Keresés

Részletes keresés

monyesz Creative Commons License 2020.09.25 0 1 616

Diospyros kollégával tegnap az Kámoni arborétumban találtunk egy Castanea mollissima-t megcsípnünk. Szépen terem! Párja  nincs illetve egy sativa van mellette, valószínű az porozza. Az is terem, bár nem tudtuk  megnézni mi van a sünökben. 

inspektor001 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 615

Én minden tavasszal és ősszel, körbe tányérozom (ásom 30 cm mélyen) az összes fámat, valamint gyomtalanítom. A vízellátásra odafigyelek, a mulcsozás nekem annyira nem jött be, főleg úgy, hogy ősszel beforgatom a talajba.

Előzmény: Gábor72Bp (614)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.24 0 0 614

A levegős gyökérzónát mivel lehet biztosítani? Mulcsozás elég?  Cukorral hízlaljam a gyökér gombákat?

Előzmény: Sándor111 (610)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.24 0 0 613

Az idézett komment engem is megfogott. Ezért is mertem belekezdeni a gesztenyésbe, mert a gesztenye okoz meglepetéseket. Nem mindegyik ismeri a szakirodalmat így nem tudják hol kell jólérezni magukat. :)

Előzmény: Sándor111 (610)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.24 0 0 612

Az én eredeti elképzelésem a telek menti árokparttól indul. Általában arról fúj a szél  így ide ültetek pár sativát. A környékünkön nincs beteg fa. Bízom benne, hogy sokáig így is fog maradni.

Telken belül az első sor BdB. Ezek már megannak, de nem sok sikerrel növögetnek. Kíváncsi leszek mennyire fogja bírni a telet, mert elég szeles hely.

A második sorba most ősszel fogom ültetni felváltva a Marlhac és Ferrosach fajtát.

Tavasszal még nem tudom milyen falytával folytassam a következő sort. A maradék sorokba magoncokat tervezek ültetnk, hogy elhagyjam a sativa alapot. De ez még messze van.

Előzmény: Sándor111 (608)
Ali-bá Creative Commons License 2020.09.24 0 0 611

Boróka nyesedékből,lombból készített komposz savanyú? Jót tesz a gesztenyének?

Sándor111 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 610

A komolytól ez még messze esik, mint Makó Jeruzsálemtől de próbálkozom:)

Ez a komment egyébként nagyon elgondolkoztatott.

Alwin Scheifert Kertészkedés Mérgek Nélkül c. könyvében a gyümölcsfa-termesztésről ezt írja:

A titok nyitja igen egyszerű és mindenütt ugyanaz: a talajélet ápolása levegős gyökérzónában!

Bár a fenti kommentben nem teljesen ugyanerről van szó, azt hiszem a benne említett fekete talajra mindenféleképpen ez vonatkozhatott.

És a saját tapasztalat - igaz málnával:

Egy agyagos talajon ahol a gyom is csak 30cm-re nőtt meg úgy sikerült 2m körül Twotimer Sugana málnát termeszteni (rogyásig volt gyümölccsel), hogy ősszel-télen ráhordtam 70-80cm magasan falombot, rotható falombot azaz a keletkező komposztba ültettem a málnát + locsoltam is később.

Hasonló lenne ideális a gesztenyével is.

Előzmény: inspektor001 (606)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 609

Köszönöm! Meglátjuk mit hoz a jövő.

Előzmény: Gábor72Bp (605)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 608

Ez volt az a portfólió, amire Attila azt mondta, hogy abban mindegyik porozva lesz:

BdB,

kínai,

Marlhac,

Castanae Precoce Migoule

Előzmény: Sándor111 (603)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 607

Gesztenye oltást még nem próbáltam, bízok a szélben és a rovarok segítségében :-)

Előzmény: Gábor72Bp (604)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 606

Komoly gesztenyésed van kialakulóban, picit irigyellek érte. Ahol lakom (dél-borsod) itt nincs nagy múltja, jelene ennek a fafajtának, esetleg mutatóban 1-1 fa. Ami viszont bizakodásra ad okot, betegségnek a nyomát sem látni a fákon, lehet a kevés db szám miatt.

Úgy gondolom a itteni térségben, ha a fa gyökérzete eléri a 1m mély réteget, ott már agyagos réteg elkezdődik, ami sokkal jobb a fekete földtől. Valamiért kis fák nem láthatóak az utak mentén. Ki érti ezt?

