Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2012.09.03 0 0 491

na én meg azt nem értem, hogy miért kéne egyes recepteknél a paradicsomot kimagozni, hogy édeasanyám szavival éljek        "senkinek se fog kifelé megakadni"

Előzmény: Törölt nick (488)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.02 0 0 490

Vagy valami "ősi hagyomány", aminek az okát senki sem tudja:)

Én elég rosszul emésztem a paprikát, voltak évek, amikor nem is ettem, de éppen a vékony húsúakat birom jobban. Ezért ültettem kosszarvút. Csak én eszem. Van egy kápia fajta, ami kisebb, és vékonyabb húsú mint ezek a szép nagyok, nekem az jön be. Ezekben arányosan több a héj, engem nem zavar.

Előzmény: Törölt nick (489)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.02 0 0 489

a máj nem tudja lebontani?

Előzmény: Törölt nick (488)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.02 0 0 488

Amit én sose értettem a receptekben, ezért soha sem csináltam: miért kell a paprika héját lehúzni?

Pár évig csináltam padlizsános zakuszkát. ott is receptek ezt írták, de én bizony csak ledaráltam a nyers paprikát lehúzás nélkül, és úgy főztem a masszát.

Előzmény: atandi (487)
atandi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 487

No, közben az élet meghozta a választ.

Meg persze próbáltam keresgélni a neten is. Paprikákat(18 nagy fért egyszerre a sütőrácsra) 15+10 percig sütöttem 200 fokon, légkeveréses grilles progin. Fazékba kapkodtam őket, lefedtem, így könnyen lejött a héjuk. Magot, csumát ki, majd üvegekbe tettem, alá, közé, tetejére pici lé, de alig kellett, a paprikák összeesnek és kitöltik teljesen a teret. És tényleg nem kell víz hozzá. Csak borecet, cukor, só (én ezer éve még Parajdról hozott füstös ízű sót használtam) és fokhagyma. A tetejére vékonyan öntöttem kis olajat, épp csak hogy záróréteget képezzen. A második üveg után berezeltem, hogy mi van, ha megromlik(addigra már eleget kóstoltam és mivel baromi finomnak találtam, sajnáltam volna, ha tönkremegy), szóval utána egy pici Na-Benzoátot is tettem rá, meg a celofán és a kupak közé.(lehet, hogy ez fölösleges hülyeség, de nálam már megszokott rítus). A lényeg, hogy tényleg nagyon finom lett, mondom én, aki ugye nem egy nagy paprika-imádó.

Aztán megsütöttem 8 padlizsánt. Egy pici darabka húsát beletettem a fenti ecetes lébe, próbaképp. Huhh, tök jó volt. Namondom, akkor kár variálni, maradék kápia és kicsöpögtetett padlizsán fenti lével és kicsit több olajjal összeturmixolva, bele kis Na-Be, üvegcsékbe, rá pici olaj, kész. Hogy aztán hogy bírják majd… meglátjuk, mindenesetre szem előtt vannak a polc elején, hogy legyen min izgulnom. A színe így kissé érdekes, no de mit számít…: )

Ja! Egy normál befőttes üvegbe(tán literes szűken) 11 nagy kápia belefért! Utána már csak kisebb üvegeket töltögettem. És még egy hasznos tapasztalat. Az igazi kápiákat könnyű hámozni, nekem volt a hosszúkásabb akármi is, az túl szétsült és hámozni is nehezebb volt, na ők lettek leturmixolva végül. És nagyon bevált az Amfora nevű, Bulgáriáól hozott kápia mag, bőtermő, ellenálló, finom édes és jól pucolható.

És megmutatom, mit javasolt icsanyám: állítólag gyerekkorukban így taposták ki a szárazbabot, hát kipróbáltam én is.

magyarliba Creative Commons License 2012.09.01 0 0 486

A padlizsánt én sütés/hülés/kikaparás után erőspistás üvegekbe tömöm (1 padlizsán 1 üvegbe belemegy). Ecetes-sós, felforralt vízzel felöntöm (alig fér bele valamennyi) és kidunsztolom gőzben. Felhasználáskor a levét lecsöpögtetem és jöhet az ízesítés, turmixolás, felfalás :)

Zongorázni lehet a különbséget a szabad tűzön és a sütőben sütött között, szinte köszönőviszonyban sincsenek egymással. Kell az a jó kis füst-íz bele :)

Előzmény: atandi (483)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.01 0 0 485

Erdélyi barátném is üvegben teszi el. De nem tudom, hogyan tartósítja, lehet, hogy üvegezés után egy kis nedves dunszt nem árt neki.

