Kérdésem a következő lenne: ha Budapesten echte klasszikus balett előadást szeretnék megnézni, hol tehetem azt meg, esetleg internetes oldalt is tud-e ajánlani valaki, vagy van-e valami előadás, amelyet látott mostanában valaki?
Az összes Zsótér rendezésre jellemző nemcsak a Kaukázusira, hogy eleve azt feltételezi a nézőről hogy ismeri a darabot. Egyfajta továbbgondolásra készteti a nézőket.
Sajnos a Víg közönségéről tévesen feltétezi hogy hajlandóak együttműködni. (gondolkodni).
Színházból jövök, a Vígszínházból, meglehetősen vegyes érzelmekkel. Olyan előadásról, melyről az első felvonás után a nézők jó része bizony elment.
Brecht: Kaukázusi Krétakör
Első megdöbbenés: A darab kerettörténete egy kolhoz-megbeszélés, nem mindig játsszák ezt is, de most nem hiányzott. Ez rendben is lett volna, csakhogy: egy mozi belső terét láthattuk díszletként, ahol gyermekek ültek, és a keretjáték szövegét kórusszerűen adták elő, így legalább alig lehetett érteni a szövegből valamit. Értem, hogy a rendező ezzel kicsit nosztalgikussá tette, uttörőélményeinkre emlékeztetővé ezt a kolhoz-megbeszélést, de így tényleg nem lehetett érteni a szöveget.
Ezt követően a darabot gyakorlatilag 5-6 ember játszotta, több szerepet játszva egyszerre, ez is rendben van, csakhogy: Azdak, a részeges bíró szerepét nő játszotta, ugyanígy Sauvát, a rendőrt, bár szerepük a darabnak megfelelően férfi karakterű volt, a nagyhercegnét pedig férfi játszotta. Az állandó szerepcserék, és a gyermekek jelenléte végig a darab folyamán átláthatatlanná tette a darabot, nem használt a mű megértéséhez a mozibelső-díszlet sem.
A nézők egy része mint mondottam, elhagyta a színházat, ebben bizonyosan nagy része volt H.D.G. színművésznek, akinek "bájaiban" gyönyörködhettünk. Gruse férjhezmegy, hiszen a gyereket, akit menekít, sajátjaként tünteti fel, de nincs apa. Hogy megoldja a helyzetet, házasságot köt egy férfival, akiről mindenki úgy tudja, halálos beteg. A vőlegényt ennek megfelelően felkötött állal, és egy szál lepedőben hozzák be a házasságkötéshez. Mikor azonban az összegyűlt vendégek pusmogni kezdenek az esküvő után, hogy vége van a háborúnak, és többé senkit sem hívnak be, a haldokló feláll, és elzavarja a vendégeket, majd lepedőjét elhajítva Gruséhez fordul ezekkel a szavakkal: "Hiba csúszott a számításaidba" Ez kétségkívül illett az adott jelenetbe, bár meg kell valljam, hogy bizony arcomba kergette a vért. A nézőtér tele volt diákokkal. Erről ennyit.
Brechtnek talán tetszene ez az előadás, hiszen ő a színház hagyományos formáit feszegette. Ha azonban valaki nem ismeri a darabot, bizonyosra veszem, hogy ez alapján az előadás alapján nem fogja érteni.
A www.fszek.hu – díjtételeknél olvasom, hogy 3 videokazettát lehet kölcsönözni: 2 napra 150 Ft/db, illetve 500 Ft/db a visszatekercselés (?). Tel.: 411-5000.
A video tényleg nem léphet a színházi előadás helyébe, mégis az utolsó szalmaszál az eltűnt csoda visszaidézésére...
Találtam egy „Színházi előadások és TV-változatok” c. összeállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (2002-ben) megtalálható videókról: http://www.fszek.hu/kozpont/video.doc
Ami a Katonát illeti:
1.) Állatfarm: hitvány (vagy csak Bozsik naccsaszony neve megtévesztett a minőségi elvárásokat illetően)
2.) Sufni: Túlélési gyakorlatok: Kiválóságos. (Csak levegő nem sok van a helyszínen. Bátran állíthatom, hogy az általam ismert színjátszóhelyek közül a leglevegőtlenebb.)
A vélemény álságos az akkori vita (botrány) részeként, a kultúrpolitikusok szájából volt. Most és főleg tőled legfeljebb - szerintem - egy másik kérdést érintett. Ami egyebet írtál, azt én is úgy tudom, és hihető is. (Én pedig sértegetni nem szeretek, pláne téged.)
