Nem vagyok rajongója a a hosszútávon rövid sprintek lefutásánal 12-14 nap alatt a világ túloldalán, de fiatalos lendülettel, néhány extra nappal szép és tartalmas utat hoztak össze:
Ha valaki esetleg Szöul reptéren keresztül utazik, ott van lehetőség ingyenes városnézésekre, kifejezetten tranzit utasoknak. Időtartamtól függően, 1 órától, akár 5 óra hosszásra is. Jelentkezel, gyülekezel, felültetnek kisbuszra, elvisznek, visszahoznak. Ha kedves akarsz lenni, némi borravalónak örülnek az idegenvezetők, de nem tesznek még csak ráutaló magatartást sem! :)
Hong Kongban általában minden elég jól meg van szervezve, példás hely ilyen szempontból! :) Megtanulták, hogyan kell rengeteg embert hatékonyan mozgatni!
Ha becsekkolsz egyből mindkét gépre és a repülőtéren a tranzit folyosón mész, akkor elvileg elég egy óra. Ha jól emlékszem, ott volt egy újbóli biztonsági ellenőrzés és útlevélvizsgálat közben. De ez csak a tranzit utasoknak van, nincs akkora sor, gyorsan megy.
Egy jegy esetén a legrosszabb esetben felraknak a következő járatra, de általában úgy kalkulálják, hogy ne legyen gond az átszállásnál, pl. általában bevárják az utasokat, nekem is volt már 1 óra 20 perces átszállásom, Hongkongban, ami elég nagy reptér, de még a repülőn szóltam a sztyuvinak, hogy jó lenne, ha elsőként tudnék kiszállni, de legalább az elsők között, nem is volt gond, ráadásul közvetlenül kiszállás után egy ember a légitársaságtól jött is értünk és vitt minket közvetlenül a kapuhoz a következő járatra, szóval szerintem nem lesz gond.
Egy jegyen belül van az átszállás? Ha igen, akkor elvileg nem gond (általában bevárnak, vagy ha késik a géped, akkor felraknak a következőre), viszont ha nem egy jegy, akkor 1 óra az nagyon kevés, még akkor is, ha nincs feladott csomagod, amit meg kéne ugye várni; elég ha csak 25-30 percet késik a géped és már nem éred el a következőt.
szerintem nagyon jo, lelassulos hely, meg kevesen vannak, bar a spanyolok es franciak mar itt hippiskednek, azert meg jo es olcso
helyiek szerint meg 2-3 ev es vege a nyugalomnak, most meg a parton is lehet satrazni es normalis meretu kajat adnak
PP-Port Barton 350PHP es van kozvetlen Port Barton-El Nido minibusz, 700PHP (ismerem az olcsobb lehetoseget, de nekem belefert a 3 oras utra)
ez visszafele olcsobb
corong-corong: vegigsetalva, foglalas nelkul kellett egy kis ido, amig megtalaltam, amit kerestem, szempont volt a tisztasag es, hogy 5m-re legyen a viz a terasztol (az ismertebb helyek tele vannak vagy viccesen dragak)
itt kell a konverter:)
el nido szerintem egy kalap szar, tele ostoba turistaval
nacpanra adtam 600PHP-t, 6 orara egy motorosnak, siman ment
Tour A-t ingyenes kajakkal 1000-ert +200 EnvFee (nem 600) adtak a szallaso
sajnos 30km-re vo kakasviadal, kihagytam:)
El Nido-PP: 5 ora volt minibusszal
A buszok esetlegesen AC vagy ordinary, menetrend nem szamit
AC-s Cherry jegyet vettem idore, azt megsem AC-s busz volt, csereltem van-re
nem lesz a kedvencem, mint egy jó MMA meccs, pedig az is elinte elborzasztott.. viszont érdekes élmény, mindenképpen ajánlott felnőtteknek, legalább 1 menetre
Állatvédelmi oldalon pedig: fene se tudja megkora kegyetlenség, hiszen ezeket a kakasokat dédelgetik gazdaik, majd amikor ütközetben hunynak el, szépen megeszik őket. Az ipari csirketermesztés és levágás 100x rosszabb szerintem
Andan csak átmotorozóban voltam, de kaptam egy jó masszázst a La Petraban ahol emiatt sikerült jól lezuhanyozni meg rendbeszedni magam, akár beachet is használni illetve a város főtere felé ettem egy szuper hamburgert
Most Siargao, már napok óta tovább kéne menjek, de minden nap eltolom :) bővebb a blogon
Az "öröm" forrása nem az állatok szenvedése, hanem a tapasztalat át és megélése... Sem én, sem te, sem más nincs abban a helyzetben, hogy ezen változtasson... ezen lehet értetlenkedni vagy elfogadni...
