Keresés

Részletes keresés

Megatron Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3795
Szia, kellemeslány! Tetszik a nikked. Bocs az offért, üdv
Előzmény: kellemeslány (3794)
kellemeslány Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3794
Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne: ha Budapesten echte klasszikus balett előadást szeretnék megnézni, hol tehetem azt meg, esetleg internetes oldalt is tud-e ajánlani valaki, vagy van-e valami előadás, amelyet látott mostanában valaki?

Nagyon köszönöm előre is.

üdv.

twenty Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3793
Az összes Zsótér rendezésre jellemző nemcsak a Kaukázusira, hogy eleve azt feltételezi a nézőről hogy ismeri a darabot. Egyfajta továbbgondolásra készteti a nézőket.
Sajnos a Víg közönségéről tévesen feltétezi hogy hajlandóak együttműködni. (gondolkodni).
Előzmény: Mollly (3792)
Mollly Creative Commons License 2004.01.25 0 0 3792
Színházból jövök, a Vígszínházból, meglehetősen vegyes érzelmekkel. Olyan előadásról, melyről az első felvonás után a nézők jó része bizony elment.

Brecht: Kaukázusi Krétakör

Első megdöbbenés: A darab kerettörténete egy kolhoz-megbeszélés, nem mindig játsszák ezt is, de most nem hiányzott. Ez rendben is lett volna, csakhogy: egy mozi belső terét láthattuk díszletként, ahol gyermekek ültek, és a keretjáték szövegét kórusszerűen adták elő, így legalább alig lehetett érteni a szövegből valamit. Értem, hogy a rendező ezzel kicsit nosztalgikussá tette, uttörőélményeinkre emlékeztetővé ezt a kolhoz-megbeszélést, de így tényleg nem lehetett érteni a szöveget.

Ezt követően a darabot gyakorlatilag 5-6 ember játszotta, több szerepet játszva egyszerre, ez is rendben van, csakhogy: Azdak, a részeges bíró szerepét nő játszotta, ugyanígy Sauvát, a rendőrt, bár szerepük a darabnak megfelelően férfi karakterű volt, a nagyhercegnét pedig férfi játszotta. Az állandó szerepcserék, és a gyermekek jelenléte végig a darab folyamán átláthatatlanná tette a darabot, nem használt a mű megértéséhez a mozibelső-díszlet sem.

A nézők egy része mint mondottam, elhagyta a színházat, ebben bizonyosan nagy része volt H.D.G. színművésznek, akinek "bájaiban" gyönyörködhettünk. Gruse férjhezmegy, hiszen a gyereket, akit menekít, sajátjaként tünteti fel, de nincs apa. Hogy megoldja a helyzetet, házasságot köt egy férfival, akiről mindenki úgy tudja, halálos beteg. A vőlegényt ennek megfelelően felkötött állal, és egy szál lepedőben hozzák be a házasságkötéshez. Mikor azonban az összegyűlt vendégek pusmogni kezdenek az esküvő után, hogy vége van a háborúnak, és többé senkit sem hívnak be, a haldokló feláll, és elzavarja a vendégeket, majd lepedőjét elhajítva Gruséhez fordul ezekkel a szavakkal: "Hiba csúszott a számításaidba" Ez kétségkívül illett az adott jelenetbe, bár meg kell valljam, hogy bizony arcomba kergette a vért. A nézőtér tele volt diákokkal. Erről ennyit.

Brechtnek talán tetszene ez az előadás, hiszen ő a színház hagyományos formáit feszegette. Ha azonban valaki nem ismeri a darabot, bizonyosra veszem, hogy ez alapján az előadás alapján nem fogja érteni.

oldadore Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3791
A www.fszek.hu – díjtételeknél olvasom, hogy 3 videokazettát lehet kölcsönözni: 2 napra 150 Ft/db, illetve 500 Ft/db a visszatekercselés (?). Tel.: 411-5000.
Előzmény: Mollly (3790)
Mollly Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3790
Ezeket lehet kölcsönözni?
Előzmény: oldadore (3789)
oldadore Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3789
A video tényleg nem léphet a színházi előadás helyébe, mégis az utolsó szalmaszál az eltűnt csoda visszaidézésére...
Találtam egy „Színházi előadások és TV-változatok” c. összeállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (2002-ben) megtalálható videókról: http://www.fszek.hu/kozpont/video.doc
Előzmény: Törölt nick (3783)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3788
(Pedig majdnem elmentem este a Színművészetire, csak a nagy hideg tartott vissza. Kösz az infót!)

