Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.01 0 0 481

elfelejtettem tenni az enyémbe parit, citromot... majd pótlom ha kibontom... :)

Előzmény: zsebi41 (472)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 480

Gyönyörűek. Idén termelünk először padlizsánt és még csak vékonyak, hosszúak, remélem, beérnek és én is tudok ilyen finomságot eltenni, most  már úgyis csak pici üvegeim maradtak, abba remekül mutatna a padlizsánkrém..:-)

Előzmény: Mariska néni (476)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 479

Kevés tartósító kell, alig késhegynyi a tetejére és eláll.

Előzmény: taormina001 (464)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 478

Mivel ez tömény gyümölcs, higítani kell sima vízzel. Nem lesz hasmenésed tőle, nyugodtan keverd vízzel.

Előzmény: taormina001 (464)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 477

Valószínűtlen? :-)) Próbáld ki és érdekel, ízlett-e.Rengeteg körtém volt, nem volt vesztenivalóm és aki ivott belőle, mindenki azt mondta, hogy totál olyan, mint a bolti.

Előzmény: taormina001 (463)
Mariska néni Creative Commons License 2012.09.01 0 0 476

 

Esténként tüzet rakunk, ekkor megsütök néhány ilyen adag padlizsánt. Az reggelig kihűl, kikaparom egy nagy edénybe.

- olivaolajon hagyma dinsztelve, hozzátéve

- ledarált kápia, mivel abból is sok van (lehetne paradicsom is),

- zúzott fokhagyma, só, bors

- végül a padlizsánok belseje.

Ezeket jól összefőzöm, forrón üvegbe kerül, és utána még forróvizes dunsztba. Így nem kell bele tartósítószer sem. Viszont felbontás után hűtőben kell tartani vagy hamar elfogyasztani, ami nálunk nem szokott probléma lenni. Általában reggelire benyomnak a fiúk egy üveggel.

Ma este is padlizsánsütés lesz.

 

 

 

 

taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 475

Ez olyasmi, mint a chutney? Én rebarbarából csináltam hasonlót. a lakótársam meg datolyából. Rengeteg datolyája van.

Előzmény: zsebi41 (472)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 474

Még? Nekem épphogy öklömnyiek az elsök:-(

Előzmény: zsebi41 (472)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 473

nagyon finom sült paprika savanyút lehet belőle készíteni. Olyant amit télire is el lehet tenni.

Előzmény: Törölt nick (470)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 472

Hoztam egy finomságot, akinek van még padlizsánja próbálja meg!

 

Füszeres padlizsánlekvár

 

2 db padlizsán felkockázva, 3 ev. kanál olivaolaj

 

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

 

4 paradicsom apróra vágva

 

1 tk. örőlt koriander

 

2 tk római kömény

 

2 ek. fűszerpaprika

 

kevés apróra vágott csili

 

1 citrom leve és héja

 

4 ev.k cukor

 

1 ev. kanál só.

 

Egy lábosban megmelegítem az olajat, bele a padlizsán, fokhagyma addig kevergetni míg 2/3-ra összeesik, ekkor megy bele a többi belevaló, és 2,5 dl. víz lefedve lassú tűzön 40 percig főzöm.

 

Ezután kis üvegekbe lehet tenni tetejére pici Na benzoát, és 1 napra száraz dunsztba, vagy, kis dobozba mélyhűtőbe.

 

Igazi inyencség, kenyérre kenve.

atandi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 471

Én meg ma olaszos paradicomszószt főztem be, a fiúk imádják a bolognai/milánói szerű kajákat. Nagyon finom lett a szósz, lehet majd még egyszer nekifutok, ha megint sok lesz a paradicsom. Rengeteg kápiám terem, nem tudom, hogy kéne feldolgozni őket, mi legyen velük...

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 470

Nem saját termés (nálamnem terem meg a paprika), de végülis kertből... Piacon a megszokott árusnál vettem paradicsimpaprikát és némi kápiát. 3 kilót. Eltettem egy részét nyersen enni. A  többiből kísérleti anyag lett.

Marinált paradicsompaprika. Utoljára vagy 25 éve lísérleteztem ele, nem aratott sikert.

Paprikakrém. Kid üvegekbenhogy elfogyjon. zseniáis...

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 469

Készvan. Üvegben van. Meg csináltam savanyát. Van sok zöld fűszerem és tettem bele. Lesz olyan izéize...  :D

Előzmény: Mariska néni (468)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.31 0 0 468

Télire csinálod, vagy frissen fogyasztásra?

Előzmény: Törölt nick (466)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 466

Padlizsánkrémet csinálok. Már sűlnek héjában. Hagyma, olaj, fokhagyma, pari, kurkuma, bors, kömény . só a felhasználási ötletem hozzá.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 465

A nejemmel tavaly csináltam lepottyan alma-körte felhasználásával ivólevelet. Kondérba lekvárt főztem majd rá víz és szalicil... majd leszűrtük textilpelenkán. Igen darabos még turmixal is de nekünk jó. Most úgy tervezem. Daráló , botmixer, na-benzoat, üveg...De a szabadban. 

Ha tudnám akkor gőzborotváznám az üveg és dunsztba raknám a lét.

Előzmény: taormina001 (464)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 464

Megnéztem; van, bele is kevertem valamennyit, de persze fogalmam sincs mennyi kell. Az a baj, hogy hüteni se tudom igazán, mert nem fér be a jéxekrénybe.

