Keresés

Részletes keresés

Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2000

Okokabb biztosan nem vagyok, mint Te, de én már láttam őkelméket.

Ezek nagyon gonoszok: pajzstetvek.

Most a lemosó, ha olajos volt, az jó, aztán ha lesz majd sok levele a növénynek, felszívódó rovarölővel menj ellenük.

Ha nem olajos permetszert használtál, próbád meg kis kenőszappanos vízzel lemosogatni., kis kefével ledörzsölni.

Előzmény: Szemy tó (1998)
J. Kathryn Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1999

Kezdőként nem tudom: mivel kell egy rózsát permetezni? A tövek egy részét egy éve ültettem. Semmi gondom nem volt velük, már a múlt nyáron sok-sok virágot hoztak (rózsaszínű Parade, néhány tő Peace (tea) és még kettő, aminek nem tudom a nevét - egy sötét bordó, nagyon illatos futó és egy sárga futó).

Nyáron néha észrevettem, hogy nagy csomó levéltetű van rajtuk. Mire odáig jutottam, hogy tegyek ellenük valamit, már nem volt tetű, hanem egy nagy csomó katicabogár üldögélt a helyükön. Így aztán egész náron nem volt az égvilágon semmi gondom rájuk a locsoláson és a kötözgetésen túl (az áprilisi ültetésű Parade-k 2 métert nőttek szeptemberig!). Most itt van egy csomó új (főleg Scarlett) és bizonytalankodom a topic olvasgatása után.

Előzmény: Szemy tó (1996)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1998
Nagyon köszönöm!!! Mindjárt megyek fazont igazítani, de közben a kintiek  közül  2 tövön találtam ilyet: kép mindjárt... Ez mi ? -gondolom nem az egészség jele, de te hátha okosabb vagy én még ilyet nem láttam. Először valami petének gondoltam, de feltörve a kidudorodást valami fehér por volt alatta.
Előzmény: Csali42 (1997)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1997

Szia!

Süketkoma a párom, csak néha én írok az ő nevén, néha meg ő az enyémen, mert nem figyelünk, ki van belépve:)). Ő az Audioland lakója, semmi köze a metszéshez, ha rajta múlna, azt javasolná, vágd tőből:)))

Na, de most komolyan:

Gyönyörűen sikerült!

Igen, már hagyd kinn!! Olyan jó az idő, és ha fagyni fog, az se viseli meg már.

Ha tanácsolhatom, ne sajnáld, mert csak akkor lesz sok virágod, ha jóóól megmetszed:), persze nem kell kopaszra. Szerintem a kép szerinti bal oldal különösen sűrű. A keresztbe növő vesszőket mindenképp vágd ki. A közepéről is ki lehet még venni, ha igazán jól látom. Szintén a bal oldalon, vannak vékonyabb vesszők, azokat még egy kicsit megkurtítanám:), olyan max. 3-4 szemre.

Kérdezz még nyugodtan, szívesen segítek.

Ma már én is neki tudok állni metszeni, jönnek majd a képek.

Előzmény: Szemy tó (1996)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1996

Szia Süketkoma!

Írtad, hogy segítesz a metszésben, de nekem most van időm és bele is vágtam. Először is a képen látható rózsafa-ák egy fűtetlen üveges előszobában teleltek, ahol természetesen -5 foknál bent is 0 fok körül van, tehát fagyott is. A kertész mondta akitől vettem, hogy akár kint is maradhat télen, de mivel dézsás és van rá lehetőségem inkább ennél a megoldásnál maradtam. Ma kivittem őket, mivel a lemosó permetezést igazán nem bent kéne elvégezni. Szerinted kint hagyjam, vagy még vissza vigyem? És a metszésem így sikerült: 1 kép előtte, 2. utána. Szerintem egy kicsit zsúfolt, de úgy sajnálom....

Előzmény: süketkoma (1910)
Len Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1995
Nagyon is érthetően irtad le a metszést!

