Kortárs ST sorozatokról beszéltem. Az eredeti nyilván egészen más tészta. Persze az se mindegy mire megy a pénz: speciális effektekre, vagy minőségi színészgárdára, rendezőkre, stb?
>>>"A lelkes biztatások hatására megnéztem az Orville 3. évadának első 5 epizódját."
Te veszitesz, ha itt abbahagyod.Az elso harom epizod utan en magam is abba akartam hagyni a sorozat nezeset (a 2. epizod borzalmas, a 3. meg suletlenseg). Szerencsere, nem igy tettem. A sorozat masodik fele brillians.
>>>> "De nem láttam mást, mint mesterkélt, erőltetett, cselekményeket, kiszámítható frodulatokkal."
Akkor biztos hattal ultel a TV-nek ;-)
>>> "Melyek ráadásul az aktuális woke propagandát szolgálják."
Hat akkor meg valoszinuleg mas programot neztel. Ugyanis - de ehhez nagyon kell figyelni, es nagyon elfogulatlannak kell lenni, hogy eszrevegyuk - Az Orville pont az ellenkezojerol szol, mint aminek feluletes vagy elfogult szemleleo latja. Csak ugy tunik, hogy az emlitett propagandat nyomja - pedig pontosan annak a vitorlajabol fogja ki a szelet, ill. forditja azt visszajara. Ez altalabn egy fel mondaton mulik - amit pl. a Topa-rol szolo epizodban elmulasztunk, akkor lemaradunk a lenyegrol.
>>> "Valamint középszerű színészeket látok a fő szerepekben [...]"
Ezt nem tudom, honnan veszed - a szineszek kivaloak, akik nagy aterzessel - de nem ripacskodva - jatszanak, es intelligens, ertheto nyelvezettel beszelnek. (Nalad netan William Shattner az etalon? ;-) Akit kritika illethet, az esetleg Seth baratunk, aki elegge visszafogott a 3. evadban (a szineszkedese jobbara kimerul azzal, hogy gondterhelt arcot vag). De nala ez is megbocsajthato, hiszen amugy o viszi a vallan az egesz sorozatot.
>>> "Nem tudom, miért vannak ettől olyan sokan elájulva."
Ahogy a mondas tartja: 'Idetlennek tunnek a tancolok annak, akik nem halljak a zenet.' Azok a sokak hallani akarjak, es halljak is a zenet :-)
>>> "Az Orville kicsit ilyen fan-made show, gyanítom a Star Trek sorozatok tizedébe se került"
Rosszul gyanitod ;-) Az Orville - kulonosen a 3. evad - lenyegesen nagyobb koltsegvetessel keszult, mint a korai Star Trek sorozatok (ahol atlagban masfel hetente keszult egy ujabb epizod - volt, amikor a forgatokonyvet a forgatasi helyszinen, a mar folyo felvetelek kozepette fejeztek be. Kulonosen az TOS-ra jellemzo az, hogy elegge osszecsaptak epizodokat - ugyanez ez Az Orville egyaltalan nem mondhato; meg a nekem sem tetszo epizodokra sem.)
Ezek az alkotók botor módon még azt gondolják, hogy ez a "woke propaganda" még ma is aktuális.
De nem csak ők, például J.K. Rowling, aki twitteren - tudatosan az ár ellen úszva - sokszor és bátran kikelt a "cancel culture" ellen, a HP sorozatában nem mellőzi a "woke propagandát".
Az értelem, a humánum, a művészet arany középútja, az "aurea mediocritas", bizony Szküllák és Kharübdiszek között vezet.
Maradj hű a Csillagflotta elveihez, és így térj haza a delta-kvadránsból... Vagy sehogy.
Győtes legyél, vagy maradj tisztességes?
Gyugyu legyél, vagy tomóceusz katatiki?
A történelmet a győztesek írják... És lehet-e győzni morálisan tisztának maradva, ha nem egy tévésorozatban élünk, hanem a valóságban?
A helyén kell kezelni. Az Orville kicsit ilyen fan-made show, gyanítom a Star Trek sorozatok tizedébe se került, így nyilván a színvonal sem lesz ugyanaz. Ha ilyen elvárásokkal ülsz le, akkor kaphatsz egy szórakoztató kis sorozatot, megbocsátható hibákkal. Ha azzal indulsz neki, hogy A kategóriás műsört akarsz nézni, akkor igen, csalódni fogsz.
