Én is metszettem ma, még egy fél futó van hátra, de ahhoz létra kell, úgyhogy majd délután :)))))). Végre-végre jó idő van, rendbe tettem a fűszernövényeimet is és úgy tűnik, hogy a tavaly télállónak vett rozmaring tényleg télálló.
Ez nagyon jó, a fenyőtakarás is, és a rózsák jól-léte is. Így legalább nemes cél érdekében áldozták szegények az életüket, még ha nem is ez lett volna az elsődleges szándék.
Metszésről itt sem lehetett szó, egész nap lógott az eső lába, néha-néha el is eredt:( Ma reggel már látszik a kék ég a felhők között:)
De felmértem túlélési esélyeket... nem is olyan rossz a helyzet, mint gondoltam volna. Sok rózsámnak (új ültetésűnek) elszáradt a vége. De a takarás alatt mind zöld... :o))
Földdel ültetéskor, októberben takartam be, de decemberben elhoztam egy csomó megmaradt "karácsonyfát", persze azt ami megmaradt és nem adtak el. A párom szétszabdalta és betakartam vele a rózsákat, ami még a nagy fagyok előtt sikerült. Így a fenyőág takarásáig zöldek a rózsáim... Ja és a legjobb hír, hogy vannak rajta "dagadt" rügyek!!!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, ma valószínű lesz rá időm a takarítás után és meg is próbálkozom vele. Nagyon gyönyörű száp virága van ennek a rózsának és csak egy szálat kaptam belőle és remélem sikerülni fog. De tudom nem nagyon szabad beleélnem magam, nehogy csalódás érjen.
Ma hozza Sándor a meleget, de napsütésről nem volt külön szó, lehet, hogy ezt kérvényezni kellett volna ;) Mi tavaly ültettünk még két fát, és lassan a bokraim is jól megnőnek, csak kialakulnak nálunk is kedvezőbb feltételek. A ház előtt, ahol kevésbé kitett helyen vannak a rózsák, nem kell takarni, és semmi bajuk.
Nálunk a viszonylagos nagyobb beépítettség miatt a kertben igazi mikroklíma van,így én sohse takarom a rózsáimat, de nem fagyott el még egysem soha. Rügytől dagadozva várják velem együtt a napsütést.......de meddig?
Igen, a virágot le kell vágni. A száron vannak a "szem"-nek nevezett rügyek, a levél fölött. Úgy kell a szárat feldarabolni, hogy egy-egy darabon 3 vagy 4 ilyen szem legyen. 1 vagy 2 rügy maradjon csak a föld, azaz a homok felett. És ne mondj ilyeneket, nagyon bátor vagy! De azért ne keseredj el, ha mégsem sikerül most, elsőre. Inkább nyáron szoktak ilyet csinálni, szabadföldben:)
Köszönöm a segítségedet, de nem igazán értem a dolgot. Valószínű azért, mert nem csináltam még ilyet és egy kicsit hülye is vagyok hozzá. Igen jól értetted szálas virágot kaptam. Mennyi résznek kell kimaradni a földből (cserépből)? A virágot le kell vágnom róla?