19:00 Schiller Katalin fotóművész kiállításának megnyitója
Schiller Kata a fényképezésről: "A színház az emberiség egyik legősibb játéka, ugyanakkor, a fotográfiához hasonlóan a látvány művészete is. A színpadon gyakorlatilag minden megtörténik, ami a "civil" életben, mégis játék. A jó színház a való élet esszenciája, leképezi a kort, amelyben élünk. Színházi képeimben igyekszem olyan pillanatokat megörökíteni, amelyek képesek átadni az előadás hangulatát, atmoszféráját. Egy előadás hangulatát meghatározza a díszlet, a világítás, de elsősorban a színészi játék. Képeimmel arra törekszem, hogy egy-egy alakítás karakteres, kifejező pillanatait ragadjam meg."
A kiállított anyag jelentős része -és ez adja a kiállítás szomorú aktualitását - a fiatalon elhunyt, ám így is jelentős alakításokat nyújtott színész: Bertók Lajos színpadi szerepeit örökíti meg, ezzel emléket állítva a különös tehetségű művésznek.
A kiállításmegnyitó keretében: Várnagy Kristóf és Dobi András performansza
"A következő évadbanLászló Zsolttal, Újlaki Dénessel, Horváth Lilivel, Timkó Eszterrel, Naszlady Évával, Lux Ádámmal, Spindler Bélával, Szakács Tiborral, és még számos színésszel is találkozhat a néző vasárnap esténként."
most hirtelen kedvet kaptam e két előadás megtekintéséhez, de nem jók az időpontok.
Oidipusz: jövő hétre már enélkül is van 3 előadásom, mostanában ez már sok nekem.
III. Richárd: nov. 28-án már foglalt vagyok, 9-e vasárnap, 27-e meg erősen szabadság (az utóbbi kettőnél otthonról kéne utazgatnom. munka után lenne az igazi = hétköznap).
Bognár Anna és Nagy Cili állt be az Oidipusz című előadásunkba. Szalay Marianna és Martinovics Dorina helyére. Az első felvonásban (Oidipusz Király) mindketten a kar szereplőiként játszanak, a második felvonásban (Oidipusz Kolónoszban) pedig Antigonéként Nagy Cilit, Iszménéként Bognár Annát láthatjuk.
III. Richárd
A III. Richárd galériájában is új képeket láthatnak. Buckhingham herceg szerepét - Schmied Zoltánhoz hasonlóan - még az előző évad végén kezdte játszani László Zsolt.
aki már látta, megpróbált lebeszélni róla, de hiába: megvolt a jegyem, ki kellett használnom, hogy délután is van előadás. nem bántam meg.
5-én Mohácsi azt mondta az Alexandra-beli Ördögök beszélgetésen, hogy 69%-ban van kész az előadás. tegnap már egy órával rövidebb volt, mint régen. ma is.
nem tudom, mi az, ami annyira kiakasztotta az első előadások nézőit, én jól elvoltam. közel sem volt benne annyi poén, mint a Sárga liliomban, a Csak egy szögben vagy az 5606-ban, dehát Mohácsi nem is kabarérendező. sok duma/utalás emlékeztetett Sárga liliomra, ezeken különösen jól szórakoztunk.
LZs-ről ezt jegyeztem meg: "Áruló. LáCCott a szemén. Meg a hosszán." :)))
OFF:
katarzis-ügyben tudom ajánlani a kecskeméti Úri murit, amíg még műsoron van. én már 3x láttam. az 5-kor kezdődő előadások után is vissza lehet vonatozni Pestre.
számomra igazán szörnyű volt az ea, persze nem topicunk alanyáról beszélek. nem tetszett a rendezés, katarzis nélküliség, zagyva kavargás, lapos és oda nem illő poénok, rég unatkoztam színházban ennyire :(
"Már gipsszel is forgattam. Éppen ma vettük fel a Tűzvonalban 17. részének a végét. Ennek az etapnak ez a befejező része, és jön nemsokára a második etap, abban már a Zsoci (László Zsolt) is főszereplő."
hát, én úgy vagyok vele, hogy amit hét közben is megnézhetek, amiatt inkább nem utazgatok hétvégén (oda-vissza) 4 órát... Pulcsi anyukájának ráadásul szombaton lesz a szülinapja, inkább elkéri magát 4-én, minthogy 1-jén kimozduljon...
nem tudnál esetleg beszervezni valakit nézőtársnak 1-jére? hahó, emberek!
a jegymester szerint a 18-i előadásra még van 159 eladó jegy. vedd számításba, hogy a Mohácsi-előadások kb. 4 óra hosszúak, ki tudja, meddig tart majd, ha este 6-7-kor kezdődik...