Leült egy kicsit a topic, most frissítek: Ákos tölthető kazettáját próbáltam, szép retro hatású eredménnyel és ezután most a 8mm-es kameráim kerülnek majd sorra. Viszont lemondtam a 16mm-ről, nincs vetítőm, csak egy régi krasznogorszk 1 felvevőm van, szép, de nehéz, szóval rájöttem, hogy az én műfajom marad a 8mm és a super 8. Ti most filmeztek valamit?
Ha már szóba hoztad, a super 8-as chinon kamerák egész jók. Én pl. nem látok különbséget a canon 814-es kamerá(im) vagy más félprofi kamerák és közöttük. A vetítőm is chinon. Saját képernyőre is vetít, ha éppen lusta lennék elsötétíteni.
A kilencvenes évek elején hetvenezernél kezdődtek a kamkorderek. Akkoriban volt a minimálbér bruttó 14e, és egy 40e nettó már jó fizetésnek számított. Hát ezért.
A nagykazettások fénykora meg a nyolcvanas években volt, akkoriban itt még asztali VHS magnót is csak ritkán árultak, és az áruk egy autó árával ért fel (a Grundig VS-200 pl. valami 80e Ft körül volt a Skálában - annyiért már akkor wartburgot lehetett venni.) Hogy ehhez képest egy kamkorder mennyibe kerülhetett akkor...?! Magánszemélynek aligha érhette meg, amikor 5e volt egy jobb minőségű chinon S8-as és 80 Ft egy tekercs ff forte film bele.
Érdekes, hogy vhs videólejátszó- és felvevő szinte minden háztartásba jutott itthon, de vhs camcorder már nem. Ennek nem tudom az okát, valahogy túl nagy volt a kazetta és a kamera vagy drága volt, vagy éppenhamarabb megjelentek a kicsi kazettás formátumok? Nem tudom.
Én meg azt mondom, hogy az analóg videotechnika nagyon érdekes! Legalábbis műszerészi szempontból. És azért harminc évet megélt... ennyit egyetlen digitális csodának sem jósolok! Sem a készülékeknek, sem a formátumoknak. Lám, a haverom vett egy dvd felvevőt MP2 digitális tunerrel fél éve, és kisült, hogy a digitális sugárzás MP4 szabvány szerint indul el, és nyakunkon a blue ray. A "fejlődés" nevében rádsóznak mindenféle szirszar elektronikus kütyüt, hitvány kis semmi műanyag vacakokat súlyos tízezrekért, és utána még annyi örömöd sincs, hogy ha meguntad, fél áron eladhasd a bizóban, mert vagy tönkremegy és a javítása nem gazdaságos, vagy olyan szinten túlhaladottá válik, hogy a kutyának sem kell. Nincs ez így rendjén szerintem! És azt hiszem, hasonló indokok állhatnak a keskenyfilm-reneszánsz mögött is. Nekem legalábbis már fáj a fejem ettől a sok hájtekktől! Mobiltelefon, meg gps, meg a jófranc tudja még micsoda, meg a rajongóik, akik szerint ezek nélkül élni sem érdemes, és ha megkeresnek egy évben 1,5 millió nettót, abból félmilliót behordanak a médijamárkba, másik félmilliót a kocsilízingbe (mert nehogy már skodával járjunk), és utána sírnak mint a fürdőskurva, hogy milyen drága a földgáz.
Meg kell várni azt a pontot, amikor még sok van belőle és kiárusítják. Én mindig látok a műszaki boltokban vhs-t, 8mm kazettát (nem s8-ast sajnos...), digi 8-ast Hi8-ast.
Maga a kazetta-technológia, ha digitálisan rögzített adatot tárolnak rajta, akkor a legbiztosabb adattárolásnak számít. Ez a vhs-re nem igaz, hiszen az analóg, de pl. a digitál 8mm-re vagy a mini dv-re (ami ugyanaz csak kicsi) igen. Persze ott is érdemes átmásolni, legyen biztonsági mentés.
Magyarországon még sokan használnak vhs-t szerintem itt lassabb a váltás.
A super 8-as és 8mm-es filmet kinyírta, csak azok újjáéledtek! Thanks to ebay! Akik régen amatőrként a családi eseményeket keskenyfilmre vették, azok számára mindkét formátum halott.
Az én vhs felvevőm egyébként teljesen jól működik és rengeteg kazettám van hozzá, szerintem sokan vagyunk ezzel így. Mindent egybevéve a keskenyfilm sokkal érdekesebb technológia, jobban lehet hozzá kötődni, igazi hangulata van.
Igen érdemes próbálgatni, de egyúttal rizikót is jelent. Amikor olcsó volt a dollár kiszámoltam, hogy valami 2000 ft körül mozgott egy új ff kazetta filmnyersanyag ára (USA), az nem annyira vészes... :)
Attól függ, mikor járt le a film, milyen körülmények között tárolták, és mennyiért akarják eladni. Attól, hogy lejárt még lehet jó. Én forgattam már 98-ban lejárt K40-re és még színesben is élvezhető, ill. 89-ben lejárt Agfára, amiből D94A nagyon jó ff-et varázsolt elő. De leginkább azért jó, mert fillérekért lehet időnként hozzájutni a nyersanyaghoz :)
Akkor a legegyszerűbb ha Soósnál vásárolsz (vagy Zápkörténél - ha kísérletezni akarsz régi filmekkel...) 2x8 mm-es mozifilmet. Soóséknál foma 2x8mm-es film kapható, azt hiszem éppen 2000 ft alatt van az ára. jelenleg ez a legolcsóbb megoldás. A befűzést lehet, hogy ott is megmutatják ha elviszed a kamerád. A dolog lényege, hogy befűzöd a filmet, leforgatod, majd megfordítod és a másik szélére újraforgathatsz vele. Ezért hívják 2x8-asnak, ugyanis ez valójában 16mm-es film, amit ha előhívták, kettévágnak majd és így lehet vetíteni. Sooósnál szakirodalom is akad, képekkel. De máshol is megvásárolható irodalom, pl.:
Igen, de pontosan melyik quarz, meg kellene nézned, hogy mi a felirat, hogy néz ki, mert nem mindegy, hogy DS8-as vagy 2xN8-as... Bár az alapműködés egyébként hasonló.