Követem majd a gesztenyésed fejleményeit, ha teszel föl pár képet :-)

Előzmény: Sándor111 (603)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.22 0 0 605

Szuper. Szerencsés vagy, hogy ilyen helyet tudhatsz magadénak a közeledben. Remélem sikertörténet lesz.:)

Előzmény: Sándor111 (602)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.22 0 0 604

Jut eszembe: ha nincs helyed másik fára, akkor nem jöhet szóba a meglévő fára ráoltani 1-2 ágat a porzó fajtából a szél felőli oldalra?

Előzmény: inspektor001 (595)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 603

Egyelőre még nem tudom a kombinációt, hogy minden fajtának legyen porzója. Attilával megbeszéltünk egy felállást (+ két fajta az eddigiekhez képest), de abban az nem nagyon tetszik így utólag, hogy összesen már 8 fa lenne ekkor, ami pl. kálium szulfátozáskor kezd kicsit sok lenni. A kínaiból hirtelen felindulásból inkább felülsúlyoztam a portfólióban - na meg az ára is jó volt: 3000Ft/db - kb. 1m-esek.

Most pont nincs nálam a füzet ahová az összes fajtát (a + két ajánlottat is) felírtam, de lehet, hogy maradok a tanácsánál és később, amikor azok a fajták is kaphatók lesznek hozok belőlük. Egyelőre ezek a fajták voltak konténeresben, azonnal le is csaptam rájuk, mivel gyakori eset a kertészkedésben, hogy akár pár nap múlva is komoly készletek tűnnek el és csak egy év múlva lesz újra kapható.

Előzmény: inspektor001 (601)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 602

Ahol vagyok az egy déli fekvésű mediterrán domb. Kb. 15C-al lehet hajnalonként melegebb mint az alja felé ahol fel szoktam menni. Az alattam kb. 2-3m-el levő telken 13 éve nem fagyott el a füge. Ezért vettem meg egyébként, minden vágyam egy ilyen domb volt.

Előzmény: Gábor72Bp (599)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 601

Biztosan szuper gesztenyés lesz egyszer ezekből a kisfákból, ha van van elég hely nekik. Láttam az ottani talaj színét, azt a  gesztenyének találták ki. Jó lesz!

Gondoltam már én is arra, hogy egy kínai gesztenyefát be kéne állítani, a C.sativa és a Bdb mellé. Viszont kínai termő fát sehol nem láttam. 

Előzmény: Sándor111 (598)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.22 0 0 600

Az a talaj jó a gesztenyének. Attilánál a szaporító alanyok gyönyörűek.

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.22 0 0 599

Nyár elején voltam Attilánál. Akkor a BdB mellé Ferrosachre gesztenyéket szaporított porzónak. A neten nem sokat találni róla. Amit találtam az egy spanyol oldal, ahol kifejezetten a BdB porzójának fejlesztették ki, ültetvényekhez, de mivel fagyérzékenyebb, ezért nagyon nem terjesztették el. Ha te is Ferrosachre gesztenyét kaptál, akkor ha lehet fagytól védettebb helyre ültesd.  Még így is jobban bírja a fagyot, mint az őszibarack.

Sándor111 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 598

2BdB-t vettem és 4 kínait. Ezért is kérdeztem, mi porozza a kínait. Sajnos nem én hoztam el, hanem az egyik fiam járt Attilánál kocsival, ezért sok infótól elestem, amiket személyes elhozatalkor biztos megkérdeztem volna.

Egyébként a telek Érsekvadkerttől kb. 3 km-re van, Patakhoz közel. Agyagos homok van rajta, ugyanolyan mint Attilánál is, ha jól tudom.

Az ilyen markolóval kiszedett köralakú mélyedésekre (sugara 2m), mint amit a szőrös kivinek csináltattam már nincs kapacitásom, bár ez lenne a gesztényének is a legjobb. Ez utóbbi gyakorlatilag a közepe kivételével komposzt alapanyaggal lesz feltöltve, középen komposztba lesz beültetve a Hayward. Fölé jön a lugas.

Előzmény: inspektor001 (597)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 597

Szép képek, később jók lesznek majd a gyűjteménybe. A 2 db Bdb-t felismerem a leveléről, a másik 2 fának mi a fajtaneve, azok lesznek később a porzók? A telked az ország melyik részén van? Elég savanyú ott a talaj?

