Szerintem mindenki elér egyszer idáig, hogy kicsi lesz a kertje:) Márk könyvem azt írja, hogy a nyáron lerakott dugványok 4-5 hét alatt gyökeresednek, és ősszel kell őket a végleges helyükre ültetni. Én még sosem csináltam ilyet, idén nyáron tervezem, a szomszédasszony lila rózsájából. Ne szomorodj el, ha nem teljes siker a gyökereztetés, vannak olyan fajták, amik nem hajlandóak gyökerezni, vagy saját gyökéren fejlődni.
A csicsóka ennivaló, szerintem finom. A tavalyi nedves nyár és hosszú ősz következtében nagyon nagyra nőttek és sok gumót hoztak, de nekem útban vannak, kicsi a kert:)))
A kis cserepes rózsáimat a jó időben nap mint nap kiteszem, és nagyon örülnek, gyönyörű új hajtásokat hoznak. Talán még újra virágozni is fognak...
Igen, az összes vékonyat, mert azokon lesznek majd a virágok. A vessző tetején lenne, ha nem vágnánk vissza, de így a lentebbi rügyek hajtanak ki, és virágoznak majd.
Ma kaptam meg a Br*co áruház katalógusát, és többféle rózsafuttató rácsot is hirdetnek. Az anyagot a kép alapján mondom: fém boltív, kúp- és piramisrács, valamint fa futtatórács (olyan apácás) az aljára gyártott ládával. Rózsatöveket is hirdetnek, gyökércsomagolt tea, polyantha és futó 299/db, Meilland konténeres 1299/db, futó 5 l-es konténerben, támasztékkal, 200 cm magas 3999/db, magastörzsű gyökércsomagolt 100 cm-es törzzsel 1999/db. De: sehol nem írnak fajtanevet! A gyümölcsöknél dettó. :((
Én meg a golden showert készülök átültetni, mert koncepcióváltás történt. Igazából kicsi nekem ez a kert. Csicsóka érdekel. Milyen? Ennivaló? Mert errefelé disznövényt is illetnek ezzel a névvel.
Kaptam a szomszédból a hatalmas sárga futórózsából ágakat. Vizben várják az ültetést. Szerintetek mikorra gyökeresedik be egy tavasszal elszúrt ág? Örülnék, ha nem egy év múlva vehetném csak le róla a palackot.
A Papámtól kapott nőnapi rózsát ma beszúrtam földbe, le is zártam. Biztosan kényes, de azért megemberelhetné (bocsánat: megrózsálhatná) magát. Amit télen a lakásban próbáltam gyökereztetni megpenészedett.
A tavalyi gyökereztetés 50%-osnak tűnik, de lehet, hogy annyi sem.
Köszönöm szépen a gyors válaszod, egy kicsit még kielemzem amit írtál, és aztán hétvégén nekifogok. A végeredményről majd rakok fel képeket.
A sárga futónál lenne egy kérdésem: lehet hogy én nem értettem meg, de akkor minden vékonyat vágjak vissza, vagy csak azokat a kiálló "nyeszletteket" oldalról?? Ha csak azokat, akkor a többi ághoz hozzá sem kell nyúlnom?
A támasztékról annyit, hogy tervben van az új támasztéka, remélem nemsokára az is meglesz!
Remélem is, hogy élnek, mert amikor tegnap kibontottam a régebbieket, az egyik tő se szó, se beszéd, a kezemben maradt:((( Nem voltam boldog. Szerintem a kert azon részén valami nem stimmel, ott egyik rózsa sem igazán gyönyörű, bár pl. a melléjük ültetett egynyáriak, illetve a levendulák és zsályák kifejezetten szépek. Nem tudom, lehet, hogy inkább nem ültetek oda többé rózsát:(
Hú, a frissek biztosan nagyon szépek lesznek:)
Jó hír, hogy jól viseli a telet a kis jövendőbeli rózsám:), csak tudnám, hová ültessem a helyéről a nemsárga-nemfutót. Ezért utálom, ha nem azt kapom, amit kiválasztottam :P
Szólok, ha én már kibontom az enyimeket, akkor képet is próbálok csinálni róluk.