Más (bár talán sértegetés, vagy legalábbis nyafogás): a Színművészetin ma másodszor (valaki szerint harmadszor) maradt el a Simon Balázs rendezte Szorongás Orfeum bemutatója, mert nem készültek el vele. Talán jövő szerdán a Millenárison... (A darab nehéz születéséről Peer Krisztián írt karácsony előtt a litera.hu "netnaplójában".)
Ha tv-ben lement volna, akkor meglenne nekem, hidd el. Kell még egy kicsit várnod, míg a gépemre kerül az egész, mert munka és idő az azért, de átküldöm neked, nagyon érdekes.
Az Építész és az Asszír Császár nagyon jó volt! Benne volt minden, ami az avantgard színházat jellemzi. Szívesen elküldöm neked a szövegkönyvet, mihelyt felvittem a gépemre, jelenleg csak kézírásos formában van meg nekem.
Bregyán Péter akkorát alakított benne, hogy az nem igaz, de Mihályi Győző sem maradt le mögötte.
Fantasztikus darab, de elég nehezen emészthető.
Másztak, a második felvonásban, és ott derült fény arra, hogy az a fiatal lány viszonozza a férj vonzalmát, ezen a túrán kérte meg őt a férj, de ez a lánykérés elutasításra talált.
Ez az! Nem emlékeztem a címére. Nagyon furcsa volt nekem. Nem értettem, miért hívja párbajra a férj a fiatalembert, mikor már nem szereti az asszonyt, sőt, ő akarja elhagyni.
(Az álságos vagy nem ide illő megjegyzésemmel csak arra próbáltam utalni finoman (?), hogy Székely önmagához - és valószínűleg a saját elvárásaihoz - képest nyújtott "keveset" az Új színházi évei alatt. Talán bele is fáradt a színházvezetésbe - ezen belül most nem a társulatépítésre gondolok, hanem mondjuk a hivatalokkal, pénzelosztókkal való küzdelmekre, stb. -, nem tudom, csak mintha ilyen véleményeket is hallottam volna annak idején. És (viszont) remélem, hogy a Színművészeti rendező-tanáraként és rektoraként is a helyén van; dolga van ott (is). Az kétségtelenül kár, hogy színházat manapság nem csinál itthon. De mindezt csak zárójelben, a lényegben egyetértünk, és eszembe nem jutott volna Mártát színházi emberként Székely "fölé" helyezni, csak legföljebb pontatlanul fejeztem ki magam.)
Top Dogs: ha nem sikerül elővételben, akkor aznap hat előtt érdemes odamenni, mert hatkor adnak állójegyet, de mindig csak korlátozott számban (kb. 10 db), és az egy-két perc alatt elfogy.
nem volt neki sok szerepe, csak a legelején 1 mondat, meg a végefelé vagy 3. Kb 5 percet volt a színpadon.
Olyan kerényis volt ezalatt, mármint nem olyan mint amit a HírTv-n láthatsz, hanem olyan aki szemben jön veled a folyosón.
Semmi különös.
Megnéztem szerdán az Egy pohár víz c. darabot a Madáchban (Timkó Eszter, Piros Ildikó, Huszti Péter, Pikali Gerda, Crespo Rodrigo, ill. Kautzky helyett Kerényi Játszott benne).
Kellemes volt mind Timkó Eszter butuska alakítása, mind a Piros Ildikó által megformált alak. Huszti nagyon hálás szerepet kapott a darabban, ő minden probléma megoldója, az ellenzéki politikus Bolingbroke.
Crespo Rodrigo-t néha kicsit olyan pusztaszerisnek (így jelzőként) érezetm, de ő is egész jó volt.
Fura volt az első felvonás utolsó pár perce, amikor Timkó és Pikali tornáztak a színpadon. Ez még alapjáabn véve nem lenne gond (Gondolom a 18. században is edzettek a népek), csak a melegítőgatya, térdvédő gumi, feliratos sportfelső, meg a sportkupakos műanyagpalack nem odaillő volt egy ilyen "szépruhás" darabban.
Én is arra gondoltam először. De abban másztak hegyet?! Elek Ferin volt valami hátizsák... Ennyire maradt meg a darab... Nem is bánom, hogy levették.
Top dogs. Arra korán kell odamenni, mert asszem csak 6 állót adnak.
miért ne lehetne bejutni a Top dogsra?
odamész előadás előtt, veszel állójegyet, amivel szerencsés esetben a legjobb helyek egyikére ülhetsz. ha nem vagy szerencsés, akkor kevésbé jó helyre. de a Kamrában nincsenek távolságok.
nem kell ehhez pártoló tagság.
egyetértek.
Katona egyes rosszul sikerült darabjai, máshol legjobbak lehetnének.
Koldusopera Ascherhoz képest nem volt jó, de kiemelkedően rossznak nem mondanám.