Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Érdekeseket írsz! (18; meszes gödör, pH, immun). Ha ilyen egyszerű volna??
Van 4 tünetmentes Besztercei 122-es szilvafám, egyet vettem, 3-at oltottam 10-12 éve, épp ma legeltünk az unokámmal róluk, de egyik se az igazi muskotályos. Van az még egyáltalán?
Ebbe a kisérletbe én is beszálok. Az őszel vettem egy Tuleu Grast nagyon szépen hajt ugy látszik nagy az élniakarása de a levelei virustünetekt mutatnak. Egy zsák mészhidrátot megér.
De azért térjünk rá a fórum tartalmára is egy kicsit, a legújabb információm szerint a virusus Besztercei szilvafa mellé a ásta szomszéd meszetes gödrét, és a Besztercei szilvának megszűntek a vírusos tünetei. Ez kb. 25 éve történt és a fa azóta is jó egészségnek örvend.
Az okosok magyarázata szerint a meszet megváltoztatta talaj PH. ját és ez jótékonyan hatott a fa immunrendszerére. Már megrendeltem Lepotikákra a mészhidrátot, remélem használ nálam is, ha nem akkor volt egy rossz döntésem.
Kértelek egy másik tpoikban hogy fórumozz, és úgy reklámozz. A fórumozó hirdethet, de hirdető nem fórozhat. Nem is reagáltál rá, így azt a hatást keled, hogy csak kimondottan reklámozni akarsz. Ez nem fog működni, ne strapáld magad. Ha tényleg érdekelnek a növények, és tényleg segíteni akarsz másoknak, fórumozz. Majd akkor linkelheted az oldalad, de csak az épp aktuális témával kapcsolatos részt. Más is megtette már ezt, azóta is linkelgetjük mi is az oldalát, ha valami olyan a téma, amit ő tökéletesen leírt ott.
A problémádat átérzem, de nem az a megoldás hogy itt reklámozol.
Minden évekig működő fórumban kialakulnak szokások, és az adott fórum lakói általában negatívan ítélik meg, ha egy új ember ezeket a szokásokat felrúgja.
Itt az Index fórumokban a legtöbb ember nagyon utálja, ha:
- valaki ugyanazt vagy majdnem ugyanazt a hsz-t több topikba is beírja (főleg, ha húszba).
- valaki azért jön ide, hogy reklámozzon valamit.
(Ezzel szemben, ha egy rendszeresen írogató ember megemlíti akár a pénzkereső vállalkozását, akár egy adott témával foglalkozó weblapját, azt szimpátia szokta kísérni.)
Ilyen formán, aki ezen hirdetések alapján meglátogatta az oldaladat, szinte kivétel nélkül ellenszenvvel tette, és leginkább a hibákra (tárgyi tévedésekre) vadászott, amikből van is egyik-másik írásban.
(Ps.: Legalább a fügés cikket le kellene venni, mert mint többen is írták, tele van baromságokkal.)
A szemléletek jönnek mennek, úgy mint a trendi dolgok. Ami jó, bevált az marad.
Biztosan ismered azt a mondást, hogy jó az öreg a háznál. Nagy igazság van ebben. Amit csinálsz pompás, nagyszerű dolog és szükség van rá.
Legyél aktívan jelen azokon az oldalakon, ami a profilodba vág. A bemutatkozásod jó. Egy kis utalás a gyakorlatlanoknak a bemutatkozásodra vagy éppen egy aktuális programra a figyelem felhívása olyan formában, ami nem reklámnak minősül - bármikor megírható egy hozzászólásban.
Szó sincs ilyesmiről, én is szívesen nézegetem az oldalát, csak a pénzes tanfolyam hirdetésének nem örültem. A többit pedig (idősek dögöljenek meg stb) a sértett szerző költötte hozzá, nyilván ha ismerne és nem általánosítana, akkor nem írna ilyesmit.
Elnézést hogy közbeszólok mielőtt elmérgesedne a vita. Itt csupán aról van szó hogy általában az embereknek nincs sok idejük keresgélni a neten illetve hosszú cikeket elolvasni. Valakinek van valami konkrét kérdése akkor arra vár rövid érthető választ vár.
Egyébként jó az oldalad és biztosan sokan végigolvasák de én is úgy vagyok hogy fél órai olvasgatás után megfájdul a szemem és nincs kedvem tovább olvasgatni, kikapcsolom a gépet és megyek ki a kertbe.
Még egyszer gratulálok az oldaladhoz egyszer talán végigolvasom.
Másrészt meg nem tudja mindenki! Eljárok minden magam szervezte oktatásra, és tudom, hogy mit tudnak az emberek, és milyen mélyésgben. Hozzáteszem, nem szakemberek. Csak úgy simán emberek. Akiknek kertje van. Vagy olyanok itt nincsnenk?
