A Darja fajta nálam a top 10-be van , nagyon finom ,ízletes , muskotályos , roppanós , tökén tartható , nem romlik az ízvilága de sokáig nem érdemes , mert végül a darazsak megtámadják . Én kettő fürt közé betettem a Bio-stop darázs és légy csapdát , de egy se ment bele , csak legyek .
Ez az Oszkár egy Eszterbe van oltva , így néz ki ma .
Információt szeretnék kérni a Daria fajtáról. Érési idő tövön tarthatóság illetve reped vagy rotrad-e!
Látom szép bogyók voltak neked is az Oszkáron ezért erről is szeretnék némi véleményt amit eddig tapasztaltál a fajtával kapcsolatban. Én egy fürtüt hagytam az oltáson pedig öt volt rajta és semmi gond nem volt vele addig amig be nem érett. Érett állapotban az első nagy esső hatására a bogyók tőbb mint fele szétrepedt ez kissé elszomorított engem.
Én is két hajtást oltottam át egyiken egy a másikon két fürt lett.Júli közepén érte el a hat métert akkor vágtam vissza és a hónalj hajtásokat is folyamatosan visszavágom mert tele volt másodfürtökkel. Lehet az enyém azért színesedik később mert nem kap annyi napot viszont a növekedést korlátozom ezért lehet érettebb.Te mikor oltottad?
Nekem is hatalmasakat hajtott a Szenzácia. A te képednél az enyém sokkal színesebb már, viszont az íze még savanykás. Nincs valami napos helyen, lehet ez a baj? 3 éves moldova tőke 2 hajtását oltottam szenzáciává. 6 és 8 métert hajtottak, még nem hónaljaztam őket, semmi beavatkozás. Szerinted?
Köszönöm
Nekem az idei év meglepetése a Szenzácia ami oltástól számítva ma 90 napos és fogyasztható fürtök vannak rajta! Egy időben lett oltva a Rombik,Tulipán stb... korai fajtákkal de azok fürtjei csak félig színesek és még kóstolásra is alkalmatlanok,érdekes nem? Fürt és bogyó méretről ne is beszéljünk! Nagyon kíváncsi leszek jövőre mit mutat terhelés alatt de amit most látok az pazar.Ízre finom ropogós várok vele hogy még színeződjön ha közbe el nem fogy a sok kóstolgatástól.
Első oltásaim Június 18.-án készültek és az utolsó pedig Június 8.-án. Eredésben nem látok különbséget ha leszámítom azt az egy tövet amit két éve nem tudok átoltani 100%-os az eredményem.Inkább abban látok különbséget hogy milyen erősségű az átoltandó tőke,mert több csappal is jártam úgy hogy az első hajtás 5 centinél megállt stagnált és elszáradt,majd újra hajtani kezdett mellékrügyből és azok a vesszők már gyengébbek vékonyak lettek de ez nem probléma mert a fajta így is megvan.
Majd az évek előrehaladtával egyre gyakorlottabb leszel, eléred a 90%-ot is ...
Az áztatás hasznos tud lenni, mégiscsak hónapokig van hűtőzve az a csap. Csak le kell törölni oltás előtt. Enyhén csöpögő esőben már oltottam kényszerből, de nem jó móka. A lé megindulása jó jel, de elmaradása sem jelent rosszat.
Én mondjuk nem áztattam a csapokat egyáltalán. Viszont, ha jó volt a nedvkeringés, akkor a "száraz" csap felső végén perceken belül elindult a lé kifelé. A grafikonon látszanak az oltási időpontok, az első egy eső utáni kellemesebb időszakban volt. Utána rossz idő jött. Esőben nem oltottam. Ez volt az első szessönöm amúgy😁
Én nem csináltam ilyen statisztikát, de én is beszámolok idei tapasztalataimról. Nem tudom, feléd milyen idő volt, én csak május 19-én kezdtem, mert hó elején száraz volt az idő, utána hűvös volt, ezek nem tesznek jót az oltásnak. Júni. 9-ig oltottam, általában egyszerre 10-30db-ot csináltam, persze nem minden nap oltottam, max. 1-150-et csinálhattam. Az arányok kb. ugyanolyanok bármelyik időszakból, volt néhány 10% nem sikerült, de azok is leginkább ott, ahol utána nem volt időm a hajtásokat kitördelni. Ami kell a sikerességhez: nagyon jó illeszkedés, szoros kötés, elég nedvesség, hogy a szőlő a megvágás után ne kiszárítsa az adott hajtást, na meg meleg. Ha tűző napon oltasz, az pl. rontja az eredési esélyeket, olyankor mindenképpen áztatni kell a csapokat.
Az adott év oltásáról általában leszedek minden fürtöt, pont azért, amit te is írsz, csak a gond van vele.
Összességében 50%-on sikerültek, ami nem sok szerintem. De ami nagyon érdekes, hogy, hogy a sikeresség mennyire időszak függő.
Egy-egy alkalommal max 5-6 oltás fért bele időbe, illetve a szalagom is elfogyott egy időre, így az alábbi grafikon szerinti arányokat értem el.
Volt benne szigetelőszalagos oltás, ami 0%-ban sikerült (3:0), illetve ipari folpack ami 50% 2:1.
Ezeket is mind tartalmazza az alábbi grafikon.
Május végétől (05.23) drasztikusan rossz az eredmény! Ha emlékeztek, június elején köszöntött be egy elég meleg és száraz időszak. A következtetésem, hogy lehet még júniustól is kísérletezni, de az eredmény nagyon kiszámíthatatlan (rossz) lesz.
A most leírt végeredményem is lehet majd még rosszabb, mert ami eddig nem hajtott ki, nem is fog, ami meg kihajtott, azok között is van még gyengécske, ki tudja túléli-e a telet.
Kipróbáltam még továbbá a zöldbe-zöld szemzést is, oltószalaggal, július 13-án. (nem mutatja a grafikon) Ez 50%-ban sikerült (2:1).
Az érdekessége volt, hogy a donor szemeket egy élő vesszőről vágtam, nem is kellett emiatt visszavágni, a vessző szépen begyógyult. Az alany vesszőt természetesen visszavágtam. Most 30cm-nél jár.
3 fajtánál a megindult oltáson fürtök is maradtak. Sajnos arra nem gondoltam, hogy élettanilag ezek a későn keletkezett fürtök külön menetrend szerinti fürtvédelemre szorulnának, így, mire észbekaptam, már egy fajtának mindhárom fürtjét elvitte a fürtperonoszpóra. De szó szerint letarolta, még a kocsányt is. Ez a fajta a Jubilej Novocserkaszk volt, ugyanilyen kondíciók mellett a Tigin és a Grof Monte Cristo karcolás nélkül megmaradt.
Erre legközelebb gondolni kell, de előrejelzést ad a sérülékenységre is.
Hát nem tudom mit gondoljak, milyen ember az aki negatív értékelést ad és nem szól hozzá vagyis nem mondja miért is. Inkább nem mondom csak gondolom, de jó nagy rakás lehet. Nem baj, ha nem tetszik nekem se.