Idén próbálkozom a gyömbérrel 3. éve, mivel a boltban csak öreg, szálkás gumókat kapni, amiből nem lehet normális pácolt (szusi) vagy kandírozott gyömbért sem csinálni. Persze tudom, készen is lehet venni.... Szóval szerintem baromság, hogy (ha nem szabadföldbe kerül) lapos edénybe kell ültetni. Én vödörbe teszem, kicsit rátöltök földet évközben utólag, mint a burgonyánál. Ettől függetlenül - bár szépen kihajt és zöldell, nagy gumószaporodásom még nem volt :( Meg kell várni ősszel a lombozat száradását, utána lehet felszedni. Vagy csak télire fagymentes helyre tenni. Van kurkumám is, hasonló rizóma, állítólag nagyon egészséges, izületekre stb. de baromira fog. A levélzete szebb. Egymás mellett jól megférnek. Ez utóbbi rizómája kínaiaknál megvehető pl. Ázsia Center Bp. 3. emelet. Én a pácolt gyömbért is itt veszem kilósban, amíg nem terem nálam nagyban :) Gyömbérből vannak díszfajták is, szép virággal.
A trópusokon igen, de a mi fagyos telű klímánkon nemigen érdemes fűteni annyitt. Persze, ha van egy télen is működő üvegfalú fürdőmedencéd és ott elfér, akkor rajta.
Szerintetek direkt csak a terméséért van értelme foglalkozni a piros gauvával? Még nem kóstoltam,de megtetszett a kinézete és vásároltam 2 éve két tövet.
Képzeld! Az egyik citrusos ismerősőmnek a műszerész barátja csinált egy kis 12x15 cm vízzálló dobozt amiben van egy computer ,akku, wifi. 16 cserépben ellenörzi a nedvességet, nézi a hőmérsékletet, napfényt, talaj PH-t. Vezeték nélkűl csatlakozik a telefonhoz vagy a laptophoz és annak a kijelzőjén látszik minden. Ja, és e-mailt kűld ha locsolni kel. :-)
A benti növények ezidáig jól viselték a telet. A 16-os légkamrás polikarbonát igencsak bírta a hideget. Főként,. hogy az alsó részen két 16-os van egymásba rakva.
Sajnos a napsütés esetenként igencsak elmaradt. Akár közel egy hét kihagyás. Ez a legrosszabb.
A papayáddal ezek szerint nincs baj, hajlamos ilyen időben a felkopaszodásra (fényhiány). Így egy kevés levélhullás szinte természetes.
Köszönöm, a kávé még csak most kezdi a virágzását, sok bimbó van rajta.