Szia TTNora, Ha nem nagyon bízol a Starkl-ban, akkor be tudod még szerezni ezt a rózsát a Szőregi Dísznövény Áfésztól is, csak ott a neve Pierre de Ronsard.
Egyébként nekem is csak jó tapasztalataim vannak a Starkl-lal.
Mostanság is van egy kedves történetem velük....
Megrendeltem a Francia rózsa csomagot (amiben 4 rózsa van) és küldtek helyette 5 tea rózsát (szintén csomagban), ami szintén ugyanabban az árkategóriában van. Szóltam nekik, hogy nem azt küldték, mire gyorsan azt válaszolták, hogy akkor elnézést kérnek és küldik a helyes rendelésemet. Kérdeztem, hogy mi legyen a tévesen érkezett rózsákkal, mive azt felelték, hogy ültessem el. Ma megkaptam a reklamált rendelést... Nem hiszitek el! Amikor kibontottam ismét az 5 tea rózsa nézett rám a csomagból! Ismét felhívtam őket és most azt hiszik, hogy csak én szórakozom velük. Küldik ismét a reklamált francia rózsa csomagot, de most vissza kell küldenem az 5 tearózsát.... :o))
Talán egyszer megkapom végre a rendelt rózsáimat is.
Azt azért meg kell jegyeznem, hogy életerős szép töveket küldtek...
Egy gyönyörű újságkép miatt keresem az Eden Rose nevű (valószínű bokor)rózsát. A Starkl katalógusban rá is akadtam, de nem túl jó híre van ennek a csomagküldőnek, van ötletetek más beszerzési forrásról? Köszi, Nóra
lehet hogy inkább egy dupla pergola apácaráccsal kellett volna neki, mert ez egy kimondottan nagytömegű, drasztikusan fejlődő rózsa...majd az újnak....
Nagyon szép, és hihetetlen, hogy még csak 4 éves! Majd virágzáskor is szeretném látni;)
Megmondom őszintén, amikor leírtad, hogy mire futtatod, odáig jutottam a megértésben, hogy apácarács, de a tetején a pergolát már nem tudtam elképzelni, amíg meg nem láttam a képet:))
Kösz a tippet4 Úgy néz ki, erősen beindult minden! Remélem minden hölgyet szeretettel, alaposan megöntöztek, mint amilyen gondosak vagyunk a a többi gyönyörűségeinkkel a kertben!
Sziasztok! Bocsánat a távolmaradásomért, de mostanában sajnos nincs időm, csak olvasni a topikot, habár ahogy észrevettem lassan nem is lesz mit olvasni... Merre vagytok?! Remélem nincs komoly baj...
Ma kint voltam egész nap a kertben, és örömmel vettem észre, hogy az eddig kihaltnak hitt rózsám kihajtott!!!
Én is örülök, hogy végre itt lehetek egy kicsit. Sajnos hétköznap sok a meló, hétvégén pedig végre kertészkedhetek egy kicsit... :o) Ma is jól elfáradtam.
Még én sem csináltam ilyet soha, csak olvasni tudok:). Azt írja a könyv, hogy a borítást ne vegyük le róla, nem száradhat ki soha a földje és ne érje nap, mert megfő.
Nagyon jó, hogy az átültetett futó is hajt. Szerintem meg lehetne próbálni a bújtatást is, ahogy Brigi írta az előzőekben, pláne, ha hajlékony a szára.
Én is vettem boltban rózsát, egyelőre mindegyik hajt. Bár egyik csak a föld alatt, nem akartam még kitakarni, annyira picik a rügyei; nehogy elszáradjon, mert lehet, nincs gyökere sem. Locsolom sokat.
Körülbelül tavaj szeptemberben ástam ki és adtam oda neki. Most szinte minden nap látom a rózsát és örömmel látom, hogy nagyon szépen hajt. Akkor nagyon örült neki, mert már nagyon régi rózsái voltak és szerette volna felfrissíteni a kertjét rózsákkal és most nagyon jó úton jár. Igaz neki is elég kicsi a kertje, de most kd. olyan 6 rózsatöve van és még most vett három futót, igaz a tescoban, de remélem az is megfogja neki.
Most terveztem a hétvégén kirakni. De ha jól emlékszem azt írtad, hogy ne rakjam a napra meg megfőhet. Le kell vennem a fóliát a cserépről, vagy haggyam rajta? Tudod még ebben a témában elég kezdő vagyok.
Én egészen véletlenül próbáltam ki a bújtatást: egy kis rugosa egyik ága leért a földre és a téli takarás alá került. Tavasszal láttam, hogy pici gyökerek jelentek meg a vesszőn.
