"Az, hogy egy másik társaságból a gyerekek az asztalunk körül játszottak, a megterített de még érintetlen asztalokon játszottak, távirányítos autóikkal többször zavartak bennünket, nem az étterem hibája."
Szerintem azért tud ez ellen tenni egy étterem, ha akar.
A veresegyházi Malomban pl. van egy teljesen elkülönített játszósarok a gyerekeknek, ahol játszhatnak kedvükre, nem zavarnak senkit.
Aztán van olyan étterem is (pl. az Onyx honlapján láttam ilyet), ahol megkérik szépen a látogatókat, hogy ne vigyenek kisgyereket magukkal, mert a "kulináris utazás" több órás lesz, és csak unnák magukat, meg másokat zavarnának (hogy ezt mennyire tartják be, nem tudom, az Onyx nekünk kicsit drága).
Na és hát persze ott van a teljesen hagyományos módszer, azaz ha öntudatos (mások szerint bugris tahó) apuka/anyuka azt hiszi, hogy az ő gyerekének az óbégatását/rohangálását köteles elviselni mindenki, akkor kijön a főpincér/étteremvezető és halkan, de annál határozottabban közli velük, hogy csináljanak valamit a neveletlen kölkeikkel, mert zavarják a vendégeket, vagy ha ez nem megy, akkor köszönik szépen a látogatást (ilyennek is voltam már fültanúja).
Köszönöm a véleményeket, igazatok volt. A pannonhalmi Viatorban az ételek technikailag kifogástalanok, ízletesek, ugyanakkor újszerüek, részben kreativak voltak. A társaságunkban a vargányakrémlevesnek és a rozé kacsamellnek lila burgonyával volt a legnagyobb sikere. A kiszolgálás udvarias, korrekt, kellemes ütemü volt. Nekünk az adagok is pont jók voltak, bár nem hatalmasak. Más fórumokon olvastam, hogy többeknek a mennyiség nem volt elég. Nekünk igen.
A hatalmas üvegablakok által nyujtott kilátás nagyon tetszett, egyik barátunk szerint maga az étterem túl nagy, kevéssé intim, de ezt a véleményt nem mindneki osztotta. Furcsállottuk. hogy a számlára nagy feltünö piros pecséttel ráütötték, hogy az a borravalót nem tartalmazza. Ez szerintem nem egy elegáns lépés, engem zavart.
Az, hogy egy másik társaságból a gyerekek az asztalunk körül játszottak, a megterített de még érintetlen asztalokon játszottak, távirányítos autóikkal többször zavartak bennünket, nem az étterem hibája. A szülök ezt természetesnek vették és nem korlátozták.
Tegnap este a györi La Maredaban voltunk, ott nagyon hasonló fogyasztásért kb 15-20%-kal többet fizettünk. Igaz, az Györ belvárosa.
Szeretnélek benneteket megkérdezni, hogy a pannonhalmi Viator étteremröl van-e valakinek tapasztalata. Idös édesanyámmal szeretnénk egy kerek születésnapot ott ünnepelni. Mindannyian szívesen kóstolunk nem mindennapi ételeket. Az étlapnagyon vonzónak tünik, de még soha nem jártunk ott.
A bándi udvarházról korábban ódákat zengtek, de utóbbi időben nem sok info jön róluk. Még mindig érdemes ott ebédelni? Sajnos, többnyire étkezési időn kívül járunk arra ...
Fokhagymakrémlevessel indítottunk, sűrű, tartalmas, sok sajttal dúsított lé volt a csészében, teljesen OK. Utána fogast ettünk, én rántott, a párom roston sült formában. Emberes adag volt, alig tudtuk legyűrni (a hasábburgonya mirelit, megbocsájtottuk nekik). A minőség is rendben volt. Nem kell semmi extrára számítani (mint ahogyan az étlap is ezt tükrözi), Michelin csillagra sem aspirálhatnak, de szerintem alapvetően remdben volt. A fogások is elég gyorsan jöttek, pedig egyetlen pincér száguldozott az asztalok között (nagyjából fél ház volt ebédidőben).
A reggelik listáján található "Hamm and eggs" egy másik topikba való, bár lehet, hogy szándékosan írták így :-) Úgy rémlik, a papír alapú étlapon egy "m" szerepelt.
Lehet, hogy szálka/kenyér ügyben én emlékszem rosszul, szerencsére eddig nem volt ilyen afférom.
A szálka méretétől függ, hogy mennyire viselem el: a nagyobb szálkás halakkal semmi bajom, de az apró szálkásoktól idegbajt kapok, főleg, ha nagyon éhesen állok neki az evésnek. Akkor nincs türelmem bíbelődbni ... Pedig az apró szálkás halak sokszor ízesebbek :-)
ezuttal harman szerettunk volna halaszlevet enni, igy ket adagot bogracsban hoztak ki. bosegesen elegendo volt. en bekacombot kertem, de volt meg grillezett csirkemell zoldsegekkel, rantott harcsafile. szarvas, halaszkert.
aposom jart egyszer ugy, a torkan akadt valami szalka. o persze selfservice-t alkalmazott, elo a fakanalat, majd azzal kipiszkalja. sikerult is ugyesen beletolnia a nyelocsovebe, korhazban kellett kiszedni.
Lehet, hogy csak keverte a csukával, mert az brutális. Egyszer halkocsonyához filéztem ki a főtt csukát, baromi aprólékosan, "lapokra" szétszedve, a hócipőm tele lett vele, mégis maradt a kész kocsonyámban 3-4 randa, Y-alakú kis szálka. (Az az igazi, legalattomosabb, torkonakadós fajta.)
meg egy dolog. a sullo ugye szalkas hal. nem tudom milyen technikat alkalmaztak, mi a titka, talan a megfelelo szogben torteno irdalas, de ahogy azokat a husgerezdeket leszedted a gerincrol, nulla szalka volt bennuk! egyszeruen jo volt enni!
este aztan a szentandrasi sorfozdeben kotottem ki. sokfajta finom sor. van mostanaban 3 fele sorparlatuk. en a barnat kostoltam nem eloszor, nagyon finom.
tegnap megint a szarvasi halaszban kotottem ki. ezuttal harcsa halaszle, de csak kis adagot kertem (70%-os arban termeszetesen). mondta ugyan a pincer, hogy nem erdemes, mert 70%-ot kell fizetni. en mondtam neki, hogy ertem, de akkor sem fogom tudni megenni, minek fizessem ki a 100%-ot. utana egy egesz sullot kertem hejaban sult burgonyaval, fokhagymamartassal. na, ezt nem kellett volna. siman elegendo lett volna egy sullo file grillezve. ez kb 3 emberre elegendo, ha mindenki eszik egy halaszlet is. legyurtem, de tenyleg sok volt. az ara is. 11-et fizettem, ebbol 2.2 volt a halaszle, 6.3 a sullo.
osszessegeben meg voltam elegedve a hellyel. az etelek finomak voltak, ezuttal nem volt sos a halaszle :) a kiszolgalas kifejezetten kellemes volt. probaltam szamolgatni, nagyjabol 160-180 ulohely lehet, ebbol folyamatosan legalabb a fele foglalt volt. eleg sok pincer dolgozott, akik profin oldottak meg a szervirozast. nem okvetlenkedtek, keszsegesek voltak, gyors volt minden.
Csabai barátoktól kaptuk ma a fülest, hogy a környéken momentán a legjobb a Veszely csárda, holnap ott ebédelünk - ha addig nem kapunk egy még jobb fülest :)