Nekem alapjában véve tetszik a beépített mosógép a konyhában, csak itt valóban kevés a hely, ráadásul egy normál elöltöltős mosógép lényegesen szélesebb, mint egy konyhai elemem, úgyhogy megint bajban lennék… A felültöltős a sarokban azért elég gyanúsan hangzik. Minden alkalommal végighúzod a pulton (tűzhelyen, mosogatón) a tiszta ruhát???
Ja, felültöltős kivitel, csak javítani/cserélni ne kelljen soha, mert nem férsz hozzá :)
Elöltöltőst konyhapultba építve én is láttam már, de annyira nem tetszett. Ráadásul elég kicsi a konyhám, 3+2 elem L alakban + a hűtő/kamra, szóval nem akarom elvenni a helyet a polcok és fiókok elől, mert így sincs sok belőle. A tűzhely-mosogató cserén is ezért vacilálok még, mert egyszerűen nem tudok jobb elrendezést kitalálni. Esetleg ha a nappali rovására bővíteném a konyhát, de azt meg nem akarom ... illetve nem is lenne szép, ha nem ott kezdődne a nappali, ahol 45 centit bővül a tér, hanem egy modullal arrébb.
sokan nagyon kedvelik a mosógép a konyhába megoldást, mert beépítik a pultba az elöltöltős mosógépet, így nem foglal helyet a fürdőben
én nem vagyok oda érte, és így is elég kicsi a konyhám, de van olyan barátnőm, aki meg ehhez ragaszkodik
A határidőkön én már nem igazodok ki ... aug. 18-án leadott elképzeléseimre a mai napig nem kaptam árajánlatot, pedig nekünk még azt mondták/írták, hogy szept. 30-ig kell a változtatásokról szerződést kötni.
Egyébként fura ötleteket én is kaptam, pl. hogy a konyhai sarokelemben kialakított helyére daruval beemelik a mosógépet, és akkor több hely lesz a fürdőszobában :)
A konyháról egyébként csak annyit: a bemutatóteremben tegnap még csak 1,5 méternyi (2 elem) volt belőle, de csak egy szín és típus. Nekünk tetszett, de mint ahogy már volt róla szó, nem biztos, hogy mindenkinek tetszik majd. Olyan modern, de nekünk a nappali és az étkező is ilyen minimál stílusú lesz, tehát hülyén is nézne ki, ha valami rusztikus, klasszikus darab lenne.
Sajnos a mosogató és a tűzhely helyén nem sokáig gondolkozhatsz! Ahhoz, hogy bármelyik más helyre kerüljön, mindenképpen gépészeti és elektromos áttervezés kell és azt ugyebár elméletileg október 20-ig kérni kellene. Máshova kerül az elektromos bekötés, az elszívócsonk, víz....
Hát szerintem ez azért nézőpont kérdése mit hová raksz... amúgy a tervező és a látványtervező nem dolgozott egybe ezért van ez... másnál is előfordult nyugi :) Nem feltétlenül úgy kell berendezni ahogy lerajzolták :) persze az tény hogy vannak benne oltári röhejes megoldások...pl a MOSÓGÉP a konyhába???? Nah mindegy, én már a bemutatótermet várom...
Azért október 17.-e van és még senki nem hívott be... most nov.15-re hogy leszünk kész mindannyian azt nem tudom :)) Amúgy a konyhák szépek? Mit láttatok? Vélemény? Nagyon rá kell fizetni?
Ja, megkaptam tegnap a tárolóra az előszerződésemet :) 10%-ot fizetek :)
A tűzhely-mosogató cserén én is gondolkodom, mert nálam is közvetlenül a sarokelem mellé tették a tűzhelyet ... de ezt majd a konyhabútor elembeosztásával együtt tudom csak eldönteni.
A jegyzőkönyv az egy másik sztori :) Volt egy topiktalálka október közepén a CP irodában, az ott elhangzott ígéreteket szeretnénk papíron viszontlátni.
Mi ma voltunk egyeztetni a módosítások miatt. Úgy volt, hogy nem kérünk semmilyen változtatást, de mivel a tűzhelyet berakták a sarokba, ezért mindenképpen meg kellett cseréltetni a mosogatóval. De ha már úgyis lesz emiatt elektromos áttervezés, így aztán feladtuk nekik a leckét: 2 lámpa, 3 konnektor, a hálóban a tv antenna áthelyezése a szemközti falra, mozgásérzékelők áthelyezése, klímaelőkészítés, riasztó...
