ennek a fényében megint csak sántít az érved. Szerintem dobjátok el azt a térképet, vagy legalább a felét vágjátok körbe le, mert a végén még további municióval szolgáltok nekem. :o)
Hmm a szép dörgedelem után csak pár kérdés és gondolat:
1. Mikor leszel végre hajlandó egy olyan térképet bemutatni, ahol MEGTALÁLHATÓ az általad tamanának tartott és általatok magyarosított helynév VALÓS MAI NEVE is? Ez a "tudományos korrektség" minimális feltétele.
2. Most valahogy negligálni akarod a spanyolnyelvű területeke, szíves figyelmedet szeretném felhívni arra, hogy Bátor a tevékenységét Dél-Amerikában kezdte.
3. http://web.telia.com/~u40916719/kart.htm - ezen a weblapon található Kanári-szigetek, Dél-Amerika, Baszkföld tamana térképei kimutathatóan tartalmaznak az őslakosok helynevein túl spanyol alapítású és spanyol nyelvre visszavezethető településeket. Te mintha pont ezeket tagadtad le az előbb.
4. Ha Baszkfölddel védekezel és érvelsz, akkor kéretik törölni a Baszk-tamana térképek Varga (Sp.: Varga, Barga), Ordas (Sp.: Ordaz), Peres (Sp.: Perez) helyneveit, mert ezek etimológiájának semmi közes sincs a magyar nyelvhez és a Kárpát-medencéhez.
5. a Tamana NEM nyelvhez kötött. Ezt már kb. 1 évvel ezelőt lebokszoltuk, mások is többször ebben a kérdésben a ti oldalatokról hozzászóltak az elmúlt hetekben. Erre a mondatra azt mondom, hogy ez egy nagyon súlyos csúsztatás és hazugság. Minden esetben kizárólagosan csak a magyar nyelvhez kötitek és te is nyilatkoztál már úgy meg, hogy a magyar nyelvhez kötött a Tamana. Ne nézzetek már másokat ennyire hülyének.
6. szíves figyelmedet hívom fel arra, hogy Castellum latin, Kastély magyar, Kastelli meg Krétán taláható helynévhez kapcsolható. Tudtommal egyik se spanyol, mégha te fellengzősnek találod azt, hogy valaki botor módon Kastellit Kastélyra akarja visszavezetni. :o)
Köszönöm a jótanácsodat, csak azért mert valaki egy ködevészetet akar a torkomon lenyomni, azt még a jótanács ellenére se fogadom el.
Belátom, egy ideje nem gondoztam az általam nyitott vitát, ez azonban nem nyújt jogosítványt az elhajlásokra. Carolus és Maxval értekezéseinek ugyanis semmi köze a Tamanához. Még a beírási hibák idején készítettem egy rövid hozzászólást, amit nem vett fel a rendszer. Ez annak a kedves kollégának szólt, akit előbbiek a spanyol etnogenezis leírásával "fenyegettek meg".
"Hello!
Szeintem hagyjad csak, hadd menjenek bele a spanyol etnogenezisbe, ha már mindenáron elő akarják adni. De a baszkokat ne add hozzá, mert miattuk nem kerek az a szép Ibéria ott délen. Ők a zavaró tényező.
Felvetésem végeredményben módszertani jellegű. Ha ugyanis a spanyolos brigád mondjuk Árpád és 1492 köt nem tud igazolni nagyszámú magyar bevándorlót Hispániában, akik ráadásul még együtt is maradtak volna, akkor ott nyilván nem lesznek magyar helynevek. A baszk területeken van név bőven, de az nyilván sokkal korábbi. Carolus okoskodásai ebben a helyzetben haltak el a jópofáskodásban."
Nézzük most a dolgot kicsit közelebbről. Ha szabad véleményt nyilvánítanom az olvtársak megjegyzéseiről, nos maxval egy tök felejthető provokatőr, aki majd annak idején könyvet adhat ki a topikgyilkolás módszereiről. Megszólalásai kifejezetten nyugtalanító tudatlanságról, avagy igenis eltervezett rombolásról szólnak. Róla ennyi már túl sok is volt.