Nem tudom miért tesznek olajat a marinált paprikába, de minden recept írja. Én tegnap kísérleteztem először vele - nekem nincs paprikám, de a kedvenc paprikaárusomnál szép és olcsó volt - majd meglátjuk milyen sikert aratok. Csináltam levet: 8 deci víz, 1 ecet, kis olaj, cukor, só, tartósító, babér, bors. ebben adagokban kifőztem a paprikaszeleteket, üvegbe raktam, a forrásban lévő levet rákanalaztam, szárazdunsztba tettem. Mivel kísérleti, csak 2 üveggel csináltam. A többi paprikából paprikakrémet csináltam .

Előzmény: atandi (483)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.01 0 0 484

Próbáltam. Nincs neki elég fény szerintem.

Képzelj el egy kb 250 nm-es területet, ahol nyugatról egy 6 m magas ház, keletről a mi garázsunk+ magas szőlőlugas, délről a szomszéd 1,8 magas tömör keritése, északról a tyúkház és szintén szőlő. Azonkívül van rajta 3 őszibarackfa, 2 meggyfa, ribizlik, málna, és egy 10 nm-es üvegház. Ezek között lavírozok a zöldségágyásokkal. Ahhoz képest, hogy milyen kicsike, elég sok termésem volt az idén.

Idén pl ültettem az üvegházba pár tő szentesi kosszarvút. A közepében 1-2 termés lett rajta. A déli oldalon lévőn van elég sok, de nálam magasabbra nőtt (kb 180 centinél jár), igyekszik szegény a fény felé.

Előzmény: Törölt nick (482)
atandi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 483

Paprika ügyben teljességgel tudatlan vagyok. Azt nevezzük marinált paprikának, ami sütés után  olyan ecetes lében van? Vagy azon olaj is van?

A lényeg, hogy a Lidl-ben kapható Freshona márkájú (kiírom, mert nem tudom, miért ne lehetne, de hátha ezt is elmagyarázzátok)üveges kápia paprika baromi finom, na, az nagyon ízlik. Anyum leolvasta az üvegről az összetevőket: paprika, cukor, ecet, só, természetes ..öö..tán ízfokozók vagy ízesítők, (nem emlékszem) vagy mi, és tartósítószer. Se vizet, se olajat nem ír…

Pedig olyat szívesen csinálnék.(közben keresgéltem a neten: nem találtam olaj nélküli változatot... valakinek saját tapasztalata??)

Másik kérdés: megpróbálnék télire elrakni padlizsánkrémet üvegben, mert a fagyóban már semmi hely, de én másképp csinálom a kész krémet, mint itt írjátok. Ha csak megsütöm(én sütőben) és forrón a ledarált belsejét üvegbe teszem, rá tartósító, úgy vajon elállna? Aztán majd bontás után befejezném. Ha nem muszáj, nem tennék rá olajat, hogy ne avasodhasson meg. MI a véleményetek? És én se paprikát, se paradicsomot(se fokhagymát) nem szktam bele rakni, mi mustárosan szeretjük. (Most hoztak vendégségbe hozzánk fokhagymás verziót, nekem az fura volt…)

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.01 0 0 482

"Nem saját termés (nálamnem terem meg a paprika),"

Miért nem?

Előzmény: Törölt nick (470)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.01 0 0 481

elfelejtettem tenni az enyémbe parit, citromot... majd pótlom ha kibontom... :)

Előzmény: zsebi41 (472)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 480

Gyönyörűek. Idén termelünk először padlizsánt és még csak vékonyak, hosszúak, remélem, beérnek és én is tudok ilyen finomságot eltenni, most  már úgyis csak pici üvegeim maradtak, abba remekül mutatna a padlizsánkrém..:-)

Előzmény: Mariska néni (476)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 479

Kevés tartósító kell, alig késhegynyi a tetejére és eláll.

Előzmény: taormina001 (464)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 478

Mivel ez tömény gyümölcs, higítani kell sima vízzel. Nem lesz hasmenésed tőle, nyugodtan keverd vízzel.

trigi0722 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 477

Valószínűtlen? :-)) Próbáld ki és érdekel, ízlett-e.Rengeteg körtém volt, nem volt vesztenivalóm és aki ivott belőle, mindenki azt mondta, hogy totál olyan, mint a bolti.

Előzmény: taormina001 (463)
Mariska néni Creative Commons License 2012.09.01 0 0 476

Esténként tüzet rakunk, ekkor megsütök néhány ilyen adag padlizsánt. Az reggelig kihűl, kikaparom egy nagy edénybe.

- olivaolajon hagyma dinsztelve, hozzátéve

- ledarált kápia, mivel abból is sok van (lehetne paradicsom is),

- zúzott fokhagyma, só, bors

- végül a padlizsánok belseje.

Ezeket jól összefőzöm, forrón üvegbe kerül, és utána még forróvizes dunsztba. Így nem kell bele tartósítószer sem. Viszont felbontás után hűtőben kell tartani vagy hamar elfogyasztani, ami nálunk nem szokott probléma lenni. Általában reggelire benyomnak a fiúk egy üveggel.

