Őszintén szólva nagyon egyetértek az első bekezdéseddel, sőt az utolsó két soroddal is. ;)
Ami pedig a maradék két sort illeti, ez elég természetesnek tűnik, hiszen hazai Solaris-koncertnek jelen pillanatban se híre, se hamva; illetve híre azért van, de semmi konkrétum. :( Lehet, hogy rontani fogom még az arányt ez ügyben, hiszen a Solaris-albumokról már leírtam a véleményem, a szólólemezek viszont még hátravannak, és gyűjtöm a gondolatokat a fejemben velük kapcsolatban.
Asszem van egy jó hírem, tegnap írta a vendégkönyvében Bogdán Csaba, hogy a lemez amit régóta terveztek az tulajdonképpen már kész, és már csak azért nem jelent meg, mert a borító nyomtatásával valami gond volt, de hamarosan elkészül.
És ezzel a neveztetésbéli változással meglehet, hogy be is teljesedik számomra az elfordulás is.
Ugyanis már a M.W. második albuma is erősen eltért az elsőben még követett - és általam oly nagyon elvárt - Solarisos hangzástól. Most már ennek a változásnak a névben is súlyt adtak, és én szép csendben visszatérek az eredeti Solaris rajongásomhoz. :o(
Lassan már úgyis kezdett ez a fórum is eltávolodni a címadó együttestől a tagok utólagos csapatai és stílusai felé.
Tegnap este benéztem ebbe az 5Égtáj kávézóba terepszemlét tartani, ki volt téve 2 plakát a csütörtök esti koncertről, az egyiket sikerült elkérnem, beszkenneltettem, mert érdekes információ van rajta!
Ezek szerint az új tagokkal felálló együttes Naszádi-Kollár Projekt néven játszik ezentúl (nem Musical Witchcraft-ként). Gondolom, ez a projekt az átdolgozott református énekek és zsoltárok előadására szerveződött elsősorban...
Ez a névváltozás némiképp magyarázat lehet a rejtélyes tagcserékre is...
Remélhetőleg talán azt is jelenti, hogy a régi tagokkal viszont (Pócs Tamás, Vámos Zsolt, Vermes László) folytatódik a Musical Witchcraft!
> Anno rengeteg újságcikket gyűjtöttem össze róluk, jópár rádióinterjút is felvettem, aminek megvan a leírt változata is - ezekkel tudnék segíteni. - Gondolom, ez is felmerülhet kisebb problémaként, ha lesz hivatalos honlap is: Biztos nekik sincs meg ezek közül minden (nem tudom, egyáltalán mennyire gyűjtöttek magukról), és örülnének, ha a hivatalos lapjukon is meglennének ezek a cikkek, képek stb., és így már elég nagy átfedés lenne a rajongói lappal tartalomban.
Kollár Attilától érkezett az előbb a hír egy újabb Musical Witchcraft koncertről:
"Június 30-án, csütörtökön este 7-kor koncertezünk a Szilágyi Dezső téri Öt Égtáj kávézóban, mely egy ökumenikus jellegű találkozóhely.
A felállás a Ref. Zenei találkozóval megegyező, kiegészülünk még Kornis Ferivel is!"
Tehát a névsor:
Szirtes Edina - hegedű,
Király Lóránt - basszusgitár, Naszádi Gábor - gitár,
Őry Tamás - dob,
Kollár Attila - fuvola
Kornis Ferenc - ütőhangszerek
Pontos cím: 1011 Budapest, Fő u. 31. - Szilágyi Dezső tér 1.
(A Batthyány tértől a Lánchíd felé 1 perc, bejárat a Fő utcáról)
Telefon: 201-1188 (ezen a számon lehet asztalt is foglalni!)
Nem semmi, hogy így napközben találkozhatunk Veled :o)
Gratulálok a vizsgádhoz!!!
OLvastam az Oldfield-topikban, hogy vizsgára készülés közben (!!!) micsoda szösszenetet eresztettél meg a leendő Oldfield-album kapcsán, nem semmi :o)))
Most az egyszer ilyen normális időpontban is írok. ;)
Kedves Oyster! > Első blikkre amolyan divatzenének is tűnhet a dallamvilága, meg az énekes hallatán. - Nekem elsőre sem tűnt így, sőt örülnék, ha a divatzene tolódna el ebben az irányban. ;) Pedig én még a készülésének idejében, a feszegetett 90-es évek elején nagyon kicsi voltam, és néhol zavaros is a szöveg számomra. De majd részletesen is írok valamikor a Cabaret-ről, még a kihagyott lemezekkel együtt.