Carolus esete kicsit bonyolultabb, de nem végzetes. Ő ugyanis az általa ismert spanyol nyelv körében igyekszik ellenérveket találni. A Tamana kutatásában eddig senki sem említett bármely nyelvhez köthető hasonlóságokat, netán azonosságokat. Többször hangsúlyoztam menet közben, hogy a felgyűjtött anyagot még nyelvész nem látta - bár előbb-utóbb szükséges lenne, - de a lényeg az, hogy soha senki semmilyen nép nyelvével kapcsolatokat eddig nem valószínűsített. Ez tehát tény, de carolus minderről nem akar tudomást venni, sőt azonnal ellenérveket sejt spanyolos miliőjében. Igyekezete törvényszerűen vakvágányra terelné a kutatást, ha az általa felvonultatott "szakszerűség" álcájának bedőlnénk. Csak amiatt, mert Dél-Amerikában olvasott spanyolnak vélhető helynevet.
Ezzel szemben Hispániában a baszk törzsterületeket kivéve gyakorlatilag alig van Tamana-név. Dél-Amerikában emiatt csak a spanyol "semmi"-ből kiindulva lehetne Tamanás neveket felffedezni. Mindezek miatt tök értelmetlennek tartom a castellum-kastély téma fellengzős erőltetését, hátha bedől valaki.
Megfelelő helyen bárki elolvashatta, hogy a délamerikai műveltségek általános eredete az eurázsiai sztyeppe (a helyin kívül 1492-ig), így tehát annak felvetése is téves, hogy Dél-Amerika valamiféle spanyol közvetítéssel jutott volna olyan helynevekhez, amelyek a KM-ben is előfordulnak. Ez a lényeg.
Lehet fenyegetőzni a spanyol etnogenezis nyilvánosságra hozatalával, írkálhattok más véleményeket is persze, de ismétlem: a Tamana NEM nyelvhez kötött.
Magam a spanyolokat el is engedem e vitából, mert nem valós a közeg. Carolust pedig arra kérem, hogy, ha nem feltétlenül szükséges, ne erőltesse túl a tarthatatlant. Végülis. ez lenne a szerény kérésem.
Látom nem érted a lényeget. Én nem egy személyről beszéltem, hanem a topiknyitó gondolatairól, topik irányítási elveiről és a témáról. És nem kimondottan ebben a topikban, hanem általában, hisz az én topikomban sem értetted még a címet sem. Visszatérve: szerintem stílszerűen ábrázolja a link amit az egész indexen művelnek egyesek. Téma lezárva.
Ilyen és hasonló gondolataidat olvasva nem tudom eldönteni, hogy te tudatosan provokálod az embereket, vagy tényleg ezen a színvonalon állsz. Átjöttél ide, mert szemmel láthatóan negligálnak a Nemzeti értékek topikban? Látszik is az ottani soraidon, hogy zavar téged.
Gondolatodra válaszolva:
Tündi lelkem, ahogy neked sem, meg másoknak sem fontos. Te sem azért írsz topikokba, mert a topiknyitó személyével akarsz foglalkozni, hanem mert érdekel a téma és a témához akarsz hozzászólni.
Olvastam, ugyanolyan komolytalan, mint a te krétai gyűjteményed. Nem gondoltatok arra, hogy a kutatási etikához például az is hozzátartozik, hogy nem az általatok vélt és magyarosan kiejtett formákat közlitek, hanem az eredeti formát, ahogy az az adott ország térképén szerepel???
Ez egyike a sok olyan oknak, ami miatt egy szót sem tudok elhinni a Tamana c. parasztvakításból. :o)
"A baszk és a bolgár alapjaiban, eredetében az ősmagyar,illetve ősnyelvű család egyenjogú tagjai."
Ja meg a maják, meg a kelták, meg a sziriuszi kilenccsavar... tudom, tudom...
Ezért a mondatodért egy baszk nacionalista felrobbant, egy bolgár nacionalista pedig vodkával leönt és rádgyújtja. A magyar meg hallelujázik.
Maxval pont e korlátolt, egysíkú és nagyon merev szemlélet kapcsán írta le neked, nektek, hogy az orosz ismerőse mit mondott a magyar nyelvről, vagy a bulgár ködevők mit mondanak rólunk. Semmivel sem vagy jobb náluk. Ilyenkor ennyire konok és nem akarod észre venni magad, vagy ennyire vak vagy, hogy nem veszed észre?
Én pont erről a parasztvakításról beszélek, amit te most kinyilatkoztatás jellegűen leírtál. Ha esetleg képes lennél kilépni ebből a köldöknézegető Tamanának nevezett viccrovatból, velem együtt röhögnél.
Továbbra is várom, immár hosszú ideje, hogy BIZONYÍTS, ne csak dogmatikus kiszólásokat tegyél!!!