De könyörgöm valaki magyarázza el nekem, hogy mikortól sokkoló egy élmény átélése? Lehet. Sőt! Biztos vagyok abban, hogy rosszúl fogalmaztam meg a mondani valómat az elöző hozzászólásaimban. De! Ha egy kakasviadal sokkoló egyeseknek, akkor mit szólnának mondjuk ahhoz, hogy ha el kellene menniük mondjuk a manilai erődhöz, ahol tízezrek haltak meg, vagy Kabayanba ahol a barlangokban több, mint ezer éves múmiákat lehet látni. Az ember leveszi a fedőt az urnáról és ott van egy 1200 éve halott ember akinek kivehetőek a tetoválasai? Esetleg, hogy mehet egy érzékeny lelkületű emberke egy vulkánhoz, ami tavaly 20 embert ölt meg, a történelem folyamán meg tízezreket? Amikor Taclobánban voltam pár hónappal előttem a Yolanda szuper tájfun minimum 12.000 embert ölt meg ebben az egyetlen egy városban, valamint 4000 tünt el (a hivatalos jelentések szerint országszerte volt 6700 halot) csak abban a városban, ahol óceánjáró hajókat sodort a tájfun a városra. A környékbeli, tengerparti pár száz, pár ezres települesinek áldozatait meg úgy ahogy voltak elmosta és elpusztította, mindenféle számadat nélkül? Tacloban, Leyte szigetén van, ami körül zajlott a történelem legnagyobb tengeri csatája, majd ezt követően közel két hónapban majd közel 60.000 ember életébe kerüt ennek az egyetlen egy szigetnek a bevétele (ezt a csatát hívják “Ázsia Normanidájának” - és még hátra volt 7103 sziget... Vagy Coron körül, ahol 40 japán roncs van, ahol nem egyszerűen emberek, hanem “gyilkosok” tértek örök nyugalomra - erről írtam a blogomban is: http://hungariangeographic.blogspot.co.uk/2013/04/hetfo-o-je.html Negras szigetén is rengeteg a látnivaló. A temészeti szépségeken túl akarva-akaratlanúl szembetalálkozik a turista azzal a hellyel, amit az amcsik benzin bombákkal égettek fel, aminek következtében a háború után évekkel is barna volt a föld az ott beleégett japán katonák vérétől. Sagadában a függő koporsók milyen hatással vannak az érzékeny lekületű emberekre? Ne addj Isten Banaue, ahol hivatalosan a fejvadászok a ‘80 évek közepén gyilkoltak (Borneón hivatalosan az ‘50 években volt ilyen) Bohol szigetén több százan haltak meg egy nem is olyan régi földrengésben? Akkor nem mentek a csokihegyekhez meg a kis makikat megnézni? Vagy Cebuba sem mentek, ahol egy toronyház tüzében 120-an haltak meg? Olyan eseteket nem is említve, mint mondjuk Kambodzsában a Killing Field ahol, egyetlen egy fához vágtak a bokájuknál fogja közel kétszát csecscemőt a komcsi rezsi pribékjei? Vagy esetleg a bolíviai Potosi, ahol egy Gellért-hegyni ezüstbányában 8-12 millió ember halt meg alig 150 év alatt? Pont ezért mondom, ha valakit kiaakaszt ezek után egy kakasviadal annak nem való a világlátás. Az maradjon a kaptafájánál, élvezze a nyaralását, egyen-igyon jókat, töltsön fel a Facebookra cool fényképeket mint egy tömeg túrista - de akkor könyörgöm, tarsa magában a hülyeségeit, felesleges hülyét csinálni magából ország-világ elött.
Azert az ismerjuk el, hogy aki egy olyan esemenyre megy el "gyanutlanul", aminek a neveben is benne van a "viadal" szo, az nem biztos, hogy valaha is eljut a falu hataran kivulre.
Azt gondolom, hogy itt nem erkölcsi, vagy morális kérdéseket kéne megvitatni, arra is van megfelelő fórum. A kakasviadal az az érzékenyebb lelkű embereknek sokkoló lehet. Ennyit nem árt tudni, mielőtt valaki esetleg gyanútlanul, családostól bevetődne oda.
Döntse-e el mindenki, hogy bírja, vagy sem. Innen ez magánügye mindenkinek.
Én megnéztem, arénában, mert tudni akartam és ismerni a filippínók ezen oldalát is. Hogy mit gondolok erről morálisan, az nem ide tartozik. Az ő életük szerves része ma még.
Nem értem mit kell proliskodni, és olyan szavakat megpróbálni a számba adni, amiket se nem mondtam, se le nem írtam? Ha ennyire zavar benneteket egy adott kultúrában elfogadott dolog, akkor mégis hogyan tekintetek azokra az ott élő emberekre, akiknek pl a kakasviadal természetes? Vagy azokra a látványoságokra, amiket ezek az emberek alkottak? Ugyanilyen lekezelő arroganciával? Ugyanilyen "én vagyok a nyugati mindentudó okos, mert van korlátlan internetem"? Ugyan már! Ha nem érdekel, nem voltál, nem tapasztaltál meg ilyet akkor mitől érzitek magatok felhatalmazva arra, hogy arról véleményt formáljatok? Esetleg érdemi véleményt alkottok, de mi alapján is? Az eltorzúlt érzéseitek és a korlátlan internetnek hála!? Aki proli, az maradjon a kaptafánál és szemetelje teli a fórumokat olyan komoly dedós kérdésekkel mint, hogy hol van szállás, mennyi a transfer a repülőtérről, hol lehet pénzt váltani, hol van kihalt fehér homokos tengerpart "occsó" de azért öt csillagos vendéglővel "mégoccsóbban", ki a megbízható sofőr "occsón, de azért beszéljen magyarul", hol van helyi abc ahol fellehet tölteni az otthonról hozott konzervkészletet meg ilyenek... A kakasviadal úgy tünik egy ilyen választóvonal a proli meg az utazó között
De ahogy amaszat, pannn és mégbiztos vagyok benne sokan mások is...attól még egy pillanatig sem gondolom, hogy nem kellene utaznunk, hogy ezért otthon kéne maradnunk.