Köszi a tanácsot. A Blue Moon-t én sem csomagoltam még ki - ő őszi ültetés. Várok még, ha már több, mint fél évet vártam a palackosakkal. Nem merek még örülni nekik, pedig olyan jó lenne! Sárgát és rózsaszinűt kaptam. Talán teák és nagyok a virágaik.
Előzmény: Csali42 (1994)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1994
Tele lett velem a topik (pirulós:))
A palackosakat szerintem úgy kezeld, mint a friss telepítésűeket, tehát én még várnék velük.
Az újakat pedig most már feltétlenül ültesd el, hogy jól begyökeresedjenek:), már nem fagyott a föld, igaz?
Nagyon sajnálom a nem kelegető rózsáidat. Még bízzunk, hátha kihajtanak. Nem tudom, mi lehetett a baj:(
Előzmény: Len (1985)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1993
Szia Vanda!
Az előzőben leírtam, hogy kell metszeni a teahibrideket. A Te "kék" rózsád valószínű ilyen:)
A futókhoz:
1. ha csak egyszer virágzik minden évben, akkor az elvirágzás után kell metszeni: az idősebb, elvirágzott vesszőket kivenni, az oldalhajtásokat 8-10 cm hosszúságúra visszavágni.

2. A többször virágzókat tavasszal metsszük:
a beteg, elfagyott elöregedett vesszőket ki kell vágni, az erős, hosszú ágak oldalhajtásain lesznek a virágok: ezeket az oldalhajtásokat 2-3 rügy fölött kell levágni, tehát 2-3 szem maradjon egy-egy kisebb oldalhajtáson.

Az első elvirágás után lehet -ha szükséges- az alakító, ifjító metszést elvégezni. Ekkor kell kivágni azokat a főágakat, amelyek már felkopaszodtak, nem hoznak olyan sok-sok virágot. A tövüknél, vagy az elágazás fölött kell ezeket kivágni, és azok közül az új vesszők közül, amelyek a nyár folyamán hajtanak majd a kivágottak helyébe, a legerősebbet megtartanu, és a régi helyébe kötözni. De ez a jövő zenéje:))

A kérdéseket várom szeretettel, hátha kuszán, érthetetlenül írok;))
Képpel sajna nem szolgálhatok, nincs még ilyen futóm:(((
Előzmény: wanda21 (1983)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1992
Szia!
Igen, metszeni kell. Permetezni is, lemosó permettel: réz- ill. kéntartalmú szerrel.
A metszés, nagy vonalakban:), a következő:
- az elfagyott, beteg ágakat, vesszőket levágni, a keresztbe, összevissza növő ágakat levágni
- a fennmaradókat visszametszeni: ha vékonyka, rövidke a vessző, akkor ha nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jó alakú maradjon a bokor, nyugodtan tőből kivághatod; ha kell, mert nincs más vessző, akkor 3-4 szemre kell visszametszeni; ha közepesen erős, akkor 5-6 szemre, ha jó erős, vastagocska, hosszú, akkor 5-6 szemre.

Csak általános szabály: minél erősebb, annál hosszabbra lehet hagyni:)
A metszés a rügy fölött, ferdén legyen, úgy hogy a metszfelületről lecsorgó esővíz ne a rügyre, hanem ellenkező irányba tudjon lefolyni. Ne túl messze a rügytől, mert a felette levő rész beszárad, és esetleg beszárad vele együtt a rügy is.

