Köszönöm, de Csali maradt le a Golden Shower özönről koratavasszal. Neki kerestem gyökércsomagoltat. Különben, persze, minden érdekel... elméletben. Aztán néha sikerül visszafognom magam. Ültettél? Hogy vannak? Még felkupacolod őket?
Már én is nagyon várom a palacklevétel idejét. Szóval hajtanak a tieid? Lehet, hogy megpróbálhatod először csak rövidebb időre levenni, nehogy bajuk essen a friss hajtásoknak. Úgy gondolom, még nem lehet túl fejlett a gyökérzet, de lehet, hogy tévedek.
Én tegnap a Budaőrsi Baumaxban láttam konténeres szőregi "Golden Shower-t". És voltak Meilland rózsák is. Sajnos nem túl nagy választékban. De lehet, hogy csak engem nem érdekeltek azok a fajták...:o(
A teraszon a ház fala mellé gyűjtöttem mindenkit télen és slussz. Napos időben locsoltam kicsit. Az ősöregek szépen hajtanak. Az őszi ültetésből nem mertem még mindenkit kicsomagolni, nehogy elvigye a zsenge burjánozni kivánó hajtásokat a szél. Holnap talán lesz időm mindent kicsomagolni és jól szemügyre venni. Szent Erzsébetnek nagyon szoritok. Remélem, nyáron szép arcát mutatja majd és el is dicsekedhetem vele (is:) Köszönöm! Golden Shower nem volt, de mást találtam helyette (sovány vigasznak).
Tavaly vettem a piacon gyonyoru rozsaszalat, aminek a szirmai sargak voltak, a szirmok szelet pedig egy piros vekony sav ovezte. Ledugtam gyokereztetni, meg is eredt a nyaron, telire pedig betakartam. Sajnos ugy nez ki, nem voltam eleg gondos, mert valoszinuleg elfagyott. Nem akar kirugyezni, pedig a tobbi rozsa mar kis levelkezdemenyekkel tekint az eljovendo nyar fele. A szarak teteje barna, az aljan meg van kecsegteto zold resz, remelem osszeszedi magat, es legalabb egy rugy elkezd duzzadni. Ha nem, iden ujra probalkozom. Igazan gyonyoru volt vagottviragkent...
Néhány évig teraszon neveltem apró rózsát. A telet is kinn töltötte. Szépen virágzott. A költözést megsinylette, nem kapott már erőre kiültetéskor sem. A szomszédban szépen hajt a tavalyi ültetés. Jut eszembe! Én is kiültettem egy patiót ősszel. Úgy felkupacoltam, hogy semmi sem látszott belőle. Áttelelt, de pár napot várhattam volna még a kicsomagolással, mert a négy tő közül egy elszáradt a szélben. Csodában reménykedem én is. illetve örülök a másik háom aprócska leveleinek. Forrás a Mme A. Meillandról: N. Vermeulen, Rózsák Enciklopédiája, 206. o.
Próbálj levágni egy ágából egy kisebb darabkát, és nézd meg, milyen a belseje. Ha a külseje zöld, akkor van remény. Ha olyan barnás, fás színű, és inkább törik, nem hajlékony, hanem rugalmatlan, akkor van baj. De lehet, hogy csak később ébred. Vagy lehet, hogy kicsit elfagytak az ágai, de a vesszők tövén lévő alvórügyekből még kihajthat. Még reménykedjünk:)
Tavaly ősszel két magastörzsű rózsát is ültettem. Az egyik már nagyon szépen hajt, innen a topicból okosodva meg is metszettem. Sajnos a másik meg sem mozdul.....
se egy levél, se egy duzzadó rügy. Szerintetek van még remény?
Köszönöm! Ő hajt a második legjobban:), a nyerő a Szendrey Júlia emléke: majdnem leveles már.
Hááát, hogy jó hír-e... Ahhoz képest, hogy piros futóként árulták, és úgy ültettem, hogy futhasson, nem túl jó. Ha viszont azt nézem, hogy milyen gyönyörű a Peace, akkor igen, örülök:) De remélem, megéri, hogy megláthassuk a virágát, és akkor kiderül. Hol találtál rá erre az információra? Most azon jár az agyam, hogy az egyelőre bennlakó kicsiket hová fogom ültetni majd. A két évvel ezelőtt kiültetett viszonylag nagyra nőtt egy nyár alatt. Neked van ezzel kapcsolatban tapasztalatod?
