azért kaptam ki hogy ebben a dög melegben száradjon a talaj, meg a gyökere hátha. A kicsikkel az van ha jól udom hogy teleltetni kell,na nekem erre lehetőségem sajna nincs, mert se pince, se garázs, se télikert nincs jelenleg.... :( ha nem éli túl akkor vagy nem próbálkozom többet vele, vagy full fejlett fát veszek pár év múlva... addig minden évben félreteszek egy kis pénzt rá.... :(
/most nagyon de nagyon el vagyok lkeseredve.... :( /
Azért egy próbát megér. Tedd vissza, vagy odébbegy méterrel ahol már nem iszapos a föld. Az ültetés évében valóban többet kell locsolni, de nem annyira, hogy iszapban álljon a növény. Nem baj ha most nem látsz rügyet, számtalan rejtett rügy van a fán, ahonnan képes kihajtani, ha megfelelőek a körülmények. Kidobni nem kell, jövő nyárig bármikor kihajthat.
Gyökereztető hormon? Hát ilyet még nem hallottam. A növényed sajnos menthetetlen. Én is ismerem milyen érzés, ha kipusztul a facsemete. Legközelebb mindenféleképpen egy kisebb példányt vagyél és ültess. A nagyoknál szerintebb több a rizikó...
na úgy megijesztettél hogy azon nyomban kiástam, mert nem volt rajta még egy árva rügy sem.... hát valóban tiszta egy merő viz a föld, majd hogy nem iszap, könnyedén ki tudtam emelni miután körbe beleástam. Szépen meg van indulva gyönyörűen teli van a föld hajszálgyökerekkel. (tavasszal ültettem) most kint hagyom a napon mára, addig kiszárad a verem is meg a gyökérzet körül is és akkor hátha meg lehet menteni... van ilyen gyökereztető hormonom... adjak neki esetleg...???
Az általad leírt földtípus jól tartja a vizet. Hiába látod, hogy a teteje száraz, az azért van, mert ott éri a napsütés. Lejebb még elég nedvesség van a talajban.
Nálam ugyanígy pusztultak ki a barackok, hiszen itt Szegeden nagy belvízek voltak még márciusban is. Úgy néz ki, hogy a fa kiszárad, de közben kirohad a sok nedvességtől, esőtől. A növényeden, ha nincs ép rügy akkor kipuszult, de szerintem tuti, hogy nem találsz rajta épet.
Az volt a baj, hogy agyonöntözted. Az őshazájában sem kap mindennap esőt. A gyökerek akkor tudnak fejlődni, ha kicsit keresniük is kell a vizet, vagyis akkor próbál lejebb hatolni a nedvességért. Ilyen egyszerű. De te mindennap nyakon öntötted őket, így megbolondult. Elég lenne csak a természetre bíznod az öntözést. És csak akkor locsolni, ha 1 hónapja gyakorlatilag nem esett mérhető mennyiség.
kissé meszes, kissé agyagos de fekete jó föld, minden megterem benne. Akkorák a koviubik hogy azt hitték multkr hogy kígyóubi. Parák is szépek. fű is nő ha kell ha nem.
Lehetséges, mert az állandóan vízben ázó gyökerek megfulladhatnak. Gyökérrothadás is felléphet, ami után éppen úgy elszáradhat, mintha nem kapott volna elég vizet.
a kis fám tavasszal a megfagyás után újra megindult, nőt egy nagyobbt -kb 20centit-majd megált, mostanában pedig elkezdett sárgulni, leszáradni és a levelei leesnek... :( Ugyan úgy megkapja azt a lavor vizet mint eddig minden nap. Tudtok tanácsot adni mi lehet? Esetleg vegyek neki valami műtrágyát? Alatta volt egy kis trágya, lehet eddig tartott.... ???
Szia - képzeld idén megtaláltak minket is bolhák, huh de mérges voltam. Elő az Actarát jól lefujtuk a fát és el is tüntek, kell ismételni két hét mulva? Vagy csak akkor fujjuk ha ujra bolhás lesz.