Jaj, de nehéz elméletben metszeni!
Ha van még kérdés, ne tartsd magadban:)), biztos egy csomó mindent érthetetlenül írtam le:((
Előzmény: ElizabethBennet (1982)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1991
Ez tragédia:(((
Előzmény: Szemy tó (1980)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1990
Locsolni nem kell, mert ha elég jól lezártad, nem fog tudni elpárologni az a víz, amivel beöntözted.
Akkor tudod, hogy megfogta, ha elkezd hajtani. Ha begombásodik, megpenészedik, akkor van baj. Légy türelmes, nagyon!:)
Előzmény: törökszegfű (1978)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1989
Szia Lujzi:)
Lehet, hogy már nem aktuális:
"Március végén, április elején a rózsák hajtani kezdenek, s ekkor gondolhatunk a kupacok elegyengetésére. Ezt a műveletet nagyon óvatosan és lehetőleg kézzel végezzük, nehogy a kihajtott rügyeket letörjük, és a kérget megsértsük, merta sebfelületen különböző gombás betegségek telepedhetnek meg. E munkára lehetőleg borús napot válasszunk, mert napsütésben az etiolálódott hajtások (megnyúlt, sárgásfehér színű hajtások) leperzselődnek. Ugyanekkor a tőből előtörő vadhajtásokat tőből törjük ki. További kezelésük megegyezik a több éve telepített rózsákéval..."
(Márk Gergely: Magyar rózsák könyve)
Én még várok a frissültetésű rózsák kitakarásával.
Előzmény: -Lujza- (1967)
Csali42 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1988
Kedves FAPATA,
dehogy haragszom, köszönöm a választ. Ha esetleg arra jársz, kérlek kérdezz rá, a télállóság és a felnőtt méret érdekel különösen.
A Luzia Nistlerről megírnád ezirányú tapasztalataidat?
Köszönöm!:)
Előzmény: FAPATA (1966)
Len Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1987
Az nagyon jóóóóóóóóó! Az éjszakai lehülések okozhatnak még galibát. Csak az érzékenyebbeknek persze, mert -5 fokon nem mindenki érzi jól magát "pucéran". Az apróságokat takarni fogom szalmával, de napközben már örülhetnek a melegnek és a fénynek.
Előzmény: J. Kathryn (1986)
J. Kathryn Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1986
Szia Len! Én már korábban metszegettem a rózsáimat. Kitakarni viszont még nem mertem. Azt mondod ilyenkor már lehet? A www.met.hu szerint nem lesz lehűlés! Jövő hétre tíz fok fölötti hőmérsékletetet jelez (legalábbis itt délen).
Előzmény: Len (1985)
Len Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1985
Ma metszettem! Olyan szép idő volt.
Az ősszel ültetett patio nagyon jól van. Kitakargattam mindet és nyissz is volt.
Sajnos az évekig cserépben, teraszon nevelgetett két rózsatő nem mutat életjelet. Mi történhetett velük? Eddig kibirták a mostohább körülményeket, most a dédelgetés ellenére elmúltak. Még reménykedem, hogy tőből kihajtanak. Úgy fáj. Miben voltam gondatlan?
Ha jönne még hideg idő, úgy tervezem, szalmával takarom majd a rózsákat.
Kaptam tavaly néhány hajtást, amit elszúrtam itt-ott a kertben és lefedtem műanyag flakonnal. Már megnézhetem, kicsomagolhatom őket? Az egyik biztosan él - láttam a palackon át. Ők érzékenyebbek még?
Az új rózsatöveket nem merem még elültetni. Szerdától megint lehülést jósoltak.
wanda21 Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1983

Sziasztok!

Új vagyok erre, egy ideje már olvasgatom a topikot, gondoltam akkor mostmár megszólalok. Nagyon kezdő rózsás vagyok, életem első önálló -mármint úgyértem saját gondozású, mert amúgy a kertben van jó pár rózsatő- töve egy sárga futórózsa, ami idén lesz nálam 3. éve. Nagyon kicsin vettem, pár ággal, és mostanra elérte a két méteres magasságot, és minden évben gyönyörű és sok kis virágjával kápráztat el. Második szerzeményem a hőn áhított kék rózsa, ami természetesen világos lila lett, de végülis megszerettem, mert szép nagy virágokat hoz, és illatos.

Ma már én is kitakartam őket. A metszéssel kicsit hadilábon állok, nem tudom pontosan hogyan is kellene "szakszerűen" csinálni. Jelenleg annyit tettem, hogy az elfagyott ágakat vágtam ki. Futórózsánál nekem azt mondták nem nagyon kell vágni, mert úgy jó ahogyan van. Ti hogyan szoktátok csinálni? Bocsánat a kérdésért, gondolom már jópárszor elhangzott. Nekem az is segítség lenne, ha valaki megírná honnan is érdemes elolvasni a hozzászólásokat, és akkor igérem szorgalmasan bepótolom lemaradásomat.

Az érdekelne még, hogy mikor lenne érdemes magastörzsű rózsát venni - vagyis inkább ültetni, tavasszal vagy inkább ősszel. Az lenne még az álmom, egy szép piros színű magas törzzsel.

Illetve vidéken van még 4 tövem, ők még váratnak magukra, kb. 2 hét múlva tudom őket kibontani.

Előre is köszönöm a segítséget, és remélem egyszer majd én is tudok tanácsot adni, illetve segíteni valamiben.

Üdv. Vanda

ElizabethBennet Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1982

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e már levenni a magastörzsű rózsáról a "sapkát"? Mert én ma délután levettem......férjemmel úgy döntöttünk, hogy már tavasz van.

Most mi vele a teendőm? Metszeni és permetezni kell-e? Nem volt még rózsám, nemhogy magastörzsű.....

E.B.

törökszegfű Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1981
Ténleg nagyonszép futó rózsa volt, sajnos. Nekem hála a jó égnek későbbiekben és most sincs olyan probléma, hogy valami miatt ki kelljen vágni. A férjemet nem érdekli, úgyhogy ő biztos nem fogja kivágni, igaz neki is nagyon tetszik, és imádja az illatát. Én tavaly nagyon lemetszettem és nem sikerült úgy ahogy kellett volna ezért is kérem a segítségeteket egy fotóval.
Előzmény: Szemy tó (1980)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1980

FAPATA írta, hogy ezeket hagyta utoljára, de miért???

