A varjúhájak sajnos hajlamosak betetvesedni. Ha akarod (és pl nincs kisgyerek a kertben) valamilyen rovarölővel permetezd le őket. Én idén nem permetezem le őket, mert előbb-utóbb úgyis eltünnek róluk.
Igen, a kövirózsáknál a virágzó rozetta elpusztul. Ezt azért is jó fejben tartani, mert ha valaki kövirózsát vásárol, akkor ne olyan cserpet válasszon, amiben csak egy nagy rozetta van.
Igen, vannak kis oldalhajtasai. De kar erte, hogy tonkremegy, mert olyan jol mutatott, pont ket nagy szikla kozott... remelem az "utodai" es mutatosan vetnek gyokeret.
Nagyon szepen koszonom a valaszt. Most ujabb problema: a kovi varjuhaj (neked koszonhetoen most mar tudom a nevet is) most kezd viragzani. Kis kalapszeru sargas szinu viragbokretai nottek magasra nyulo szarakon es a viragok tove tele lett fekete szinu apro rovarokkal (en levelteture gyanakszom... igaz eddig meg csak zoldet lattam rozsan, de a testfelepitesuk nagyon hasonlo). Mivel lehetne kezelni?
Az egyik kovirozsam (szamomra) erdekes dolgot muvel. O a legnagyobb, mar gyerekfej nagysagura nott es az utobbi napokban azt vettem eszre, hogy a kozepso levelei elkezdtek osszezarodni es ezek az osszezarult levelek elkezdtek kiemelkedni a szitnyilt nagyobb levelek kozul (tehat nem szelteben terjeszjedik a noveny, hanem felfele nyulik). Talan ez a legjobb hasonlat: ugy nez ki, mintha egy meg ki nem nyilt viragbimbo none ki belole kozepen. Vajon mire keszul? :-)
Es egy OFFtopic dolog: felfedeztem egy szarvasbogar-csaladot a telkunkon. Neha 2-3 peldany is kint napozik a hazfalon, vagy fatorzseken. Meg elegge aprok, remelem meg azelott szep nagyra nonek mielott a szinten nalunk lako feketerigo par vacsoranak nem nezi oket. :-)
Ha jól látom a képeken, akkor mindkét problémás fajod varjúháj. A jobb oldali talán Sedum reflexum (kövi varjúháj), a baloldali pedig Sedum hispanikum (spanyol varjúháj). A jobboldalit könnyebb kordában tartani. Célszerű gyakran ritkítani az állományát, csak arra kell figyelni, ne szóródjanak széjjel a hajtások.
A spanyol varjúháj nehezebb eset. Ezt szinte lehetetlen megfékezni. Érdemes rendszeresen és alaposan ritkítani. Nálam a mulcsozás segített visszafogni a kertben.
A kövirózsák általában elég igénytelenek. Én azért a legnagyobb kánikulában szoktam locsolni őket.
Ha "kerteszember" lennek, nem itt kerdezoskodnek.:-) Egyebkent egyaltalan nem telepitettem tele a kertet, hanem az tortent, hogy egyes fajtak sokkal gyorsabban nottek, mint a tobbiek. Kb. 2-3nm-es az egesz kert es annak kb. 10%-a volt beultetve (kimondottan szarul nezett ki - en nagyon "foghijasnak" talaltam - de anyam tanacsara nem ultettem bele tobbet), megis most, kb. 8-10 honap elteltevel ez az allapot alakult ki. Szerencsere van hova tenni a "felesleges" allomanyt, majd szetultetem. Koszi.
A kövirózsák kimondottan igénytelen növények, minimális víz és tápanyagigényük van, talajból sem kell túl sok, ránőnek a kövekre.
A többi felsorolt növény sem kimondottan vízigényes, hiszen sziklakertiek, viszont eltérő lehet a talaj kémhatása illetve meszessége iránti érzékenységük, de ezt fejből nem tudom, nézz utána a neten, keress rá a növények latin nevére és olvass!!
Gondolom, nem kertészember vagy, különben nem telepítetted volna "tele" a sziklakerted, hanem az egyses fajok területigényét figyelembevéve készítettél volna egy 3 éves tervet, és a most még itt ott kopasz helyekre egynyáriakat tettél volna :-)
Azt teheted így utólag, hogy kicsit szrtírozod az állományt, ha van helyed, akkor a növekedési erélyenek megfelelően kiveszel és átültetsz növényeket, ha nincs, akkor is ki kell ritkítanod, de akkor a kivett növényeket érdemes elajándékozni, vagy eccerüen kiülteted egy elhanyagolt parkba, gondolom nem fognak érte haragudni....