A múlt héten vettem egy rózsás könyvet az Alexand...-ban és abban írják, hogy a rózsát is lehet bújtatással szaporítani. Ti próbáltátok már?
Amit a könyvben írnak:
"Bújtatás - A nemes rózsákat és más, felfelé törekvő növekedésű rózsákat ezzel a módszerrel nehezen tudjuk szaporítani.
A bokor-, a kúszó- és a rambler -rózsákat viszont ezen a módon igen könnyen és megbízhatóan szaporíthatók. Erre a célra válasszunk ki egy hosszabb, elfásodott hajtást, fektesük le, és rögzítsük ágvillával vagy dróttal a talajgödörhöz. A gödröt töltsük fel földdel, és nyomkodjuk meg úgy, hogy a hajtás vége 30-40 cm-re nézzen ki a gödörből. A bokor-és a kúszórózsáknál az elfásodott hajtásgörbületen ejtsünk egy kis vágást, vagy csavarjuk meg, hogy a kérge berepedjen. Ezen a sérült helye a hegesedés során könnyen képződnek majd gyökerek a talajban. Ősszel vagy tavasszal óvatosan válasszuk le az anyanövényről a meggyökeresedett bujtatást, és önálló növényként neveljük tovább."
Íme a kép is hozzá:
Érdekesnek találom... várom az esetleges tapasztalatokat. Idővel, lehet, hogy én is kipróbálom majd. Persze lehet, hogy megspékelem még egy kis gyökereztető porral, hogy biztos legyek a hajtatás sikerében... :o)
Szerintem lehet futót is. Mindenesetre egy próbát megér. Anyukádhoz átültettétek? Hogy viselte? (Mármint a rózsa:)
Nagyon aranyos vagy, a magokat illetően. Írok levelet.
Annyira örülök, hogy semmi penészedés a gyökereztetésnél! Bízom benne, hogy sikerül. Mikor gondoltad kirakni szabadba? Nálunk már nincs annyira hideg, ma vagy holnap a cserepes kis rózsáimat kiültetem.
Futó rózsát is lehet szaporítani, vagy csak a "szálas" rózsákat? Anyukámnak odaadtam a bordó rózsámat tavaj ahogy építkeztünk, mert útba volt, de ha majd lesz virága megpróbálkozom egy gyökereztetéssel, mert nagyon szép virága volt és az illata is jó volt.
Szia, megnéztem tegnap a rózsát, de nem volt időm írni. Nem penészedik, úgy néz ki, hogy megfogta, de még nagyon az elején van, így vissza is csomagoltam. Még biztos nagyon sok idő kell neki. sajnos képet nem tudok készíteni, de lehet, hogy a sógoromtól elkérem a fényképezőgépet és majd akkor talán.
(Törökszegfű magot szivesen adok, hogyha kell. Igaz az első évben nem virágoznak, de utána nagyon gyorsan szaporodik)
Én nem tudom, milyen a félfutó:( Úgy látszik, nem csak én vagyok bajban az ültetett rózsáim nevével:), de azóta az enyémekről már kiderült, ki kicsoda.
Van lennt két félfutó, és két bokorrózsa. Az egyik olyan Traviata jellegű lesz ha minden igaz. A többinek meg felvan írva milyen lesz, de nem találom hova firkáltam fel. Ha meglesz megírom:) Már én is nagyon várom azokat, hogy milyenek lesznek:)
Bocsánat, ténleg te segítettél a dugványozásban. Kettő dugványt tudtam belőle csinálni. Beültettem cserépbe, homokba raktam, jól meglocsoltam, befóliáztam és betettem a kamrába a hűtő tetejére. Még nem néztem meg, de majd ha munkából hazamegyek és lesz rá időm akkor megnézem.
A telkünk nagyon nagy, virágos kert is van benne, nem mondom, hogy túl nagy, mert sajnos most nem tudok terjeszkedni, mert épíkezünk, de remélerm idén befejezzük és jöhet a kertrendezés. De abban a két kis kertben van minden. Krókusz, hóvirág, liliom, rózsa, Csillagvirág, tulipán, szölőcske, szegfű (nem törökszegfű, csak az a mini) stb.ami nem jut most hirtelen eszembe. Törökszegfűm is van, de az hátul van a veteménynél, mert annak nagyobb hely kell. Bocsánat ez nem ide tartozik!
persssssze hogy vannak, idén mutatja meg magát tavalyi két kedves szerzemény, már nagyon kiváncsi vagyok rájuk: Monica, és M. Matthieau.........vannak Bonicáim, futók, teák, patiok, ami még belefér egy ekkorka kertbe....