Előzmény: banyaszbeka (3786)
vitéz Matschkássy Izidor Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3787
Ami a Katonát illeti:
1.) Állatfarm: hitvány (vagy csak Bozsik naccsaszony neve megtévesztett a minőségi elvárásokat illetően)
2.) Sufni: Túlélési gyakorlatok: Kiválóságos. (Csak levegő nem sok van a helyszínen. Bátran állíthatom, hogy az általam ismert színjátszóhelyek közül a leglevegőtlenebb.)
Előzmény: Törölt nick (3761)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.01.24 0 0 3786
A vélemény álságos az akkori vita (botrány) részeként, a kultúrpolitikusok szájából volt. Most és főleg tőled legfeljebb - szerintem - egy másik kérdést érintett. Ami egyebet írtál, azt én is úgy tudom, és hihető is. (Én pedig sértegetni nem szeretek, pláne téged.)

Más (bár talán sértegetés, vagy legalábbis nyafogás): a Színművészetin ma másodszor (valaki szerint harmadszor) maradt el a Simon Balázs rendezte Szorongás Orfeum bemutatója, mert nem készültek el vele. Talán jövő szerdán a Millenárison... (A darab nehéz születéséről Peer Krisztián írt karácsony előtt a litera.hu "netnaplójában".)

Előzmény: Törölt nick (3778)
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3785
Ha tv-ben lement volna, akkor meglenne nekem, hidd el. Kell még egy kicsit várnod, míg a gépemre kerül az egész, mert munka és idő az azért, de átküldöm neked, nagyon érdekes.
Előzmény: Törölt nick (3783)
ColinCrazy Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3784
Csatlakozom.
Előzmény: twenty (3767)
timcsili Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3782
A balázssóban Csányi Sanyi. A téma: szerelmes vagyok egy színészbe. Jesszusom...
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3781
Az Építész és az Asszír Császár nagyon jó volt! Benne volt minden, ami az avantgard színházat jellemzi. Szívesen elküldöm neked a szövegkönyvet, mihelyt felvittem a gépemre, jelenleg csak kézírásos formában van meg nekem.

Bregyán Péter akkorát alakított benne, hogy az nem igaz, de Mihályi Győző sem maradt le mögötte.
Fantasztikus darab, de elég nehezen emészthető.

Előzmény: Törölt nick (3776)
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3780
Másztak, a második felvonásban, és ott derült fény arra, hogy az a fiatal lány viszonozza a férj vonzalmát, ezen a túrán kérte meg őt a férj, de ez a lánykérés elutasításra talált.
Előzmény: timcsili (3770)
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3779
Ez az! Nem emlékeztem a címére. Nagyon furcsa volt nekem. Nem értettem, miért hívja párbajra a férj a fiatalembert, mikor már nem szereti az asszonyt, sőt, ő akarja elhagyni.
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3778
Oké, lényegében mindennel egyetértek, amit írsz.

(Az álságos vagy nem ide illő megjegyzésemmel csak arra próbáltam utalni finoman (?), hogy Székely önmagához - és valószínűleg a saját elvárásaihoz - képest nyújtott "keveset" az Új színházi évei alatt. Talán bele is fáradt a színházvezetésbe - ezen belül most nem a társulatépítésre gondolok, hanem mondjuk a hivatalokkal, pénzelosztókkal való küzdelmekre, stb. -, nem tudom, csak mintha ilyen véleményeket is hallottam volna annak idején. És (viszont) remélem, hogy a Színművészeti rendező-tanáraként és rektoraként is a helyén van; dolga van ott (is). Az kétségtelenül kár, hogy színházat manapság nem csinál itthon. De mindezt csak zárójelben, a lényegben egyetértünk, és eszembe nem jutott volna Mártát színházi emberként Székely "fölé" helyezni, csak legföljebb pontatlanul fejeztem ki magam.)