Ne ítélj anélkül, hogy ismernél. 61 éves nyugdíjasként csinálom teljesen egymagam az oldat, és szervezem a hobbikertész tanfolyamokat. Még alkalmazni sem tudom magam a cégemben, mert arra nem futja. Tudom, hogy az "öregeknek" a temetőben a helyük szemlélet dívik. Talán szabadna mégis egy szót is szólnom. Ha volna pénzem, orrban-szájban reklámoznék. Főleg azért, mert, arról meg vagyok győződve, hogy, amit csinálok az jó, és hasznos. Viszont. ha a nagyok leszorítanak mindenhonnan, és nem látszik semmi a jó dolgokból, akkor kidobásra kerül. Igen! Szeretném, ha látnának, és nincs sok lehetőségem rá! Szerinted a mikrovállalkozás kopjon le? Lúzerék?
Sipos tanár úr azt a véleményét osztotta meg velünk a gyümölcsfák metszése tanfolyamon http://kertlap.hu/tanfolyamok/metszes-tanfolyam/, hogy a besztercei házikertben jó lehet, de vigyázni kell, mert rendkívül érzékeny pl. a szilvahimlőre. Most jártunk a tanfolyam keretében egy pilisborosjenői gazdánál, és a szomszédos szilvafák mind fertőzöttek voltak. A levelén lehet jól látni a foltosságot:
A mi 6. éves 2 db. besztercei szilvafánk rengeteg mézédes szilvát termett.
A bódi szilvafák mint mindig rengeteg finom szilvát hoztak az idén is. (14 g/db)
A haganta első termése 46 g/db méretű szintén mézédes.
Természetesen csak konyhakerti mennyiség, szemen szedett szilvák saját használatra. Ami azt illeti, hogy azonnali felhasználásra mindent puhán szedek a lepottyanás előtt.
Kíváncsian vártam, hogy milyen ízű, minőségű gyümölcsöket hoz a Haganta szilva.
A beszterceihez viszonyítva leveses, túlérett állapotában meglottyad, erjed. Lehet belőle lekvárt főzni, de elég leveses.
Kemény, piacos állapotban ízetlen szép nagy szilva.
Szerintem a piacon vásárolt szilvák azért egyformán ízetlenek (számomra), mert a szílva utóérlelten sem lesz ízletes ellenben a körtékkel.
Én idén a ringlónál is ezt tapasztaltam. Tavaly a zöld ringlóm isteni volt, idén alig volt íze. Szilva nálam még csak most kezd érni, arról még nem nyilatkozok.
Kíváncsiságból kérdezném, hogy nektek mi a tapasztalatok az idei termés minőségével? Mennyiséget nem kérdezem.
Nálam a helyzet az, hogy annyi szilva van mint még soha, bármerre járok a környéken minden fa ki van támasztva, letört ágak stb, főleg ahol ugye nem metszik a fákat úgymond "csak van". PPV-s fiatal fáimon nincs gond az nem sok mindnet termett, de az idősebb toleránsabb fák mennyisége nagyon jó, de a minősége (és erre lennék kiváncsi, hogy kinél milyen a minőség) nagyon gyenge. Nem nagyon szeretem a szilvát, csak lekvárnak,meg desztillálva, de tavaly még én is ettem az érintett fákról olyan finom volt. Most meg semmi íze, semmi zamat, egyáltalán nem édes,pedig már lepottyant teljesen puha nagyszemű egészséges szemet is kóstoltam. (Egyébként a helyszín Békés megye)
Végre megtaláltam a megfelelő topicot :) Hátha Ti tudtuk nekem segíteni?
Telkemen elég sok szilvafa van, ebből a nagy része valami telephely hátsó részéből hozott akármi (építkeztünk és "csak legyen valami fa" címszóval hoztunk mindent, amit lehetett). Most már igen sokat teremnek, viszont elképzelésem sincs, hogy milyen fajta lehet, vagy milyen keverék (mert szinte biztos, hogy nem fajtatiszta).
Mellékelek egy fotót is a gyümölcsről, amik egyébként ilyenek:
- 4-5cm hosszúak, inkább kerekebb formájúak
- súlya 30-40g
- nem túl lédús
- a színe sötétsárga, de minél érettebb, annál pirosasabb belül, főleg a magháznál meg a héja alatt
- nagyon potyogós
- íze kissé savanykásan édes
- nem magvaváló, max nagyon éretten félig-meddig
- magja kicsi, hegyes
Ha valaki tudna abban segíteni, hogy milyen fajta (vagy mihez hasonló) lehet, akkor azt nagyon megköszönöm!