Kicsit zsindzsás, nagyon szúr, igen sűrű, hol is nyúljak hozzá? Nézd meg az 1885 hozzászólásom 2. képét. Szerintem nagyonszép futó, de anyósom berágott és kivágta....... Megpróbáltam felfuttatni egy félkörívre, sok aprólékos, szúrós munkával és három balta csapás, kát ásózás és vége a több éves fárdozásomnak. 

Az Ő szemszögéből, viszont nagyon árnyékolta az Ő növényeit. Neki is igaza van.

Előzmény: törökszegfű (1978)
törökszegfű Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1979
Jaj, bocsi, írtad, hogy addig ne rakjam ki amíg fagy.
Előzmény: Csali42 (1953)
törökszegfű Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1978

Mindenképpen beszámolok róla. Még lenne pár kérdésem. Azt mondtad, hogy árnyékos helyre rakjam, hogy ne érjen a nap, nehogy megfőjön. Ez azt jelenti, hogy rakjam ki az udvarra, vagy a szobában gyökereztessem. Hogyan kell majd locsolnom? Mikor tudom, hogy megfogta vagy sem? És akkor majd kiültethetem?

Nem tud valaki felraki olyan képet, amelyen fútó rózsa van megmetszve, hogy lássam milyen formára kell metszeni, mert az enyémnek is ép itt az ideje. Még nem csináltam ilyet.

Előre is köszönöm.

Előzmény: Csali42 (1953)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1977

Szerintem semmit!

Bár nálam bevált, elég korán leszedem. Hogy mi van benne? Csiga, millió rovar, lárvák tömkelege... Ezért szedem le minél korábban és ezeket elégetem. Most a kártevők a nyerők, hiszen csak részben mertem megbontani ezt a takarót, mert a krókuszok meg befulladnak. Hat napja 15 cm hó, fedett mindent, ma még van egy-két folt, hát nem tudum, hogy melyik ujjam harapjam meg...

Előzmény: ZsuR (1976)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1976
Mit lehet tenni ellene?

En is hasznaltam levelet takarasra - kivancsi vagyok, ki lakik benne. Van egy kamelia bokrom, ami nem szereti a hideget - hat azt takartam be levellel, de nagyon. Azt hiszem, kicsit kesobb adok neki egy alapos lemosast Neem Oil - lal, az aranylag artatlan termeszetes novenyvedoszer - es ha idoben jon, segit sokat. A rozsakat is le fogom vele mosni. Teszek bele kicsi szodabikarbonat is, es akkor a fekete foltosodas ellen is jo. De lemoso permetnek mindenkep kivalo.
Előzmény: Szemy tó (1975)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1975

Nem, nállam a levélnek. Szépen kitelelnek benne és tavasszal beindulnak friss, zsenge hajásokat zabálni, zabálni, és zabálni. És ez igy megy egész nyáron.

Előzmény: ZsuR (1974)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1974
Minek a hatranya a csiga? A mulchnak?
Előzmény: Szemy tó (1973)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1973
Ennek a hátránya az hogy, már ma találtam 4 db levélzabáló csigát, pedig hideg van és ezek, már éhesek. Összegyűjtöm őket és elengedem valamelyik útmentén...
Előzmény: ZsuR (1972)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1972
Igen eros es hosszan tarto teletek volt! Ahhoz kepest nem is sok a kar - jol gondoskodtal roluk.

Tavaly osszel mulch-ot teritettem ki az egesz agyasra, lehet ezert usztam meg a nem betakarast (nameg nem volt hatalmas tel sem). Ingyen tudok szerrezni mulchot, (a varoskanak van egy telephelye, ahol a helyi lakosok ingyen elvihetik) es ki is hasznalom rendesen. Nagyon meghalaljak a novenyek!

Előzmény: Szemy tó (1971)
Szemy tó Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1971
Én fűrészporral, (óvatosan) majd, a gyümölcsfáimról lehullott levelekkel szoktam betakarni a töveket. Ma újra végignézem és holnap már metszek is, mert már hajtanak. Egy-két igen öreg tőnél volt, fagykár, de azok a hajtások egészen a tőig elfagytak, szerencsére ez nem haladja meg a 3%-ot.
Előzmény: ZsuR (1970)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.19 0 0 1970
Jesszus - en be sem takartam oket. . .nem szoltatok, hogy kell :))!
Előzmény: -Lujza- (1963)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!