Én klikkelnék ellene, ha lehetne. De biztos, hogy ezzel nem leszek többségben. A demagógiára mindig sokkal többen ugranak, mint ahányan tiltakoznak ellene.
Oké, például én is elindíthatnék egy ilyen szerveződést a fbook-on... De van jobb dolgom is egy ilyen intellektuális hónaljnézegetésnél, illetve amire várok, az az, hogy valami kormányhivatalnok álljon elő konkrét adatokkal. Jelentse ki valaki világosan, hogy mennyit spórol a költségvetés, és ebből mennyi jut a károk enyhítésére, illetve mennyi bevétel esik ki a büdzséből az elmaradt forgalmi adó, járulékok, idegenforgalom-csökkenés miatt... Aztán folytathatjuk a szájtépést!
Hát szerintem még el sem kezdte megszervezni magát. Meg minek is!? Hozzunk létre még egy facebook csoportot? Jajj ne már!
Meg ha már politika. Volt egy másik kezdeményezés is nálunk, ami jóval több embert mozgatott meg, mégis ment az asztal alá az egész. Képviselői költségtérítés...
Egyszer a 61 villamoson ülve gondolkodtam erről az ártér dologról, miközben az Ördögárokban hömpölygő vizet néztem.
Ha az Ördögárok egyszer úgy istenigazából kiöntene egy fatális felhőszakadás után, és elmosna néhány pasaréti villát, akkor is felelőtlen ártéri építkezésről beszélnénk, és arról, hogy nem szabad újraépíteni?
Kedves adakozók. Egyetértek azzal, hogy segíteni kell a víz által kisemmizetteket. Magam is több úton adakoztam már. De engedjenek meg egy megjegyzést: sok ember számára a tűzijáték csak pár perc élvezet, amiről könnyű lemondani, de vannak,(pl én) akiknek ez a megélhetése. A tűzijáték kampánytermék, mint strandon a fagylalt. Ha az összes elmarad százaknak válik a megélhetése bizonytalanná, erre nem gondol senki? Őket ki fogja támogatni mikor szeptemberben nem tudja befizetni a havi csekkeket? Belátom pár csekk kisebb probléma, mint a fedél nélküliség, de sok kis csekk sokat vihet el….. Megint végletekbe mentünk el. Rendben, legyen kisebb a tűzijáték, de mondjuk - a dohányosok minden 2. doboz cigarettájuk árát,- a nagy számban zajló fesztiválok bevételének x %-át, -a kocsmárosok a foci vb miatt eladott sörök bevételének x%-át küldjék el. És hát igen, az ország nagyjai, kiknek 1 havi fizetése több, mint az együtt érző kezdeményezők éves bevétele, talán ők is reagálhatnának, hogy EGYÜTT segítsünk. Mindenki adjon, amennyit tud, de a sajátjából, ne máséból.
Szerintem nem a "burzsuj" cégtulajdonosokról van szó, hanem akik ott keccsölnek a büdös, veszélyes üzemekben (gondolom minimálbér környéki fizetésért) ha nem mennek el a petárdák a piacon, majd őket sem fogják kifizetni. Egy ma reggeli nyilatkozó szerint sok kisvállalkozás él ebből az iparágból.
Arra én is kíváncsi lennék, hova kerül végül. Az árvíz első napjaiban mutattak egy fickót, akinek nyolc éve elvitte a házát a víz, és most is viszi.
De kérdem én, mi a faszért kellett megint az ártérbe építkeznie? A képek alapján egy köpésnyire volt a háza a folyótól. Mit gondolt? Ezután sosem fog áradni?
Most majd megint összeadjuk a pénzt a házra, aztán pár év múlva ismét?
Nem azt mondom, hogy mind ilyen. Valószínűleg a nagy többség nem. De azért nem ártana ennek is utánanézni, és nem hagyni, hogy a jövőben az érintett területeken bárki is építkezzen.
Valószínűleg azért, mert 100-ból 99 ember nem gondolja át, csak klikkel egyet, mert jól hangzik. Az esetleges elmaradt bevételekről egy szó sincs, úgy van az egész beállítva, hogy az egyik pillanatban itt van a pénz, a másikban meg ott. Az egyéb hatásokról nem beszélnek.
Nem biztos, hogy nem szerveződik meg... Világos kezdi a játszmát, emiatt lépéselőnyben van eleve, ugye?
Pár napja elhangzott egy felvetés, sokan rávetették magukat, néhányan meg azt mondják, gondoljuk át hideg fejjel... Nézzük, mi van a mérleg másik serpenyőjében.
Mindenki szolidáris akar lenni az árvíz károsultjaival, csak van olyan is, aki ésszel akarja csinálni...