Az ivólé készítés viszont teljes desasterbe torkollott, rövid idö alatt a konyhában mindent bepiszkítottam anélkül, hogy bármi is megtisztult volna. Nem sikerült igazán homogén pépet képezni, hanem ilyen zavaros, darabos fözelék lett, amivel jó sokat piszmogtam, mire egyáltalán sikerült egy tölcsér segítségével üvegbe tuszakolni. Mivel csináltok ivólé konzisztenciájú anyagot?

Előzmény: taormina001 (463)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 463

Köszönöm; megvizsgálom, van-e szalicil.

Meg ez az ivolé is jól hangzik. Csak olyan valószínütlen...

trigi0722 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 462

Szalicil már csak gyógyszertárban kapható és CSAK receptre, ma kerestük, mert kaptam 5 kg uborkát és eltettem rázottnak, de csak Na benzoát van a boltokban.

 

Előzmény: tooommm0013 (460)
trigi0722 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 461

Készíthetsz belőlke ivólét is egy részéből, ha lemixeled ,hűtöd, higítod kis vízzel.Én körtéből készítettem sokat, 2 kg körtéhez 1  citromot karikáztam, kis fahéjat adtam hozzá, átfőztem, mixerrel pépesítettem, vízzel higítottam és ezt ittuk a kánikulában. Olyan volt, mint a bolti körte ivólé csak semmi tartósító nem volt benne.

 

Előzmény: taormina001 (458)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 460

Üveg és dunsztolás. Gondolom úgy eláll. Esetleg befőtt tartósító hogy tuti legyen. Anyám a magozott meggyett lecukrozza és rak(ott rá míg be nem tiltották) szalicilt egy kicsit. Hónapokig jó volt a sima hűtőben.

Előzmény: taormina001 (458)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 459

műanyag doboz, fagyasztó.

Előzmény: taormina001 (458)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 458

Hogyan lehet valahogy tartósítani RENGETEG almakompótot? Tegnap föztem, és most félek, hogy fölforr. A lábos óriási, még  a jégszekrénybe se tudom betenni.

ZsuR Creative Commons License 2012.08.27 0 0 457

...es van aki erzekeny ra... 

Előzmény: ke_fe (455)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.27 0 0 456

Helyesbitek:

 

Kálium-metabiszulfit  K2S2O5

Előzmény: ke_fe (455)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.27 0 0 455

A borken es a borkosav ket kulonbozo vegyulet.

 

Az emlekezetem az evek soran homalyosult, mert 1965-66 amikor szervetlen kemiat tanultam, regen volt.  De azert megprobalom felidezni:

A borken natrium-metabiszulfit.  A kenessav natriummal kepzett valamilyen soja.

 

Ha a boroshordot kezezik, akkor kennel bevont papirlapot egetnerk el a hordoban.  A ken elegesekor kendioxid keletkezik, amibol a hordoban levo nedvesseg hatasara kenesssav  H2SO3 keletkezik. Csiratlanit es az oxidaciot is gatolja.

 

A borkent keves borral  keverik es igy adjak a borhoz.

Savanyusagoknal feherit  (gatolja az oxidaciot) es roppanos marad a zoldseg.

Előzmény: islamorada (451)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.27 0 0 454

Ezt kaptam az Amazonon - borkent meg nem talalok sehol.  Remelem nelkule is jo lesz...

Előzmény: Törölt nick (453)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.27 0 0 453

Persze, a sodium az a nátrium. Eleget bosszankodtam, amikor még TV-t néztem, hogy a filmekben a szinkronban magyarul is sodiumnak mondatták.

Nem lehet másfajta tartósítót sem kapni arrafelé? Nálunk van ugye a szalicil, már szinte csak patikában lehet kapni. Eláll szerintem a végtelenségig, én most találtam a spájztakarításkor egy 2001-es csomagot, fel fogom használni.

Van a nátrium-benzoát, nálunk leginkább az használják. Szerintem az is korlátlanul eláll, ha nem nedvesedik meg.

De vannak más tartósítók is, lehet, hogy ott mást használnak.

Borként pl borászati szaküzletben lehet kapni. Én csak borokhoz használom, nem régóta tudom, hogy savanyúsághoz is szokták.

Előzmény: ZsuR (450)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.27 0 0 452

Azért majd itt is beszámolhatnál, mert minket is érdekel.

Előzmény: zsebi41 (445)
islamorada Creative Commons License 2012.08.26 0 0 451

Az Amazonnal megtalaltam a timsot, van! / alum/. Remelem az! A borkensav es a borkosav az ugyanaz? Mar regen tanultam kemiat es szinte soha nem kellett gyakorlatban az eletemben ez a tudas. Mert borkosav az van/ tartaric acid, szinten az Amazonnal.

A natrium benzonatnak nyoma sincs arulni, illetve fozok, lekvart keszitek es nincs idom kutatgatni, majd este vagy holnap! Nemhiaba nekem minden savanyusag keszitesi kiserletem nulla eredmennyel vegzodik! Anyag nelkul nem lehet! Es kisse aggaszt hogy nem-e mergezem meg a csaladot meg magamat ezzel a sok kemiai szerrel, marmint hogy tenyleg arravalo? Mert eleg lehet egy betu elteres talan aztan nezhetjuk. Szalicil kene, nem lejart de az sincs. Azert majd az amerikai oldalon talan vilagosabb lesz hogy mit hasznalnak csak legyen idom kikutatni!

Előzmény: ZsuR (450)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!