Kb. 7-8 évvel ezelőtt, amikor még nem borult fel ennyire az időjárás volt, hogy már április 4.-én kiültetterm 10 db paradicsompalántát és amikor jött egy kis fagy, műanyag vödrökkel takartam őket.
Kintre csak azért , hogy ha bent permetezek akkor egy hétig csak a külsőből szedhetek , 2 tő koktél bőven elég . Fóliába juni 25 után vannak az első ehető parik.
Mivel erre az oldalra már nem nagyon jövök fel, és a fenti oldalon írtam ősszel a mustárporos tartósításról, így oda tettem fel ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.
Még május elején is lehetnek fagyok.... kár lenne reckírozni. A fóliába is április 25 körül ültetem ki de ha kell le tudom takarni fátyolfóliával. De mindenki a saját kárán tanul.
A korai magvetés fény nélkül csak ront a helyzeten. Szerintem van már szakirodalma a világításnak - fényerő, világítás hossza, fény színe és hasonlók. De ha világítással besegítesz akkor május közepére túlfejlett lesz a palánta, jobban visszaveti a kiültetés.
Ti ilyenkor még nem vetitek a magokat? Jó lenne, ha a szokásos július eleji termőre fordulást kicsit előrébb lehetne hozni (lakásban nevelt palánták, Lugas és Orkádó, május közepi kiültetés a kertbe). Van bármi, ami a korai magvetésen kívül segítene ebben, vagy még ez sem az igazi? (Fóliával nem nagyon szeretnénk foglalkozni.)
Én tavaly "dobtam le a hajamat", amikor sorra jöttek szembe velem emberkék, akik csupán bio-módszerekkel akartak megküzdeni pl. a tavalyi monília-nyomással... (meggy)
Aki enm hajlandó tudomásul venni, továbbra is annyira "bio", hogy minden permetezést, védekezést ördögtől valónak tart, annak nem lesz termése. Ilyen egyszerű ez. :)
Nekem írtad válaszként, ráadásul vigyorjellel a végén.
Kedves Nóra! Már megbocsáss, de te itt miről beszélsz? :) Írtam én olyat, hogy te nem vagy képes megtalálni a megfelelő permetszereket, és nem vagy képes a kártevők azonosítására? Vagy olyat, hogy neked nem volt termésed? :D :D Annyit írtam (és téged nem megszólítva), hogy permetezni kell, védekezni. Ennyi. A permetezés nem zárja ki a "természet megfigyelését" (sem),és még csak bele sem rondít a természetbe. Ez persze csupán az én álláspontom. De, ha te nem szeretnél permetezni, szíved joga, nézegesd, figyelgesd a természetet.
Az AmazoN-ról írtál? 1 tasak 100 gr, és 10 l vízhez 10-20 gr-ot ajánlanak. Már meggondoltam, nem veszek, mert valamennyi termés anélkül is van, és vele együtt nem lenne szerintem annyival több mint a bekerülési kötsége.
Tíz 10 literes permetezőhöz elég és tényleg jó, idén semmivel nem kezeltem a kb. 100 tő paradicsomomat, csak ezzel és csak a legutolsó kezelés után kb. 1 hónappal (szeptember vége felé) romlott le az állomány. A moníliás meggyeimet 3x kezeltem, elképesztő, hogy milyen hajtásnövekedést okozott a fákon...
Tudom hogy volt ingyenes szállítás, de csak tegnapelőtt beszéltünk a készítményről azzal aki ajánlotta. Egyébként a gazdaboltban a legdrágább, mint a legtöbb árú.
Ha belegondolok, lehet nem is érné meg hogy vegyek. Valamennyit így is ad a kert, a készítményt használva annak árával nem lenne több a termés, plusz még foglalkozni is kell vele.
Van egy szer amit idén akarok kipróbálni ami nem vegyszer 0 nap a várakozási ideje, nagyon sok betegség megelőzésére használható. Egy barátom ajánlotta Ő tavaly alkalmazta és bevált nála. https://www.gazdadiszkont.hu/m-guard-1-kg
Hm... Hát kíváncsi vagyok, mi lesz, ha elfogy az a régi, lejárt Cuproxát, amit már pár éve használunk. Idén még elég lesz, aztán már valószínűleg venni kell újat.
Nem fogy gyorsan, a paradicsom, a birs és néha a krumpli kap belőle. Tavaly kellett mindenre (egyszer elég volt), az előző évben meg talán 2021-ben is csak a birset kellett permetezni, elég száraz volt a nyár, akkor a paradicsomot nem fújtam.
Nekem az a tapasztalatom, hogy ülepszik. Ezért használat előtt alaposan felrázom. Az enyém sok éve lejárt. Évente egyszer, vagy még ritkábban használom.
Régebb óta használom én is a Cuproxatot kedves Nóra az Ön ismertetése, illetve tanácsa alapján. Nagyon jó tapadóképessége, és hatékonysága meglepett. 2023 ban azonban némi változás jött. Az elfogyott régi helyett a tavalyi évben egy újonnan vásároltat bontottam meg és használok. Nagy meglepetésemre láthatóan hígabb a vásárolt permetszer. Ezen kívül a tapadóképessége is hagy a korábbiakhoz képest kívánnivalót. (Illetve nem látom a korábban már megszokott zöldesszürke színét a leveleken.) Valaki használja e még CB Nórán kívül? Mi a tapasztalat vele kapcsolatosan?
Szerintem, nem olyan bonyolult téma ez. icipici utána járás, keresés segíteni tud. Jómagam rendszeresen permeteztem tavaly a paradicsomot, paprikát és minden más olyan kulturnövényt, amit érinthetett gombafertőzés. Plusz a rovar kártevők elleni védekezés is komolyan megjelenik, mint feladat (a paprikáim első terméshulláma teljesen odalett, mindet tönkretette a gyapottok bagolylepke lárvája). Ahogy változik a klíma, úgy "romlik" a helyzet a védekezés terén. Aki enm hajlandó tudomásul venni, továbbra is annyira "bio", hogy minden permetezést, védekezést ördögtől valónak tart, annak nem lesz termése. Ilyen egyszerű ez. :)
A repedősség valószínűleg függ a talajtól. (Bár a régi fajtám egészen másféle talajban is repedt.) Van egy szőlőm (Nagyezsda), amiről azt szokták írni, hogy nem reped; hát nálam két éve a szemek nagyobbik része elcsattant. Ha ezt gyakran megismétli, lehet, hogy kigyomlálom.