Olyan gondom van, hogy ugy erzem kisse felborult az egyensuly a tavaly osszel telepitett sziklakertemben. Egyes fajok a tobbiek karara erosen elszaporodtak (szinte burjanzanak). Mit lehet ilyenkor tenni? Teljesen kiirtani nem akarom az erofolenyben levo novenyeket, mert egyebkent mutatosak, de azt sem akarom, hogy egy ido utan teljesen kiszoritsak a kevesbe dominans peldanyokat. Egyszeruen essek neki es ritkitsam meg oket? Vagy felesleges, mert kis ido utan ugyis elszaporodnak, tehat nincs mas megoldas, mint okosabban osszevalogatni, hogy hasonlo szaporodasi hajlamu novenyek keruljenek egymas melle? Egyebkent a ket pirossal bekarikazott fajtaval van gond (meg tudnatok mondani a pontos nevuket?)
Egyeb kerdesek: - kovirozsanak vannak valami extra talaj igenyei, vagy gyakorlatilag barmilyen foldben megel? Mennyi locsolast igenyel? Tudom, vannak kulonfele fajtai (en is szereztem legalabb 3 felet), de ugy nagy altalanossagban kerdezem... vagy ez fajtafuggo? - az arlevelu langvirag, mohalevelu kotoro (remelem jol irom a nevuket) ultethetok egymas melle? Nem "gyilkoljak" le egymast?:-) Milyen talaj-, viz-, es fenyigenyuk van?
Azt nem mondom, hogy ezekkel van tele a kert, de egy-két hajtást tudok adni belőlük. (A sárga virágúakból van több.) Örülök, ha tetszett, illetve hasznos volt a honlapom
Mind a kettő. A piros a "fazonja" miatt, a sárga, mert szereti a tűző napot. Ezúton köszönöm, hogy olvasgathatom a honlapot, mert egy laikus, kezdő kerttulajdonosnak nagyon hasznos gyűjtemény.
Mivel nem nagy a sziklakerted és napos helyen van én lassan növő, kis termetű és szárazságtűrő növényeket választanék. Így kövirózsákat, varjúhájakat, mongol kövirózsát, lassan növő kakukkfű féléket, nagy virágú sulyoktáskát, esetleg hegyi ternyét, de ezt kordában kell tartani, pázsitviolát, kristályvirágok, némelyik szegfű is bírja a meleget, tatárvirág, kökörcsin (a level virágzás után nagyobb térigényű)
A tavaszi hagymások közül esetleg krókuszt, gyöngyikét lehet betenni, de számolni kell azzal, hogy ezek levele a nyár elejéig esetleg elnyomja a mellette lévő növényeket.
A nagyobb kövek mellett murvával fedném a földet. A nyári virágzás kedvéért talán porcsin rózsát is lehet beültetni az egynyáriak közül.
Bármennyit lehet hozni, akár egy darabot is. Jól megközelíthető a bánya, és szombaton is nyitva van délig. Biatorbágy felől beérve Etyekre, a templom után kell jobbra kanyarodni. Kanyargós út kivezet a faluból, jobbra kanyarodik, de balra van egy elágazás, azt hiszem egy laktanya lehetett ott régen. Az előtt néhány száz métert kell menni, majd jobbra lesz egy murvás út. Elég jó a minősége, kb két kilóméter hosszú, és a bányába vezet. A faluban bárki útbaigazít, ha nem találod, én is így jutottam el oda. Első alkalommal kb 300kg-ot hoztam mintának, nem is kellett fizetnem érte.
Előbb egy kérdés: mekkora és milyen tájolású lesz, illetve napsütés / félárnyék mennyi lesz benne. A másik kérdés, hogy inkább milyet szeretnél: örökzöldekkel, avagy évelőkkel.
Ez igen!Szívből gratulálok hozzá,én 2 hete csináltam 10 mázsa kőből,szerettem volna képet feltenni,egyelőre keresem a gyerekeim által elhagyott kütyüt,hogy működésre bírjam a fényképezőmet.
Hali! Úgy döntöttem, hogy csinálok itthon egy ki sziklakertet. Tudnátok esetleg valami tippeket adni, hogy mit, hogy ültessek el benne? Nagyon kezdő vagyok a témában.
Köszi a választ. A juhart pont emiatt én is inkább egy nagyobb fa árnyékába ültettem, itt délután éri egy kicsit a nap. A yukkát pedig nem a sziklakertbe ültettem be végül, hanem nem messze tőle egy kis ágyásba, ahol azért van pár kő, meg terülő borókák, virágok.
Ime nehany foto egy kezdo, de annal lelkesebb teljesen laikus "kertepitotol". Meg alakuloban levo kert, viszonylag friss, tavaly oszi telepites, igy inkabb csak kis reszleteket mutatok, ugy talan latszik valami.:-) (Barminemu tanacsot, eszrevetelt szivesen fogadok.)