Ha megkérhetlek a bizonyításod komplexebb legyen annál, hogy a mai Kréta térképéről felolvasol X db. helynevet. Tegyél mögé egy icikepicike érvet, bizonyítékot.
Mint tudjuk, az édes kevés, hogy hangzásban hasonló.
Mi alapján fumigáljátok? - mert véres a torka az egész teóriának. Inog és minden egyes pontján cáfolható. Tulajdonképpen csak felsoroltok helyneveket a térképről, de bizonyítást, logikát mögé sose tudtatok helyezni, a miért?, milyen alapon? kérdésekre sose tudtok válaszolni. Ráadásul a felsorolások is gyakran hibásak, tévesek.
és milyen cél érdekében? - a klasszikus duma, ha nem tudsz bizonyítani, gyere elő az összeesküvés elmélettel és rosszindulatú sejtetéseket ejtsél el...
A cél szimpla: egyértelmű vakvágánnyal ne butítsuk a népet.
egyszerű tényt, miszerint volt egy "Bátor" ember, aki vette a fáradságot, végignézte a topominiákat, és azt találta: mintegy 8.000 olyan topominia van a földgolyón, mely a Kárpát-medencében is megtalálható ?
Ebben a mondatodban több súlyos csúsztatás található:
1. nem tény, hogy 8.000 toponimia van a földgolyón, mely a Kárpát-medencében is megtalálható.
Ezt ti akarjátok ráerőszakolni a toponimiák erőltetett, magyaros értelmezésével, úgy hogy más lehetőséget a magyaron kívül nem vizsgáltok. Ami a legnagyobb bűn, és már a hamisítás és hazugság kategóriája, hogy a toponimiák kapcsán az egyes helynevekhez kapcsolódó ottani ősi, vagy mai nyelvet meg se nézítek!!!! És még nektek nagy a pofátok, hogy fumigálnak benneteket!
2. Nem Bátor, az csak a neve, hanem Botor, mert nem gondolkodott, csak prekoncepciókat gyártott.
3. Ha akarom magyar, ha akarom baszk, ha akarom bolgár, ha akarom angol, ha akarom héber és még sorolhatnám a föld összes nyelvét. Hidd el, bármelyik nyelvvel el lehet játszani ezt a játékot és ugyanilyen eredmény jönne ki.
Ahogy erről már volt szó a bolgárok, baszkok már eljátszották és szerintük meg minden helynév a baszkra, bolgárra vezethető vissza. Érdekes módon, amikor erről volt szó, nem reagáltatok semmit, mindegyikötök lapított a fűben!
Nem zavar egy csöppet sem, hogy az összes ilyen teória, az összes országban a túlzó, önmagát a másoknál jelentősebbnek és többnek képzelő és köldöknézegető "nemzetieskedő" csoportokhoz köthető?
A baj akkor születik, amikor a helyneves játékot egyesek túl komolyan veszik és azt hiszik, hogy feltalálták a spanyol viaszt...
1. tudod, én nem vagyok nyelvész, csak ti hiszitek rólam. Viszont nem kell képzet nyelvésznek lenni ahhoz, hogy a sületlen, légből kapott állításaitokat szétkapja bárki.
Ha te képzett nyelvész lennél, akkor le se írtad volna a meredély, mártély, harkály, erdély, erkély, estély,kedély, szentély >< kastély sorodat...
2. Tudod mit, legyen akkor peres-kortes.
De mivel előre látom, hogy nem fogod megválaszolni a kérdést, hiszen most se a kérdésre válaszoltál, a megfejtést is megmondom neked:
Legalább annyira hülyeség az én peres-kortes párom, mint a kastély szóhoz kötött felsorolásod. Semmit se bizonyít.
Leginkább amiatt, mert a kastély a magyar nyelvben olasz/latin eredetű jövevény szó, ahogy a kortes is, az meg speciel pont a spanyolból vettük át, valamikor az 1800-as évek eleje után...
-....és van egy kérdés is: Mi alapján fumigáljátok - és milyen cél érdekében, milyen ok alapján - azon egyszerű tényt, miszerint volt egy "Bátor" ember, aki vette a fáradságot, végignézte a topominiákat, és azt találta: mintegy 8.000 olyan topominia van a földgolyón, mely a Kárpát-medencében is megtalálható ?
Rendben van, megértettem, hogy történetileg, történelmileg satatöbbi. Mit kezdesz viszont ezesetben az alábbiakkal:
meredély, mártély, harkály, erdély, erkély, estély,kedély, szentély >< kastély ??
