Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ebbe még nem bonyolodtam bele de a világ legerősebbb paprika magjait februárban amerikából kaptam.
Ha valaki kitartó semmi nem lehetetlen.Egyébként írja hova tud küldeni. Én nem bonyolodtam bele. Nekem van kb 20 fajtám és még azokról sem tudom gemorfológialiag milyen fajták, én így imádom őket.
Az USA-ból igen körülményes és szinte lehetetlen szabálytalanság nélkül kész növényt ki hozni/vagy bevinni/,ezt tudni kell mielőtt valaki rendelésben gondolkodik.
Sziasztok! Hol lehet Miskolcon kapni esetleg Florimo citrusföldet? Vagy a héten fogok menni Pestre, ott hol érdemes esetleg megnézni? Egyszerűen nem bírok szerezni az átültetéshez normális citrusokhoz való földet, vagy iszonyatos áron van. :(
Elnézést, hogy csak most reagálok, de szerelőnél van az otthoni gépünk.
Köszönöm a további infókat. Keresek majd egy lime-ot, a meyer citromot ismerem, február környékén szoktam a gyümölcsre vadászni a Sp..-ban. Felírom ezeket a fajtákat.
Körülnéztem a neten, egy helyen láttam Karibit, ugyanott van Meyer citrom is még, ez jófajta, szinte magtalan, narancssárga héjú citrom. Volt ilyenem egyszer, sajnos agyonöntöztem.
Megnéztem a múltkorit, ezek szerint jól tudom, elég nehezen formázható a Lunario.
Nem tudok másik fajtát ajánlani, nem ismerem a citromfajtákat.
Még mindig a múltkor is emlegetett 2006-ban gyökereztetett kis fával vacakolok, most elég reménykeltően tele van virággal. Ezzel a fajtával elégedett vagyok - rendes méretű, jó ízű citromokat termett az anyukája, meglehetősen sokat - , de most nincs másik dugványom róla.
Az óriáscitrom/Lipo nekem sem jött be, addig állomásozott egy nálam, amíg meg nem kóstoltam.
A lime-okat jobban kedvelem, a méretükhöz képest többet teremnek a citromnál. Szerintem a legjobb fajta a Máltai lime/francia citrom, ennek a héja is felhasználható, a Karibinak a héja keserű. Ahogy körülnéztem, a Máltait nem árulják most sehol, Karibit igen. A lime-ok csak elvétve tartalmaznak magot, a Karibi roppant vékony héjú, de a Máltai is éppen csak reszelhető vastagságú.
Köszönöm szépen a gyors választ. Most visszakerestem a korábbi értekezésünket (2014), annak megfelelően metszettem vissza tavaly tavasszal. Kár, hogy elfejetettem, hogy előbb lett volna érdemes metszeni, hogy elágazódásra bírjam. Lehet, hogy jobb, ha nem piszkálom a szezonban, hagyjam jövő februárig?
Melyik az a fajta, aminek a termése is jó, és helyes növénnyé lehet formázni? (Egy Lipo-t már likvidáltam, annyi magot, mint abban, citromban még nem láttam.)
Ha már bimbók vannak rajta, fájó szívvel metszeget az ember. Korábban könnyebb, igaz, a másét is :)
A Lunario meg elég agresszívan hajt, igényli is a metszést, nem kell megvárni, míg méteres hajtásokat nevel. Időben elcsípve a hajtásokat, 4-6 levél felett kellene elágazásra és korona kialakulására rábírni.
A jobboldali alsó ágat teljesen eltávolítanám (a kezdeténél), a két felsőt pedig kb abban a magasságban, ahol a fotó közepén a levelek csücske van.
Segítséget szeretnék kérni. Már tavaly is próbáltam formára igazítani a citromot, de nem akarja az igazságot. Hajtásról nevelgetem jó pár éve, idén hoz először bimbókat. Esetleg, ha valaki vállalkozna bejöléssel, vagy magyarázattal, hogyan metszené meg, szívesen venném. (Lunario fajta)
Kérdezném, hogy lehet-e tövise a termő, nemes citromnak?
Kaptam 2 kis ágat dugványozni, de a levelei tövénél kb centis centis tövisei vannak. Állítólag termő fáról lettek vágva. Van olyan nemes fajta amelyik ilyen "szúrós" vagy átvertek?
Én azt tenném,hogy ahol elgörbül abban a magasságban elvágnám.Lentről felfelé a leveleket ,és a tüskéket levágnám .Felül hagynék 4 levelet, ezzel kényszeríteném,hogy koronát neveljen.Majd ha már vastagabb,(ott ahol be szeretnéd oltani,vagy szemezni) mint egy ceruza akkor azt is megteheted.
Sziasztok! Segítségetek kérem, kell ezzel a kis növénnyel valamit tenni? Metszeni? Gondolom később beoltani, hogy termő legyen? Párom előszeretettel nyomkodja a narancs/mandarin magokat virágok mellé, hátha kinő. Nos ez kinőt már kb. 3 éve, átültette tavaly. Most ilyen. De nem tudom mi a teendő vele, hogy kicsit bokrosabb legyen, ne ilyen kis egyszál valami. Köszönöm ha segítetek.
Kicsit off: Passioflora edulis-t ki hogy metszi és neveli? Tavaly már egy 3 éves tövem volt, 20 literes vödörben, a lombozata 3 négyzetméter körüli, de 2 darab termést tartott meg és nevelt ki, ami viszont isteni finom volt. Így szaporítottam is belőle lelkesen, de szeretném növelni a termésátlagom. :) Olvastam már azt is h kevés talajba kell ültetni, azt is h csak a vízszintesen növő hajtásokon hoz termést, azt is h teljesen le kell metszeni tavasszal. Ti hogy csináljátok, mennyi termésetek van? Gondoltam rá, hogy mind a 4 tövet máshogy nevelem, de legyőzte a kíváncsiságom a kapzsiság. :)
Hidd el a citrusok nagy részét oltják, ill oltással sokszor jobb az eredés a citrusoknál.
Nem véletlen Tintori, Lenzi stb. mind oltják. Szemezni pl. a faiskolákban szoktak a nagy mennyiségű oltóanyag felhasználhatósága végett, ezek a citrusok farmokra kerülnek ki gyümölcstermesztés céljából.
Hidd el nem akartam senkinek rosszat.Csak a legegyszerűbbet, legbiztonságosabbat ajánlottam .De igazad van próbálkozni azt lehet, mert nagyon sok szaporítási módszert leírtak már.Kinek ez kinek az jön be.
De ostoba vagyok van gee mailem is az com, a freemail pedig .hu bocsi de én ehhez már öreg vagyok .Két hónapja még free malom sem volt, amíg a fiam meg nem mutatta! így nyílik ki a világ előttem .Csak vicceltem ,nehogy félre értsétek.