Az angol nyelvű szabálykönyvben a 8:5 így szerepel:
This also applies in those situations where a goalkeeper leaves the goal area, for the purpose of catching a pass intended for an opponent. Here the goalkeeper has the responsibility for ensuring that a situation does not arise that is dangerous to the health of the opponent. He is to be disqualified if he: a) gains possession of the ball, but in his movement causes a collision with the opponent; b) cannot reach or control the ball, but causes a collision with the opponent;
Egy, a mai napon elhangzott értelmezés alapján ennek téves fordítása az, hogy a kapusnak piros lapot kell adni, ha az indításra a 6-osról kilépve leütközi az induló játékost. Állítólag a játékvezetőknek az aktuális továbbképzésen is azt tanítják, hogy az ilyen megmozdulás továbbra sem büntetendő piros lappal. Tekintve, hogy az elhangzott felvetés kifejezetten utal arra, hogy ezt a szabályt tévesen fordították magyarra, kifejezetten az eredeti, angol nyelvű szöveg alapján gondolkodnék. Elismerem, hogy angoltudásom nem tökéletes, én azonban továbbra is úgy vélem, miszerint az idézett szabály alapján a kapuelőtérből kilépő, és ott az ellenfél induló játékosával ütköző kapust ki kell zárni, a személyi büntetés nélküli szabaddobás megítélése nem megfelelő ítélet.
az eddig is tiltott volt, az edző csak a kispad végéig mozoghatott - az egy másik dolog, hogy ezt (csakúgy mint az egy kivételével mindenki ül) szabályt ritkán tartatták be a jv-k
A hátrafelé tekintés nem, de az egyértelműen benne van a szabályban, hogy ez az induló játékossal szemben kilépő kapusra vonatkozik. Egyébként nem is értem, mi ebben az újdonság, tavasszal a Népligetben így kapott pirosat a kiskunhalasi kapus.
a coaching zone-nal meg csak az a baj, hogy Anja Andersen így nem fogja elérni a lábával az ellenfél edzőjét, anélkül meg nehezen tudja majd seggberúgni
eszerint mostantól a zárás, mint a támadócsapat egyik eszköze megszűnik, hiszen
melyik az a marha védő, amelyik nem tud megkerülni egy vigyázban álló bábut
várom már az olyan támadásokat, hogy megáll a beálló a hatos vonalától 5 centire, akit ha a védő megpróbál belülről megkerülni, és ezért kijjebb löki, akkor kap rögtön kétpercet, hiszen a mozdulat a labda hiányában egyértelműen nem annak megszerzésére irányult, mindez megismétlődik 2-3 védővel, majd a következőnél a beállós ezt megelégelve megpróbál kitámasztani, ez viszont szabálytalan, ezért elveszik tőlük a labdát
a kapuskifutásos dolgot végképp nem értem azon túl, hogy eddig is ritkán ítéltek a támadó ellen, ha belefutott az előtte már álló kapusba - eszerint mostantól a kapuelőteret elhagyó kapus mégsem tekintendő mezőnyjátékosnak? vagy ez azokra az esetekre vonatkozik csak, amikor az indítás miatt hátrafelé tekintgető játékossal ütközik a kapus? utóbbi oké, hisz nincs annál veszélyesebb, mikor nem is észlelheti a játékos az érkező falat
néztem is.. kb. 2345 éve nálunk a két kezes lökésért nem adnak szinte semmit (hibásan)nagy ritkán két percet de ahhoz már látványosan kell esni is,aztán kimentünk VB-re és csodálkoztunk, hogy mindenért kaptuk a 2 percet..ezek után a beállós játékát hogy fogják megitélni nálunk mikor ott aztán még takarásban is vannak/lesznek a játékosok ;)
Ezt bírója válogatja hogy megadja e az előnyszabályt, másik az hogy sokkal nehezebb combbal a kapuba juttatni a labdát mint kézzel és ez iszonyatosan ritkán fordul elő :P de ha már itt tartunk akkor elvileg be is lehetne fejelni.
Combról is bepattanhat labda, mert szabálykönyv szerint a térdkalács alsó része a határ, ami alatt fújni kell. Persze gyakran kiabálnak ilyenkor okos nézők, hogy "Te hülye, mi a láb, ha nem ez?" és büszkén néznek körbe, hogy milyen kurva vicceset mondtak... Igazából biológiailag igazuk is van, csak a kéziladba szabálykönyv szerint nem.
Ja értem. Nyilván sorrendben kellene nézni, azaz a lépésért fujni: szabaddobás. De fujhatna belépést is, akkor viszont a kapus is elvégezheti a kidobást, azaz gyorsíthatna a játékon, nem kell először kidobni hatoson kívülre, hogy valaki elvégezze a szabadot.
Nem, számomra tényleg nem egyértelmű, hogy szabaddobást vagy kidobást kell-e ítélni. Különösebb jelentősége nincs, de ettől még érdekel, és tényleg nem tudom :-)
24 órás Fradi-gála során merült fel bennem a tipikus holtszezon-béli kérdés: ha támadó játékos, labdával a kézben, a negyedik lépésből rálép a hatos vonalra, akkor mit kell ítélni?
Akkor részemről marad továbbra is a Nektek való szurkolás. Idővel eljutottunk a piszkos részletekhez is. Nem örülök neki és gondolom nem is nagyon vállalja az ürge a véleményét. Na ilyenre tényleg nem emlékszem Pm viszonylatban. Azért 30év alatt sok mindent tapasztaltam és Fővárosi példáim is lennének, csak már nem érdekel.