Tény, hogy a színészi felhozatal nem valami fényes, de lássuk be: ez nem egyedi a Star Trek történetében. Az írással összességében nekem nem volt gondom, volt mikor kicsit gyengébb volt, de azért voltak jól megvalósított sztorik is.
Az "aktuális woke propaganda" pedig teljesen illeszkedik a ST szellemiségéhez, a Krill új vonala olyan jelenségeket képvisel, ami ellen a ST elég sokszor kiállt: xenofóbia, vallási fanatizmus, háborús úszítás, satöbbi. Hogy ha egyes jelenkori politikai sodrás ezekben magára ismer... az nem az Orville hibája.
Az Orville népszerűsége ST fanok körében talán nem kis részben annak köszönhető, hogy egy bő 20 éve már nem voltunk éppen elkényeztetve, egyre romló színvonalú sorozatokkal, némileg szórakoztató, de lelketlen sci-fi akciófilmekkel. Talán a Strange New Worlds most végre kilendíti a franchiset a negatív spirálból, de az elmúlt években Orvillet jobb volt nézni, mint Star Treket. Még akkor is, ha hellyel-közzel tudott az is gagyi lenni.
A lelkes biztatások hatására megnéztem az Orville 3. évadának első 5 epizódját.
De nem láttam mást, mint mesterkélt, erőltetett, cselekményeket, kiszámítható frodulatokkal. Melyek ráadásul az aktuális woke propagandát szolgálják. A mai amerikai balos-progresszív tábor ellenségképeit festik fel Krillekként és más módokon, és sújkolják a nézőkbe, hogy micsoda taszító, gonosz izék.
Valamint középszerű színészeket látok a fő szerepekben, akik karizma nélkül és hitelesség nélkül próbálják játszani, hogy ők Csillaghajó kapitánya, első tisztje, főmérnöke stb. Kínos nézni MacFarlane vergődését és annak a színésznőnek a próbálkozásait, aki valószínűleg megfelelő egy new yorki szappanopera menő háziasszonyának szerepében, de mint Első Tiszt üres és hiteltelen.
Nem tudom, miért vannak ettől olyan sokan elájulva.
Amiben viszont a SNW viszi el a palmat - szerintem [!] - az a "design" (urhajo belsok, butorok); az optimista 'space age' korszakot felidezo ives formak es butorok (pl. Saarinen-fele tulipan szekek), valamint szinek (sok piros, piros+feher).
A SNW azzal okoz problemat nekem, hogy a szereploket alig lehet megerteni; a szineszek jo resze fel szavakat lenyelve monoton hangon az orra alatt mormol. A legrosszabb a doktor, akinek raadasul meg a smirgli-dorzsoleses, rekedtes hangja is bazi kellemetlen.
Elhiszem, hogy ez a "trend" [me'ly, erzelemmentes - legfeljebb baljos - hangon halkan morogni, espedig mindig aramszunet idejen], de egy hangosfilmben szamomra a lathatosag es hallhatosag/erthetoseg nem elhanyagolhato szempontok.
Ezzel szemben Az Orville-ben mindenkit lehet erteni (legalabbis az en "hallopontom" szerint); pl. a dokinonek (aki amugy nem a kedvencem) kimondottan intelligens, kellemes a hangja es nyelvezete. De ugyanazt mondhatnam a TOS es TNG szereplogardajara is (Kirk-et leszamitva ;)
"...hát [The Orville] már lassan Star Trekebb a Star Treknél"
Ez meg igazabb a hatralevo (7-10.) reszekre - kulonosen az utolso resz annyit ad a Star Trek vilagat ill. annak utopikus vonalat tekintve (ami nalam a legfontosabb osszetevoje a sorozatnak), mint a [reszemrol is nagy becsben tartott] elso ket ST sorozat osszesen.
Annyit meg jotanacskent, hogy az utolso ket resz nezesekor keszits magad melle papirzsebkendot; a 9. resz vegenel meg csak gomboc volt a torkomban, de a 10.-nel [egy bizonyos - varatlan, de annal meghatobb - "talalkozaskor"] mar bizony konnybe labadt a szemem.
Az Orville-nek nemcsak esze, hanem lelke es szive is van. (A 3. evad minden egyes epizodjat [is] vagy 4-5x neztuk meg.)
