itt vagyok én mindennap, csak nem vagyok olyan profi mint Ti, sokszor csak gyönyörködöm:-)ha majd végre kinyílnak a rózsáim, majd képes beszámolózok, de addig is figyelek.
Szia! Én még reménykedek, hátha jön idén is a tavasz! Ma reggel feketerigó énekére ébredtem, ez jó jel. A kinti rózsák csak alszanak-alszanak, a bentiek hajtanak gyönyörűen. Úgy látom rajtuk, hatott a permetezés, nincs több beteg levelük.
A minirizsak altalaban jo strapabirok, ha figyelsz ra a "kihajitott" is szepen megmarad (kerteszetekben meg a hodalyokban szoktak arusitani 100 Ft-ert elohervasztott peldanyokat, lehet rajta gyakorolni.)
Amikor emgveszed szet kell ultetni, mert 3-4 to szok lenni egy cserepbe zsufolva es egy akkora cserepbe egy is pillanatokon belul tobb gyokeret csinal mint foldet. Es mindbol lesz egy szep peldany. Nyaron kirakod a legtuzobb napra es ontozod mint a fene -- iszonyatos mennyisegu vizet felsziv. (De ha nincs utanpotlas akkor mas taktikat kell kitalalni, mert ontozes nelkul 1-2 nap alatt csontra szaradnak a levelei es elhajit minden viragot...)
Ezen kivul metszeni kell, hogy szep bokros legyen es ne egy kigyo. A rugyek jol lathatoak, a metszes alattiakbol nagyon gyorsan hajtasok lesznek, illetve egesz alulrol is hajlamos uj nagy agakat ereszteni (foleg masszivabb metszes utan) amelyek hamar viragot is hoznak.
A leggyakoribb kartevoje tapasztalatom szerint a takacsatka, nagyon nehez tole megszabadulni. Ha sok van belole es mar tele van haloval meg sargulnak a levelek jobb metszessel kezdeni. Batran, teljesen elvel nelkuli allapotbol is ujrano a lenti rugyekbol. Amugy meg frocskolni kell mindenfelevel rendszeresen es figyelni a korai jeleket a leveleken.
Ha keves levele van es nincs napon, a tulontozesre is figyelni kell. Telen hideg napos helyen jo tartani.
A The Fairy-nek csak az elöregedett ágait kell kivágni, persze, ha van ilyen a bokorban. Ha hagytál rajta tavalyról termést, elvirágzott részt, azt is le kell vágni.
A minirózsát pont ugyanúgy neveld, mintha "igazi" volna! Nyáron szereti a napot, és télen is maradhat kint, ha csak nincs -20 fok! Amit nem szeret: a jó fűtött meleg szobát télen.
Szia! Nem könnyű a dolog, kinn jobban szeret lenni, mint benn. Sok-sok fény, nem pára, nem kiszáradás, nem túl sok víz. Rendszeres tápanyagellátás. Ültetsd át, ha tudod, vedd külön cserepekbe az egybe ültetett töveket, mert negyon szorosan vannak, nem járja át a levegő a belsejét. Sokféle károsító támadhatja: atkák, levéltetvek, gombák:(
Én már megejtettem az év első permetezését: a cserepes rózsáimat le kellett fújnom gombaölővel. Lisztharmat és peronoszpóra:( Remélem hamarosan ki tudom már rakni őket!
Szia! Nem tudom, hogy igaz-e, mert kéne egy ellenpróba: ugyanaz a rózsa hagyma nélkül. Nálam van a rózsák mellett többféle hagyma is, és a levéltetűk békénhagyják a rózsákat. De hogy van-e összefüggés köztük, azt nem tudom. Az biztos, hogy abban az ágyásban, ahol se levendula, se hagyma, csak a rózsák, sokkal gyakrabban küzdök a tetvekkel.
Én is nagyon szeretem a sásliliomokat. Bár ez itt erősen kilóg, talán elnézitek nekem, ha megkérdezem: van valami jó lelőhelyed, ahol szép fajtákat lehet kapni?
Ma kaptam egy minirózsát, hogyan kell nevelni?Egyszer már volt nekem, de elpusztult, ez meg annyira csodálatos hogy nagyon rossz lenne ha kipusztulna...
Ma olvasgattam egy könyvet, (Amit még nagyapáink tudtak a címe) és azt írja, hogy ha a rózsák mellé néhány hagymát ültetünk, akkor az arra ösztönzi hogy erősebben illatozzon!! (nem részletezi hogy foghagymát vagy vöröshagymát-e, gondolom mindegy csak büdös legyen :-)
Van valakinek tapasztalata? Érdekesen hangzik.
Én azért megpróbálom majd, de lehet hogy még virág sem lesz idén a fiatal rózsáimon nemhogy még illata is :-)