igen a magyar szakirodalom aminek felettébb örülnék, mert csak német használalati utasítás van hozzá ami nek kínai, angolt is találtam ami nem kínai de azért nem az erősségem
A quarz zoom elég általános, bővebbet tudnál mondani? Addig is: http://www.geocities.com/russiancamera/ Létezik magyar szakirodalom arról később írhatok ha kell.
Az eumig miniről keveset tudok, de az biztos, hogy kazettás, nekem is tetszik egyébként ez a darab:
helló mostanában vettem egy quarz-zoom és egy eumig minni 5-ös kamerát amikről viszonylag sok mindent megtudtam a netről, meg hogy a soófotóban lehet hozzá filmet kapni, de ti nem tudnátok valmi véleményt vagy kezelésről plussz infót dobni, örülnék neki, kössz
Van egy Quarz 5 S8 gépem, amit eladnék. Van hozzá táska is, meg markolat és napellenző is. Ahogy néztem, szépen működik. Ára 3000 ft lenne, vagy az S8 filmjeim videóra írása (kb. 30 perces anyag, két tekercsben, elég kamerás átírás is ). Ha vkit érdekel, írjon mailt (publikus vagyok), vagy hívjon a 20/28-26-196-on. A gép BP-en (I. ker.) megtekinthető/átvehető.
Sziasztok, van esetleg valakinek beaulieu 6008 s-hez használható technikai leírása? Szektor szöge, expozíciós értékek kockázásnál stb. Nagy szükségem lenne rá.
Azt nem mondanám, hogy sűrűbben van perforálva....sőt! A lényeg, hogy nézd meg a perforáció helyzetét. Ha állótéglalap alakú és a képkocka felénél helyezkedik el, akkor szuper 8-as a film. Ha viszont vítszintes fekvésű és két képkocka osztásánál helyezkedik el, akkor normál 8-as.
Sziasztok! Van egy nagy problémám. Előkerültek régi családi videok 8mm-es filmen. De sajnos nem tudjuk, h s8 vagy n8. Hogyan tudom ezt megállapítani? Már mondták máshol, h a super8as sürübben van perforálva, de mivel nincs viszonyitási alapom, nem tudom eldönteni. Lemértük: kb 2mm-es lyukak vannak, 2 mm távolságra. Ez melyik lehet? Előre is köszi, remélem tudtok segíteni. Awiwa
Az ügyeletes Emlékmentők újabb helyszíni riasztása
Sajnos egyre súlyosabb a helyzet! Rengeteg a figyelmetlen, gondatlan ember, aki nem törődik senki mással, csak magával van elfoglalva, sőt már annyira beszűkült, hogy még saját emlékeivel sem foglalkozik. Itt az idő a cselekvésre! Szeged lassan-lassan világhírű Emlékmentői szeptember 10 és 14 között ügyeletben lesznek és ekkor rendezik meg a VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivált, csudás kis városunkban, Szegeden. A magyar fesztiválok nem létező hagyományaihoz csatlakozva a fesztivál első napja a nulladik nap lesz, igaz ma már van olyan is, hogy mínusz egyedik nap. Tehát már a megnyitó előtti napon, szerdán este hétkor, hömpölyöghet a szegedi emberáradat a Régi zsinagóga felé, ahol a Szegedi Super 8as Akrobatacsoport egy gigantikus, borg űrhajóba építi be a rendelkezésükre álló összes vetítőgépet. Az már földközeli pályán lévő szerkezetről fényképfelvétel is készült, amit a www.super8mm.hu oldalon lehet megcsodálni. De a szenzáció csak tömeg-mágnes, a lényeg a rengeteg, 8 mm-es filmszalagra készített film, melyeket a humanoid civilizáció eddig ismert minden kvadránsából - Ausztráliától, Anglián át Kanadáig – küldtek a globális, super 8as kollektíva tagjai. Ja, és az Emlékmentők, a borg kollektíva segítségével, Londont is kapcsolják élőben. A fesztivál nyitó-performansza csütörtökön 6-kor lesz a belvárosi mozi előtt. A hagyományokhoz híven, a szegedi filmfesztivál nem kizárólag a versenyfilmek seregszemléje, ugyanis itt fontos szerepe van a zenének és a képzőművészetnek is. A Grand caféban, a vetítések helyszínén az In Memoriam Geriub Gepleki csoport kiállítása látható majd 15 fotó címmel, a Szent István téri víztoronyban az S8 Improv csoport, a Piros úszóházon meg a Tirke Honolulu, a Hypermarche és a Girlhood fog koncertezni. A Gandban lesz Orion űrhajó parti, a Ligetben meg grundfoci. Még egy jó hír: a Grand Caféban és a Régi zsinagógában megrendezésre kerülő programokra nem kell jegyet venni!