Semmit, röhögök a hülyeségeden. A latin CasteLLum LY váltását rohadtul nem befolyásolja. Te komolyan ennyire elvakult vagy????
Mondok neked egy analógiát: korteskedni, pereskedni szerinted bármilyen szempontból (mert "eskedni) a második fele párhuzamba állítható a te elved alapján? Kérlek válaszolj e kérdésre!
Ez volt a párbeszéd lényege.
Én azért nyelvész létemre nem keverném/téveszteném/mosnám össze a képzett főnevek(névszók) kategóriáját a ragozott- (és előtte képzett) igealakokkal még egy vita argumentációja kedvéért sem.
Nem csapongsz egy picit??? A lángos receptjén túl mivel járultál hozzá az eredeti kérdéshez, a Tamanához???
egyre kaotikusabb vagy, kapd már össze magad és érdemben szólj hozzá a kérdéshez.
Külön örömmel tőlt el engem, hogy a Tanama hívei ilyen "tudásra" építenek, mint amiről te most tanúságot teszel. Saját magatok romboljátok le ezt a légvárat.
Akkor a langoszta meg régi magyar szó, mi? Mert a rákot forró vízben megfőzzik... ????
Hülyeségeidhez nem vagyok hajlandó asszisztálni. Ha elovasom eddigi hozzászólásaidat, akkor az derül ki számomra, hogy a legkisebb kritikai kérdésre sem tudsz válaszolni, csak újból lapátolsz ide valami agyament, exhasból kitalált dolgot. Vagy sokáig hallgatsz és azon lovagolsz, hogy Maxvallal azonos vagyok-e, vagy most szélsőjobbozik valaki, vagy nem.
Ez egy régi trükk arra, ha valaki a szarból akar kimászni: dezinformálás, lényegnek az elkenése.
Ha még meggebedsz, akkor se tudod bebizonyítani a krétai nevek magyar eredetét, mert ilyen csak a ködevők fejében van. Mit bebizonyítani, hülyeséget írok. Hiszen a bizonyítás fogalma sem létezik számodra, csak sorolsz fel minden alapnélkül szavakat és azt hiszed, hogy bármit bizonyítottál. Nagyon fura képed van arról, hogy miként kell egy teóriát jól és alaposan felépíteni.
Javaslom, hogy csak akkor válaszolj, ha valóban értelmesen próbálod állításod tartalmát bebizonyítani és nemcsak parasztvakítást végzel.
Igen, ha ilyen mélységig nem is, de tudtam erről. Tulajdonképpen én azt állítottam, hogy ők nem Tamanának hívják, de gyakorlatilag ugyanaz pepitában, más név alatt.
Én ugyanis csak a magyar szavakról "bizonyítom" be - logikusan - hogy hogyan keletkeztek :
A fantázia az nem szinonímája a logikának és a bizonyításnak. Ilyen használatban és értelemben, hogy "fogalomtan" csak elvakult ködevők képzetében van.
Nem, nincsenek bolgár tamanások. Ugyanolyan ködevők vannak, akik szentül meg vannak arról győződve, hogy a bolgár nyelv a legősibb és a bantu négerig bezárólag mindenki a bolgár nyelv alapján képezte X. ezer évvel ezelőtt az összes földrajzi nevet.
Dettó ugyanez igaz a baszkok elvakultjaira. Erre szokták azt mondani a Tamanásoknak: welcome in the club....
A módszerűk teljesen ugyanaz mint a tiéd, tiétek: elolvassák a mai térképet és ráböknek a bolgárul/baszkul értelmesnek vélt helynevekre. Azaz "bizonyítanak", ahogy te szoktad volt mondani.
Parasztvakítás a la blgarszkij és a la vasca. Egytáborban a magyar parasztvakítással.
Rendben van, megértettem, hogy történetileg, történelmileg satatöbbi. Mit kezdesz viszont ezesetben az alábbiakkal:
meredély, mártély, harkály, erdély, erkély, estély,kedély, szentély >< kastély ??
Semmit, röhögök a hülyeségeden. A latin CasteLLum LY váltását rohadtul nem befolyásolja. Te komolyan ennyire elvakult vagy????
Mondok neked egy analógiát: korteskedni, pereskedni szerinted bármilyen szempontból (mert "eskedni) a második fele párhuzamba állítható a te elved alapján? Kérlek válaszolj e kérdésre!
