Fontos tudni, hogy a kaukázusi juhászkutyára nem vonatkozik a minél nagyobb, annál jobb
elv, nem a nyolcvan centi magas, kilencven kilós példányok elõállítására kell törekedni. A középutat kell megtalálni,
hiszen csak egy arányos, stabil felépítésû, nem túl lomha, mozgékony és kitartó kutya veheti fel a harcot a farkassal és a medvével. (ezt nállam okosabb emberek mondják,szakértők,tenyésztők)
én is ennek fügvényében kerestem kölyköt 70cm lett, de kompatibilis a mozgása.
Nehogy azt mond ,hogy 75cm kan az kicsi, ami tiszta kau abban nagyon jó szerintem ,
ezek a kiállítási kockafejű, ló szügyü, nyálcsorgatós , logós szájszélű valamik nekem nem kellenének.:)))))
Azért mondtam neked hogy jók a fotók mert az enyém nem is nagy kutya(kb 75cm lehet)meg nem is az az irdatlan nagy fejű mint amilyenek szoktak lenni általában.
Mondjuk ez is tipus fügvénye.
Na azért nem egy könnyű testalkatú tipus!
:)
Mozogni azt nagyon fürgén tud:)
Viszont azt meg kell mondani hogy sose volt még túlsúlyos kutyám:)))
Nnna mindegy..
Egyébként a kiállításokon mindig megbámulom a nagy ,hatalmas dögöket viszont a múlt évben Makón a kiállításon volt egy kúrva nagy dög,nagyon tetszetős tekintélyt parancsolóan feküdt a mikrobusz árnyékában...
Viszont a bírálat közben egyszer csak(ö lett persze az első)nekiugrott egy másik kan és úgy megrángatta hogy rossz volt nézni:))
Hát nekem a kisebb de rámenősebb kutya jobban kellett volna.
Természetesen találkoztam már olyannal is hogy nagy volt a kutya és harcias is egyben.
De ritka az hogy ezzel együtt SZÍVÓSAN is tudjon küzdeni.
Tudom, igazad van abban amit mondasz. De továbbra is tartom, ezek az emberek azért tudnak működni, és azért tudják csinálni, mert van aki megveszi. Ha mindenki aki kutyát szeretne értelmesen állna hozzá, akkor bizony nem lenne értelme csalni, mert a csalóktól senki nem venne kutyát. Se a piacon csomagtartóból....
Neeem. Nem utópia csak itthon. Én most vetem egy kutyát dániában, és hááát rá kellett jönnöm, hogy igenis működik amit én elképzeltem, és lehet így is. És én mindíg is így fogom. Aki tőlem vesz kutyát, az nem lesz átverve. Aki csalótol vesz, vessen magára.... Nem tudok erről máshogy gondolkodni. Az én baráti körömben olyan tenyésztők vannak, akik pont úgy intézik dolgaikat mnt én.... Ennyi.
Mindenki magából indul ki. Nálam a törzskönyv garancia a küllemre a Wesenre és az öröklődő betegségektől való mentességre (generációkra visszamenőleg igazoltan!)arra, hoyg a szülők azok akik a papíron szerepelnek. És természetesen nem félek attól se ha valaki genetikai vizsgálattal akarja ezt igazoltatni...
És nem esik nehezemre kiváltani azt a kemény 5500Ft-ba kerülő papírt, ami tartalmazza a chip árát s, és nem próbálom megmagyarázni, hoyg azééé 100000 Ft mert húúúdetörzskönyves és milyendrága az.
Ez egyszerűen azért probléma, mert az embereknek arra van igényük, hoyg a csalást a szaporítást a sokszor embertelen körülmények között történő sorozatgyártást támogassák, mert olcsó. Aztán persze mikor megvette az olcsó kutyát, aki diszpláziás és nyomorék és csak szopik vele, akkor meg a szemét tenyésztők ugye? Nem. Ezek a szaporítók. A tenyésztők mások.... És tartják a hátukat akkor is ha gáz van egy kölykökkel....
De amig sz..r van légy is van. Meg amíg erre van igény nem is lehet mást várni....
A tk sem garancia semmire .Vannak olyan almok akinek valamelyik szülője már évek óta nem él és mégis születnek tőle kiskutyák a mai napig.Adnak egy fedeztetési jegyet ,hogy ez az apa x összegért a vevő meg örül mint kismajom a farkának , hogy ettől meg attól van a kutyája.Hozzáteszem nem kell általánosítani a tenyésztők nagy része nem ebből a haszonból akar mergát venni, csak van ilyenre is példa.Ezek maguk alatt vágják a fát , de nem is az a céljuk , hogy sztártenyésztők legyenek.Komolyabb tenyésztők garancia szerződést írnak a kiskutya megvételekor.Ez valamit tompíthat a kutyával később esetlegesen felmerülő egészségügyi problémák orvosolásának árán.
Elhiheted , hogy nem azon múlik hogy milyen házőrző meg milyen idegrendszerrel rendelkezik , hogy van - e tk vagy nincs.Nagyon sok vita megy minden fajtánál az idegrendszeri problémákról .Lehet 100000 is szarógépet venni az udvarra hidd el.Nagyon sokan csak küllemre tenyésztenek .Lehet az komondor , roti , kau bármi.Hozzáteszem nekem minden kutyám tk-ves nehogy azt gondold , hogy azért írom ezeket.Nagyon sok tenyésztőtől lehet féláron venni manapság kiskutyát tk nélkül.Tiszta sor.Nem mindenki engedheti meg magának sajnos , hogy 100000 vegyen házőrzőt.A másik meg , örülnek ha van vevő a kiskutyikra.
Üdv. Neked is ! Akitől vettem a kutyust most kezdte tenyészteni , úgy tudom. Láttam a többi kölyköt és engem a látvány meggyőzött. Valamint én nem tenyésztési célból vettem, hanem jó házörzőnek. Voltak előtte kuvaszok, komondorok és soha nem érdekelt a papír. Megnéztem a kölyköket és ha valami kehe volt az már látszott.
Autót is forgalmi nélkül veszel? Honnan tudod akkor hogy tényleg fajtatiszta? Honnan tudod, hogy nincs benne 40% leonbergi? És mondjuk attól bamba? Ennyire jó szakember vagy? Mert néha még a 20-30 éves tapasztalatal rendelkező profi bíróknak is nehéz ezen kérdés eldöntése....
Egyszerűen az a nagy helyzet, hogy nem attól lesz egy kutya jó házörző, hogy azt mondta rá valki a piacon, hoyg kau hanem hogy megbízható ösztönű szülőktől van akik több generáción keresztül bizonyítottak...
Az enyém 11 hónapos csaj előtte rotik voltak még most is van egy 12éves de a kau teljesen más kerítésen belül megy rendesen de ha kiviszem sétálni méregeti az embereket de nem támad, ha jön valaki hozzám kimegyek a kapuba 1-2 perc múlva meg nyukszik és nem támad látja hogy nincs baj.
Nekem ez az első Kaum.Sarplaninacom volt előtte kettő.Azokat nagyon szerettem bár a kan abban is elég mogorva volt.Azt kb 9-10 hetes korában símogatta meg utoljára idegen.
Azután egyszerűen megharapta az illetőt:)
A mostani Maci is agrasszív de a kerítésen belül az övé ,kinn nem hiszem hogy bolond lenne!
Viszont még a verebet is gyűlöli ami az udavaron belűl próbál leszállni:)
Na mindegy én igy szeretem.Egy őrkutya vegye komolyan a dolgát!