Nem tudom, hogy mással is úgy kib.tak-e mint velünk, de nekünk a hálóban a TV antenna csatlakozót oda tették, ahova az éjeliszekrények olvasólámpájának a konnektorát. A franciaágy fejrészéhez! Nem semmi! Kíváncsi lennék ki volt az az amatőr tervező, aki ezt kitalálta.
Egyébként nem tudom mit szeretnétek tudni jegyzőkönyvel kapcsolatban, de nekünk ott helyben megírták és alá is íratták velünk arról, hogy mi minden módosításra kérünk árajánlatot.
Amúgy a bemutatóterem még kissé foghíjas, de már majdnem kész. Néhány csempe már be is volt árazva. (+3-6000 Ft/m2-ért gyönyörűek vannak). Az alap sem túl gáz, de ha valaki extrát akar, az fog találni. (gyönyörűek vannak, de tényleg!)
a végszerződés megkötése után 120 napod van rá, hogy még az áfát, szocpolt stb. kedvezményt igénybe vedd...
A 120 nap az igenylesre vonatkozik nem a folyositasra. A hitelkerelmedet megmar beadtad gondolom.
Arról tud valaki infót, hogy ha a bank csak a végén folyósítja a hitelt, hogy jön be a fél év rendelkezésre tartás??? (Mert ugye ha túlléped a fél évet, ez már nem ingyenes, vagy újabb hitelszerződést kell kötnöd vagy mi…)
MKB honlap:
Rendelkezésre tartási időszak: maximum 6 hónap (építés esetén maximum 12 hónap)
Rendelkezésre tartási jutalék: Jelenleg nem kerül felszámításra
Meg nekunk amugyis egyedi a finanszirozasunk, mert a bank finanszirozza a projektet.
"A támogatásra való jogosultság és annak mértékének megállapítását
• vásárlás esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötése után 120
napon belül,
• építés/bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni.
Ha valaki a fenti időpontig nem élt a kedvezmény igénybevételének lehetőségével, utána már
nem tarthat rá igényt!"
Nem érdemes az utolsó percig várni a hitelszerződés megkötésével, mert a végszerződés megkötése után 120 napod van rá, hogy még az áfát, szocpolt stb. kedvezményt igénybe vedd. A CP-nél erre azt mondták, hogy nem baj, kéz alatt kötünk egy átdátumozott újabb szerződést, de erre a bejövő plusz áfa miatt semmiképp nem érdemes vállalkozni. Arról tud valaki infót, hogy ha a bank csak a végén folyósítja a hitelt, hogy jön be a fél év rendelkezésre tartás??? (Mert ugye ha túlléped a fél évet, ez már nem ingyenes, vagy újabb hitelszerződést kell kötnöd vagy mi…) Itt úgy kell ügyeskedni, hogy még belül legyen az ember a 120 napon, de ne kösd meg december előtt??? És mi lesz, ha nem lesznek készen júniusra? (Bár a haladás nagyon bíztató.) És mi van azokkal, akik már tavaly leszerződtek? Nektek veszik az áfa?
Hétfőn megyek én is az árajánlatért. Bár egyszer már abban maradtunk, hogy nem változtatok, de azért mégis, kíváncsi vagyok, mibe került volna.
Ha nem sok, lehet, hogy meggondolom magam!
Majd akkor megnézem a bemutatótermet is, és rákérdezek a jegyzőkönyvre is!
A birtokba adás előtt fizetett foglaló, valamint vételár részlet, az előleg fizetés szabályai szerint kezelendő.
Idezet az AFA torvenybol:
"17. § (1) Ha a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget fizetnek (a továbbiakban: előleg), a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési időpontnak tekintendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint átvett (jóváírt) pénzösszeget úgy kell tekinteni, mint amely az adó összegét is tartalmazza."
Nekünk az MKB-ban azt mondták, hogy a refinanszírozási jutalék szerződéskötéstől ketyeg, ezért nem ajánlották, hogy már most beadjuk a hiteligénylést.
De most ezt akkor jó lenne kideríteni pontosan hogy is van. Fel is hívom az MKB-t.
... és annak szerződéskötéstől az önálló jelzálogjog bejegyzéséig (a lakás elkészülte után kb 2 hónap) ketyeg a refinanszírozási díja ...
1. A refinanszirozasi dijnal gondolom az elofinanszirozasi dijra gondolsz. Ez nem a szerzodeskotes idopontjatol ketyeg hanem a mar kiutalt hitelosszegek utan kell fizetni. Amig a teljes hitelosszeg nem kerul kiutalasra addig ezt a dijat es a kamatokat kell torleszteni, a toket nem.