Gondolom lehagytad a "d" betűt a végéről. Mindegy, ezen vitatkozhatunk. Én már leírtam elég konkrétan, hogy miért tartom ezt az ügyet rossz ötletnek. Leírnád te miért tartod jónak?
Ennek kurvára semmi köze a népszavazáshoz. Mellesleg az sem a 300 forintról szólt, hiába próbálják elmagyarázni. Sokkal inkább arról szólt, amit Horn Gabi mondott utána.
De ez itt off.
A kezdeményezés nagyon szépen hangzik, de attól még demagóg baromság marad.
Csak egy okot emeltem ki azok közül, amelyek miatt át kell ezt szerintem gondolni. A pirós cégekben nem csak a tulajdonos dolgozik ám! Vannak alkalmazottak, beszállítók...stb. Arról nem is beszélve, hogy magának az esménynek van turisztikai vonzereje. Nem csak a pirósokról van szó. Na mindegy. Meg mégiscsak egy ünnep.
Nagyobb társadalmi akarat? Hol? 150e ember? Persze, sokan vannak, de sokan vagyunk azok is, akik azért átgondolnák ezt az egész ügyet. Kb. mennyi pénzről is van szó? 200 milla? Ugyan már.... Mondjon le az egész ország a lottóötös megnyerésének a lehetőségéről, és még több pénz is lenne erre a célra. Én személy szerint megteszem itt és most! Nem kívánom megnyerni a főnyereményt a magyar lottón, kérem az összeget adják oda az árvízkárosultaknak. Slussz-passz!
Na, azért ne keverd a szezont a fazonnal... A népszavazáson nem a 300 forintról szólt a dolog, hanem arról, hogy amúgy is baromi sok adót fizetsz, és erre még rá lehet-e pakolni valamit más módon... Ha úgy sütik el az egészet, hogy van vizitdíj, de cserébe fél százalékkal csökkentik a TB-járulékot, simán le lehetett volna nyomni a nép torkán.
Egyébként pedig én a kullancs elleni védőoltás beadásánál több mint 2000 Ft-ot fizettem vizitdíjként például - sok kicsi sokra megy, nem? Mondjuk, én leszarom, mert kocsit is simán veszek úgy, mint más narancslét, de ez nem jelenti azt, hogy valami pofátlanságot nem veszek észre, még ha nem is szólok érte rögtön...
Azt hogy a politikusok kénytelenek tudomásul venni egy nagyobb társadalmi akaratot. Ez egy vis major a pirotechnikusok szemszögéből. Ilyen van: az üzlet kockázatos dolog. Ennek a kockázatnak a jutalma a profit.
Én is megkaptam ezt a felhívást az egyik haveromtól. De elgondolkodtam egy picit, mielőtt aláírtam, és nagyjából a következőket válaszoltam neki:
Szerinted az az igazi szolidaritás, ha egyik haverod lábát levágja a villamos, és erre te is levágatod a bal kisujjadat?
Belegondolt valaki abba, hogy ez a tűzijáték a nyár egyik legnagyobb látványossága Budapesten, és ha elmarad, akkor esetleg 10-20 ezer turista nem fog idejönni? Csak az angol főnököm példáját tudom felhozni: három napra lefoglalt egy szobát a Marriott-ban, de ha ugrik a tűzijáték, akkor ezt a foglalást simán törli. És nem ő lesz az egyetlen... Mennyi is lesz az így kieső ÁFA? A szállodák ilyenkor, ugye, nem normál áron adják ki a szobákat, hanem emelt tarifával, mint szilveszterkor, stb. ...
Nem fogunk így egy kicsit többet veszíteni a réven, mint az a kb. 200 millió, amit esetleg megspórolunk a vámon?
Szerintetek az USA-ban elmaradnának a július 4-i tűzijátékok bármilyen árvíz miatt? Vagy a franciáknál törölnék a július 14-i tűzijátékot hasonló esetben?
Nem az volna inkább a szolidaritás, ha elegendő segélyt küldenénk a pórul jártaknak, az állam odafigyelne rá, hogy a biztosítók ne tudjanak kibújni a kötelezettségeik alól, illetve jól picsán rúgnák azokat, akik az ártereken építkeztek?
De ha már mindenképpen akarunk valamilyen nagy együttérző show-t, akkor miért nem rendel el a kormány inkább nemzeti gyásznapot? Zászlók félárbocon, forgalom délben megáll egy percig, autók dudálnak, stb. Erre talán még a demagóg lelkek is megnyugodnának...
Egyébként felőlem nyugodtan elmaradhat a tűzijáték. Megint adunk majd a szarnak egy nagy pofont - szokásos magyar módon...