Teljesen off, elnézést mindenkitől:
nagyon sok csicsókám nőtt, óriási gumók, bárkinek szívesen adok belőle, csak írjon egy mailt. Semmi vegyszert nem kaptak soha.
Egy kicsit sem vagy nehéz dió, nincs is miért haragudnom:))
A sárga futónál: azok az oldalvesszők, amik a (ha jól látom ) két főágból, és az azokból kiinduló elágazásokból nőnek ki. Na, azokat a vékonyabbakat kell visszavágni, úgy, hogy a maradékon 3-4 rügy maradjon. Lehet, hogy kissé magasítani kellene a támasztékot, nem tudom, mennyire sokat nő a nyáron a rózsa. Ha tudod magasítani, válaszd ki a főág azon folytatását, ami a legerősebbnek tűnik, és azt erősítsd a rácshoz, úgy mint eddig. Jó kis alakja van, szerintem:)
A lila, az igazán nem nehéz falat:)
Ott középen van némi sokadalom, nem? Azokból csak 1-2 vesszőt kéne meghagyni, azokat, amelyek szépen, kifelé állnak, nem sűrítik el a bokrot , nem keresztbe-kasul nőnek. A haszontalanokat nyugodtan vedd ki. Az lenne a végső cél, hogy tőből max. 3-4 erős ág törjön felfelé.
Ha ez megvan, az erős, vastag vesszőknek a felső egyharmadát vágd le, a rügyek majd kihajtanak, és sok virágot hoz majd a növény, reméljük:) Ha mégsem olyan vastagok, és erősek, akkor kicsit többet kell levágni, olyan kétharmadot.
Pl. a második képen a néző felé eső ág erősnek tűnik, annál elég egyharmadot levágni.
Kérdezz csak nyugodtan, próbálok segíteni, remélem érthetően írok. Ha mégsem, úgy tessen kérem szólni!!!
Ha zöldek a vesszők, még élhetnek. Szerintem ilyenkorra megbarnultak volna, ha a gyökér nem táplálná. De legalábbis nemrég még élt a gyökér. Lefényképezed majd őket? Golden Shower jól van, piroslanak a rügyei. Kibontottam és rendezgettem kicsit a földet körülötte - olyan vacak a kertnek azon a részén -, és egy csöpp szarvsmarha trágyát is kapott megint. Ültettem öt rózsatövet is a 'belga szállitmányból' :) Jól voltak. Úgy tűnik nem viselte meg öket nagyon a virágcserépben leledzés. Legalábbis átvészelni látszottak a tél végét. Felkupacoltam őket azért is, nehogy kiszáradjanak a napsütésben. Csali szólsz majd, mikor bontsam ki?
Csali! Hoztam képet, ezalapján tudnál mondani pár szót metszésügyileg??? Tudom nehéz dió vagyok, kérlek ne haragudj ezért rám. Az itt látott képek alapján rendesen nekiülhetek majd:) Előre is köszönöm a segítséget.
Na, már megint csúszik a lemosó permetezés, mert lemosná az eső. A kutya fáját... Tegnap szél, ma eső, remélem holnap már eltudom végezni. A szél azért zavart, mert a kerti tóban a halak nem biztos, hogy örülnének egy kis vegyszernek. NEVIKÉN-t kaptam ezt ajánlották az üzletben, lehet, hogy csak ilyen volt.
Nem bírtam ki, és tegnap belestem néhány friss telepítésű földtakarója alá. Dráva és Anikó kétséges, bár alul zöldek a vesszőik. Fekete István emléke gyönyörű. Szent Erzsébet is nagyon ígéretes.
A bőség zavara! Nagyon-nagyon tetszenek:))) Nagyon köszönöm, azt hiszem, ők már csak ősszel lesznek aktuálisak, akkor talán lesz lehetőségem több rózsát is telepíteni.