2. Ha 30-nal tobb foldreszletet vagy tulajdonost erint a foldhitali bejegyzes akkor a hivatalnak 90 napja van erre.
Ha nalunk egyben lesz a teljes hitelosszeg utalasa akkor nekunk csak attol az idoponttol kell fizetni a banknak. Ebben az esetben a toket,kamatot es az elofin. jutalekot addig amig az osszes olyan feltetel(tarsashaz bejegyzes,majd albetetesites) nem teljesul ami a banknak a jelzalognak az FHB fele torteno ertekesitesehez szukseges.
Az jó, mert mi is forráshitelt fogunk felvenni, és annak szerződéskötéstől az önálló jelzálogjog bejegyzéséig (a lakás elkészülte után kb 2 hónap) ketyeg a refinanszírozási díja, ami nekünk nem kevés lesz. Emiatt minket nem zavar, ha csak májusban kötjük meg a hitelszerződést:) annál kevesebb refinanszírozási jutalékot számolnak majd fel. Bár kíváncsi lennék, hogy ha már most olyan sürgős a módosítások egyeztetése, akkor ezek szerint hamarabb kész lesz, mint ahogy tervezték? Mert nekünk szeptember elején még azt mondták, hogy május-júniusra lesz kész.
Én pedig az MKB-nál azt az infót kaptam, hogy folynak a szerződéskötések, de a forráshitelesek kerülnek sorra a legvégén, uszkve két hónap múlva. Ők is azt mondták, hogy végfinanszírozás lesz, a bank a végén egy összegben fizet.
Hogy van pontosan ez a hitel dolog? Márcsak mert minket is érinteni fog. Nekünk az ütemezés úgy van, hogy az első 60% az önerő, amiből 50% szerződéskötés után kerül teljesen kifizetésre, majd a következő ütem a belső festés elkészülte, ekkor 40% (ebből még 10% önerő), majd a maradék 10% átadáskor.
De ezek szerint elég lesz a maradék 50%-ot a legvégén kifizetni?
Én ma voltam végszerződni, és a következő infót kaptam: mindenki, aki MKB hitelt vesz fel, a hitelszerződés megkötése után visszamegy majd a CP-hez, módosítani a szerződését (egészen pontosan a fizetési ütemezést arra vonatkozólag, hogy az önerőt még szakaszosan fizeti, a többit pedig a bank a legvégén.
Riasztó: a mozgásérzékelőket nem szerelik fel, csak a csövezés van benne az alapárban.
Bidé: hát igen, igen, én ezért vágok bele ezekbe a módosításokba, mert én is a fürdőszobát akarom átrendezni (a csempés helyiségeket utólag szinte lehetetlen, kivéve, ha szétvereted az egészet, és újracsempézteted).
Más: itt egyesek sírnak, mert rossz helyen van az antennacsatlakozó -- nekem a MOSOGATÓGÉPET tervezték a konyhában a sarokba!!!
Már ezért is muszáj volt változtatásokat kérnem.
Redőnyárat állítólag bárki fog tudni neked mondani, amint megkapja az árajánlatát, nekem az Épkernél azt mondták, hogy erre mindenki kap majd ajánlatot, akár kért, akár nem.
mit tudtok bankügyileg ? valakinek infó ? szerződést kötött már valaki azóta ?
mit tudtok módosítások fizetési ütemezése ügyében ? ma az értékesítés azt mondta az Épkerrel kötünk szerződést erre vonatkozólag. ott azt az infót kaptam, hogy a CP-vel. ti hogy tudjátok ? van már valakinek erre vonatkozólag infója ?
riasztó. az imént beszéltetetk róla. az alap terveken ott vannak a mozgásérzékelők. egyet áthelyeztetünk bútorozás miatt. ez majdnem 6 ezer forint. ha nem ktötöm be a riasztót ezzel egyáltalán kell fogalalkoznom ? ha nem lesz bekötve akkor is felszerila amozgásérzékelőket ?
tud valaki már redőny árat ? ez roppant izgat engem :)
az ájánlatunk végösszege 711 ezer lett, e-mailben részleteztem. ebből a lent részletezett 135 ezer + áfa jelentős rész. 142 ezer forint áfa sem kevés, és sajna azt is ki kell fizetni :) de 218 ezer egy bidével egybe épített wc ára, ami azért elég húzós. azt nem fogjuk kérni emiatt.
bidé ügyben van szakértő ? mi kell ahhoz, hogy ez utólag beépíthető legyen ? tudja ezt valaki ? külön vízcső ilyesmi ? sajnos az épker csak ezta szuperszónikus fajtát ajánlja, pedig elég lenne egy egyszerűbb fazon is nekünk.
A PM-től az alábbi választ kaptam a telekáfával kapcsolatos kérdésemre:
Csőke Lóránt úr
Iktatószám
21380/ /2003.
Ügyintéző:
Dúl Zita
Tárgy: építési telek áfája
Tisztelt Uram!
Építési telek adómértékének változásával kapcsolatos levelére válaszolva az alábbiakról tájékoztatom.
Az áfa-törvény 2004. január 1-jétől hatályba lépő módosításával – EU harmonizációs kötelezettségnek eleget téve – az építési telek a jelenlegi tárgyi adómentes körből a 25%-os adómérték alá kerül. A módosítás hatályba lépését követően a földterület értékesítése az építés befejezése előtti, illetve befejezését követő első értékesítéssel összefüggésben is adókötelezettséget eredményez (hiszen a földterület osztja az adóköteles felépítmény sorsát).
A részletvétel adóügyi megítélésével az áfa-törvény 6. § (2) bekezdésének a) pontja foglalkozik. E jogszabályhely alapján a részfizetés mellett feltétel, hogy a termék tulajdonjoga legkésőbb az utoljára esedékes részlettel átszálljon a vevőre. Az áfa-törvény 16. § (5) bekezdése értelmében részletvételnél adófizetési kötelezettség a tulajdonosként rendelkezésre való jogosultság megszerzésekor, vagy ha az korábbi, a birtokbaadáskor keletkezik. (Rendelkezési jogánál fogva a tulajdonost megilleti az a jog, hogy a dolog birtokát, használatát, valamint hasznai szedésének a jogát másnak átengedje, a dolgot biztosítékul adja, vagy más módon megterhelje, illetve tulajdonjogát másra átruházza.)
A tulajdonjog fenntartással kötött adás-vételnél a szerződés aláírásával a vevő tulajdonosként való rendelkezésre jogosultságot nem szerez, így a szerződéskötés időpontja nem minősül teljesítési időpontnak a hivatkozott 16. § (5) bekezdés viszonylatában. A birtokba adás előtt fizetett foglaló, valamint vételár részlet, az előleg fizetés szabályai szerint kezelendő.
A fentiekre tekintettel, a levelében leírt ingatlan értékesítés teljesítési időpontja (adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja) a birtokbaadás napja, mely az ütemezés szerint 2004-re esik.
Főszabály szerint a 2004. január 1-jétől hatályos törvény-módosításokat minden olyan ügyletre alkalmazni kell, melyeknél az adófizetési kötelezettség, illetve levonási jogosultság 2003. december 31. napját követi.
A jelentős adómérték változásra, illetve az áthúzódó ügyleteket érintő finanszírozási és adminisztrációs problémákra tekintettel külön átmeneti rendelkezés születik, miszerint a módosítás a földhivatalhoz 2003. december 31-ig benyújtott szerződéseket nem érinti.
Budapest, 2003. október ” ”.
Tisztelettel:
Pénzely Márta
főosztályvezető
TEHÁT MOSTMÁR TELJESEN MEGNYUGODHATUNK, MIVEL EZ HIVATALOS VÁLASZ, ÉS E SZERINT BIZTOSAN NEM KELL TELEK ÁFÁT FIZETNÜNK EGYIKÜNKNEK SEM!!!
Ezt csak azért mondom, mert én azért nem voltam teljesen nyugodt, bármit is nyilatkozott a médiában a szóvivőjük.
Apropó, tud valaki valamit a megbeszélésről állítólagosan készülő jegyzőkönyvről? Egy aláírás még hiányzik róla, de a beruházó már jóváhagyta, és megnézhető az értékesítésen.
Egyébként nem tudom hogy tudjátok-e de a szerkezetkész állapot elkészülte decemberre csúszott! (Legalábbis a D épület tekintetében.) Ezt kitől hallottad? Az értékesítés nem tud ilyen változásról, és személy szerint én is nehezen tudom elképzelni, mivel már a hetediken tartanak, az E bizonyos részein meg már a nyolcadikon. És november végéig még van másfél hónap.
Hát igen, éppen ezért már nagyon kíváncsi vagyok azokra a tervekre... no meg a művezetésre.
Apropó, tud valaki valamit a megbeszélésről állítólagosan készülő jegyzőkönyvről?
Egyébként nem tudom hogy tudjátok-e de a szerkezetkész állapot elkészülte decemberre csúszott! (Legalábbis a D épület tekintetében.)