Előzmény: banyaszbeka (3747)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3777
Top Dogs: ha nem sikerül elővételben, akkor aznap hat előtt érdemes odamenni, mert hatkor adnak állójegyet, de mindig csak korlátozott számban (kb. 10 db), és az egy-két perc alatt elfogy.
Előzmény: Törölt nick (3776)
timcsili Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3775
aha, valami buddhista vagy ilyesmi.
Előzmény: twenty (3772)
negyvenketto Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3774
nem volt neki sok szerepe, csak a legelején 1 mondat, meg a végefelé vagy 3. Kb 5 percet volt a színpadon.
Olyan kerényis volt ezalatt, mármint nem olyan mint amit a HírTv-n láthatsz, hanem olyan aki szemben jön veled a folyosón.
Semmi különös.
Előzmény: Szilgyo (3773)
Szilgyo Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3773
Na de milyen volt Kerényi???
Előzmény: negyvenketto (3771)
twenty Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3772
valamilyen hittérő volt, ha jól emlékszem.
Előzmény: timcsili (3770)
negyvenketto Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3771
Megnéztem szerdán az Egy pohár víz c. darabot a Madáchban (Timkó Eszter, Piros Ildikó, Huszti Péter, Pikali Gerda, Crespo Rodrigo, ill. Kautzky helyett Kerényi Játszott benne).

Kellemes volt mind Timkó Eszter butuska alakítása, mind a Piros Ildikó által megformált alak. Huszti nagyon hálás szerepet kapott a darabban, ő minden probléma megoldója, az ellenzéki politikus Bolingbroke.

Crespo Rodrigo-t néha kicsit olyan pusztaszerisnek (így jelzőként) érezetm, de ő is egész jó volt.

Fura volt az első felvonás utolsó pár perce, amikor Timkó és Pikali tornáztak a színpadon. Ez még alapjáabn véve nem lenne gond (Gondolom a 18. században is edzettek a népek), csak a melegítőgatya, térdvédő gumi, feliratos sportfelső, meg a sportkupakos műanyagpalack nem odaillő volt egy ilyen "szépruhás" darabban.

42

timcsili Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3770
Én is arra gondoltam először. De abban másztak hegyet?! Elek Ferin volt valami hátizsák... Ennyire maradt meg a darab... Nem is bánom, hogy levették.
Top dogs. Arra korán kell odamenni, mert asszem csak 6 állót adnak.
twenty Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3769
miért ne lehetne bejutni a Top dogsra?
odamész előadás előtt, veszel állójegyet, amivel szerencsés esetben a legjobb helyek egyikére ülhetsz. ha nem vagy szerencsés, akkor kevésbé jó helyre. de a Kamrában nincsenek távolságok.
nem kell ehhez pártoló tagság.
Előzmény: Törölt nick (3759)
twenty Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3768
egyetértek.
Katona egyes rosszul sikerült darabjai, máshol legjobbak lehetnének.
Koldusopera Ascherhoz képest nem volt jó, de kiemelkedően rossznak nem mondanám.
Előzmény: Törölt nick (3761)
twenty Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3767
Távoli vidék
nem volt az annyira rossz. rá kellett hangolódni.
Előzmény: Mollly (3764)
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3766
Annyiszor néztem meg, hogy le tudjam írni a szövegét.
Előzmény: Mollly (3765)
Mollly Creative Commons License 2004.01.23 0 0 3765
Láttad Az Építész és az Asszír Császárt? Akkoriban ment a Kamrában az is, nekem nagy kedvencem.
Előzmény: Törölt nick (3759)
Mollly Creative Commons License 2004.01.22 0 0 3764
"-Katonában nem is olyan régen: egyesek hegyi szállodában szenvednek, ,mások megmásznak valami hegyet, de azt nem látjuk... "

Lelő egy fiatalembert a végén Lukáts Andor?

Előzmény: Törölt nick (3760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!