alapvetően tetszik a topicotok. Észrevételeim, hogy ne tévesszenek össze benneteket nálatok igénytelenebb népekkel ...
- helység valóban nem helyiség, ahogy elhangzott;
- aki beír egy gyöngyszemet, vegye már a fáradságot (nem a fáradtságot ...) és keresse is meg a térképen.
No meg hogy ne csak a szám járjon, adakozok is egy kicsit ...
LÁNYCSÓK, Baranya megyében Mohács mellett
TÖK, Pest megye nyugati szegletében
Ha autóval megteszitek a Veszprém-Győr utat, akkor persze eljuttok olyan helyre, ahol CSESZNEK, ahogyan Újlaki megállapította. Találkozhattok viszont olyan helybélivel is, aki elmondhatja, hogy RAVAZDi vagyok, SIKÁTORban lakom, de NYÚLra nem vágyom.
Szerintem a legjobb forrás a vasúti menetrend, de méginkább a távolsági buszmenetrend. Egyszer egy haverommal többször filmszakadást kaptunk ezek tanulmányozása közben.
Pl. néhány megállóhely: Véménd italbolt, Csokvaomány, Hejőpapi
Egyébként nemcsak Sé a legrövidebb név hanem Őr is csak két betű (Szabolcs). Van a közelben egy Terem nveű falu is. Állítólag az Őr közelében lévő úton az alábbi útjelző tábla van:
Nem bírták az iramot inkább visszaláptek. No jó. Mentségemre szól, hogy nincs telefonkönyvem, csak az irszámjegyzék.
Van egy kedves, mit kedves, kedvenc filmem, Wim Wenderstől a Párizs, Texas. A címadó település Texas államban található és Párizs (Paris) a neve. Jópofa. De vagy 16 Paris van az Egyesült államokban, a többi európai fővárosról nem is beszélve. Aztán még virgonckodásra ott vannak a kelta településnevek, Walesben van a leghosszabb ha jól tudom, de meg ne kérdezzétek mi az....
És nem tudom szerepelt-e már Nőtincs... Lehet, hogy igen, akkor bocs
Én is írok egy vicces utcanevet:
Szádelő
Én ebben az utcában lakom, és még senki sem tudta elsőre leírni helyesen, úgy csodálkozott. Egyébként a XI. ker.-ben van. A nevét egy szlovák faluról kapta:
Szádelő (bizti nem így írják, de így ejtik). Jelentése: Völgyszáj, és lássunk csodát, tégyleg egy völgy szájában van. Tehát mégis van köze a névnek a szájhoz..
A név ugyan önmagában nem túl érdekes, de anno a Tücsök & Bogárban megjelenve egészen jól festett a következő címsor a Népsportból: "TÖKÖL A MEGYEI BAJNOK"
Ha szabad egy kiegészítést: Szentkirályszabadja mellett van (vagy volt) az irányítószámjegyzékben egy Tiszavárkonyi szőlők nevű önálló irányítószámmal bíró valami ami ugyan két szó, de a betűszáma megegyezik a másikkal. Ugyanakkor a legrövidebb: Sé.
Kicsit eltér, de én tudok rajongani a fővárosi utcanevekért is, bár ezekől inkább legszebb, legérdekesebbeket gyűjteném, úgysmint:
Tündérlaki Mélyút (XI.)
És a XVII.-X. kerület határvidékén az egyik legrandább iparnegyedben vannak a legszebb utcanevek: Tündérfürt, Csillagvirág, Napmátka.
De lehetne Újpalotáról a Kontyfa utcát is említeni, vagy a XI. Töhötöm utcát (emlékeztek a gyerekfilmre?) esetleg a XII. Futrinka utcát is.
Aszófő ugyan semmi extra és lehet, hogy én vagyok idióta, de én mindig eljátszok a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha Balatonaszófő lenne, mert az rövidítésben ugye mennzivel jobban néz ki (pl. vasútállomáson).
Javasolnám elővenni egy régebbi kiadású "Postai irányítószámok jegyzéke" című kis füzetecskét /tudjátok: a hollóval az elején.../.
Abban az összes gyöngyszem fellelhető... :-)))))))))
A másik szállóige: "És ha elvisz Böhönyére?!" Böhönye: dél-Balatoni vidék.
SZVSZ ilyen alapon a Sülysáp is érdekes név, de nem felel meg a topic címének, mert én semmi különöset nem látok benne.
Büdöskútpuszta. BAZ megye.
Jártam arra vonattal (94-es menetrendi mező, azaz a Tornanádaska felé menő vonatok érintik), hát kérem a megálló nevét mutató táblára még oda volt pingálva egy "city" szócska. Ez így együtt jól tudott hatni.
Elég idióta lehet egy külföldi számára pl. egy nagyon hosszú helységnév. ( A leghosszabb helyiségnév ugyanakkor bizonyára a folyosó...)
Nos, cáfoljatok meg, ha másképp tudjátok, de a leghosszabb név: Szentkirályszabadja.
Ugyanakkor egy külföldinek a primitív és egyszerű hangképű Székesfehérvár is rettenetesen bonyolult...
Ha - ellentétben a témacímmel - valóban helységneveket keresel, akkor itt van Csesznek falu (a Csesznek [hegy] tövében): Fölötte magasodik Csesznek vára. Így amikor sok-sok éve arra jártam, és közeledő csoportunk láthatólag igencsaj megzavart egy sietősen öltözködő ifjú párt, a túravezető megállt, körbemutatott (hegy, vár, falu), és jelentőségteljesen kijelentette: