Keresés

Részletes keresés

naish001 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 120
Hívlak, ha Gödöllőnél vagyok.
Előzmény: gombavadász (118)
majola Creative Commons License 2003.10.02 0 0 119
Vígasztalan vagyok.:(((((((((((((
Előre láthatóan legközelebb mikor jársz erre? Vagy hátha egyszer én is járok arra... Úgy szeretném kipróbálni Állatkát élesben!
Mindenesetre jó vadászatot mindenkinek, majd írjatok hogy mi volt!! Én legközelebb csak hétfő du. járok erre, de minden eshetőségre felkészülve én is megadom a számom: 0620/3418236. Hátha mégis kiolvad 1 kicsit...:)
Előzmény: gombavadász (115)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.02 0 0 118
Azaz csak ment volna, de visszapattan.
Akkor a lényeg:
Ha rám szólsz majd telefonon, akkor kiugrom érted egy megbeszélt helyre
Gödöllőn.
Nem mondok helyet, mert attól függ, mikor érkezel.

Nézd majd meg, miért nem megy az emailed!

Előzmény: gombavadász (117)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.02 0 0 117
Email ment!
Előzmény: naish001 (116)
naish001 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 116
Van egy megbeszélésem 12kor, kb 13kor van vége, 14 körül tudok indulni, 1-2 óra út, 16 körül lennék leghamarabb ott. Ne várjatok rám, mert ha a meeting elhúzódik, borul minden. De küldök smst ha elindultam. Melyik faluhoz mennénk leparkolni?
Előzmény: gombavadász (115)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.01 0 0 115
Vasárnapra érkezik a hideg front. Hétfőn aligha lesz kiránduló idő.
Mint korábban említettem, megbeszéltem egy sráccal, hogy eljön ő is a sétára, mert kutyákról, kutya foglalkozásokról készül könyvet írni. Nem említettem, de ő vak, ami azért fontos, mert csúszós, esős időben azért nem lenne élvezetes neki sem a kirándulás. Úgyhogy, bár már olvadozott a szívem, de marad a péntek.
Minden esetre megadom a számom: 70/3104368. Hátha...(Gyakran nem elérhető, mert a Bükkben sok a lefedetlen rész. Hangposta, vagy inkább SMS.)

Naish kérlek Te is értesíts, mikor tudsz majd csatlakozni hozzánk!

Előzmény: majola (114)
majola Creative Commons License 2003.10.01 0 0 114
Nem kaptam semmit, pedig más jellegű ajánlott küldemény jött a múlt héten. Nem szeretem a postásokat!! Ami fontos, azt mindig elszúrják.
Hétfőre biztos nem tudsz maradni? Nagyon úgy fest, hogy mi utazunk, legalábbis ma már biztosra rá kellett bólintanom O.házára.
Csőposta?? Vagy az akármi, amit a Mézgáék használnak?
Ma is kerestünk, 1 meglett "kis segítséggel", egyet pedig totál elhagytunk. Bravó, egyelőre tiszta deficit ez a dolog... De nem adom fel!!!
Előzmény: gombavadász (113)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.30 0 0 113
Már nincs igazán jelentősége, de azért még izgat. Ajánlott küldeményről sem kaptál értesítést? Édesanyám most mondta, hogy csak úgy vették át tőle a postán.
No mindegy. Ha nem tudnánk találkozni a hét végén, akkor ki kellene találni valami működő küldemény továbbítási lehetőséget. Jelenleg a futár és a postagalamb tűnik valamelyest megbízhatóbbnak.;)
A vezényszavatok tetszik. Az én kiskutyám is hallgat rá.:)))
Előzmény: majola (112)
majola Creative Commons License 2003.09.30 0 0 112
Oké. Mondjuk ha valami borzalmas idő lesz, lehet hogy hanyagolom Orosházát.
Így már érthető a szimatolós sztori, ha nehezen is de sikerült felfognom:)
A lényeg: bekeményíteni!! Megpróbálom.
Mazsol sajnos ilyen szempontból nehéz eset,mert amellett hogy trükkös, borzasztóan lelkis is. (Bár többek szerint ez nála a stratégia része,azt azért nem hiszem.) De a helyes arány szigor+ jutalom be szokott jönni. Mostantól csak vezényszóra gyakorolunk- ami mellesleg "labda!":)
Előzmény: gombavadász (111)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.29 0 0 111
Akkor ezt az időpont dolgot hagyjuk még egy kicsit függőben.

A szaglászásról:
Szagolni muszáj, hisz az a tájékozódás része. Amit szerintem nem szabad, a felfedezett állatokra vadászni, avagy arra készülődni. Tilos a lukak turkálása, az ásás, a madár kergetés, a nyomkövetés és persze főként a hajsza. Az ezekhez tartozó, ill. ezeket megelőző fürkészést és izgatott szaglászást neveztem én tilosnak.

Három lehetőség van, ha kutyád szaglászik.
-Vagy tudod, hogy éppen gombát lelt, (mert Te tetted oda), igy bátran dícsérheted,
-vagy biztos hogy tilosba tévedt, (néha ezt is tudjuk, mert mondjuk láttuk az egeret beszaladni a lukba), ilyenkor persze jól leteremthetjük,
-vagy fogalmunk sincs róla, hogy épp mi van!

Erre a helyzetre a fő tanács az, hogy figyelni kell a kutyát, többnyire rövidesen kiderül. De ha nem tisztázódik a helyzet elég gyorsan, akkor kell egyéb eszköz is.
Ehhez szükséges, hogy a keresést otthon mindenféle minta szagolgatás nélkül, csak vezényszóra gyakoroljátok be. Amikor már fotelban ülve is el tudod a kutyádat indítani jó úton vagy. Ha olykor kezdetben mást próbál csinálni, van alkalmad fegyelmezni, és vissza téríteni a gombászáshoz, de csak szóval! Ez utóbbi nagyon fontos!
Ugyan ezzel a hangsúllyal kell majd rászólnod, mikor nem tudod majd, hogy gombászik, vagy vadat nyomoz. Ha aztán rászólásra még intenzívebben keres, akkor rendes volt, enyhíthetsz a hangodon, bár ne dicsérd, csak ha már teljesen biztos a dolog. Ám ha zavarba jön, és ott hagyja amit szimatolt, akkor tudhatod, hogy az nem gomba volt!

majola Creative Commons License 2003.09.29 0 0 110
Köszi a képet!!!
A gomba persze azóta sem jött meg. A postásunkról röviden annyit, hogy a lelkiismeretesebb lakók reggelente nagy köteg levelet osztogatnak szét a p.ládákba, amit előző nap tévesen hozzájuk hajított be. Az én gombácskáimat eszerint egy lelkiismeretlen kapta... Ezen a hétvégén Orosházára mennénk a tréningre, és szerintem már pénteken kezdődik. Ha vmi oknál fogva mégsem mennék, szólok. Hétfőn már nem tudsz maradni? Délelőtt? Én egyébként garantáltan elfelejtem a helyet magamtól is, mindenféle eskü nélkül. ;)
Kérdés: de honnan tudom, hogy ő éppen mikor szimatol állatnyomot? Az egérlyuk és ilyesmi egyértelmű, de ha séta közben szimatolgat, én meg nem mondom hogy macska, kutya, netán vmi izgi kétlábú járt arra ami érdekli... Vagy értelmezzem úgy, hogy mindennemű céltalan szimatolgatás TILOS?
Ez nekem így elég spártainak hangzik...
Persze a gyakorlatban kezdem átérezni amit mondasz, mert Mazsi otthon gyönyörüen megmutatja a legszívatósabb helyen is a gombát de ma délelőtt a Népszigeten nagyon tré volt amit csinált. Talán én is hibáztam mert ált. megszagoltatom vele a gombát, mielőtt eldugnám, és ez most kimaradt. De nem hiszem hogy nem tudta, miről van szó, inkább egyszerűen volt ott más szag ami jobban érdekelte. Nagyon nyögvenyelősen találtuk meg. Azt viszont őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy minden szimatolást megtiltsak neki. Mit szólsz ahhoz, hogy gombászázhoz mindig kapna egy hámot, van persze egy külön vezényszó is a g.keresésre, és ezek mellett nincs szimatolgatás? De jut eszembe,
akkor meg az a baj, hogy nem tudom hogy mikor szimatol gomba után... :(((
Segítség, megáll a tudomány! Találkoznunk kéne pedig, ez csak a gyakorlatban oldódhat meg.
Előzmény: gombavadász (102)
naish001 Creative Commons License 2003.09.28 0 0 109
Még nem tudom, hogy mikortól lesz időm. Az utolsó pillanatban fog kiderülni.
Előzmény: gombavadász (107)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.28 0 0 108
Hírek az erdőből:
Végre itt az ősz. Ma már egész szép darabok is akadtak.
gombavadász Creative Commons License 2003.09.27 0 0 107
Szerintem az egérlukkal nincs egészen igazad. Az persze előfordul, hogy egy bölcs rágcsáló a bőséges élelemforrás mellett alakítja ki fészkét, de ettől csak még fontosabb lenne, hogy tudd, vajon tényleg van-e ott értelme áskálódásnak, vagy netán ok nélkül teszel tönkre egy ürgelakot, mondjuk tíz kicsivel és a törvény szerinti tízezer forint eszmei értékkel számolva is százezres természetvédelmi kárt okozva.
Nem megbántani akarlak. Csak szólok, hátha nem is gondoltál erre...
A pénteki séta szerveződik. Neked hánytól lenne már jó?
Előzmény: naish001 (104)
bindera Creative Commons License 2003.09.27 0 0 106
kedves történet.
remélem később több időm lessz és én is szórakoztathatlak benneteket hasonlóakkal de egyenlőre még olvasni is alíg van időm
Előzmény: gombavadász (105)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.27 0 0 105
Nagyon tetszik a kép.
Labda kutyám egyébként teljes békében él a macskákkal. Az ismerős macskákkal összeszimatol, a kölyök cicáinkat, mikor voltak, napjában többször leelenőrizte a kosarukban, és az anya ezt teljesen normálisnak tartotta.
Csak a kamaszodó cicusoktól tart egy kicsit... Aranyos a történet. Elmesélem, mert gombászáshoz is kötődik.
Egyéb célból autóztunk át a Bükkön, de hazafelé, mikor már ráértünk, próbát tettünk gomba ügyben is néhány helyen. Egy helyütt, alig álltunk meg, keserves sírással az autó mellett termett egy növendék cica. Ahogy kiszálltunk és nekiindultunk sétálni, csatlakozott hozzánk! Szép kis állat volt egyébként, de látszott, hogy az egyik lábával gond van. A mozgásban mindenesetre nem nagyon akadályozta, tartotta velünk a tempót.
Azt hiszem egyedülálló látvány lehettünk: Exbarátnőm, aki a kalapos gombáival volt elfoglalva, kutyám, akit a gombázásból szintén nem lehet kizökkenteni, én, aki árgus szemmel figyeli a kutyát és a kiscica, aki hol egyikünkhöz, hol másikunkhoz, hol a kutyához szaladgál.
Nem volt hosszú séta, mert nem sok mindent találtunk. Visszatérve az autóhoz, a macska még mindig velünk tartott, úgyhogy alaposabban szemügyre vettük. Rendkívül kezes volt, és mint látszott, születése óta egyik lábára kacska. Valószínűvé vált a története: bizonyára a közeli faluban lehetett egy gyermek kedvence, csak a szülők nem akarták, hogy nyomorék állat legyen a háznál, úgyhogy inkább kihozták az erdőbe. Úgy véltük, nincs más választásunk, minthogy magunkkal vigyük, de erről Ő is hasonlóan gondolkodhatott, mert mikor kinyitottuk az autó ajtót, hamarabb beugrott, mint a kutya. Mi sem akartuk másképp, gondoltuk jól el lesznek a hátsó ülésen. Azonban út közben fegyelmezett kiskutyám valahogy egyre nyugtalanabb lett, és amit soha nem tett amúgy, röviddel később a két ülés között előre préselte magát. Már épp hangot akartam adni mérhetetlen felháborodásomnak, mikor megjelent utána a macsek is, és próbálta rémült kutyám emlőit tovább CICILNI!
A cicának egyébként végül jóra fordult a sorsa. Befogadta egy néni, akit csöppet sem érdekelt, hogy a macska három lábon szalad, annál inkább értékelte szelídségét. Kutyámban azonban mély nyomokat hagyott az ügy, mert azóta, ha kölyök macskák közelítenek a hasához, akkor pánikszerűen menekülőre fogja a dolgot. :)))
Előzmény: bindera (103)
naish001 Creative Commons License 2003.09.27 0 0 104
En az egerlukrol azert nem szoktatom le, mert ott is talaltak mar gombat. A Snoopynal mar elofordult, hogy latott nyulat es ozet, de leultettem es ottmaradt. Amikor nagyon nekiall futni, rogton behivom,vagy megallitom. Szoval osszegezve, az elmult 1 evben nem fordult elo hogy eltunt volna. A kozos kirandulasban benne vagyok.
Előzmény: gombavadász (102)
bindera Creative Commons License 2003.09.27 0 0 103
közömbösségi gyakorlat.nálunk még nem megy:)))

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

gombavadász Creative Commons License 2003.09.26 0 0 102
Ahogy mondod, úgy működnie kell. Meg aztán, mi van, ha kezdetben nem minden tökéletes?
De azért hidd el, van értelme a közömbösséget kölyök kortól minden adandó helyzetben erősíteni. Ezt mindenkinek tanácsolom, aki később gombázni (is) akar a kutyával. Hiszen a gyakorlás egyszerű: ha bárhol, bármikor a kutya egérlukat, állatnyomot kezd szimatolni, csattannia kell a ”fúj!!!”-nak. A lényeg annyi, hogy nincs kivétel. Nincs olyan séta, amikor szabad, csak olyan, mikor nem. Bindera egyébként remek képén a kutyája valószínűleg egerészik. No pont azt nem szabad! De nem ragozom tovább, csak összefoglalom:

Jelenlegi tudásom szerint nem a gomba megkeresésének tanítása a sarkalatos feladat egy használható kutya képzésében, mert az általában könnyű és gyorsan sikerül. A jó alkalmahatóság előfeltétele valójában a nagyfokú közömbösség. Ennek figyelmen kívül hagyása miatt van énszerintem, hogy a ”kiképzett” kutyáknak csupán a töredéke válik be végül a gyakorlatban.

Most úgy néz ki, hogy mához egy hétre is lemegyek gödöllői barátomhoz, kis hét végi kaláka munkára. A péntek délutánom még szabad. Ha összejön, talán tarthatnánk akkor egy fórumos gombász sétát. Persze aki eljön, annak meg kell esküdnie, hogy az általam mutatott hely titkát mindhalálig megőrzi, sőt mégjobb: azonnal el is felejti! :)))

Előzmény: majola (99)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.26 0 0 101

;)
Előzmény: majola (100)
majola Creative Commons License 2003.09.26 0 0 100
www.kutya.hu
Kutya újság
Munkakutyák cikk. Ott látható Mazsola ;))
majola Creative Commons License 2003.09.26 0 0 99
Az újságról sajnos pont lecsúsztál, ma szedték össze e szeptemberit :(
De talán az internetes lapjukon még megtalálod valahol. www.kutya.hu
Jellemző módon azon a hétvégén van a pesti CACIB
:((. Gondolom ez a gombászás nem olyan téma, hogy délután- késő délután csatlakozhatnánk?
Amit nem értek tényleg: ez nem olyasmi, mint a vadhajtás, tehát lassítani csak lehet a kutyát..nem? Nem lehívni akarnám a gombáról, persze, tehát semmi "fúj" vagy "vissza", hanem "lassan", "várj" stb. Tudja a különbséget.
Attól, hogy megtorpan egy vezényszóra, még nem vettem el a kedvét a kereséstől, nem?
Így annak az esélye is kisebb, hogy túlszalad a szagon és a gomba elmenekül...
De persze mindaz amit én elképzelek, lehet hogy a gyakorlatban másképp fest majd.
Postást csókoltatom, persze hogy nem jött semmi.
Még most hazafele megnézem,hátha.. Mindenesetre köszönöm, a gesztus számít :)
Előzmény: gombavadász (97)
bindera Creative Commons License 2003.09.25 0 0 98
nem vesztem el csak rengeteg a dolgom.
gombavadász Creative Commons License 2003.09.25 0 0 97
Nem ment el a kedvem, sőt már forralok is valamit... :)
Valószínüleg a 10.-i hét végén megyek Gödöllőn keresztül Hévízre. Sok a dolgom, de szeretnék egy picit gombázni is. Megkeresett egy srác, hogy különböző kutya foglalkozásokról ír egy könyvet és szeretne találkozni velünk. Jó alkalom lehetne, hogy csatlakozz hozzánk egy kicsit. És talán Naish is ráérne. (?) Remélem sikerül majd az időpont egyeztetés. Mihelyst tudom a programomat, szólok.

A reklám nem ugrik be, mert nagyon ritkán nézek TV-t, de az újságot majd megveszem. Ettől függetlenül azért várom, hogy ide is tegyél képet!

A tanuláshoz:
Van egy olyan érzésem, hogy nem igazán sikerült megértetnem magam.:(
Természetesen a kutyázásban kezdőket arra is akartam figyelmeztetni, hogy a kutya elveszhet, lelőhetik, stb. De azért persze nem olyan nehéz egy jól nevelt kutyát kontrol alatt tartani és elengedve sétálni vele az erdőben.
Csakhogy Te nem sétálni, hanem gombázni szeretnél. Azt kívánod, hogy a kutyát ne a Te irányításod vezesse, hanem az orra. Ha bármiért számodra nem kívánatos irányba indul és visszahívod, mindíg fönnáll az esélye, hogy lehívtad a gomba szagról. Gondold meg kiképzőként, hogy egy tanuló kutyának ez mennyire hátrányos! Hiszen a gomba nem olyan mint az egérke, vagy az őz erős szagú lábnyoma, amihez a kutyának genetikailag rögzült vonzalma van. Ha százszor mondod, hogy ”fuj!”, az őz nyomára kutyád akkor is, százegyedszer is lopva le fog szimatolni. De mond, hogy ”fuj!” a gombára, és a következőt öt méterre ki fogja kerülni.
Láttam én már olyan kutyát dolgozni, amelyik csak feltételesen volt vadbiztos. A korábban emlegetett dalmatát. A kutya gyors is volt, és az orra is jó. Mégis az állandó fegyelmezés miatt azonos idő alatt pont egy tizedét(!) tudták gyűjteni annak, amit mi. Szóval ha indult a kutya az orra után, akkor az volt a baj, ha meg a rászólás után zavartan láb mellé húzódott, akkor meg az.

És még valami:
Majd látod a gyakorlatban, a gomba igen is menekül! Sőt, erre két taktikája is van!
1.Szagát a szél olykor ötven méterről is a kutyához sodorja. A kutya bizonytalanul nekiindul, aztán egyre inkább nekigyorsul. Olykor viszont, talán egy örvény miatt kiszalad a szagcsóvából és ott áll döbbenten, hogy eltűnt a gombája! :)))
2.Másik trükkje a gombának még alattomosabb. Amikor ásni kezdesz, kezdőként gyakran el fogod követni azt a hibát, hogy észrevétlenül kikaparod a gombát a gödörből. Be kerül a friss föld alá a gödör szélén. Ásol, ásol de lassan unni kezded. Hívod a kutyát, nézné már meg, tényleg van-e ott gomba. A kutya meg bele szagol a gödörbe, aztán unottan ott hagyja. A gomba sikeresen elmenekült! (A magyarázatot korábban már írtam. A gomba szagának idő kell, hogy föl érjen.)

Remélem megbízható a posta. Ma meg kellett érkeznie a cuccnak. Maradt belőle valami?
Az egy darabka fehéres színű, harsogóan jellegzetes szagú izé a külön zacsiban a Choiromyces meandriformis, vagyis ”fehér szarvasgomba”. Tudom: sárga. De ez a neve. :) Legkönnyebb sajátosan erős illata alapján azonosítani, mert sok hasonló megjelenésű gomba van, de azok szaga más.
A másik zacsiban az emlegetett fekete szarvasgombák vannak. Főként Tuber aestivum, ”nyári szarvasgomba”, de talán T. mesentericum is van közte. Itt is az illat lenne az elsődleges azonosításra alkalmas jegy, de ezeknek a kicsi gombácskáknak a szagát már nehéz érzékelni. Majd nagyobb darabokon könnyebb lesz.

Előzmény: majola (96)
majola Creative Commons License 2003.09.25 0 0 96
Kép ügyben később, vannak jó képeim de hogy küldeni tudjam, ahhoz nekem komoly segítség kell, mely most nincs kéznél. Ha megvan az aktuális Kutya Szövetség, abban megtalálod Mazsolát, foltos és egy kissrác ül mellette. Ha nincs akkor VEDD MEG! ;)
És ha emlékszel még a Renault Randevú reklám
"Peti vagyok" c kiadására (emberke tandemezik, teniszezik), abban is Ő az a nagyon tündér aki a tábortűznél elkapja a szalonnát. Nagyon bejött neki az a szerep!! :)
A vadakról pedig: igazából azért NEM félek, mert én vagyok az a gazdi, aki mindentől és mindenkitől betegesen félti állatkáját. Többek idegeire mentem már azzal, hogy ha 10-15 méternél
jobban eltávolodik tőlem a kutya, már sipák van. Olyan, hogy eltűnjön, kizárt. (Öööö...ugye még nem ment el TELJESEN a kedved egy közös gombázástól?)
Na, szóval állandóan látnom kell, ez nálam egy neurózis. Úgy nem lehet gombavadászni, hogy a gazdi a Mazsola nyomában kajtat?? De ha röhej, ha nem, én már a csapázópórázon is gondolkodom...
Amúgy az általad felvázolt szitut azért nem tartom
életszerűnek, mert a gombácska relatíve ritkán menekül- minek tehát üldözni? Ergo, ha valami után veti magát a kutya, az valószínűleg nem gomba, úgyhogy visszahívom a kutyát. Az erdő meg alszik, ha hazamentünk..:)
Bindera, bullmastiff a kutyus? Ő legalább nem valószínű hogy vadat próbálna hajtani...Vagy rosszul gondolom?
Előzmény: gombavadász (89)
bindera Creative Commons License 2003.09.24 0 0 95
nagyon szivesen de már csak holnap mert az asszony jobban morog mint Ő.addigra készitek róla jobb fotókat is.
hali
Előzmény: gombavadász (94)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.24 0 0 94
Kár volt lelőnöd a poént! Lehetett volna a kérdés: mit keres a kutya? ;))

Szép jószág! Mesélj még róla egy kicsit!

Előzmény: bindera (93)
bindera Creative Commons License 2003.09.24 0 0 93
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
remélem sikerült
sajnos még nem szarvasgombát keres:)
bindera Creative Commons License 2003.09.24 0 0 92
a kutyámról is? :)))
Előzmény: gombavadász (91)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.24 0 0 91
Naná! :)))
Előzmény: bindera (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!