Én várnék tavaszig a levágással, hadd fásodjon meg rendesen, nehogy letörjön egy nagyobb szélviharnál ( jó kis támaszték ))). )
A levélbolhára szerintem is az actara a legmegfelelőbb, Persze olyan nincs - pláne fertőzött területen -, hogy egy szer hatása 1 évig bírja. Én egyszer a "csokit" fújtam le BI58-al ami köztudottan lassan bomlik le, de hát nem étkezési szándékkal ültettem))). Az összes levele megpörkölödött és java részt le is hullott, azóta maradok inkább a jól bevállt actaránál, vele semilyen problémám nem volt még. Szerencsére nálam nem kell sokat permetezni, ált. évente egyszer, max kétszer. Az idén még semmi nyoma rovarkártevőknek.
El kell, hogy mondjam, hogy hasznos volt wieder válasza a számomra. Most már az új hajtás majdnem akkora mint az elfagyott rész. Az érdekelne, hogy most június végén elvághatom-e a száraz részt, vagy inkább várjak tavaszig? Nem lesz semmi baja ha így hagyom, esetleg pont ellenkezőleg, akkor lesz baja ha most elvágom a száraz ágat? Mellékelek képet:
Actara nevű szert ajánlották nekem, és úgy néz ki bevállt. Viszont nem tartós a hatása, havonta ismételni kell a permetezést. Na ez az amit meguntam, meg a fa is túl nagy már, ezért az enyém maradt levélbolhás.
Van egy 4 éves, két méter magas fánk. Úgy érzem, jó helyen van, nagyon gyorsan nő, idén egy hónap alatt gyönyörű két méter széles lombot növesztett. Ami miatt szomorú vagyok, hogy idén is megjelentek rajta a tetvek. Tavaly is kellett kétszer permetezni, olyan sok volt rajta. Végül teljesen elsárgultak a levelei.
Lehet, hogy nem a legjobb szert használtuk?A nevét nem tudom, mezőgazdasági boltban ajánlották.
Két hete ültettem normál selyemakácot kb. 2,5 métereset. Ültetőgödör, földdel kevert marhatrágya locsolás. Kb. egy hete igen sok levele sárgulni és hullani kezdett. Kártevő nincs. Naponta locsolom és öntözőrendszerrel ellátott területen van. Szinte végig süti a Nap, szép bimbói vannak. Mi a baj?
A gyeptéglát visszatettem, így azon keresztül kapja a vizet. Ez lehet a gond?
A barna rész elfagyott. Meghagyod a legmagasabban lévő kihajtó ágat, óvatosan felkötöd, a fagyott részhez, hogy egyenesen nőjön , majd a megfelelő magasságban (170 cm) lecsíped a tetejét és akkor onnan fog szétágazni, kialakítani a koronát. Időközben ha kicsit fásodik a zöld ág akkor le is vághatod a kihajtás fölötti részt az elfagyott résszel, egy pici hajlat lehet, hogy lesz még, de idővel eltünik. Gyorsan nő, pár év múlva jó eséllyel nem is fog látszani, hogy honnan hajtott ki az ág.
Lenne egy kérdésem a számotokra, bárki tud segíteni, nagyon hálás lennék. Van egy selyemakácom melyet a tél valamennyire megviselt. A fa magassága kb. 170 cm, abból az alsó 120 cm szépen fejlődik, zöld színű, míg a felső 50 cm barnás színű. Az alsó részen vannak hajtások és már vastagabb is mint a felső, melyen nincs hajtás. Nagyon nem értek hozzá, mi ha az elhalt részt eltávolítim (és hogyan?) Nőni fog tovább? Vagy ennyi, 120 cm marad a törzse (ezt nagyon nem szeretném)? Mi a teendőm?
Hány éves koráig lehet átültetni a selyem akácot ? Az enyém most 3 éves, kb.1,5 m magas husáng, a felső 30 cm-es részen van pár levél. Átültetném, mert csak teleltetni ültettem ki a cserepéből, de a mostani helyén semmiféleképpen nem maradhat.