Ha már kiengedett a föld elültetheted. Azt mondják, érdemes tasakostul vizbe áztatni pár órára, egy éjszakára (a tasak alján vannak lyukak, ahol bemegy a viz, mig a tasak nem engedi szétesni a tözegcsomagot), aztán elültetheted úgy, hogy az oltás helye pár cm-rel a föld felszine alá kerüljön. Én egy kis 'tányért' is kialakitok a tövek körül, igy könnyebben jutnak vizhez öntözéskor vagy ha csak kevés eső esik. A tőzegtasakosat elméletileg nem kell gyökérmetszeni. Adj neki érett szarvasmarha trágyát is - zsákban is kapható. Esetleg takard még éjszakánként, mert az áruházi hőmérséklet után meghökkenhet a hajnali fagyoktól (papirdoboz, nejlon vagy szalma megteszi).
Szia! Már nyugodtan el lehet őket ültetni. Akkora gödröt kell nekik ásni, hogy a gyökereik bőven beleférjenek, egy kis trágyát nem árt a gödör aljára tenni, aztán rá megint föld, hogy a gyökér közvetlenül ne érintkezzen a trágyával. Bele a növény, jól meglocsolni, beiszapolni, betakarni. Minél kevesebb legyen egyelőre a föld felett a zöld részeiből, tehát fel kell most még őket kupacolni, hogy először inkább a gyökere növekedjen, mert ha hamar kihajt, esetleg a gyökér nem tudja követni a fejlődését és elpusztulhat a növény:(. Olyan mélyre kerüljön, hogy az oltás helye a föld felszíne alatt legyen. (Ez az a hely, ahonnan elkezdenek nőni a vesszők.) Bocs, hogy ilyen "kályhától" módon írtam le, nem tudom, mennyire vagy haladó:)
Golden Showert tőzegbe csomagolva kapni lehet Auchanban, Corában és Tescoban is! Tavaly vettem a New Gardenben. Várom már, hogy nekibuzduljon. Tényleg szép nagy volt a virága!
Ha már itt tartunk a Fráter Úrnak is van két féle sárga rózsája... Goldstern - Kordes - sárga futó rózsa, újravirágzik, Konténeresként elérhető
Goldener Olymp - Kordes - sárga futó, újra virágzik, de szerintem fakóbb mint az első,- konténeresként elérhető
És az idei év újdonsága... Golden Gate - Kordes - sárga futó, újravirágzik mérsékelt illattal... A csodakert februári számában is látható. Sajnos nem tudom, hogy ez még beszerezhető e, mivel a napokban jön a kamion Németországból... Ha ez tetszik akkor próba szerencse, de mielőbb!!!
Bocsánat, nem akadékoskodni akarok, de az angol szöveg szerintem teáskanalat említ, ami (ha jól tudom) kétszer akkora, mint a kávéskanál. Ettől függetlenül nagyon köszi, hogy beírtad.
Nem tudom, nektek mennyire okoz gondot a fekete foltosodas a rozsaknal - nekem eleg sok bajt csinalt mar. Itt egy recept, amit hasznalok, nem mondom, hogy teljes a siker - de amikor csak vegyszerekkel probalkoztam, akkor sem jartam tobb sikerrel. Szinten segit a lisztharmanal - de vigyazni kell nem szabad ezt sem tulzasba vinni (megvaltoztathatja a fold kephatasat).
No akkor itt titkos recept, 2 1/2 evokanal olaj (novenylemoso, en a Neem olajat szokatm) 4 kaveskanal szodabikarbona 4 liter viz
“A simple fungicide can be made at home by combining 2-1/2 tablespoons of horticultural oil (Sunspray Ultra-Fine, Saf-T-Side, etc.) in a gallon of water and adding 4 teaspoons baking soda. This solution is sprayed on plants to prevent powdery mildew infections. Sprays of both potassium bicarbonate and baking soda can injure the plant, so use these materials with caution. Also, baking soda sprays can have deleterious effects on soil structure and should be used sparingly.