1:1 az állás. Ő kritizálta a lemezünket, mi meg kritizáltuk a kritikáját. Kb. ugyanannyian olvasták mind2-t...Szerintem lefújták a meccset. Különben ez a "szerintem" hiányzik leginkább az ilyen jellegű írományokból. Nekem elsőre az jutott eszembe róla, hogy: "..és a költő, no meg a filozófus? A paraszt nem állja. Hát fogd barátom, ott a csákány, vagy az eke szarva..." Randa egy mesterség a zenekritikus, dehát le van......
Hát lehet... Mindenesetre roppantul tudnak idegesíteni az efféle áthallásos szövegek, amiből semmi mást, mint leginkább malíciát lehet kiérezni érdemi indok, tartalom híján. Na, erről ennyit...
a blues-t z vel ejtük, érdekes, hogy az indexes nickedre is utal...
de ettől függetlenül szerintem nem (igazán) fika, talán nincs oda érte, de rosszindulatúnak nem érzem, a mesterséges int. elég béna szöveg, nem illik ide, hogy mit akarhatott vele? talán mesterkéltnek érzi a lemez komolykodását?
Gyerekek ezt könnyen lehet kezelni: hogy mit ír a vantu, az tökmind1. Főleg az ilyen minirovatokban, ahol tudvalevően max 1 alkalommal meghallgatott dolgokról írnak.
(Igaz. Akkor meg pláne. Több idejük van a nem-felszínes kritikákra... Bár kétségtelen, ehhez meg kell hallgatni a lemezt, lehetőleg nem is egyszer, majd rendezni kell a gondolatokat, érzéseket, ráadásul utána használni is kéne az Isten adta újságírói tehetséget. Mindez persze időigényes. Nem mindenkinek megy.)
"nekem inkább az jön át, hogy a hivatalos sajtóanyagból (meg máshonnan) ollózgatott, és nem a saját szavait írta le"
Pontosan erről van szó, nekem is teljesen ez jön át, és ez dühít. Dől az arzén belőlem, mert bár utáltam, amikor azt mondták nekem a kamaszkori renitens magatartást fantasztikus empátivál toleráló, amúgy zérushoz konvergáló pedagógiai érzékkel bíró lények, hogy nem kötelező gimnáziumba járnom, mégis be kell látni: igazuk volt (még ha ez elkoptatott demagógia volt mindig is). Nekem sokat számít egy újságíró hozzáállása, stílusa, stb (zenei téren meg különösen). De hogy egy zenei újságíró ennyire felületes legyen és szarjon bele abba, ami csinál, az csak azért rökönyít meg, mert tudom, hogy mennyivel másképp is lehetne ezt csinálni. Tisztességgel, lelkesen. Németh Róbert (HS7) szerintem jól ír, ha pedig a korábbi generációra gondolok, akkor pl. Szőnyei Tamás, Herskovits Iván.
A mesterséges intelligencia említése a stílusok mellett ("egy mesterséges intelligenciával rendelkező, rockkal keresztezett folklór lemeznél") talán csak utalás lehet az elektronikus megszólalásra, groove-okra, de lehet, hogy megint naiv vagyok :-). Mindegy.
Nemtom, nekem inkább az jön át, hogy a hivatalos sajtóanyagból (meg máshonnan) ollózgatott, és nem a saját szavait írta le. Ez a "szürreálisan érzelmes dalszöveg" baromság egyszer a Pesti Estben jelent meg, még az Ian Curtis emlékkoncert ajánlójában, mi sohasem mondtunk ilyet. A leggenyóbb az egészben a "mesterséges intelligencia", a többi sztem nem annyira gáz. Na, ennyi. Itt is voltunk. (Keine arzén, Robikám).
Mit vársz egy magát zenei újságnak hazudó divatmagazin kibic firkászától? A Wanted megszűnése óta hétről-hétre jelesre vizsgáznak a felszínességből. Ez a cikkecske a tipikus példája annak, miként kell úgy pár sorban elintézni egy zenekart és/vagy sorlemezt, hogy közben egyszerre semmitmondó a szöveg és hatásvadász, öntetszelgő a stílusbravúr. Lemezkritikának kritikán aluli, szubjektív véleménynek nem elég hiteles és sekélyes, másként meg nem fogható fel.
