Jelen esetben igazából mindegy. Lesz egy tartószerkezet, ennek az oldalára lesz felcsavarozva a cseresznye, kvázi a látszó részként. A szerkezetet még nem tudom miből csinálom, van itthon tölgy, de azt picit sajnálom felhasználni, lehet hogy veszek fenyőt. A cél, hogy jól nézzen ki a látszó felület, ezért a hibákat valahogy kitölteném (mint az asztallapnál a diót a fekete epoxy-val), de nulla statikai szerepe lesz.
Van egy belső szerkezeti váz, a cseresznye erre lesz felcsavarozva, külső keretnek a "lebegő" ágyra. (a sok extrát amit szupermario megcsinált kihagyom)
Műszárított cseresznye, picit repedezett, picit csomós, egyébként gyönyörű anyag. Ágy lesz belőle (vagy fogpiszkáló). A végső felületkezelés vagy színtelen, vagy valami cseresznye jellegű olaj lesz (rubio). A kérdés az lenne, hogy mivel javítanátok a hibákat ? Mármint milyen színnel ? Van itthon epoxy és fekete pigment, de ez valahogy nem tetszene a megrendelőnek (kislányom), mondván, hogy a "hogy néz már ki a fekete ezen a világos fán, apaaaa ?"** Ok, de akkor mi legyen ? :) Van woodfillerem is mindenféle színnel, de ötletem sincs, hogy ide mi lenne harmonikus. Induljak el valami világos szín fele ? Vagy maradjon a fekete ? Vagy próbáljak cseresznye színt találni valahol ?
Szerintetek ?
* Csak a nagyjából van gyalulva, nem végeztem még, de gondoltam jobb lesz, ha két lépésben kapja, tud akklimatizálódni picit.
** Ott tartunk, hogy majd valami leeső darabon azért csak kipróbáljuk, mert szerintem nem lenne rossz a fekete sem.
A napokban akadtam rá a Holzstar ADH 31C és az ADH 26C gyalugépekre. Nekem nagyon szimpatikusnak tűnnek. Különösen azért mert az asztal egyben nyílik fel, nem úgy mint a Holzmann vagy a Bernardó gépeknél. lehet ezt is kapni 220 és 400 voltos változatban is. A 31C, 2200 wattos a 26C, 1700 vattos. Mind két gép három késes, de ebben nem vagyok biztos mert van ahol kettő kést írnak, van ahol hármat. Ami még tetszik, hogy a vastagoló tekerője mellett van egy számláló ami a pontos magasságot mutatja. https://www.youtube.com/watch?v=XR8BRDLjMTc&t=14s
Ha netalán valaki olthatatlan vágyat érezne egy 12egytucat fajta (ez éppen Verto névre keresztelt)oszlopos asztali fúrógép iránt, most adott a lehetőség, megválok az enyémtől. Gondoltam, mielőtt meghirdetem közzé teszem itt. Az oszlopot kicseréltem vastagabb falúra, mert az eredeti csak addig volt egyenes amíg nem akartam vele fúrni.... +80mm-rel meghosszabbítottam. A védőburkolat ~1hét után esett le róla, a tartója helyett csináltam rétegelt lemezből másikat, de sosem raktam vissza azt a lehajtható baszinkát. Talpa, asztala öntöttvas.
Ez tapasztalás? Mert még fűtőérték tekintetében is jónak írják?
A kérdésem lényege az volt hogy van-e tapasztalat (jó vagy rossz, bármi lehet) mert fenntartással kezelem a világhálón leírtakat.
Az logikus hogy egy gyorsan növő fa nem lehet keményfa: ez elég gyorsan nő!
Ha a tüzifának használjuk akkor a fűtőértéke függ a megkötött CO2-től és a növekedés ütemétől és a víztartalomtól: és eleve a puhafának nem lehet magas fűtőértéke mert azt mindig egységnyi tömegre számolják.
Van a kertben 1db fa ami kinőtte a helyét tehát ki kell vágni, egy részéből biztos hogy tűzifa lesz, de ha igaz amit írnak akkor szauna padokhoz tervezem egy részét felhasználni.
Amiket írtam az a technológiára vonatkozik, nem pedig a fényességre.
Volt talán 15 gloss köröli felület ami annyira matt, hogy szinte nem is látszik a rajta lévő lakkozás. A normál selyemfény 30 gloss környékét jelenti. Ergo semmi közük a tükörfényhez. Ahhoz eleve egy tarnszparens, nagyon sűrű alapozó kell, más düznivel, 450g/m2 anyagszükséglettel.
Ha megézel egy igényesen festett/lakkozott frontot annak nagyon "puha" a tapintása. A széleken nincs anyagvastagodás, a lakkozás tökéletesen kifeszült. Ezt nem lehet olcsó lakkokkal és kevés munkával elérni. Ha másképp lenne, akkor a Milesi, Remmers, Sayerlack stb. nem tudná eladni az ipari termékeit.
Leginkább attól függ, hogy mennyi UV-t kap. Beltéren is releváns, pl ha az ablakon csak egy része fogja kapni a direkt napot, akkor az ki fog fakulni. A jó hír, hogy helyileg lehet kezelni és felújítani, kicsit megcsiszolod, bekened, letörlöd, pár napig büdös, de másnap rá lehet menni.