Ma este is padlizsánsütés lesz.

taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 475

Ez olyasmi, mint a chutney? Én rebarbarából csináltam hasonlót. a lakótársam meg datolyából. Rengeteg datolyája van.

taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 474

Még? Nekem épphogy öklömnyiek az elsök:-(

zsebi41 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 473

nagyon finom sült paprika savanyút lehet belőle készíteni. Olyant amit télire is el lehet tenni.

Előzmény: Törölt nick (470)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 472

Hoztam egy finomságot, akinek van még padlizsánja próbálja meg!

Füszeres padlizsánlekvár

2 db padlizsán felkockázva, 3 ev. kanál olivaolaj

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

4 paradicsom apróra vágva

1 tk. örőlt koriander

2 tk római kömény

2 ek. fűszerpaprika

kevés apróra vágott csili

1 citrom leve és héja

4 ev.k cukor

1 ev. kanál só.

Egy lábosban megmelegítem az olajat, bele a padlizsán, fokhagyma addig kevergetni míg 2/3-ra összeesik, ekkor megy bele a többi belevaló, és 2,5 dl. víz lefedve lassú tűzön 40 percig főzöm.

Ezután kis üvegekbe lehet tenni tetejére pici Na benzoát, és 1 napra száraz dunsztba, vagy, kis dobozba mélyhűtőbe.

Igazi inyencség, kenyérre kenve.

atandi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 471

Én meg ma olaszos paradicomszószt főztem be, a fiúk imádják a bolognai/milánói szerű kajákat. Nagyon finom lett a szósz, lehet majd még egyszer nekifutok, ha megint sok lesz a paradicsom. Rengeteg kápiám terem, nem tudom, hogy kéne feldolgozni őket, mi legyen velük...

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 470

Nem saját termés (nálamnem terem meg a paprika), de végülis kertből... Piacon a megszokott árusnál vettem paradicsimpaprikát és némi kápiát. 3 kilót. Eltettem egy részét nyersen enni. A  többiből kísérleti anyag lett.

Marinált paradicsompaprika. Utoljára vagy 25 éve lísérleteztem ele, nem aratott sikert.

Paprikakrém. Kid üvegekbenhogy elfogyjon. zseniáis...

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 469

Készvan. Üvegben van. Meg csináltam savanyát. Van sok zöld fűszerem és tettem bele. Lesz olyan izéize...  :D

Előzmény: Mariska néni (468)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.31 0 0 468

Télire csinálod, vagy frissen fogyasztásra?

Előzmény: Törölt nick (466)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 466

Padlizsánkrémet csinálok. Már sűlnek héjában. Hagyma, olaj, fokhagyma, pari, kurkuma, bors, kömény . só a felhasználási ötletem hozzá.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 465

A nejemmel tavaly csináltam lepottyan alma-körte felhasználásával ivólevelet. Kondérba lekvárt főztem majd rá víz és szalicil... majd leszűrtük textilpelenkán. Igen darabos még turmixal is de nekünk jó. Most úgy tervezem. Daráló , botmixer, na-benzoat, üveg...De a szabadban. 

Ha tudnám akkor gőzborotváznám az üveg és dunsztba raknám a lét.

taormina001 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 464

Megnéztem; van, bele is kevertem valamennyit, de persze fogalmam sincs mennyi kell. Az a baj, hogy hüteni se tudom igazán, mert nem fér be a jéxekrénybe.

Az ivólé készítés viszont teljes desasterbe torkollott, rövid idö alatt a konyhában mindent bepiszkítottam anélkül, hogy bármi is megtisztult volna. Nem sikerült igazán homogén pépet képezni, hanem ilyen zavaros, darabos fözelék lett, amivel jó sokat piszmogtam, mire egyáltalán sikerült egy tölcsér segítségével üvegbe tuszakolni. Mivel csináltok ivólé konzisztenciájú anyagot?

Előzmény: taormina001 (463)
taormina001 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 463

Köszönöm; megvizsgálom, van-e szalicil.

Meg ez az ivolé is jól hangzik. Csak olyan valószínütlen...

trigi0722 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 462

Szalicil már csak gyógyszertárban kapható és CSAK receptre, ma kerestük, mert kaptam 5 kg uborkát és eltettem rázottnak, de csak Na benzoát van a boltokban.

Előzmény: tooommm0013 (460)
trigi0722 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 461

Készíthetsz belőlke ivólét is egy részéből, ha lemixeled ,hűtöd, higítod kis vízzel.Én körtéből készítettem sokat, 2 kg körtéhez 1  citromot karikáztam, kis fahéjat adtam hozzá, átfőztem, mixerrel pépesítettem, vízzel higítottam és ezt ittuk a kánikulában. Olyan volt, mint a bolti körte ivólé csak semmi tartósító nem volt benne.

Előzmény: taormina001 (458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!