> Nálam a kedvenc hallgatnivalók közé lépett elő... - A honlapom szerint nekem a 12. kedvenc albumom. ;)
Kedves Cirrocumulus! > '99-ben levélben megkérdeztem Robitól, hogy nem akarja-e újból kiadni... - Igen, én is épp valami hasonlóra gondoltam, a keverést ugyanis nem érzem a legtökéletesebbnek, vannak benne zseniális keverésbeli megoldások, máshol viszont hiányérzetem van ezzel kapcsolatban. Ráadásul a Klub Rádió a bizonyíték, hogy megvannak még sávonként is ezek a felvételek Robinak; kiváncsi vagyok, hogy ha a Klub Rádióban reklámoznák az albumot, vajon mennyien vennék meg... Bár amilyen sokáig húzódik a Welcome To My Brain (és minden más Solaris-újdonság), talán jobb, ha nem kezdenek ebbe is bele. ;)
Kedves Hupszli! Köszönöm a lapom méltatását, a Te oldalad is elismerésre méltó. :)
> Én magam a html programozáshoz nem igazán értek, a grafikában inkább otthon vagyok. - Jómagam pedig a html programozáshoz értek jobban, mint amennyire képes vagyok grafika területén...
> Kellene sok kép, információ, minden, amire mi magunk kíváncsiak vagyunk, de nem találjuk sehol. - Akkor hogy kerülnek fel a honlapra? ;)
> Valaki említette Oldfield-et. :) - Cirrocumulus jól mondta, tessék átjönni az Oldfield topicba is! ;)
Szombaton volt a Duna TVn egy műsor, amelyben részleteket mutattak a MW kopncertjéből és Kollár Attila nyilatkozott, megemlítve, hogy készül a monterey anyagból egy DVD. Ismétlés szerdán délben.
A múltkor elfelejtettem írni, hogy Robi felé a kérdésem nemcsak a Cabaret-ra vonatkozott, hanem az E.M.A.-ra (Egyenlítői Magyar Afrika) és az Ős-Metál-ra is, hiszen azok is elfogytak réges-régen és nem adták ki újból.
Hát, ígéretemhez nem voltam hű, így nem jöttem csütörtökön. Megnéztem EeToN honlapját. :) Szerintem nagyon jó. Én magam is készítettem egyet, mivel fotózok: ITT megtekinthető. (Remélem jól szúrtam be a linket)
Én magam a html programozáshoz nem igazán értek, a grafikában inkább otthon vagyok.
Én mindenképpen úgy gondolom, hogy érdemes lenne csinálni egy "rajongói" oldalt.
Ha lenne hivatalos oldal, szerintem akkor is lenne mellette helye az interneten.
Kellene sok kép, információ, minden, amire mi magunk kíváncsiak vagyunk, de nem találjuk sehol. Szerintem a Solaris bőségesen "letett annyit az asztalra", hogy hálából készítsünk egy oldalt. Persze ez felvet egy csomó kérdést.
Mindenesetre érdemes lenne körbejárni a témát. :)
Erdész Robi volt az a szemüveges srác, aki a Próféciák Könyve klipben szintetizátoron játszott, ugye? Rettenetesen hasonlít a Visual Basic tanáromra. :)
Utánanézek annak az albumnak, amit említettetek.
Ha a fentiekkel kapcsolatban valami szerveződne, akkor számíthattok rám.
Cabaret-ügyben abszolút egyetértek az előttem szólókkal :o)))
Számomra is az egyik legkedvesebb anyag, amit Solaris-tagok valaha is "elkövettek"!
EeToN:
- Mostanában újra nagyon sokat hallgatom a Cabaret-t, és talán még jobban kedvelem, mint korábban, ha ez egyáltalán lehetséges. Miért is nem lehet már kapni ezt az albumot? Bocs, ha már elvileg tudnom kéne, még az is lehet, hogy korábban tudtam, csak azóta kihullott a fejemből. :)
Szerintem nincs semmi különleges oka, csak miután elfogyott, nem nyomták újra.
'99-ben levélben megkérdeztem Robitól, hogy nem akarja-e újból kiadni, mert jó lenne, ha minél több ember megismerhetné ezt az értékes zenét és az elgondolkodtató szövegeket. Sőt még azt is megkérdeztem tőle, hogy amennyiben mégsem jelenteti meg újra, akkor nem probléma-e számára, hogy azoknak átveszem, akiket mégis érdekel ez az anyag. De semmit nem válaszolt erre, úgyhogy ebből azt szűrtem le, hogy nem fogja újból kiadni és az sem gond, ha átmásolom néhányatoknak.
A Cabaret egy valóban érdekes album. Első blikkre amolyan divatzenének is tűnhet a dallamvilága, meg az énekes hallatán. De aztán többször hallgatgatva bizony előjön az, hogy a '90-es évek ismeretében szinte minden számnak megvan a mögöttes tartalma, mondanivalója. Óriási élmény ezt felfedezni, és közben Erdész Robi-féle zenét élvezni!
Nálam a kedvenc hallgatnivalók közé lépett elő...
Mindenkinek javaslom, hogy hallgassa, hallgassa minél többször. És egy idő után - ha ráérez az ízére - szinte nem lehet lemondani arról, hogy néha ismét belahallgasson. ;-)
Valóban elég régen szóltam már hozzá, és valóban még hátravan egy-két vizsgám (bár a koncentráláshoz nekem csend kell), de azért olvasás szintjén mindig jelen vagyok így éjfél után. ;)
Kedves Cirrocumulus! Mindig rácsodálkozom arra a munkára és energiára, amit a topic tagjainak folyamatos informálásába vetsz. Hadd írjam én is: Igazán köszönjük! :)
Részemről köszönöm a méltatást és az ajánlást honlap ügyben is, bár annyira azért nem jó referenciaanyag a sajátom. :) Őszintén szólva egy igazán átfogó Oldfield-honlap van mindig a fejemben, de abból olyan sok van külföldön is, meg magyar is van már három is, míg Solariséknak most is csak egy fél van. Így aztán nem könnyű megtalálni az ő zenéjüket egy ismeretlenebb számára... Remélem, tényleg nemsokára elkészül a hivatalos oldaluk; bár ennek aktivitásától függően lenne tán értelme akár párhuzamosan egy nem hivatalos honlapnak is. Na persze ha náluk lehetőség nyílik közvetlen kapcsolatteremtésre, interaktív albumvéleményezésre, és akár teljeskörű diszkográfia böngészésére is, akkor nem sok tér marad egy rajongói honlapnak. ;) Őszintén szólva ha ezek a lehetőségek megvalósulnának, akkor én nem is bánnám, ha kárba veszne a saját lapba vetett munka. Ha ezzel együtt szerintetek érdemes egy rajongói Solaris-honlapot elkészíteni, én szívesen közreműködök, ha van egyáltalán rám igény. :) Viszont nem könnyű túlszárnyalni Bogdán Csaba honlapját, kinézetben és tartalomban sem. ;)
- Mostanában újra nagyon sokat hallgatom a Cabaret-t, és talán még jobban kedvelem, mint korábban, ha ez egyáltalán lehetséges. Miért is nem lehet már kapni ezt az albumot? Bocs, ha már elvileg tudnom kéne, még az is lehet, hogy korábban tudtam, csak azóta kihullott a fejemből. :)
Eldöntöttem, hogy a vizsgára készülés végső szakaszában Solaris-t fogok hallgatni. Remélem szerencsét hoz, de megnyugvást azt mindenképpen. :)
Nagyon jó ötlet!
Annak idején én is úgy készültem a vizsgákra, hogy közben Solarist hallgattam :o))
Van egy meredek ötletem...
Kicsit konyítok a weblapkészítéshez. Elöljáróban ennyit, szerintem rájöttök mi ez az ötlet. :)
Annyira talán nem is meredek...
EeToN-nak is volt már ilyen ötlete, akkor csak azért beszéltem le róla, mert Solarisék annyira ígérték az új honlapot és gondoltam, talán nem szerencsés, ha beelőzzük őket...
De amilyen tempóban haladnak náluk a dolgok, lehet, hogy érdemes lenne mégis belevágni!
Össze kéne dugnotok a fejeteket EeToN-nal, van saját honlapja is! Érdemes belenézni!
Jóval több kép van Csaba honlapján a Solaris-ról! Azt hiszem, nem kattintottál rá a "Korszakok"-ra és azon belül a Solarisra :o))
Itt Czigiről is vannak képek: régről is és a '90-es évek elejéről is!
Pl. a bal oldali oszlop 2. képén Czigi és Bogdán Csaba látható a legutóbbi itthoni Solaris koncerten, amely a SOTE-n volt 1993. január 30-án.
Ez alatt egy 1982-es kép látható az akkori felállásról, balról jobbra: Rauschenberger Ferenc - dob, Kisszabó Gábor - basszusgitár, Bogdán Csaba - szólógitár, Cziglán István - szólógitár, Kollár Attila - fuvola, Erdész Róbert - billentyűs hangszerek.
A jobb oldali oszlop felső képén nem látható Czigi, akkor éppen - '81 őszén - katona volt, ezért került Bogdán Csaba a Solarisba (a Beatrice együttesből!!!).
A jobb oldali oszlop 3. képén pedig a második és harmadik korszakuk meghatározó tagjai együtt láthatók: Cziglán István; Gömör László - dob; Bogdán Csaba; Pócs Tamás - basszusgitár; Kisszabó Gábor; Erdész Róbert; Kollár Attila.
Az alatta lévő '93-as SOTE-s képen balról jobbra: Czigi, Csaba, Gömör Laci, Attila, Kisszabó Gábor, Erdész Robi, Pócs Tamás.
Czigi, sajnos, már nem játszott a Nostradamus lemezen, így abban a klipben sem láthatod.
Viszont jó hír a számodra, hogy a Te korosztályodból többen is vannak itt a Solaris Fórumon - pl. EeToN, A skót -, ők is vizsgáznak mostanában :o)) Már elég régen írtak ide, de gondolom, amint megjelenik végre valami Solariséktól, ismét aktivizálják majd magukat :o) Nagyon részletes elemzéseket is olvashatsz tőlük egyébként itt, majd meglátod, amit lesz időd átolvasni a dolgokat.
Ha gondolod, Te is írj majd a benyomásaidról, szívesen vesszük!
Igazán örülök, hogy idetaláltam, mert a Solaris tekintetében szellemi magányban szenvedtem. Kevés embert ismerek, aki ismeri a zenekart. (23 éves vagyok, az én korosztályomban sajnos nem sokan ismerik).
A magyar zenei világ egyik legjobb, legtartalmasabb, és legkellemesebb zenéjének tartom. Mind dallamvilágában, mind kompozícióban, mind mondanivalóban.
Végig fogom olvasni az egész topicot. Tegnap éjjel elkezdtem olvasni az elejéről, de szerdán lesz még egy vizsgám, így inkább csütörtökre halasztom. :)
Még valami. Van egy oldal, ahol megtekinthető a Solaris - Próféciák Könyve c. videoklip. Nekem ezt sikerült letöltenem. (amúgy csak megtekinthető)
A klipben szereplők közül felismertem természetesen Attilát, és Bogdán Csabát (a honlapját már tegnap megnéztem, csak kb 10 képet találtam a Solarisról).
De érdekelne, hogy melyikük Cziglán István, aki ahogy olvastam elhunyt. Mivel képet nem találtam róla, így nem is igazán tudom ki kicsoda. Na, majd utána járok.
Szerintem érdemes lenne végigolvasnod ezt a topikot!
Ennél többet máshol nem hiszem, hogy olvashatnál a Solarisról, hiszen a megújult honlapjuk sincs még készen. Itt eléggé naprakész információk vannak - ami már publikus hír, arról itt elég hamar értesülhetsz.
Már 2003-ban belekezdtek egy új Solaris lemez készítésébe; érdekesség, hogy a 320-as hozzászólásban említett lemezekből még mindig nem jelent meg egyik sem - bár a NOAB, a második archív CD-jük most már bármelyik nap megjelenhet...
Nagyon várjuk Erdész Robi új szólólemezét is!
A NOAB megjelenése után nekilátnak majd a 3. archív lemeznek, a LOS ANGELES 2026 címűnek, mely majd a 3. korszakukat mutatja be.