A ST-nel maradva, amugy a SNW is tetszik - legalabbis az epizodoknak jo fele. Paradox modon az en szememben mar Az Orville lett a ST etalon; a SNW [szamomra] jobb epizodjait is ugy veszem, hogy az akar Az Orville buszkesege is lehetne (pl. az 1., 6. es 10. resz).
...hát ez már lassan Star Trekebb a Star Treknél, de nem baj...ezért is szeretik sokan ezt a sorit a régi ST fanok közül. Kész felüdülés esténként megnézni 1-1- részt...Remélem így vagy úgy, de lesz még folytatás.
Az SNW egyik karaktere is ennek az áldozata lett. Biztos vagyok benne, hogy nem írták volna ki, ha tudják, hogy ilyen népszerű lesz. Csak már ezer éve le volt forgatva, így nem lehetett változtatni.
Crusherből Hetes 2.0 lesz? Nagyon hiányzik még egy női gyilkológép.
Tudtommal a második és harmadik évadod egy szuszra forgatták, így nem is nagyon tudnak reagálni a fogadtatásra, és tanulni a hibákból. Hasonló színvonal(talanság) lesz.
Aki kíváncsi rá, hogy a píkárd a harmadik évadában mint fog tönkretenni, a ST hivatalos facebookján van már egy előzetes. Van benne jó sok robbanás, Crusher doki puskával, minden ami kell. Én nem dőlök be, nem érdekes az egymás mellett ülő Picard és Riker, pontosan tudom kik írják és így pontosan tudom, hogy egy gagyi akció-valamibe lesz beletéve.
Most olvastam egy nehany nappal ezelott keszult interjut MacFarlana-nel, amiben azt nyilatkozta, hogy a folytatashoz a szineszeket ujra osszeboronalni konnyu feladat ["easy task"]. O a sajat elfoglaltsagat emlitette, mint a valodi akadalyt - ugynakkor ugyszinten a kozelmultban a San Diego Comic-Con-on egy kerdesre valaszolva azt mondta, hogy az Orville-re szakitana idot.
Seth MacFarlane a napokban 50-50% eselyt adott, hogy lesz folytatas (ami onmagaban csak annyit jelent, hogy 'vagy lesz, vagy nem' - de azert tobb, mint a 'nem lesz'. Ugyszinten elmondta, hogy a le nem forgatott 11. reszt (ami a sorozatban az utolso resz koze kerult volna) meg szeretne csinalni a 4. evadban - ami meg remenykeltobb.
A forgatasok meg ugy mukodnek, hogy aki raer, azzal filmeznek - igy az evad masodik felet gyakorlatilag egyszerre vettek [ugymond] filmre. A klasszikus ST sorozatokban is volt, hogy fo" karaketrek nem szerepeltek egy egesz epizodban, mert a szineszek nem voltak abban az idoben elerhetok. Azutan az Orville-ben pl. Jessica Szohr (Talla Keyali) allapotos lett majd szult, igy kiesett egy jo idore a forgatasbol - de ezt nem lehet eszrevenni az Orville-ben. Ha egy szinesznek van is szerzodese mas filmekre, nem ugy dolgozik, mint egy hivatalnok: ugyanabban az irodaban, 9-tol 5-ig, hetfotol pentekig.
Maga MacFarlane is el van kotelezve, megis elmondta, hogy tudna idott szakitani az Orville-re.
Szoval ha lesz igeny a folyatasra, a szineszek/alokotok [jelenlegi] elerhetosege, szerzodese nem lesz akadalya annak, hogy az megvalosuljon, es megpedig [legalabb] a korabbi minosegeben. Minden a studion (Hulu/Disney), illetve a kozonseg reakciojan mulik, hogy lesz-e tobb Orville. Lehet, hogy egy-ket szereplot kicserelnek - de ez a "verfrissites" amugy is bevett szokas a hosszabb sorozatoknal (es maganal az Orville-nel is elfordult, amikor a xelayas biztonsagi parancsnok szerepet Szohr atvette Halston Sage-tol a 2. evadban).
Az a baj hogy a színészek ilyenkor elkezdenek munkát keresni, és leszerződni máshova. Újra összeszedni a csapatot általában lehetetlen. Ha lesz is valami, akkor is egy sor karakter már nem tér vissza mert közben leszerződtek máshova.