de jó, h. ezt megemlítetted!!! v.hogy meg is feledkeztem róla, pedig az egyik száma nagy sláger is volt a 90-es (?) években - a dallama még most is itt van a fülemben:)))
a legutóbbi résznél már nagyon figyeltem a háttérzenére is!
Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Amerikai "társai" viszonylatában időnként művészfilmes kereteket is feszeget - ez főleg a '90-es években készült epizódokra jellemző. Az elkövetőket szinte sosem a nyereségvágy vezérli, tettük emocionális indíttatású, az érzelmileg kiszolgáltatott - gyakran álomvilágban élő - emberek tehetetlenségének kifejezőeszköze.
A filmek nagy erőssége - a már általatok is említett - gondosan kiválasztott zenei anyag. Ebből a szempontból a kedvenc epizódom az a - nálunk a 90-es évek közepén vetített - darab, amelyben végig a Pink Floyd Shine on you Crazy Diamond c. számának dallamai szólnak. A cselekményből annyi rémlik, hogy az éjszaka közepén egy erdőben találnak egy hullát. Az esemény többnyire egy közeli faluban és annak vendéglőjében játszódik egy őszi szezonban. Mindenesetre fantasztikus az összhang a képek és a zene között.
Végül még egy jellegzetességről szólnék, ez pedig az operatőri munka. A kamerakezelés egyértelműen a feszültségteremtés egyik legfontosabb eszköze. Eklatáns példa: nagytotál egy egy szobáról, ahol egy tanú nyilatkozik a nyomozóknak, majd a kamera hirtelen ráközelít az aggódó arcra, így kifejezve, hogy az illetővel valami nem stimmel.
A legemlékezetesebb részek az mtv-ben 1987-88 körül vetített részek voltak számomra. Főleg Frank Duvall szuper zenéi miatt. Annak idején a középiskolában a szünetekben nyomattam a Frank Duvall nótákat.
Azért nem semmi, huszonöt évig mintha megállt volna az idő...
Derrick főfelügyelő - Horst Tappert (Szabó Ottó)
Klein felügyelő - Fritz Wepper (Gálvölgyi János)
Berger - Willy Schäfer (Szersén Gyula) - (a később szinkronizáltakban Kajtár Róbert)
:DD
A Columbóban is, a Derrickben is rengetegszer ugyanazok játszották a más-más szerepeket... érdemes megnézni (IMDb), van olyan színész, aki húsz különböző szerepet játszott a sorozatban. Érdekes.
(Columbo is, Derrick is minden ügyét megoldotta, mégsem léptették soha elő őket
Tegnap egyébként volt egy nagyon korrekt pillanat a filmben: egymás mellett a két nyomozó, Harry kicsit előrébb, Stefán mögötte-mellette-fölötte, s mindketten néztek előre, el a kamera mellett. Sajnos mire rámozdultam volna a fényképezőgépre jött a snitt.
Gondolom ez egy hiánypótló topic. Akár annak apropóján is, hogy tegnap a Duna műsorra tűzte az egyik epizódot, meg különbenis: 2004-et írunk, rég ideje, hogy legyen.