Előző héten kétszer is lepermeteztem chorussal a virágzó meggy fámat.Egy hétig nem voltam otthon.mintha leforrázták volna.Monilia. Se levél se virág.van még esély a megmentésére? Vágjam vissza az összes ágat az erősebb vázágakig,akkor talán túléli?Egy,fúlos permetezést már kapott,
Ott a zöld háznál? Jobb is lenne egy központi tengelyes korona, mint így.
/Gyakran nézelődők az Earh-on. Egyszer végig mentem a BAM vonalán a Bajkál tótól Vlagyivosztokig, aztán 'közúton' New York-tól San Franciskóig. Egy élyszakám ráment - este 10-kor kezdtem és azt vettem észre, hogy már pirkad kint. Azóta vigyázok! Szép gyümölcsösöket lehet nézni az utak mentén Olaszországban, és a Japán gazdálkodása is érdekes./
A bolt mellet 2 házzal van 3 db amit vandál kezek metszettek . Ezekbe szerintem kár belenyúlni mert csak rosszabb lesz . Erre el tudok képzelni egy magasabb törzset amiből ernyőszerűen csüng a korona lefelé .
Micsoda remek ez a mai kommunikációs technológia ... az ember bármikor megnézheti milyen fák vannak az ország másik végében az utcákon ... : ) .
Ha úgy nézzük a bolttal szemben állót , hogy a fehér ház legyen a háttér akkor jól látszik , hogy milyen az ágrendszere ha moníliásodik azt lehetne látni mert a visszaszáradt részeknél erősen kihajtana és száraz részek lennének a fákon . Az látszik hogy belemetszenek még az elején de így is bőven elfér a vezetéke alatt .
Szerintem sok felé vannak az országban ilyen helyileg alkalmazkodott " fajták " meggyből .
Nem mind meggyfa ... a nagyok azok valami acer félék azokon vannak a csomók . Pl a templom felőli részen egy rózsaszín bolttal ( legyes bolt ) átelenben vannak . Így semmit mondóak de érésben nagyon mutatósak természetesen a kertekben udvarokban is vannak .
Nem moníliásodnak egyáltalán anyósom kertjében is van és kukacosodni kukacosodik de nem lesz moníliás . A saját gyökerükön kis gyenge gömbkoronát nevelnek ez kiskertbe szerintem ideális ... nem ér az égig könnyen szedhető . Majd érésben csinálok fotót ha ...nem felejtem el .
Megnézegettem a meggyfákat. Fölülről jól látszik a lombkorona nagysága. Közelről, lentről nézve nekem úgy tűnik, hogy sok moniliás levélcsomó van rajtuk. Persze ha bírja a fa, akkor nem érdekes, a termés a lényeg.
Nekem is minden meggyem kivétel nélkül gyökétsarjról van, ha jövő héten hazamegyek és találok még (múlt héten kivágtam párat), nagyon szívesen küldök, ha tetszik neki a helye, 3-dik évesen biztos terem, ha nem tetszik a gyümölcse, akkor még egy kapavágással kivághatod.
Ha esetleg valaki Vókányban jár ( Baranya megye ) és jó fajta meggyere van szüksége akkor érdemes megnézni a főutcában ( Kossuth ) levő fákat . Nem metszik nem permetezik és miden évben roskadoznak a nagyszemű meggy alatt . Az egy ottani tájszelekció erősen sarjazik a gyökere úgy szaporítják . Én is hoztam belőle a ház melletti kertbe tettem pár tövet . Jól szedhető hosszú szárú nem fürtös és korai ... bár több érésű is van tehát nem egészen egyformák . Ha mellé tennénk az érdi bőtermőt akkor ennek a főutcai fajtának szebb a termése . Talán a " bosnyák meggy " elnevezésű körből eredhet bár Vókány inkább sváb falu , de több faluban is látni ezeket a szép utcai meggyeket .
A pécsi piacra is hoznak valahonnan a környékről valami csodaszép korai meggyet kb meteor érésidőben de fekete és hatalmas szemű vastag szárral . Itt valakinek érdemes lenne ezeket felkutatni és gyűjteménybe rendezni szerintem magasan verik minőségben a hagyományos ( hivatalos ) fajtasorunkat .
Google Earth-ön megnézhető bár télvégi vagy őszi képek vannak fent .
A legtöbb fajta jobb valamilyen szempontból, mint a többi. Mindig a 'szempont' dönti el, hogy mit 'érdemes' ültetni. Ezért kell alaposan utána nézni, mielőtt dönt az ember. Nagyon sokszor nem a legjobb, legszebb, leg... mellett kell döntenünk az adottságaink miatt.
A Csengődi meggyről mi a véleményetek?Egy hete ültettem egy fát,nekem még ilyen nem volt eddig.Egy Érdei bőtermőm már terem,mellé vettem ne legyen egyedül.
Miért? :) Én is ha tanulnék többet róla valszeg meg tudnám csinálni, de ő ugye jártasabb.(már ismerkedtem vele felszínesen) Meg pont a vackorkákat hazahozom majd ősszel és pont kell neki vackor. Tehát csereberélünk. De magam szerelem, de hát abban jártas vagyok :)
Miért az ismerősöddel oltatnád be a fádat? Biztos, hogy Te is meg tudod azt csinálni és sokkal nagyobb öröm. ( A motorodat szerelő szerelgeti? Nem Te?)
Én eddig "mindenhol" magoncokban gondolkodok(mogyoró, dió, meggy, őszi, szilva. Oltva csak akkor lesznek ha nagyon "rossz" a gyümölcs, bár pont most kerestem vackorkákat az erdő szélén. Na ők tuti oltva lesznek ismerősömmel.
Érdekes a meggy: én azt tapasztalom, hogy a köpött magból is viszonylag normális gyümölcs fejlődik, tehát akár oltás nélkül is elérheti egyik-másik kisebb szemű nemes meggy minőségét...