Múlt ősszel hoztam egy Bdb-t Attilától, lassan növekszik, de biztosan.

Előzmény: Sándor111 (596)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 596

Ilyen néven vettem 4db-ot Láng Attilától Érsekvadkerten, melléjük 2 BdB-t. A képek az átültetést mutatják plusz előtte/utána. Egyelőre cserépben lesznek (télen is leásva) míg meglesz a végleges helyük.

Előzmény: Gábor72Bp (592)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 595

A telken nincs több porzó fám (helyhiány miatt), kb. 150m-re van egy 10m magas gesztenye, amin mindig vannak ehető gesztenyék. Nekem egy 2 éves növendék Bdb. van, de ez nem segít sokat a beporzásban.

A tőzeget és a Kálium-szulfátot az ültető gödörbe célszerű bekeverni rétegesen a fa alá. Ha nem így lett ültetve a fa, akkor azt javaslom ültesd át a kis fát vagy pedig felülről lehet bekeverni, viszont a gyökerek így sérülhetnek.

Előzmény: Gábor72Bp (594)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.21 0 0 594

Nem merem ecetes vízzel öntözni a fáimat. Mikor megtettem, az egyik kipusztult. Nem biztos, hogy az ecettől, de arra gyanakszom. A kv zacc jó lehet. A savanyú tőzeg is jó lenne. Olyan kicsik még a fáim, hogy félek a beásáskor megbántanám a gyökerét. A káliumszulfátot csak a talajra kell szórni?

Nálad csak ez az egy fa van? Nincs mellette porzó??? Ha van még helyed, ültess mellé!

Előzmény: inspektor001 (593)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 593

Először végig olvastam a fórum korábbi okosságait, van benne sok tanúlság! Azután elkezdtem az ecetes víz beöntözését, látható volt a gyors javulás, majd kávézaccot forgattam a földbe. Ősszel a Káliumszulfát műtrágyát rendszeresen kapta a kisfa. Ezek után nyár elején még mindig volt sárgulás kisebb nagyobb mértékben. Ami a leghatásosabb volt sztem. az a savanyú tőzeg (ph: 3,5) beásása a talajba, kb. 2 hónap után visszazöldültek a levelek.

Azt, hogy mi porozza a fát, :-) passzolom, 1 hónap múlva majd kiderül.

Előzmény: Gábor72Bp (590)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.20 0 0 592

Ezt így nem lehet tudni. Talán ha konkrét fajtát írnál...

Előzmény: Sándor111 (591)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 591

A kínai szelídgesztenyének kell porzó?

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.19 0 0 590

Tényleg szépen helyrehoztad. Konkrétan mivel sikerült?

Mi porozza? Van mellette porzó fa? Egy oldalon azt láttam, hogy ültetvényben egész sok porzó fát raknak közéjük. Konkrétan 2-3 sor után egy sor porzó.

Kíváncsi leszek a termésedre. Meg a többiekére is. Egy kis motiváló sikersztori nagyon jó lenne.:)

Előzmény: inspektor001 (589)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 589

Kezelések után így néz ki a kedvenc gesztenye fám. Remélem lesz is a sündisznókban valami.

Előzmény: inspektor001 (588)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 588

Ehető még nem volt, csak léha (5 éve hozza a sündisznókat). Oltványként vettem 9 éve, viszont az 1. évben visszafagyott, sztem magonc lett belőle :-), a meszes talaj miatt elég lassan nő most kb. 3 m magas!

Korábban tettem is fel képet a termés kezdeményről, vissza nézheted. A beporzás és a levelek sárgulása is lehet oka léhaságnak. Viszont most annyira helyrejött a fa (hála a savanyú tőzegnek), és akkorák a kupacsok, hogy remélem lesz belőle valami.

Van remény, mert vannak nagy fák a közelben, és nem betegek. Ezeket a fákat nem öntözik, nincs rajtuk műtrágya, nem permetezik és 10 m fölött van a teteje. A termésük nem túl nagy, de ehetőek, picit irigykedem a tulajokra.

Előzmény: Gábor72Bp (586)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.16 0 0 587

Rakhatnál fel róla képet, hogy egy magonc mennyi idősen mekkora...

Előzmény: diospyros (582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!