Kollár Attila nagyszerű fuvolajátékát saját együttesével, a Musical Witchcraft-tal is élvezheted - 2 CD-je is megjelent már Attilának. Sajnos, elég ritkán koncerteznek, de valószínűleg még a nyár folyamán is lesz fellépésük, az egyeztetések most vannak folyamatban.
Figyelmedbe ajánlom Bogdán Csaba honlapját is! Nagyszerű honlap és nagyon sok Solarisos dologgal is találkozhatsz itt!
Elnézést, hogy bepofátlankodok ide. Éppen a Solarisról kerestem információkat a neten, és idetévedtem.
Imádom a Solaris zenéjét, minden album megvan tőlük.
Hol lehetne róluk többet olvasni? Talán komolytalan kérdésnek tűnik, de nem terveznek újra közös koncertet a régi felállásban? Miért "szűnt meg" a zenekar? Mindig nagyon szomorú vagyok, amikor ilyen nagyszerű együttesek "befejezik". Imádom pl a legutolsó közös albumot is, a Próféciák könyvét.
Nem tudom miért írom le mindezt...
Remélem hallhatom egyszer élőben Kollár Attila remek fuvolajátékát, és a Solarist.
Tegnap, 15-én délután a Kossuth rádió ZENE-SZÓVAL c. műsorának végén szó esett a hétvégén megrendezett II. Református Zenei Fesztiválról. A riportban több résztvevőt is megszólaltattak, többek között Kollár Attilával is készült egy rövid interjú.
Rip.: - Amikor beléptem a terembe, akkor éppen játszott az együttes és én arra gondoltam, hogy ez a zene tökéletesen alkalmas arra, hogy elcsendesedjünk, netán picit magunkba nézzünk, elmélyedjünk. Aztán Kollár Attila a szám végén bemondta, hogy tkp. ez egy zsoltárfeldolgozás volt.
K.A.: - Nagyon örülök annak, hogy ez a fajta hangvétel, ami ezekből a dalokból árad, ez igazából átjön és ezt tetten lehet érni ezekben a kompozíciókban. A zenészbarátaimmal elkezdtünk ezeken a zsoltárfeldolgozásokon és dalfeldolgozásokon keresztül egy másfajta közegbe átültetni ilyen dalokat, mint a hagyományos templomi megszólalásban, és úgy éreztük, hogy nagyon sok tartalom van ezekben a dalokban. Természetesen azok a lelki és vallási tartalmak, amik egyébként benne vannak, ezek így is átjönnek és számunkra egy óriási öröm volt ezeket a dalokat másfajta formában felöltöztetni és másfajta formában megszólaltatni.
Rip.: - Akár a szöveget is hozzá lehet énekelni ehhez az újfajta feldolgozáshoz?
K.A.: - Én azt gondolom, igen. Bár ezekben a a dalokban most még kimondottan csak instrumentális megszólalásban készítettük el ezeket a kompozíciókat és a ma délutáni koncerten ezek mellett a zsoltárfeldolgozások mellett saját kompozícióinkat is játszottuk, amelyeket a Musical Witchcraft-tal, a Zenei Boszorkánykonyha formációval korábban készítettünk. Reméljük, hogy a későbbiek folyamán egy önálló CD-n ezek a feldolgozások megjelenhetnek. Már elkezdtünk ezen dolgozni és reméljük, hogy Böszörményi Gergellyel sikerül ezt majd tető alá hozni.
Rip.: - Mindenesetre érdekes hallgatni azt, hogy egy zsoltárt így is elő lehet adni.
K.A.: - Én egyébként református kórusban is énekelek, tehát a többfajta megközelítést nagyon jól ismerem, és igazából azt gondolom, hogy ez a fajta zenei megközelítés még inkább frissé teszi és üdébbé teszi ezeket a dalokat. Többszáz éves dallamokról van szó és nem árt ezeknek a daloknak, hogyha új formában, újfajta köntösben is megszólalnak és így is eljutnak nagyon sok emberhez. És a fiatalok, azt gondolom, ezt a fajta megközelítést talán méginkább elfogadják és így is megismerik ezeket a dallamokat. És nagyon sok idősebb gyülekezeti tag is nagy örömmel fogadta ezt, amikor ezeket megmutattam és meghallgathatták. Úgyhogy nagy örömmel készítettük ezeket a dalokat ebben a formában is.