Én spanyol (baszk.v katalánv v. andalúz v akármi ) "tamanajellegű" kutatásra gondoltam, mikor a hispániai topominiákat próbálnák az általam kizárt terület kivételével beazonosítani a földgolyón.
Bármilyen szóba képesek vagytok belemagyarázni a magyar eredetet, ha egy kicsit is ejthető "magyaroschan"
"Kikérem" a többesszám másodikat :)) Én ugyanis csak a magyar szavakról "bizonyítom" be - logikusan - hogy hogyan keletkeztek : fogalomtanilag; csak erre vállalkoztam, nem pedig a magyarosch-okra. Ezt tartom is. (de kisharsányosan)
bolgár "tamanások A baszkokról ...
Őnekik is van topominiagyűjterményük ? Hol lehet megnézni ?
kastély az nem ősi magyar szó, hanem középkori, vagy még inkább reneszánsz latin
Hispánia: próbálták már a Tamanások
Félreértettél. Én spanyol (baszk.v katalánv v. andalúz v akármi ) "tamanajellegű" kutatásra gondoltam, mikor a hispániai topominiákat próbálnák az általam kizárt terület kivételével beazonosítani a földgolyón.
Egyébként - ha akarod - bármilyen "kétes" szót levezetek Neked kisharsányosan magyarul.
Ennél azért egzaktabb módszertan is kellene, nem elég borozni Pergyntnek mondjuk a krétai parton és fantáziálgatnia. Bármilyen szóba képesek vagytok belemagyarázni a magyar eredetet, ha egy kicsit is ejthető "magyaroschan"
By the way: A bolgároknál ugyanez a vonulat létezik, ő náluk is megvannak az "ősbolgárság a világ fénye" szemlélet, alias bolgár "tamanások". A baszkokról ne is beszéljünk: pár nappal ezelőtt még az Indexen is megjelent egy hír, hogy bizonyos emberek, főleg baszkok szerint a világ ősnyelve a baszk. Na, szerintem az összes Tamanást össze kellene engedni a bolgár, baszk meg mit tudom milyen népek hasonszőrűivel és bokszoljátok le egymás között. Aki életben maradt, annak a teóriája nyert. :o)
Értem én a cast-castello-castrum-castély(kastély) dolgodat,
Hát a helyzet az, ha érted a Castellum-Kastély lényegét, akkor abban egyetértesz velem, hogy a kastély az nem ősi magyar szó, hanem középkori, vagy még inkább reneszánsz latin átvétel. Így pl. a Castellumra visszavezethető összes toponimiának - még Krétán se - semmi közse sincs a magyarhoz.
Az jutott eszembe - a tárgynál maradva - vajjon (nyilván leszámítva a gyarmatos, meg nyelvátvételes helyeket) milyen eredményt hozhatna egy hispániai topominákat kutató akció, ugyanolyan szemlélettel, mint a KM-es Tamana ?
Hispánia: próbálták már a Tamanások. Érdekes, hogy te vagy a Tamana-hívő és nem tudod, hogy a spanyol toponimiákban milyen hülyeségeket próbáltatok már belemagyarázni?
Egy példa: Varga - elég sok Varga, Vargas, Barga, Bargas található hispán nyelvű területeken. Az összes tanamás fejest ugrott a kútba: yess, megvan egy tuti bizonyíték és szépen ráírták a baszk, meg hispániai tamanára, hogy Varga... Csak az a baj, hogy egyik se beszélt spanyolul, pedig egy szótár ez esetben igencsak elkellett volna...
én nem játszom a szavakkal, ti lapátoljátok ide ezt a sok hülyeséget
Ládd-é gyöngyöm Carolusom: nekem is van görbe tükröm ám ! :))
--------
Értem én a cast-castello-castrum-castély(kastély) dolgodat, - azt hiszem. Viszont Te se feledkezz meg a kas-ról, ami még a fu.-szok szerint is eredeti eredetű, viszont furcsán veszi ki magát az alaki, meg az értelmi hasonlóság.
Az jutott eszembe - a tárgynál maradva - vajjon (nyilván leszámítva a gyarmatos, meg nyelvátvételes helyeket) milyen eredményt hozhatna egy hispániai topominákat kutató akció, ugyanolyan szemlélettel, mint a KM-es Tamana ?
-------
Egyébként - ha akarod - bármilyen "kétes" szót levezetek Neked kisharsányosan magyarul. :))) pld.: a Campos del Mar-t.