Nem egy New Musical Express vagy Rolling Stone, na. Tenni rá magasról.
E heti körkérdésünk: ez most fika?
„SÍP, DOB, NÁDI HEGEDŰHa nem is tenger, de egy jól megáradt könnypatak bármikor fakasztható az ősi ugaron. A Mind1 zenekar a 90-es évek végi újjászületés, a Jönnek!, Negyedóra, és a 2003-es Nászhaláltánc után a Sóskönnyek, tengereken sírja el keserű dalait. Az előző lemezen egységes volt a hangzás: a softrock dominál, néhol az Európa Kiadó vagy a Sziámi stílusjegyeit magába oltva. Mára a búsuló juhász tarisznyájából a vöröshagyma és a furulya mellől előkerült a tangóharmónika is, és a fanyar ízű ének egy kis bluesszal, sanzonnal, tangóval fűszerezett. Ezúttal is követhették volna a keretes koncepciót, ha már ismét két rész készült a címadó dalból. A Hosszúra nyúlt hétköznapok gyenge groove-os, Noxos lendületet vett nyitánya után nem lett volna meglepő, ha Péter Szabó Szilvia is megszólal. Ezt leszámítva az összehangolt produkció végighordozza az ethno-underground-rock stílust, az általuk szürreálisan érzelmesnek nevezett szövegekkel, Dsida Jenő Psalmus Hungaricusával, Jeszenyinnel, hegedűvel, cimbalommal, mindennel, ami egy mesterséges intelligenciával rendelkező, rockkal keresztezett folklór lemeznél elvárható.”
(WAN2 Magazin, 49. szám)
...szóval gratulálok, egész jó kis műsor jött össze, de a Bajkay Ágnes-féle Bakelit sokkal jobb volt. Fél óra alatt nem lehet még felületesen sem megismerni egy zenekart, pláne a dalokat. Egyébként én még ilyen dilettáns szerkesztést talán nem is tapasztaltam: lekeverni egy dalt a 2/3-ánál (Várok) egy olyan műsorban, amely egy zenekar bemutatásáról szól! Kijózanító szignál és hírek. Mint egy hidegzuhany. Azt hittem, földhöz vágom a műanyag rádiót a konyhában... Basszus, akkor inkább ne kezdjék el, "a kevesebb sokszor több" jelige nevében! Mindenesetre örülök, hogy Budapest Rádió egyáltalán teret adott és nem először, csak fanyalgok, mert ez bosszant (főleg akkor, ha a Szegő-féle BP Rádióra gondolok, amely sokkal jobb volt, bár tény, nem is volt piac-/életképes...)
Bandika, köszi a bulit (meg az erőlködőt); jól éreztük magunkat!
Szerdán azért lenézünk még egyszer a Szeparéba, és nyomunk egy bulit. Ezután egy ideig nem lesz. Ősszel, reményeink szerint, egy kicsit szervezettebb és gyakoribb koncertmenü áll össze, de azt majd később.
MIND1 ON AIR!
2006. augusztus 21-én, este 8-tól MIND1 interjú hallható a Budapest Rádióban. Rajczi-Juhász Miklós és Menyhei Balázs kollégák beszélnek a zenekarról, valamint 4 nóta is felcsendül a Sóskönnyek, tengerek lemezről. FM 88.1
"Szerintem erre a dátumra csak foltokban emlékszel, kellő képpen jó hangulatban töltötted az estét (ahogy Péterünk is igen illumináltan áltt színpadra ezen az estén a Süss Fel Nap-ban) :) Mi kaptunk tőletek képeket a koncertről, hát íme a viszonzás, néhány fotó a Mind1-ről, ami akkor és ott készült.
Rendezgetve a postafiókomat, találtam pár képet, amit Dombó Szabolcs (Nulladik Változat, dobok) készített, nem épp tegnap... Jellemző (nem meglepő és nem mulatságos módon), hogy lassan 2 éves fáziskéséssel ébredezek. (Amúgy érdekes este lehetett, túl sok emlékem nincs. Rendhagyó módon következzenek hát a képek.)