Sajna nálam nem jött be, a kis aranyos egyszerűen arrébb kaparta a mandarin héját és úgy ahogy a nagy könvben meg van írva újra, megtisztelte a rózsám tövét.
Most befújtam a vásárolt macska riasztó csodaszerrel, és várom a hatását. Különben ennek is valami citrusos illata van. Beszámolok az eredményről.
Képzeljétek kiderült, hogy az egyik kollégám, nyugdíjas korú, régen rózSával foglalkozott, 600! rózsatövet gondoztak a párjával, naponta szaladt a virágpiacra éjjel eladni......Azt mondta kapok vmi különlegességet, merthogy csupa olyan rózsája volt, van amiért licence díjat kellett fizetnie....amikor "kiöregedett" a rengeteg melóból a tövek nagy részét eladta, de a különlegességekből tartott meg......
Valami oylan éjfeketét fog hozni, ami amikr bimbós fekete, és ahogy nyílik a közee bordó árnyalatba üt át... a Jövő héten megpumpolom, milyen fajtái vannak....
Szia Brigi0621! Tegnap előtt nem tdtam lepermetezni, de tegnap mivel napos idő volt megcsináltam munka után (17óra után). Ma délelőtt elkezdett esni az esső. Kérdem, elég idő volt arra, hogy hatásos legyen ez a permetszer? Köszi.
Csak ez is olyan, mint az emberi:)! Van, aki az angol rózsákért van oda, más a tökéletes virágú teahibrideket imádja, és megint más a nagytermetű parkrózsákat szereti. És persze még folytathatnám:)) És így kerek a világ;) Írok Neked!
Érdekes, a mi ebünk is többre tartja (sajnos) az édességet (csokit, sütit), mint a kutyának való kaját. A húst ímmel-ámmal elmajszolja, bezzeg a sütire ráveti magát. Sőt a sült krumplit is szereti. Szóval különös dolog ez az állati ízlés. :-)
Ezt, a drasztikus módszert kihagynám, mert a lányom kedvencei, hozzá teszem igen kezes jószágok pl. szólok Mónika pörögj! akkor elkezd hemperegni, aztán futás a garázs ajtóhoz és néz rám, hogy adjak már neki kaját. Igen sokat pörög magától is ezért, inkább gurul lassan, mint megy. Most esik az eső ezért nem néztem a hatást, de ma vettem, vlmi macska, kutya riasztó gélt, megpróbálom ezzel is körbefújni a dézsát.
Nagyon irígykedek ezért az élményért!;)) Úgy szeretem a kertészeteket! Akkor Te közel lehetsz Szőreghez, ha csak úgy kinézel oda! Rendes dolog a férjedtől , hogy így segít és még nem is morog:))), mint az enyém tenné:)))
(Nekem van egy macskám, aki nem hogy írtózna a citrusféléktől, de egyenesen imádja a narancsos csokit. Persze mindenféle csokit, a kakaót, az édes sütiket is.:))
(Remélem látszik, mert nekem itthon nem.) Borszék leírása: 70-80 cm magas szélesen szétterülő bokor. Lombozata középzöld, levele kicsi, fényes. Virágja telt, 6 cm átmérőjű, élénk rózsaszín. Illata nincs. Virágzás kezdete június első fele és őszig majdnem folyamatosan virágzik. Betegségekkel szemben toleráns, szárazságtűrő, fagyálló.
Csali, a Borszékről nem találtam képet. Hogy néz ki? Nem birom kivárni, mig lefényképezed a nyáron... :)
A cicák tanulékonyak ám. Éppen ezért azt is tudják, ha nem vagyunk otthon, nincs ki megdorgálja őket. Akkor minden szabályt sutba vágnak, mig meg nem hallják a kocsi ismerős berregését.
Nem tudom, mennyi idő alatt megy el az illatuk a szabadban, amíg frissek addig biztos nem. Minél nedvesebb az idő, annál ritkábban kell pár friss darabot betenni. Szerintem eleinte figyeld a hatást és ha a macska már nem úgy reagál rájuk, mint akit orrbavátak, akkor ideje cserélni.
Egyébként a macskák a víztől is irtóznak általában. Egy kis vadászösztön kell hozzá és egy fecskendő. Ha látod, hogy macsek a rózsához közelít, akkor spricc! Mondjuk ezt a drasztikus módszert idegen macskák ellen szoktam bevetni, hogy ne egyék meg az enyém kajáját a teraszon.